Den här veckan inledde jag min grönsaksutmaning. En sak jag ville kolla var hur många olika typer av frukt, bär och grönt som jag egentligen får i mig på en vecka. Så jag gjorde en lista i telefonen och skrev upp varje dag. Bara det tror jag påverkade hur jag åt – för jag blev mer medveten om att variera mig och försöka få in många olika typer av frukt och grönt.
Så här såg listan ut. Mycket på den var fryst, en del var torkat, något var picklat och annat färskt:
Potatis, morot, vitkål, avokado, torkad aprikos, torkat fikon, körsbär, banan, tomat, gurka, majs, jalapeno, chili, jordgubbar, broccoli, sockerärt, haricot vert, romanesco, rättika, ruccola, ingefära, lime, sjögräs, lingon, paprika, rödlök, basilika, isberg, romansallat, kronärtskocka, äpple, mandarin, apelsin, vindruva, blåbär, melon, mango, ananas, gullök, vitlök, spenat, vildgurka, björnbär, hallon.
Hur åt jag då detta? Jo bland annat genom att göra…
Smoothie. Jag köper alltid prickiga bananer till nedsatt pris. Mycket godare och perfekt i smoothies. Sedan i med jordgubbar från landet, fryst mango och avokado. Några deciliter vaniljkvarg och lite limejuice. Ibland någon skopa proteinpulver också samt en skvätt vatten.
På slutet blandar jag i chiafrön och så toppar jag med nötter. En läskande, frisk frukost. Brukar göra lite extra för barnen gillar också detta.
Frysta grönsaker på påse är en vanlig syn hemma hos oss. Den här färdiga blandningen med romanesco, broccoli, sugar snaps och haricot verts är supergod. Barnen äter med glupande aptit om man bara strör lite salt ovanpå. En klick smör som får smälta är också gott. Åt ihop med tonfiskröran Jakob lagat till middag.
Tricket med frysta grönsaker är att just precis värma dem. Snabbt i micron eller i en kastrull man häller kokande vatten över. De ska bli varma men inte sladdriga och överkokta. Kokar man pasta kan man lägga dem i ett durkslag över pastavattnet och ånga dem varma samtidigt som pastan blir färdig.
Fredagslunch på spat där jag ofta stannar kvar och skriver på bok. Det blev min vanliga sallad med quinoa, kronärtskocka, kyckling, picklad rödlök, tomat och olika gröna blad. Äter den med en parmesandressing till. Otroligt smarrig.
Tycker om att köpa sallader när jag äter ute för då får jag i mig lite andra grönsaker än de jag skulle köpt hem (som typ kronärtskocka och rättika). Och så slipper jag hacka dem också!
Lördagsfrukost. En skål med smoothie baserad på vad som just då råkade finnas. Frysta körsbär, banan och hallon från i somras. Valnötter och chiafrön. Plus kvarg såklart.
Istället för fredagsmys unnade jag mig lite färdigskuren fruktsallad ur charken. Kostade dubbelt så mycket som ett vanligt fredagsmys som räcker till hela familjen. Sjukt. Eller det är egentligen inte konstigt att frukt är dyrt eftersom det fraktas långväga ifrån och dessutom innehåller massa nyttigheter. Men håll med om att det är sjukt att godis och chips ska vara så mycket billigare?
Nu blev det ju en himla massa färgglada frukter på bild här. Men huvudsakligen äter jag ändå i min vardag potatis, morötter, kål och lök. Jakob gör till exempel en jättegod och billig veckosallad på söndagarna, som sedan räcker hela veckan. Baserad på kål, morot och purjolök. Och oftast är det den jag slevar i mig av till lunch och middag. På sådana grönsaker får kosten baseras och sedan kan resten vara strösslet som förhöjer.
Grönsaker som fortfarande är relativt billiga i butik
Purjolök (har faktiskt sjunkit i pris under vintern)
Morötter
Potatis
Kålrot, kålrabbi, palsternacka
Blomkål
Gul lök
Avokado (är inte direkt billigt men har faktiskt sjunkit i pris)
36 svar
Åh, Jakobs sallad skulle jag gärna vilja höra mer om – försöker hitta bra sallader med säsongsråvaror som håller i åtminstone några dagar, och inte bara ha halvsladdriga gröna blad som är det min andre hälft föredrar.
Googla på treveckorssallad👍
Men nu undrar jag ändå lite om purjo och blomkål – den prisuppgången har listats bland de högre de senaste mätningarna, möjligen för att det var billigare än annat förut. Matpriserna började ju stiga redan för något år sedan. Salladskål är det enda som har sjunkit nu, pyttelite. Dags för kimchi:)
Kanske lokala variationer också. Bästa tipset, som alltid, är väl att hålla koll och vara flexibel. Man m å s t e ju inte ha paprika och jättedyr gurka.
Du har rätt Helena , priset på purjolök har gått upp (men under 2022 var det en av ganska få matvaror vars pris gått ner, så det år troligen den gamla faktan Clara tänkte på)
Nu blev jag sugen på att haka på utmaningen. Äter en del grönt på jobbet (förskola) men glömmer ibland bort/orkar inte fixa hemma. Men veckosallad är ju ett lysande alternativ. Tack för tipset!
I min affär kostar den svenska gurkan lika lite som alltid denna årstid.
Tar gärna recept på veckosalladen?
Jag med!
Sök på Treveckorssallad, tex Zeina har en jättegod variant!
Måste bara slå ett slag för stekt vitkål! Tunt skivad/mandolinad. Lärde mig den smakupplevelsen då jag hade okonomiyaki i läxa på en vegomatlagningskurs.
