Så städas mitt kylskåp

Ett vanligt och typiskt gubbigt skämt är att mena att bloggare bara jobbar med att fota sin lunch. Men ändå är det ju typ sant? För trots att jag vill hävda att jag kan och gör betydligt mer än så – är det ju så att vi som läser bloggar faktiskt ofta ÄR himla intresserade av att veta det där vardagligaste om varandra. Det påminde reaktionerna på städinlägget mig om. Vi är helt enkelt en massa enkla människor som tycker att det är jättespännande att veta i vilken ordning andra enkla människor städar sina badrum och stryker sin tvätt.

Så. I den andan fortsätter vi nu och levererar i navelskåderi! För häromdagen tog jag tag i att städa kylen. Och passade på att dokumentera det hela.

Hur ofta städar du kylen förresten? Är du en sådan där duktig människa som torkar av den med en trasa så fort sojaflaskan lämnat en rund fläck på en hylla? Till den kategorin människor hör inte jag. Jag låter det grisa ihop totalt mellan varven. Men sedan gillar jag att städa den så grundligt att det riktigt gnistrar.

Just den här gången när jag städade var kylen rörigare än på länge. Och det är så himla dumt för det gör också att mat hinner bli dålig. Så nu var det dags att städa rent och samtidigt försöka hitta ett system för innehållet. Det har vi liksom inte haft under de tio år kylskåpet varit i vår ägo.

Så här såg det ut när jag började. Småcitrus, sötstark senap, vårtmedel och hoisinsås som trängdes i en salig röra.

Ingen ordning på dörrarna heller. Allt var bara nedtryckt där det fanns en smula plats.

Ännu mer småcitrus på omotiverade platser samt någon obestämbar vätska som gjort glaset immigt.

Och lådor fulla av bås på botten. Inte härligt någonstans. Dags att ta itu med skiten!

Så här gör jag när jag städar kylskåpet

1.Jag börjar med att plocka ut varenda pinal från varenda hylla. Ställer på köksbordet.

2. Därefter plockar jag loss alla hyllplan och tar med dem till diskhon

3. Där sprayar jag dem med diskmedel som får verka en stund. Sedan skrubbar jag hyllplanen rena med en grov svamp. Sköljer dem blanka under kranen och ställer dem att rinna av innan de putsas blanka.

4. Sedan åker lådorna ut. Töms på sitt innehåll och skräp. Sedan fyller jag dem med ljummet vatten och diskmedel och en skvätt ättika. Lådorna får stå så en liten stund innan de skrubbas riktigt rena. Jag gör sedan samma behandling av hyllorna på dörren av kylskåpet. De töms och plockas bort och sköljs rena under kranen.

5. När hela kylskåpet är tomt sprayar jag det med diskmedel blandat med ättika. Ättika tar bort unken lukt så det är bra i alla städsammanhang. Sedan skrubbar jag hela kylskåpet med en svamp. Det går på nolltid när det är tömt. Och så torkar jag rent med en fuktig trasa.

6. Därefter sätter jag in hyllplanen igen. Och så börjar själva sorterandet. Allting som verkar okej får komma tillbaks i kylen. Flaskor som är kladdiga sprayar jag med diskmedel och sköljer av under kranen. Man vill ju inte ha fula fläckar i sitt rena kylskåp!

7. Och eftersom jag håller på med Projekt Bli Fullvuxen – så tog jag den här gången tag i det där med att organisera om och etikettera hela kylen.

Kan tyckas lite analt att märka vart saker ska vara i kylskåpet. Det är det också. Men det hjälper ju! För om man som jag är tankspridd är det lätt hänt att man ställer saker på fel hylla bara i farten. Den risken är mycket mindre om det står “mjölk” på hyllan där man precis tjoffat in en burk inlagda rödbetor. Det känns fel i hela kroppen. Man vill genast ställa den rätt.

Så jag gick loss med dymon. Gjorde en särskild plats för ketchupen. Och en särskild plats för matrester. Och allt svårkategoriserat som ofta är det man köper för att bygga resten av måltiden runt fick samlingsetiketten “middagsmat”. Där kan tex ett paket prinskorvar hamna. Ihop med en blodpudding och ett förskrämt paket torsk på tining.

Vi har haft ett informellt system med frukt och grönt i den övre lådan och rotsaker i den undre. Med betoning på informellt. Eftersom småcitrus som bekant gjort utflykter till oliverna på ettan medan potatisen frotterat sig med vårtmedlet två trappor upp.

