Nu Àr rÀtta tiden att plocka Àlgört (eller ÀlggrÀs som det egentligen heter) och göra saft. I alla fall hÀr i VÀsterbotten. LÀngre söderut har det kanske blommat över vid det hÀr laget.

Älgört har en sĂ€regen mandeldoft – nĂ€stan som mazariner – och vĂ€xer ofta i vĂ€grenar och diken. Saften Ă€r god precis som den Ă€r, men Ă€r ocksĂ„ suverĂ€n att anvĂ€nda som ingrediens till en drink, en bĂ„l eller för att göra glasyren till en kaka. Saften tjĂ€nar pĂ„ att fĂ„ lite mer syra sĂ„ jag tipsar om att tillsĂ€tta extra lime eller citron vid serveringen.

Jag tog med mig en korg och nÄgra saxar och sÄ gick jag med Ulf och Lykke pÄ blomsterjakt.

Hela korgen fyllde vi

Och sedan gick vi hem igen och gjorde saft.

Lite insekter följer förstĂ„s med i blomsterklasarna – Ă€ven om man skakar ur och sköljer av dem. Men det löser sig sedan nĂ€r man silar saften.

Jag lÀgger en sil över en kastrull och sedan en kökshandduk ovanpÄ. Och pÄ det sÀttet fÄr jag bort allt oönskat bös innan saften buteljeras.


Eftersom saften varken kokas eller skummas Àr hÄllbarheten kort. Jag fyller mina glasflaskor till 70 procent och stÀller dem sedan i frysen. Sedan tar jag fram en Ät gÄngen och njuter smaken av juli.

Älgörtsdricka

MĂ€ngd

2 liter koncentrerad saft

Ingredienser

  • 50 klasar Ă€lgörtsblommor

  • 2 liter vatten

  • 2 kg socker

  • 4 ekologiska citroner

  • 2 tsk askorbinsyra

Gör sÄ hÀr

  • Koka upp  vatten och tillsĂ€tt socker samt askorbinsyra. LĂ„t svalna och hĂ€ll sedan vĂ€tskan över blomsterklasarna. SkĂ€r citronerna i skivor och lĂ€gg ner i sockerlösningen. TĂ€ck över.
  • LĂ„t stĂ„ svalt ett dygn och dra. Sila sedan och hĂ€ll upp pĂ„ vĂ€l rengjorda flaskor.

  • Saften ska spĂ€das och lite beroende pĂ„ hur stark den blivit brukar 1+2 vara lagom.