I present förra året fick Bertil Skärmhjärna Junior och Hjärnstark Junior. Böckerna har tagit det bästa från Anders Hansens bästsäljande böcker Hjärnstark och Skärmhjärna och har med författaren Mats Wänblads hjälp förpackats om i ett mer lättläst format som barn och ungdomar kan ta till sig. Jag har läst böckerna högt för storbarnen, vilket lett till många intressanta samtal.

När jag läste Hjärnstark för första fick jag en sällan skådad träningspepp och jag märker att något liknande har skett med barnen. De har blivit extra motiverade att träna och röra på sig. Och på köpet bli smartare, gladare och starkare – precis som bokens undertitel lyder

Böckerna berättar på ett enkelt, pedagogiskt och underhållande sätt om hur våra hjärnor funkar, hur vi kan hjälpa dem på traven och vad vi kan göra för att inte lägga krokben för dem. Hjärnstark Junior har mer fokus på hjärnan allmänt och på hur träning och motion kan hjälpa den – medan Skärmhjärna Junior har mer fokus på skärmar, teknik och hur de påverkar våra hjärnor. När vi läst klart Skärmhjärna sa Bertil att han ville att deras skärmtid skulle halveras så att det skulle bli lättare att hinna med att göra andra roliga saker också. Inte bara fastna framför skärmen. Så då gjorde vi det.

Böckerna har en rolig och lekfull formgivning, pedagogiska exempel och många smarta kom ihåg och tipsrutor av olika slag.

Skärmhjärna erbjuder också viktig kunskap till ungdomar som kämpar med studiemotivation, koncentration och sömnbrist.

Nu efter läsningen känns det som att jag och barnen har mycket mer liknande referensarmar. Vi kan prata om vardagskonflikter på ett annat sätt och förstår bättre varför vissa saker är viktiga. Som att lägga sig i tid om kvällarna. Eller varför det faktiskt är bra att cykla till skolan på morgonen istället för att få skjuts. Och att skidträningen inte bara är rolig utan också ett jättebra sätt att hjälpa hjärnan att hantera skolans stress och press på.

Och jag vill särskilt tipsa om att läsa böckerna tillsammans med barn och ungdomar. För att kunna stanna upp och diskutera, förklara vissa begrepp, fråga vad barnen själva tror och diskutera olika lösningar. Jag hade älskat om en liknande bok fanns när jag var tweenie – men nu är jag istället glad att få läsa den med mina barn. Hoppas Depphjärna också kommer i en version för ungdomar. Den psykiska ohälsan är ju utbredd i den åldersgruppen så där hade det verkligen varit välkommet med mer kunskap och handfasta råd.

Här finns fler tips på böcker att läsa med barnen, som startar intressanta och viktiga samtal.