Nu ligger allt för sig. Och gud nåde den kålrabbi som beblandar sig med plommonen. Och innan någon påpekar att frukt ska förvaras i rumstemperatur vill jag bara säga att jag gillar iskall frukt plus att Ulf tar en tugga från alla frukter han kan hitta på alla fruktfat han får syn på. Så frukten bor i kylen.

Dubbel uppsättning favoritketchup. Utan Felix sockerfria ketchup försmäktar vi på denna ö. Och så massa alkoholfri öl till min man. Och massa garanterat alkoholfull Laphroaig. Eller massa och massa. En flaska räcker ganska långt om man vill bli riktigt alkoholfull.

Jag spår att jag kommer bli retad av mina vänner för dessa mobbade kategorier mat och dess dymoetiketter. “En hel hylla för senap?”. Men vi gillar senap, okej? Särskilt den estniska varianten Sinep. Köp om du åker till Estland någon gång. Det kommer ryka ur öronen på dig.

Jag önskar att jag kunde avsluta med att visa en helt fantastiskt snygg efterbild på vårt kylskåp. Men tyvärr. Kylskåp kan inte vara snygga. Och roligare än så här blir det inte. Men sjukt välstädat och väldigt praktiskt i alla fall! När Bertil kommer i tonåren kommer vi dock investera i en ko för det blir billigare än att köpa mjölk till en tonåring med den storleken på fötterna.

Så här är förresten vår kyl när den är full efter en storhandling. Fast tydligen ändå inte? För varje gång min syster kommer hit öppnar hon den nypåfyllda kylen (eftersom jag handlat för att hon kommer på besök) och så undrar hon varför det inte finns något i den och om vi inte behöver åka och handla mat snart? Jahapp. Till saken hör dock att vi har tre frysboxar fulla med kött, fisk, bär och grönt i källaren. Plus vårt lillkonsum Så kylskåpet är sällan mer fullt än så här. Slut på försvarstal.

Slut på inlägg om kylskåpsstädning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

91 kommentarer på “Så städas mitt kylskåp”

 1. Åh! Har länge funderat på att märka upp kyl då jag redan märkt upp frys. Men på nåt sätt känns det extremt som du skriver men nu ska jag banne mig göra det!

 2. Genialiskt ju! Längtar till jag ska ta mig tiden att även jag städa, slänga och märka upp. *kollar på klockan*… Får bli imorgon, tack för tipset!

 3. älskar såna här inlägg! Finns för lite sånt på www tycker jag. Finns för mkt tillrättalagt o fest o hem som ser ut som tråkiga hotell o tips om saker att köpa. Bra att du börjat fylla denna lucka!

 4. Fick mig en påminnelse om att det nog skulle vara dags att ta tag i det där kylskåpet igen. Inte för att det var jättelänge sedan jag städade, faktiskt början av december efter att ha bott borta ett tag under stambyte. Men just för att få koll på vad som faktiskt finns i nuläget, för jag HATAR att behöva slänga mat, så ur den synpunkten vore det bra att få det gjort.
  Hur man sen ska få ett bra system för översta hyllan, a.k.a hyllan som Gud glömde som den benämns hemma hos mig, ja det vete tusan… Känns som den som kommer på det är värd ett Nobelpris eller liknande 😀

  1. Jag har ställt in lådor på översta hyllan (eller på en del ligger ketchup o sånt) och har mediciner som ska stå kallt i den ena och ost i den andra, alla små fetaostpaket, hushållsost som är dags att riva istället för att ha på mackan och sånt. Känner mig nöjd med den idén, för att ha burkar o sånt när jag inte överst!

 5. Mysinlägg! Dock får min kontrollsida lätt panik av att inget högt kan stå i kylen? Som mjölk, ketchup, öl… Om kylen aldrig blir full, varför inte ta bort två hyllplan för högre hyllor? Då blir det ju snyggare och ingen mjölk riskerar att rinna ut. Haha gud behöver kbt.

 6. Älskade detta inlägg! 😊 Det är så härligt vardagligt och inspirerande. Jag älskar att ha var sak på sin plats, det förenklar vardagen!

 7. Jag städade kylen IDAG! Satt och googlade tips före, men hamnade mest på tråkiga sidor (klick baits och gamla bloggar), och förvånades över att ingen bloggat ordentligt om det nyligen. Får spara detta så jag kan inspireras av dig nästa gång 🙂
  Så sjukt skönt nu när det är gjort!

