Ett krux med oss mĂ€nniskor Ă€r att vi tenderar att favorisera allt som kĂ€nns vĂ€lbekant och hemma. Även nĂ€r det Ă€r dĂ„ligt för oss. En destruktiv relation, osunda beteendemönster och sammanhang som förstör. KĂ€nns det bara vĂ€lbekant och som hemma sĂ„ vill vi ditĂ€ven nĂ€r det suger. Det Ă€r en kunskap jag anvĂ€nder mig av för att programmera om mina egna beteenden. För ett tag sedan skrev jag en text om positiv förstĂ€rkning. Att peppa sina vĂ€nner (och mig sjĂ€lv) nĂ€r vi förmĂ„r fatta nya bĂ€ttre beslut. Det krĂ€vs en otrolig massa arbete att omprogrammera sig sjĂ€lv till bĂ€ttre strategier och beslut och just dĂ€rför Ă€r det sĂ„ viktigt att bli uppmĂ€rksam pĂ„ sitt beteende. Och sedan positivt förstĂ€rka förĂ€ndringen.

Det kan handla om att man:

-Alltid drar sig undan nÀr man Àr ledsen. Men sÄ övar man istÀllet pÄ att söka upp sÀllskap.

-Aldrig sjÀlvmant ber om hjÀlp. Men sÄ övar man sig pÄ att vÄga frÄga nÄgon om nÄgot litet.

-Att man hellre stÄ ut i en ojÀmlik relation Àn protesterar och riskerar en konflikt. Men sÄ övar man pÄ att sÀga emot i det lilla och se vad som hÀnder dÄ.

-Att man alltid skjuter upp viktiga saker och skapar massa problem. Och fastÀn det Àr ett obehag Àr det i alla fall ett som kÀnns vÀlbekant. Men sÄ övar man pÄ att ta itu med lagom jobbig sak och notera hur det kÀnns.

Det finns sÄ mÄnga beteenden som Àr helt ologiska och konstiga och som jag borde slutat med för lÀnge sedan. Men som jag reproducerar eftersom det Àr det jag kan bÀst. Jag kÀmpar dagligen med att förÀndra mina beteenden och sedan berömma mig sjÀlv nÀr jag övat.

Finns det nÄgot du övar pÄ att omprogrammera din hjÀrna till?