MÄste dela Susannes hÀrliga recept pÄ pÄskbakelse som vi gjorde i helgens livesÀndning. SÄ enkla och sÄ goda. SÄ hÀr beskriver Susanne receptet:

Sockret blir krispigt, karamelliserat vid grÀddningen och ger en lyxig kÀnsla av hembakat. Fast det Àr fusk. Eller Àr det det? Jag anvÀnder gÀrna socker med större korn tex rÄsocker men vanligt funkar ocksÄ bra. Det Àr ett knep frÄn min tid i Frankrike och om det Àr nÄt de kan dÀr sÄ Àr det smördeg.

Jag har gjort ett grundrecept som du enkelt anpassar efter dina smaklökar. Ett tips Ă€r att göra grunden fĂ€rdig, stĂ€lla fram garnityr (tex frukt och pĂ„skgodis) och lĂ„ta gĂ€sterna dekorera sina egna bakelser. Om du, liksom jag gillar krĂ€miga bakelser sĂ„ toppar du med extra vaniljgrĂ€dde och/eller glass/sorbet.

PÄskbakelser med vaniljkrÀm och citron

Portioner

6

Tillagningstid

Ingredienser

  • 1 rulle kyld smördeg eller 3 plattor fryst

  • 1 dl bakfast vaniljkrĂ€m (finns att köpa fĂ€rdig som pulver att blanda med mjölk)

  • 1 citron eller 1 burk konserverade aprikoser

  • 1 Ă€gg och socker till pensling

  • Till garnering: vispad grĂ€dde, frukt, bĂ€r, pĂ„skgodis eller sockerglasyr.

Gör sÄ hÀr

  • Dela kylda smördegen i 6 bitar pĂ„ bakpappret med en plĂ„t under. AnvĂ€nder du fryst sĂ„ kavla den lite och dela pĂ„ mitten, lĂ€gg pĂ„ bakpappersklĂ€dd plĂ„t. 
  • SkĂ€r snitt i hörnen, genom degen, men lĂ„t den sitta ihop. SĂ€tt ugnen pĂ„ 225 grader vanlig vĂ€rme eller 200 grader varmluft. 
  • LĂ€gg 1-2 msk krĂ€m i mitten, toppa med halverade citronskivor eller aprikos. 
  • Vik degen över, pensla med Ă€gg och strö pĂ„ socker. 
  • GrĂ€dda mitt i ugnen tills degen puffat upp och ytan Ă€r gyllene. LĂ„t svalna. Du kan servera dem sĂ„hĂ€r, det blir som wienerbröd. Kanske vill du ringla pĂ„ en enkel florsockerglasyr (blanda florsocker, citronsaft eller annan saft). 
  • SlĂ€pp loss kreativiteten och dekorera med allt du gillar. NĂ€r allt kommer omkring sĂ„ Ă€r det ju bara pĂ„sk en gĂ„ng per Ă„r.