 8. Hurra, vad bra. Håller precis på att städa kylskåpet. Ska genast plocka fram dymon, eftersom min man är helt kylskåpsobildbar och inte kan lära sig var i kylskåpet maten bäst förvaras. Han kan varenda bilmärke som finns och känner igen alla bilar på 300 m håll, men det är helt omöjligt för honom att lära sig att lax och filmjölk inte bor på samma hylla. Har t.o.m. försökt ge hyllorna och matvarorna olika bilnamn (mjölk det är som en pålitlig, tråkig men nödvändig Passat och den ska så klart stå på trygga och stadiga stora passathyllan, medan oxfilé det är som en Tesla – glitter och glamour och något vi inte har råd med så den får en egen teslahylla) men inget hjälper. Nu ska det blir uppmärkt i kylskåpet och jag slipper irritera mig på honom och han slipper bli sur för att jag blir irriterad. Men det där med bilnamn och bilhyllor kan han glömma.

 9. Å, vad avundsjuk jag blir! Jag älskar att märka upp saker med Dymon (nördigt, japp)! Vår kyl är full av burkar med skvättar kvar i, och när man faktiskt lyfter på en och tittar så är Bäst före-datumet passerat med typ fyra år… Dags att rensa kanske. 🥴

 10. Sallad, gurka, paprika, fil, yoghurt, ost, skinka, salami, tre-fyra sorters sylt, juice, någon färdig dressing, majonnäs, oliver, tomatpuré, kaviar på tub och i burk, röd/gul/vitlök… Det är stapelvarorna man hittar i min kyl utöver det jag ser i din.. Här är det rätt fullt även när det är ”tomt” kan man säga. 🙄 Sällangrejer som två-tre sorters hemgjord marmelad och picklad rödlök, pressgurka trängs där också. Förunderligt och härligt hur olika det ser ut i folks kylskåp…och badrumsskåp! Nästa del? 😉

 11. Jag har soja och andra kladdiga flaskor i avklippta mjölkpaket, bara att lägga i återvinningen när de blir för sunkiga och kylen förblir fläckfri.

  1. Fy farao vilket bra tips!!!
   Ska testas!!

   Soja ska för övrigt säkert stå i kylen men jag har alltid haft min varmt, no problem

 12. Jahopp. Spara lite plats för alla små flaskor i dörren genom att ställa dryck, ketchup och senap i kallförråd istället. I övrigt får du godkänt. 😉

 13. Men Clara. Nu hade ju morötter letat sig upp till frukten och lime(?) ner till rotfrukterna. Hur ska detta sluta? 😱🤓😘
  Kul inlägg förresten. Vi gör på samma sätt men utan dymo

  1. Haha jag veeeet! Ulf flyttade om allting när kylskåpsdörren var öppen. Och jag såg (?) det inte ens när jag fotade. Bådar inte gott för min fortsatta förmåga att hålla ordningen…

   1. Haha och jag som trodde det var någon slags frukt jag aldrig sett eftersom det inte kunde vara en morot 😅

 14. Jag lägger hushâllspapper i lâdorna sâ att frukt/grönsaker hâller sig fräshare längre. Det är lättare att hâlla rent ocksâ.

 15. Älskar de här inläggen! Jag torkade ur mitt kylskåp i förrgår. Ett enklare städ än den här varianten som jag bara gör en, kanske två gånger om året. Tack vara det här inlägget fick jag lite lust till att ta tag i mina lådor i köket som behöver en ordentlig städ.

 16. Kändes som mitt kylskåp också blev städat allt eftersom jag tog mig igenom det här inlägget. Fick i alla fall känna den där sköna känslan man får av ett nystädat kylskåp. 😄

 17. ÄLSKAR dessa inlägg! Blir så himla inspirerad och peppad på att styra upp och hålla ordning. Just kylen storstädade jag förra veckan så jag får väl hitta på något annat att gå lös på 🙂 Jag är också nyfiken på vilken dymo du har.

 18. Underbart och inspirerande!

  Jag vill även frosta av frysen, eller vill och vill men det är mer is i den än mat. Jag brukar passa på under vintern då det brukar gå att kasta ut sakerna på balkongen i snön. Men ack detta år är det varmare på balkongen än i kylskåpet…

  Och skafferiet. Vet någon hur det kan komma sig att varje gång jag städar skafferiet så hittar jag varor som gått ut innan vi ens flyttade in. Varje gång. Hur är det ens möjligt?

