emaljhink skura stora

I januari hade jag en liten utmaning pĂ„ bloggen – nĂ€mligen att stĂ€da som Rut i en hel vecka! Min mormor Rut hade ett glĂ€nsande rent hem och Ă€lskade att stĂ€da, men hon hade inte en stor stĂ€ddag utan stĂ€dade lite hela tiden. SĂ„ att stĂ€da som Rut handlar alltsĂ„ om att stĂ€da avgrĂ€nsat, under en kort stund pĂ„ en bestĂ€md plats. Att ge sig sjĂ€lv och sitt hem ett litet Rut-bidrag!

Varje dag den hĂ€r veckan tar jag en kvart och stĂ€dar/sorterar ett begrĂ€nsat utrymme hemma. Hinner jag fĂ€rdigt utrymmet pĂ„ mindre tid Ă€n en kvart – ja dĂ„ fortsĂ€tter jag med nĂ„gon stĂ€dning i nĂ€rheten tills tiden tagit slut. Men tar det lĂ€ngre tid Ă€n jag avsatt sĂ„ avbryter jag ÀndÄ efter femton minuter. Övningen Ă€r nĂ€mligen att ta sig framĂ„t med ordningen i hemmet utan att göra projektet för stort, tung och svĂ„rt. Att nöja sig med att se resultat Ă€ven i det lilla.

De hÀr stÀdkvartarna Àr inte tÀnkt att ersÀtta en veckostÀdning med dammsugning och sÄnt. Utan som en komplettering som hjÀlper mig fÄ lite mer ordning i mina lÄdor och skÄp.

Under veckan som kommer vĂ€ljer jag ut sju olika delar av mitt hem att plocka och stĂ€da iordning, pĂ„ max 15 minuter per dag. Och dokumentera till bloggen sĂ„klart. Varje morgon klockan 06 kommer dagens “uppdrag” för dig som vill haka pĂ„. Du kan stĂ€da motsvarande plats hemma hos dig – eller nĂ„got annat utrymme du sjĂ€lv vĂ€ljer.

Men kom ihĂ„g – det hĂ€r Ă€r inte tĂ€nkt som nĂ„gon slags challenge dĂ€r du ska pressa dig sjĂ€lv. NĂ€, se det snarare som en övning i att stĂ€da med samma jĂ€mnmod som du vattnar blommorna. Utan stĂ€dilska eller irritation.

Nu kör vi!

Först ut Àr lÀxlÄdan som finns i vitrinskÄpet i vardagsrummet. I den Àr det tÀnkt att papper, pennor, sudd, linjal och saxar ska finnas tillgÀngligt. SÄ att barnen kan gÄ dit och hÀmta grejerna nÀr det Àr dags att göra lÀxan. HÀr förvaras ocksÄ smÄspik och nÄlar (för nÀr jag snabbt vill hÀnga om tavlor) samt hÀftpistolen jag anvÀnder för att klÀ om möbler. Helt ologiskt!

Och den hÀr lÄdan Àr en sÄdan dÀr typisk allting-lÄda dÀr allting pulas ner och glöms bort och sedan gÄr den inte att öppna ens med vÄld. SÄ det första jag gjorde var att ta ut hela lÄdan och stÀlla den pÄ golvet. Bara det tog nÄgra minuter eftersom hopknölat ritpapper hade tuggat sig fast mellan skÄp och lÄda.

Fram med en soppÄse och plocka bort allt ur lÄdan som skulle slÀngas. PÄsklÀmmor, trasiga Kinderegg-leksaker och pennor som slutat funka. Sedan sorterade jag ut hög efter hög med prylar och gick igenom dem var för sig. NÀr lÄdan var tömd sÄ dammtorkade jag ur den och la tillbaka allting prydligt och snyggt.

Fortfarande ologiskt att möbeltassar och hÀftpistol ska ligga i den hÀr lÄdan. Men det funkar sÄ det fÄr bli kvar hÀr.

LÄdan tog tolv minuter att stÀda. De resterande tre minuterna Àgnade jag att gÄ tillbaka med saker frÄn lÄdan som skulle till andra stÀllen i huset. Brukar lÀgga sÄnt pÄ en bricka sÄ att det syns tydligt och sedan gÄ frÄn rum till rum och plocka tillbaka lego, hÄrsnoddar, gummiband, kapsylöppnare och hÀnglÄs. Det hÀr med brickan Àr det mest effektiva sÀtt jag kommit pÄ för att lÀgga tillbaka smÄsaker. DÄ slipper man gÄ flera varv med allt skrot.