Ett vanligt och typiskt gubbigt skĂ€mt Ă€r att mena att bloggare bara jobbar med att fota sin lunch. Men Ă€ndĂ„ Ă€r det ju typ sant? För trots att jag vill hĂ€vda att jag kan och gör betydligt mer Ă€n sĂ„ – Ă€r det ju sĂ„ att vi som lĂ€ser bloggar faktiskt ofta ÄR himla intresserade av att veta det dĂ€r vardagligaste om varandra. Det pĂ„minde reaktionerna pĂ„ stĂ€dinlĂ€gget mig om. Vi Ă€r helt enkelt en massa enkla mĂ€nniskor som tycker att det Ă€r jĂ€ttespĂ€nnande att veta i vilken ordning andra enkla mĂ€nniskor stĂ€dar sina badrum och stryker sin tvĂ€tt.

SÄ. I den andan fortsÀtter vi nu och levererar i navelskÄderi! För hÀromdagen tog jag tag i att stÀda kylen. Och passade pÄ att dokumentera det hela.

Hur ofta stĂ€dar du kylen förresten? Är du en sĂ„dan dĂ€r duktig mĂ€nniska som torkar av den med en trasa sĂ„ fort sojaflaskan lĂ€mnat en rund flĂ€ck pĂ„ en hylla? Till den kategorin mĂ€nniskor hör inte jag. Jag lĂ„ter det grisa ihop totalt mellan varven. Men sedan gillar jag att stĂ€da den sĂ„ grundligt att det riktigt gnistrar.

Just den hÀr gÄngen nÀr jag stÀdade var kylen rörigare Àn pÄ lÀnge. Och det Àr sÄ himla dumt för det gör ocksÄ att mat hinner bli dÄlig. SÄ nu var det dags att stÀda rent och samtidigt försöka hitta ett system för innehÄllet. Det har vi liksom inte haft under de tio Är kylskÄpet varit i vÄr Àgo.

SÄ hÀr sÄg det ut nÀr jag började. SmÄcitrus, sötstark senap, vÄrtmedel och hoisinsÄs som trÀngdes i en salig röra.

Ingen ordning pÄ dörrarna heller. Allt var bara nedtryckt dÀr det fanns en smula plats.

Ännu mer smĂ„citrus pĂ„ omotiverade platser samt nĂ„gon obestĂ€mbar vĂ€tska som gjort glaset immigt.

Och lÄdor fulla av bÄs pÄ botten. Inte hÀrligt nÄgonstans. Dags att ta itu med skiten!

SÄ hÀr gör jag nÀr jag stÀdar kylskÄpet

1.Jag börjar med att plocka ut varenda pinal frÄn varenda hylla. StÀller pÄ köksbordet.

2. DĂ€refter plockar jag loss alla hyllplan och tar med dem till diskhon

3. DÀr sprayar jag dem med diskmedel som fÄr verka en stund. Sedan skrubbar jag hyllplanen rena med en grov svamp. Sköljer dem blanka under kranen och stÀller dem att rinna av innan de putsas blanka.

4. Sedan Äker lÄdorna ut. Töms pÄ sitt innehÄll och skrÀp. Sedan fyller jag dem med ljummet vatten och diskmedel och en skvÀtt Àttika. LÄdorna fÄr stÄ sÄ en liten stund innan de skrubbas riktigt rena. Jag gör sedan samma behandling av hyllorna pÄ dörren av kylskÄpet. De töms och plockas bort och sköljs rena under kranen.

5. NĂ€r hela kylskĂ„pet Ă€r tomt sprayar jag det med diskmedel blandat med Ă€ttika. Ättika tar bort unken lukt sĂ„ det Ă€r bra i alla stĂ€dsammanhang. Sedan skrubbar jag hela kylskĂ„pet med en svamp. Det gĂ„r pĂ„ nolltid nĂ€r det Ă€r tömt. Och sĂ„ torkar jag rent med en fuktig trasa.

6. DÀrefter sÀtter jag in hyllplanen igen. Och sÄ börjar sjÀlva sorterandet. Allting som verkar okej fÄr komma tillbaks i kylen. Flaskor som Àr kladdiga sprayar jag med diskmedel och sköljer av under kranen. Man vill ju inte ha fula flÀckar i sitt rena kylskÄp!