  Ha det gott !

 19. Senapshylla, har inte alla det?
  Vi har minst 5-6 sorters senap i kylen, och några oöppnade i skafferiet. Som skåning måste jag ha skånsk sötstark senap, skånsk grov senap, grovstark senap, dijonsenap, “vanlig” senap och såndär amerikansk gul senap. Sen har vi säkert julsenap kvar från i julas och någon whiskeysenap eller annan smaksatt.
  Den estniska Sinep måste ju testas!

 20. Så tillfredsställande att läsa dessa städinlägg. Älskar bilderna. Ska nog ta tag i min egen kyl snart!

 21. Jeg har solide oppbevarings-kurver i kjøleskapet, for å gjøre det enda lettere å skille på saker på samme hylle. T ex en for ost og en for annen typ av pålegg ( salami, skinke, paté) på den hyllen som er avsted til «pålegg», og én til alle småflasker som soya, stir-fry sauser osv. som har lett for å falle overende når kjøleskapsdøren slamrer igjen…. dessverre må jeg stadig re-sortere alt, for min mann er utrolig påpasselig med å følge mitt fine system, ha ha.
  Men tenker anskaffe en kurv til ting som er nær utløpsdato og sortere hver uke. Hater å finne typ nesten helt uåpnet men aaaaaltfor gammel cottage cheese el yoghurt bakerst i kylen…..

  1. Han er altså utrolig IKKE påpasselig med å følge mitt system! «Ikke» falt ut….

 22. Tack för intressant inlägg! Skriv gärna, gärna mer om ert lillkonsum: vad finns det där? T ex 50 paket krossade tomater, 3 kg torra kikärter, makrill i tomatsås?? Nyponsoppepulver? Det hade varit intressant att läsa och kanske smart att härma! 🙂

  Ett tips till lillkonsum är förresten att köpa massa toapapper hos Ocean. Man får det utkört till dörren – även om man bor på landet. https://www.oceanshop.se/alla-produkter/papper/toalettpapper/tork-advanced-toalettpapper-t4-extra-lang

 23. Har aldrig tidigare känt mej så motiverad att köpa ättika och städa mitt sunkiga kylskåp! Vielen Dank!

 24. Lägger färdigskivad ost och skinka i lådor med genomskinligt lock. Då torkar de inte och det rinner inte ut nått kladd på hyllorna. Man kan stapla lådorna på varandra, det blir så snyggt och ordning! 🙌 Sen har jag även såna där lådor som glassäljare har glass i, ni vet avlånga. Där har jag olika småostar, tuber och annat “smått” samlat. Lättstädat!

 25. Älskar detta inlägg – jag blir så inspirerad och samtidigt lättad över att fler än jag låter kylskåpet gro igen då och då. Tack! Och jo – det var visst en snygg efterbild. Man drar liksom en sån där fridfull suck och tänker ”så, nu var det gjort. Det här kommer jag aldrig behöva göra igen.” Precis som man tänker när man har tagit tag i berget med disk, berget med tvätt, lagat den lösa skruven i stolen osv. Men mycket av det här är återkommande, och återkommande jobbigt att ta tag i. Hur kan man lära sig att detta faktiskt är en del av livet, och nästan njuta av det? Det vill jag lära mig.

  1. Precis så känner jag också! Inspirerad och lättad att jag inte är den enda som låter kylskåpet gro igen ibland (eller ibland…haha…vem försöker jag lura).

 26. Jisses vilket härligt inlägg. Städomanen i mig gick igång och nu vill jag göra samma!!

 27. När jag bodde i kollektiv och delade kylskåp hade jag ett system för vad jag hade var på mina hyllor. Det bästa är att man ser med en gång vad som är slut, för där är det tomt. Perfekt när man ska handla, bara att slänga en blick in.
  Tyvärr fattade aldrig de andra i kollektivet det, de ställde in sina tårtor, ölburkar och annat på mina hyllor: för där var det ju så gott om plats 🙄

 28. Så härligt efteråt när det är gjort😊. Använder ättika på diskbänken så glansigt det blir😊. Ska börja i kylen också. Planen är att göra eget sköljmedel nån gång med ättika. Nu blev jag sugen på att städa kylskåpet🤗.

