Precis innan jul storstädade jag kylen på det här grundliga viset. När man ska ha gäster i två veckor som också ska använda ens kyl är det ju trevligt om den är fräsch och ren. Men efter tjugo dagars jullov hade kylen rört ihop sig igen, så nu var det dags att göra en städning. Men eftersom jag bara hade en kvart på mig fick jag tänka till kring upplägget och göra det lite lättare.

Jag lyfte ut kylens innehåll (förutom de översta två hyllorna) och ställde det på köksbänken. Tog en trasa med diskmedel och torkade snabbt av de hyllor som var smutisa.

Sedan sorterade jag tillbaka maten i den ordning de egentligen ska stå på hyllorna. Mejeriprodukter för sig, frukostingredienserna för sig, matresterna för sig. Sedan bar jag ner några oöppnade förpackningar med konserver till lillkonsum i källaren. Hade till exempel otroliga mängder senap som ju inte behöver stå kallt.

Det värsta som finns är när rotfrukt och grönsakslådorna ser ut så här. Det känns så otrevligt att gräva runt och man vet inte skicket på någonting. Så jag diskade ur lådan och torkade torrt. Och sedan hällde jag alla rotsaker ur sina påsar och la iordning dem i lådan.

Mycket trevligare.

Se så rent och ordningssamt det blev. Nej på inget sätt så grundligt städat som vid en riktig storstädning. Men fullt tillräckligt för att få pejl på innehållet, få bort sånt som blivit gammalt och fräscha upp glashyllorna som blivit fläckiga.

Lärdom: Nu när jag är tillbaka i vardagen ska jag försöka hålla i min vana att göra en sådan här lättare städning av kylskåpet inför varje veckohandling. Då är det minimalt med grejer i kylskåpet och går smidigt att städa. Dessutom har jag då full pejl på vad som finns hemma och behöver kompletteras. Här finns pengar att spara!