Ett vanligt och typiskt gubbigt skämt är att mena att bloggare bara jobbar med att fota sin lunch. Men ändå är det ju typ sant? För trots att jag vill hävda att jag kan och gör betydligt mer än så – är det ju så att vi som läser bloggar faktiskt ofta ÄR himla intresserade av att veta det där vardagligaste om varandra. Det påminde reaktionerna på städinlägget mig om. Vi är helt enkelt en massa enkla människor som tycker att det är jättespännande att veta i vilken ordning andra enkla människor städar sina badrum och stryker sin tvätt.

Så. I den andan fortsätter vi nu och levererar i navelskåderi! För häromdagen tog jag tag i att städa kylen. Och passade på att dokumentera det hela.

Hur ofta städar du kylen förresten? Är du en sådan där duktig människa som torkar av den med en trasa så fort sojaflaskan lämnat en rund fläck på en hylla? Till den kategorin människor hör inte jag. Jag låter det grisa ihop totalt mellan varven. Men sedan gillar jag att städa den så grundligt att det riktigt gnistrar.

Just den här gången när jag städade var kylen rörigare än på länge. Och det är så himla dumt för det gör också att mat hinner bli dålig. Så nu var det dags att städa rent och samtidigt försöka hitta ett system för innehållet. Det har vi liksom inte haft under de tio år kylskåpet varit i vår ägo.

Så här såg det ut när jag började. Småcitrus, sötstark senap, vårtmedel och hoisinsås som trängdes i en salig röra.

Ingen ordning på dörrarna heller. Allt var bara nedtryckt där det fanns en smula plats.

Ännu mer småcitrus på omotiverade platser samt någon obestämbar vätska som gjort glaset immigt.

Och lådor fulla av bås på botten. Inte härligt någonstans. Dags att ta itu med skiten!

Så här gör jag när jag städar kylskåpet

1.Jag börjar med att plocka ut varenda pinal från varenda hylla. Ställer på köksbordet.

2. Därefter plockar jag loss alla hyllplan och tar med dem till diskhon

3. Där sprayar jag dem med diskmedel som får verka en stund. Sedan skrubbar jag hyllplanen rena med en grov svamp. Sköljer dem blanka under kranen och ställer dem att rinna av innan de putsas blanka.

4. Sedan åker lådorna ut. Töms på sitt innehåll och skräp. Sedan fyller jag dem med ljummet vatten och diskmedel och en skvätt ättika. Lådorna får stå så en liten stund innan de skrubbas riktigt rena. Jag gör sedan samma behandling av hyllorna på dörren av kylskåpet. De töms och plockas bort och sköljs rena under kranen.

5. När hela kylskåpet är tomt sprayar jag det med diskmedel blandat med ättika. Ättika tar bort unken lukt så det är bra i alla städsammanhang. Sedan skrubbar jag hela kylskåpet med en svamp. Det går på nolltid när det är tömt. Och så torkar jag rent med en fuktig trasa.

6. Därefter sätter jag in hyllplanen igen. Och så börjar själva sorterandet. Allting som verkar okej får komma tillbaks i kylen. Flaskor som är kladdiga sprayar jag med diskmedel och sköljer av under kranen. Man vill ju inte ha fula fläckar i sitt rena kylskåp!

7. Och eftersom jag håller på med Projekt Bli Fullvuxen – så tog jag den här gången tag i det där med att organisera om och etikettera hela kylen.

Kan tyckas lite analt att märka vart saker ska vara i kylskåpet. Det är det också. Men det hjälper ju! För om man som jag är tankspridd är det lätt hänt att man ställer saker på fel hylla bara i farten. Den risken är mycket mindre om det står “mjölk” på hyllan där man precis tjoffat in en burk inlagda rödbetor. Det känns fel i hela kroppen. Man vill genast ställa den rätt.

Så jag gick loss med dymon. Gjorde en särskild plats för ketchupen. Och en särskild plats för matrester. Och allt svårkategoriserat som ofta är det man köper för att bygga resten av måltiden runt fick samlingsetiketten “middagsmat”. Där kan tex ett paket prinskorvar hamna. Ihop med en blodpudding och ett förskrämt paket torsk på tining.

Vi har haft ett informellt system med frukt och grönt i den övre lådan och rotsaker i den undre. Med betoning på informellt. Eftersom småcitrus som bekant gjort utflykter till oliverna på ettan medan potatisen frotterat sig med vårtmedlet två trappor upp.

Nu ligger allt för sig. Och gud nåde den kålrabbi som beblandar sig med plommonen. Och innan någon påpekar att frukt ska förvaras i rumstemperatur vill jag bara säga att jag gillar iskall frukt plus att Ulf tar en tugga från alla frukter han kan hitta på alla fruktfat han får syn på. Så frukten bor i kylen.

Dubbel uppsättning favoritketchup. Utan Felix sockerfria ketchup försmäktar vi på denna ö. Och så massa alkoholfri öl till min man. Och massa garanterat alkoholfull Laphroaig. Eller massa och massa. En flaska räcker ganska långt om man vill bli riktigt alkoholfull.

Jag spår att jag kommer bli retad av mina vänner för dessa mobbade kategorier mat och dess dymoetiketter. “En hel hylla för senap?”. Men vi gillar senap, okej? Särskilt den estniska varianten Sinep. Köp om du åker till Estland någon gång. Det kommer ryka ur öronen på dig.

Jag önskar att jag kunde avsluta med att visa en helt fantastiskt snygg efterbild på vårt kylskåp. Men tyvärr. Kylskåp kan inte vara snygga. Och roligare än så här blir det inte. Men sjukt välstädat och väldigt praktiskt i alla fall! När Bertil kommer i tonåren kommer vi dock investera i en ko för det blir billigare än att köpa mjölk till en tonåring med den storleken på fötterna.

Så här är förresten vår kyl när den är full efter en storhandling. Fast tydligen ändå inte? För varje gång min syster kommer hit öppnar hon den nypåfyllda kylen (eftersom jag handlat för att hon kommer på besök) och så undrar hon varför det inte finns något i den och om vi inte behöver åka och handla mat snart? Jahapp. Till saken hör dock att vi har tre frysboxar fulla med kött, fisk, bär och grönt i källaren. Plus vårt lillkonsum Så kylskåpet är sällan mer fullt än så här. Slut på försvarstal.

Slut på inlägg om kylskåpsstädning.