Nu är rätta tiden att plocka älgört (eller älggräs som det egentligen heter) och göra saft. I alla fall här i Västerbotten. Längre söderut har det kanske blommat över vid det här laget.

Älgört har en säregen mandeldoft – nästan som mazariner – och växer ofta i vägrenar och diken. Saften är god precis som den är, men är också suverän att använda som ingrediens till en drink, en bål eller för att göra glasyren till en kaka. Saften tjänar på att få lite mer syra så jag tipsar om att tillsätta extra lime eller citron vid serveringen.

Jag tog med mig en korg och några saxar och så gick jag med Ulf och Lykke på blomsterjakt.

Hela korgen fyllde vi

Och sedan gick vi hem igen och gjorde saft.

Lite insekter följer förstås med i blomsterklasarna – även om man skakar ur och sköljer av dem. Men det löser sig sedan när man silar saften.

Jag lägger en sil över en kastrull och sedan en kökshandduk ovanpå. Och på det sättet får jag bort allt oönskat bös innan saften buteljeras.


Eftersom saften varken kokas eller skummas är hållbarheten kort. Jag fyller mina glasflaskor till 70 procent och ställer dem sedan i frysen. Sedan tar jag fram en åt gången och njuter smaken av juli.

Älgörtsdricka

Mängd

2 liter koncentrerad saft

Ingredienser

  • 50 klasar älgörtsblommor

  • 2 liter vatten

  • 2 kg socker

  • 4 ekologiska citroner

  • 2 tsk askorbinsyra

Gör så här

  • Koka upp  vatten och tillsätt socker samt askorbinsyra. Låt svalna och häll sedan vätskan över blomsterklasarna. Skär citronerna i skivor och lägg ner i sockerlösningen. Täck över.
  • Låt stå svalt ett dygn och dra. Sila sedan och häll upp på väl rengjorda flaskor.

  • Saften ska spädas och lite beroende på hur stark den blivit brukar 1+2 vara lagom.