
I present förra året fick Bertil Skärmhjärna Junior och Hjärnstark Junior. Böckerna har tagit det bästa från Anders Hansens bästsäljande böcker Hjärnstark och Skärmhjärna och har med författaren Mats Wänblads hjälp förpackats om i ett mer lättläst format som barn och ungdomar kan ta till sig. Jag har läst böckerna högt för storbarnen, vilket lett till många intressanta samtal.
När jag läste Hjärnstark för första fick jag en sällan skådad träningspepp och jag märker att något liknande har skett med barnen. De har blivit extra motiverade att träna och röra på sig. Och på köpet bli smartare, gladare och starkare – precis som bokens undertitel lyder
Böckerna berättar på ett enkelt, pedagogiskt och underhållande sätt om hur våra hjärnor funkar, hur vi kan hjälpa dem på traven och vad vi kan göra för att inte lägga krokben för dem. Hjärnstark Junior har mer fokus på hjärnan allmänt och på hur träning och motion kan hjälpa den – medan Skärmhjärna Junior har mer fokus på skärmar, teknik och hur de påverkar våra hjärnor. När vi läst klart Skärmhjärna sa Bertil att han ville att deras skärmtid skulle halveras så att det skulle bli lättare att hinna med att göra andra roliga saker också. Inte bara fastna framför skärmen. Så då gjorde vi det.

Böckerna har en rolig och lekfull formgivning, pedagogiska exempel och många smarta kom ihåg och tipsrutor av olika slag.

Skärmhjärna erbjuder också viktig kunskap till ungdomar som kämpar med studiemotivation, koncentration och sömnbrist.
Nu efter läsningen känns det som att jag och barnen har mycket mer liknande referensarmar. Vi kan prata om vardagskonflikter på ett annat sätt och förstår bättre varför vissa saker är viktiga. Som att lägga sig i tid om kvällarna. Eller varför det faktiskt är bra att cykla till skolan på morgonen istället för att få skjuts. Och att skidträningen inte bara är rolig utan också ett jättebra sätt att hjälpa hjärnan att hantera skolans stress och press på.
Och jag vill särskilt tipsa om att läsa böckerna tillsammans med barn och ungdomar. För att kunna stanna upp och diskutera, förklara vissa begrepp, fråga vad barnen själva tror och diskutera olika lösningar. Jag hade älskat om en liknande bok fanns när jag var tweenie – men nu är jag istället glad att få läsa den med mina barn. Hoppas Depphjärna också kommer i en version för ungdomar. Den psykiska ohälsan är ju utbredd i den åldersgruppen så där hade det verkligen varit välkommet med mer kunskap och handfasta råd.
Här finns fler tips på böcker att läsa med barnen, som startar intressanta och viktiga samtal.
19 svar
Det finns ”Depphjärnan för unga” 😊
Ja, så viktigt (ur många olika aspekter) att läsa tillsammans och diskutera 🙂 ”Depphjärnan för unga” finns, men nog bara som bok än så länge. Tror den riktar sig till lite äldre barn jämfört med dom andra två böckerna, men kan kanske vara matnyttig ändå.
Hälsningar med hopp om friskare tider 🌸 // Pernilla
Hej depphjärnan för unga finns redan:)
https://www.bonnierfakta.se/bocker/291502/depphjarnan-for-unga/
(Och tack för ditt inlägg om en sommartisdag, det lindrade mitt depp en aning)
Åh! Den hade jag totalt missat!
Skärmhjärna junior finns på Adlibris Rea 79 kr inbunden ett tips
Finns bara en Anders Hansen!
Tack!
Vill säga tusen saker med att detta fina inlägg/tips kom nu. Men TACK❤️ får sammanfatta dem.
Vi ser på Din hjärna serien på Svt med barnen (12 & 14). Den kanske inte är riktigt lika lättfattlig som junior-böckerna, men det märks att barnen tar till sig viss information därifrån ändå.
Man har ju fått sig både en och två tankeställare själv!