 29. Åh vilket fantastiskt inlägg!! Älskade det. Och jag älskar också min dynamo. Bland annat märkt upp alla klädhyllor i barnens rum. Så kan de lästräna när de lägger in sina kläder!

  Men en fråga! Mina morötter blir alltid lite trista och svajiga när de ligger utan påse. Kan jag ha för kallt månde?

  1. Hej Helena!

   Vet inte om du har för kallt i kylskåpet men måste få tipsa om en toppengrej! Om morötterna börjar bli mjuka/svajiga, stoppa dem i iskallt vatten i en skål/bunke och ställ in i kylen. På ngt dygn är morötterna fräscha igen, ren magi!

   Lycka till!

 30. Vill ge ett litet tips: När du skrev om din veckostädning och vad som ingick in i det så bör du lägga till vilket jag har i min. Kolla igenom kyl, ät upp det som behövs. Ser man något som runnit till, torka av det. Detta för att kylen alltid är lagom fräsch och det inte blir matsvinn.

 31. Haller pa precis pa att städa ett badrum med alla skap där och tog en paus….. Inte mycket skillnad pa vad man hittar där! Halleluja!
  Har ledigt imorgon fm sa da ska jag ta mig an kylskapet. Längtar riktigt till att fa ordning igen.
  En passus: Frukt och grönsaker som inte är i säsong mar verkligen mycket bättre av att förvaras i kylskapet sa där har du helt rätt! Visst kan man lagra pa balkong eller terrass, men det har ju denna vinter inte varit tillräckligt kallt för det i stora delar av Europa.

 32. Jag har märkt en hylla med ÄT FÖRST. Där ställs allt som man måste konsumera först. Allt från en lökhalva, överblivna potatisar, sparad gryta till kokt ris. Samt varor som snart gått ut.

  Vi glömmer numer sällan bort matrester som vi sparat. Och man slår alltid en blick på den hylla så man inte har 14 halva lökar liggandes osv. (Viktigt dock för oss att just den hyllan är blickfångshyllan i kylen.

 33. Kylskåp är tråkiga att städa och jätteäckliga om det blir för mkt. Förr gjorde jag som du – storrengöring det gör jag (nästan) aldrig längre och ändå har jag renare kylskåp nu än tidigare, hurdå? Jo eftersom jag tycker det är så tråkigt drog jag mig för att städa det, det blev ett jobbigt projekt. Numera tar jag en hylla/fack så fort det blir klabbigt och eftersom det inte är jobbigt att bara ta loss/ torka av ett enda hyllplan/ back / sidofack så håller kylskåpet sig fräscht / rent hela tiden. Denna metod passar mig bäst

 34. Alltså förlåt, alla förstår nog vad du menar men stavfel är ändå stavfel… 🤷
  “Kan tyckas lite analt att märka vart saker ska vara i kylskåpet.”
  Kanske du kan ändra till banalt?

  Annars ett superpeppigt inlägg! Vårt kylskåp känns riktigt grisigt efter dina efter-bilder 😅

 35. Älskar detta! Tips för kylfixandet: kolla in fina Vivi på Mammasanningar och Fixasjälv på instagram. Hon har nyligen lagt upp hur hon ordnat sin kyl. Allt från att sortera in mat i kategorier och förvara i plastlådor (en är t ex märkt “frukost”) och så har hon en sån där snurr-bricka med små flaskor och annat. Kylskåpsnörderi i all sin härlighet.

 36. Å jag älskar sånt här!

  Längst ner har vi eventuella grönsaker, en hylla med “råvaror” som kött, smör, ej mack ost, etc, en hylla för smörgås grejer och högst upp rester. I dörren har jag fond, curry pasta, bearnaise sås och mjölk, ketchup och senap och läsk. 🙂

 37. “Eftersom småcitrus som bekant gjort utflykter till oliverna på ettan medan potatisen frotterat sig med vårtmedlet två trappor upp.”

  Den här meningen lyste upp min dag!