Och har numera alltid det i ljumma matiga sallader! 😋🥗
Vad för kurs? Berätta gärna mer 😋
@Anna den hette Eko-vegetariskt kök, på Vårdinge folkhögskola 👌🏼💚
Stekt vitkål är nog något av det godast som finns. Med lite smör på slutet är det något jag skulle kunna äta varje dag. Jag gör ofta äggröra med stekt vitkål till frukost. Ibland steker jag skivad tomat med gul lök i en egen panna också. Så otroligt gott med varm frukost.
Mmm vattnas i munnen – detta som frulle med extra omsorg får det bli till helgen!! 🙌🏼
Tack för din inspiration! Funderade precis på vad jag ätit i veckan, och trots att jag tycker jag är dålig på grönsaker och frukt just nu så blev det en hel del olika sorter! Var köper du grönsaksblandningen (vilket märke), den ser väldigt god ut!
Jag blev också nyfiken på grönsaksblandningen! Vi äter mycket frysta grönsaker och skulle behöva lite variation. ☺️
Tror det är ICAs märke 🤗
👍🏻🤗
At your service!
https://handlaprivatkund.ica.se/stores/1003736/products/Grönmix-Fryst-500g-ICA/2001977
KraM🥦❤️
Brukar göra veckosallad med 1 del olja (oftast rapsolja), 1 del vinäger, en skvätt honung efter tycke&smak. Lite salt och peppar, efter smak. Koka upp och rör så honungen smälter. Strimla vitkål& riv morot grovt. Stoppa i någon lök, purjo eller salladslök tex. Häll lagen över och låt stå ett tag med tyngd över. Brukar häva i mindre burkar så inte hela bunken åker in och ut, men det gör man som det passar
Så bra med inspiration till att äta mer grönt, det behövs i vår familj! Veckosallad är verkligen smidigt och gott, kan tipsa om detta recept: https://www.coop.se/recept/veckosallad/
Jättegod och enkel sallad med flera tips på hur man kan variera den. Jag kör dock oftast endast grundsalladen😀
Vilken bra ide´ med veckosallad!
Tack för bra länk med jättebra tips med variation under veckan. Detta ska provas:)
Så gott allt ser ut! Vi försöker också få in så mycket grönt som möjligt men här ligger vi i lä ser jag.
Barnbarnen har lärt oss att göra veckosallad med vitkål, morötter och äpple i. Gärna Ingrid Marie-äpplen så länge det är möjligt. Finns fortfarande svenska äpplen här i butikerna. Så tacksam för det. Sen vanlig vinägrett med bl.a Kung Markattas äppelcidervinäger. Mums!
Alltid kul med utmaningar mär man ska ändra sina vanor! Bra tips dessutom 🧡
Vi har hela frysen full av hackad purjolök, eftersom mina föräldrars lilla purjo-odling gick lite över styr i somras, haha. Väldigt uppskattat 🙂
Räknar du in allt som du äter, även om det bara är en pyttemängd? Tänkte eftersom du nämnde chili. Själv är jag så himla hård mot mig själv gällande sånt här och tycker att det bara räknas om man käkar typ ett kilo broccoli till middag. Vilket man ju sällan gör.
Kan ju absolut vara en ”kul grej” att äta olika slags grönsaker. Men näringsmässigt behövs inte en särskilt stor variation för att kroppen ska bli glad, det ska man veta. Man tjänar nog mest på att äta det man gillar av frukt, bär och grönt. Svenska frysta ärtor är både billigt och går att göra massa smarriga rätter med. Dessutom bra med protein. Om man gör egen fruktsallad så blir det inte alls särskilt dyrt. Man måste se till jmf pris. Chips är lätt medan jordgubb är tung. Den enda rimliga jämförelsen är således kilopris jämförelsen.
Det är väl färdigskurenheten man betalar för i fruktsalladen, om det ska gå ihop med skäliga löner och fri föräldraledighet får man betala hutlöst för att någon ska skära upp frukten. Måste jämföras med handskurna chips i delicharken i stället för prefabbat för att bli en korrekt prisjämförelse.
Ytterligare en aspekt är vad som är hållbart att äta. Jag tycker att denna guide hjälper mig https://www.wwf.se/vegoguiden/
Jag är inte vegan men tar stöd av guiden när jag ska välja vad jag ska köpa.
Tack, vilken bra guide!
Jättebra guide. Jag använder den.
Veckosallad har verkligen varit en gamechanger för oss, så smidigt när det kommer till att äta mer grönsaker 👌
Åh, jag har alltid haft så svårt för smoothies eftersom jag tycker de blir så tjocka i konsistensen. Men grejen är att alla jag känner dricker smoothies och det klarar jag inte av just för konsistensen.
Men att äta det sådär, i skål med sked som fil eller yoghurt har jag aldrig ens tänkt på att man kan göra! Då fixar ju jag också det!! Tack för det tipset! 😀
Var köper du den frysta grönsaksblandningen?
Receptet på Jakobs sallad, vill du dela det? (annars kan jag googla upp ett annat, men det känns inte lika roligt! 🤗)
+1 på veckosallad här med! Vi gör också en stor bytta veckosallad på helgen som räcker under arbetsveckan. Jag delar upp den i 3 burkar, vi tar var sin burk till jobbet och behåller 1 större burk hemma till middagarna. Vitkål eller spetskål är basen och sen tillsätter jag morot, purjolök, salladslök, ibland en liten bit paprika, lite beroende på vad som finns hemma. Bra och billig vardagssallad vintertid.
Tips!!! Dela prickiga bananer i mindre bitar och frys. Blir ännu godare i smoothie men kräver lite mer av mixern 🙂