Infoviktigt inlägg! Så bra att Hansens böcker översatts så att barn kan ta del av dem också. 👍😊
Läste boken hjärnstark för några år sedan och den är riktigt bra. Vad bra att det finns versioner nu för barn och ungdomar. Blir så mycket mer konkret för barnen med träning och skärmtid när de får höra samma saker av någon annan. Jag kan ofta känna med barnen att det är lättare för dom att ta till sig när någon annan säger samma sak. Det blir mer tyngd i det man säger.
Här kommer ett tips på viktig bok för unga (9-16år) pojkar och flickor, ”boken för dig som är kille” och ”boken för dig som är tjej” av läkarna Nina Brochmann och Ellen Støkken Dahl.
Tack för tipset! Har läst vuxenversionerna och gillade massor. Jag har en 8-åring hemma, och hade tänkt läsa böckerna du tipsade om med henne, men har tänkt att hon kanske är för liten ännu? Du som har ett barn i ungefär samma ålder, samt ett lite äldre, fick båda lika mycket ut av böckerna? I vilken ålder tror du att man får mest ut av att läsa dem?
Vad kul! Folke som är åtta var absolut intresserad men tror ändå att det ger mer att läsa för honom igen om kanske två år. Men det beror såklart helt på hur moget och intresserat barnet själv är 🤗
Tack!! Kanske vågar testa på åtminstone ena i alla fall. Har en femåring också, så blir väl aktuellt att läsa två gånger i alla fall 😊
Läste ni några av böckerna för barnen från tipsen du bad läsarna om ?
Jag vet att många föräldrar tänker att så länge barnen är ute och leker så är ordnade aktiviteter inte så viktiga för att rörelse är det viktiga och den fria tiden är värdefull.. och det är den. Det är också så att för mycket aktiviteter är stressande och ibland fantasidödande. MEN… när du har en 15-åring som är så trött så att du får lyfta ur hen ur sängen varje morgon för att den ska komma till skolan och så fort hen kommer hem från skolan så stupar den i säng och skulle kunna sova bort hela eftermiddagen så är du så tacksam att barnet har sin idrott, träning eller aktivitet. För att frivilligt skutta iväg till gymmet eller ge sig ut på en lång skogspromenad eller leka kurragömma i kvarteret är inte så vanligt bland tonåringar, även om det var det när barnet var 12… Så mitt råd är att peppa barnet att ha någon eller ett par aktiviteter som innebär fysisk aktivitet, du är tacksam för det när barnet är 15. Det måste ju inte vara fotboll eller simning eller dans eller hockey, det kan ju också vara att man måste cykla till teaterlektionen eller promenerar till kulturskolan och gitarrlektionen.. Det är också tyvärr så mycket svårare att börja med en ny aktivitet som trött 15-åring än som pigg 8-åring med det lilla barnets självförtroende. Älskar också balans och tycker att hemmatid och fri lektid är livsviktig men är också så tacksam att mina tonåringar har sin idrott.
Ja! 🤩
Tusen, tusen takk! Jeg jobber hjemmefra og på jobben – foran skjerm. Jeg sjekker mobilen, jeg ser programmer, serier og film på tv. Jeg har to 7-åringer som jobber på nettbrett på skolen og spiller litt hjemme. Jeg prøver å forklare hvorfor vi skal begrense skjermtid, og jeg setter grenser, men dagens tips fra deg håper jeg vil hjelpe oss. Vi er langt fra de verste på skjermbruk, men jeg merker at tiden min flyr, særlig på Instagram. Før var det et sted for inspirasjon, nå er det masse reklame, og det tar mye lenger tid for å sjekke kontoer som gir meg noe. Barna tjater om å spille og se på tv/film. Så nå trenger vi å snakke om hvorfor det er viktig å gjøre alt det andre som er så kul og bra for oss. Hvorfor skjermtid må begrenses. Hjernesterk junior er nå bestilt fra biblioteket. Skärmhjärna Junior er bestilt fra bokhandel. Dette blir bra å lese og tenke gjennom for både voksen og barn!
My Line
Så himla bra att lyfta fram och påminna om de där böckerna!