 38. Apropå städning och ordning. Min pappa 63 år har köpt ett sprillans nytt kylskåp. Direkt har tomatjuice kladdat av sig på kylskåpshyllan. Har han nu en månad senare torkat bort det? Nej. Det är som att han inte ser. Jag får ofta ett utbrott när jag hälsar på för jag upplever hans hus som för dammigt och diverse kladd överallt. Ibland storstädar jag åt honom om jag är på besök en längre tid. Han jobbar mycket, tränar, är hos sin särbo och gör annat, precis som många andra människor……men förstår att han inte känner att han orkar eller hinner. Han har dessutom två utekatter (mina älsklingar<3) men ibland är de inne också. Då är det ju viktigt att kattlådan är perfekt annars är risken att de kissar någonannanstans vilket också har hänt och nu är det en ond spiral samt att pappa märker inte detta. Jag har för flera år sedan sagt åt pappa att du måste köpa städ eller börja städa själv för det är rent ut sagt pinsamt när det kommer folk hit och man liksom inte kan förlita sig på att badrummet är fräscht. Pappa är så mycket ett barn av sin tid känns det som och har väl varit bekväm med att mamma som inte stod ut helt enkelt gjorde mycket själv trots att hon var sjukpensionär. Hjälp vad ska man göra? Ska jag skriva ut information om diverse städföretag och diskret lämna framme nästa gång jag hälsar på? Så svårt att ta upp, han försöker oftast skämta bort det. Min pappa bor i ett superfint stort hus på landet och det är hur mysigt som helst men tyvärr är insidan av huset åtminstonde nedervåningen dränkt i damm, kattpiss, katthår och tomatjuice. Han har bra betalt jobb, så det är inte en ekonomisk fråga att köpa städ. Vad gör man med pappor som inte städar???.?.?

  1. Passa på att ge bort en eller två städningar när han fyller år. Kanske upptäcker han att det är bra och inte så farligt och vill fortsätta med det.

 39. Jag märkte skafferi och kyl förra året. Inte så specifikt som du utan mer i teman. En hylla heter Hold your horses om man köpt till något särskilt ingen annan får ta av, och en heter Ät upp! Har nästan inget matsvinn numer.

  1. Bra namn på hyllorna 😃 vi har också alla rester samlade på en hylla och restfest minst en dag i veckan då kan får äta valfritt som finns färdigt!

 40. Tack. Älskart. Kändes nästan som jag städat mitt eget kylskåp av att bara läsa detta. Tack för tips. Ska tänka vidare på detta och kanske städar jag mitt kylskåp en dag 😊

 41. Jag har tänkt på lillkonsum sen du skrev det inlägget, HUR GÖR DU? Handlar du verkligen allt en gång om året? När på året och hur många kassar blir det? Kan du inte skriva ett förtydligande inlägg om lillkonsum? Jag har på riktigt funderat över det minst 1 gång i månaden sedan inlägget, ge mig detaljer!

 42. Jag jobbar på sjukhus och förknippar alla uppmärkta lådor och fack med institution. Jag hade inte klarat av en dymolapp hemma. Sprutlådor, akutvagnar och förrådshyllor flimrar framför mina ögon. Men mina kylskåpsstädarvanor påminner om dina. Fast jag gör det alltför sällan. Och det är en sån härlig känsla att rensa ut (gärna genom att ha ätit upp) och fylla på med ny god mat 🙂

 43. Yessss älskar detta! Fortsätt med random vardagsgrejer, blir det skafferiet härnäst? Vi försöker ha mat för kommande vecka i kylen, inte mer. Mina barn tycker också att det är tomt, men än har ingen behövt gå hungrig… jag är också nöjd med att jag nyligen städade ur kylen. En sak som funkar bra för oss är att ha en ”frukost”-hylla med smör, pålägg osv. För er senapsgalningar kan jag tipsa om Liss-Ellas senap, de har vunnit VM med sin senap, den är sååå god 😋

 44. Hej Clara,
  Jag tycker du behöver en ny kategori i din katalog, “Claras matlag”. Vore fint med de inläggen samlande. Ert upplägg är verkligen så inspirerande!!
  Allt gott/Ellinor

 45. En nyfiken fråga… När och hur tvättar ni potatisarna? Vid skörd eller senare? Våra potatisar är så jordiga så det funkar inte att ha dem sådär smidigt i kylen. De förvaras nere i matkällaren och hämtas i pannan innan varje måltid… 🥔🥔🥔🥔🥔🥕🥔🥔