7. Och eftersom jag hĂ„ller pĂ„ med Projekt Bli Fullvuxen – sĂ„ tog jag den hĂ€r gĂ„ngen tag i det dĂ€r med att organisera om och etikettera hela kylen.

Kan tyckas lite analt att mĂ€rka vart saker ska vara i kylskĂ„pet. Det Ă€r det ocksĂ„. Men det hjĂ€lper ju! För om man som jag Ă€r tankspridd Ă€r det lĂ€tt hĂ€nt att man stĂ€ller saker pĂ„ fel hylla bara i farten. Den risken Ă€r mycket mindre om det stĂ„r “mjölk” pĂ„ hyllan dĂ€r man precis tjoffat in en burk inlagda rödbetor. Det kĂ€nns fel i hela kroppen. Man vill genast stĂ€lla den rĂ€tt.

SĂ„ jag gick loss med dymon. Gjorde en sĂ€rskild plats för ketchupen. Och en sĂ€rskild plats för matrester. Och allt svĂ„rkategoriserat som ofta Ă€r det man köper för att bygga resten av mĂ„ltiden runt fick samlingsetiketten “middagsmat”. DĂ€r kan tex ett paket prinskorvar hamna. Ihop med en blodpudding och ett förskrĂ€mt paket torsk pĂ„ tining.

Vi har haft ett informellt system med frukt och grönt i den övre lÄdan och rotsaker i den undre. Med betoning pÄ informellt. Eftersom smÄcitrus som bekant gjort utflykter till oliverna pÄ ettan medan potatisen frotterat sig med vÄrtmedlet tvÄ trappor upp.

Nu ligger allt för sig. Och gud nÄde den kÄlrabbi som beblandar sig med plommonen. Och innan nÄgon pÄpekar att frukt ska förvaras i rumstemperatur vill jag bara sÀga att jag gillar iskall frukt plus att Ulf tar en tugga frÄn alla frukter han kan hitta pÄ alla fruktfat han fÄr syn pÄ. SÄ frukten bor i kylen.

Dubbel uppsÀttning favoritketchup. Utan Felix sockerfria ketchup försmÀktar vi pÄ denna ö. Och sÄ massa alkoholfri öl till min man. Och massa garanterat alkoholfull Laphroaig. Eller massa och massa. En flaska rÀcker ganska lÄngt om man vill bli riktigt alkoholfull.

Jag spĂ„r att jag kommer bli retad av mina vĂ€nner för dessa mobbade kategorier mat och dess dymoetiketter. “En hel hylla för senap?”. Men vi gillar senap, okej? SĂ€rskilt den estniska varianten Sinep. Köp om du Ă„ker till Estland nĂ„gon gĂ„ng. Det kommer ryka ur öronen pĂ„ dig.

Jag önskar att jag kunde avsluta med att visa en helt fantastiskt snygg efterbild pÄ vÄrt kylskÄp. Men tyvÀrr. KylskÄp kan inte vara snygga. Och roligare Àn sÄ hÀr blir det inte. Men sjukt vÀlstÀdat och vÀldigt praktiskt i alla fall! NÀr Bertil kommer i tonÄren kommer vi dock investera i en ko för det blir billigare Àn att köpa mjölk till en tonÄring med den storleken pÄ fötterna.

SÄ hÀr Àr förresten vÄr kyl nÀr den Àr full efter en storhandling. Fast tydligen ÀndÄ inte? För varje gÄng min syster kommer hit öppnar hon den nypÄfyllda kylen (eftersom jag handlat för att hon kommer pÄ besök) och sÄ undrar hon varför det inte finns nÄgot i den och om vi inte behöver Äka och handla mat snart? Jahapp. Till saken hör dock att vi har tre frysboxar fulla med kött, fisk, bÀr och grönt i kÀllaren. Plus vÄrt lillkonsum SÄ kylskÄpet Àr sÀllan mer fullt Àn sÄ hÀr. Slut pÄ försvarstal.

Slut pÄ inlÀgg om kylskÄpsstÀdning.