 46. Det bästa jag gjort i vår kyl är att ställa in en genomskinlig låda och i den har vi allt som används till frukosten, ostar, skinka, bregott, kaviar, färskost etc. Så skönt att bara ta ut en låda och sen in på samma plats igen. Har även en låda för alla små flaskor och burkar så att jag slipper ta ut hundraelva stycken alt köpa dubbletter (iiiigen)… Hett tips! Frukostlådan är magi och uppskattas av både sambon och dottern som numera fixar frukost själv och jag slipper leta efter saker som hamnat på fel plats 😊

  Och btw, älskar(!) såna här inlägg!!
  Kram

 47. Underbar känsla med nystädad kyl och skönt att nån mer märker hyllorna, då känner jag mig lite mindre konstig.
  Min man lägger alltid hyllorna i badkaret. Då kan man svabba bäst man vill utan att vattnet rinner ut på golvet eller diskbänken. Och pillar bort listerna som sitter runtom, tycker det samlas så mycket snusk och lukt där under. annars

 48. Städa kylen? Det gör man bara när man flyttstädar 🙈.
  Nä, maken kan vara lite anal och torkar upp den där sojaringen och annat, och då behöver den ju inte städas mer 😂.
  Här behövs det inte uppmärksam hyllor, den onda blicken man får av maken när man råkat ställa sin matlåda på en ledig yta är inte nådig, eftersom den platsen var ledig för att han hade osten framme 😂.

 49. Åh vad underbart att du hittat till sinep! Jag är inte så förtjust i senap överhuvudtaget men estnisk sinep smakar väl godast av alla senapssorter.
  Mvh
  En est som plötsligt blev väldigt stolt över sin sinep.

  Ps: säg till om du behöver fylla på lagret, åker till Estland snart och kan köpa med mig några.

 50. Så roligt inlägg! Gör gärna en uppföljare med saker du alltid har i kylskåpet. Eller typ, hur du veckohandlar.

 51. Kul med retroblogg! Den där blodpuddingen och prinskorven kunde förtjäna ett inlägg. Blev så nyfiken på vad ni äter när det inte är spännande egenfångat

 52. Vad häftigt att ha ett lill-konsum 😁 Vi bor i lägenheten och det är dåligt med förvaring för skafferivaror. Jag blir galen ibland. Vi har löst det med att ha en förvsringslåda på golvet att ha torrvaror i. Inte så roligt att ha så men det funkar. När vi köper hus är drömmen att bygga ett skafferi som man kan gå in i 😊 Det är sällan jag kommenterar dina inlägg, ska bli bättre på det! Tack för en underbar blogg. 💛

 53. Härligt inlägg! Sådär vardagligt trivsamt, man fattar liksom inte varför man läser vidare 🙂 hehe. mvh hon som faktiskt forskar med hjälp av metoden “kylskåpsintervjuer” 😀

 54. Du borde få spons av Dymo. Och ibland har du ju samarbetat med städprodukter. De här inläggen känns väl värda sina samarbeten.

 55. Dymo måste införskaffas här! Vi fixade trådbackar i hallgarderoben efter ditt inlägg, superbra tips!

 56. Jag märkte också upp mitt kylskåp för att få ordning och reda i det, så många som plockar in och ut så rörigt blir det annars. Min viktigaste hylla jag märkte ut var absolut ”ät snart”. Där har vi matrester och saker som håller på att gå ut på datum.

 57. Herrejösses vad fint det blev. Hela kylskåpet ser ju mycket större ut (började jämföra med vårt), insåg att vi har samma storlek, men att det är dags för rens i vårt. Älskar att du använt dymo. Jag vill använda det i hela vårt hus, tänk inspiration från bygdegårdar som man kan hyra. Där ALLT är uppmärkt. Älskar den idéen.

 58. De enda som behöver bröstmjölk från kor är deras egna kalvar. Havremjölk är underbart gott <3 Testa!

 59. Måste bara säga att ett överfullt kylskåp ger mig lyckokänslor! Kan öpnna det bara för att njuta av synen av all mat. Kanske är biologiskt eller så är det bara jag? Vi har faktiskt två kylskåp men tycker det är toppen eftersom vi bor på landet och slipper åka och handla så ofta då.

 60. Härligt inlägg! Jag klickade in mig på Lill-Konsum-inlägget (var ju ett tag sen nu) och funderar på om du nånsin haft besök av fläskängrar och andra äckelkryp? Jag hade det en gång för 10 år sedan. Sedan dess bor alla mina mjöler, gryn och liknande antingen i glasburkar på en hylla eller i täta smartstore-lådor (det bunkrade). Inte kul med kryp..