En delikat liten kaka jag fick smaka i järnhandlarbostaden på Skansen, det var smörbladet det. Jag kände inte igen den från någon av mina egna gamla receptböcker men jag fick till min glädje receptet med mig när jag gick. Eftersom det var skrivet på gammalt vis (utan att ange värme på ugnen eller vanliga måttenheter) har jag här arbetat om det en smula. Kakan är som hörs på namnet full av smör. Den blir krispig och lagom söt och känns nästan lite som ett rån i konsistensen.
Man kavlar ut den på sockerbestrött bakbord och strör sedan degen med mer socker ovanpå när man kavlar.
Man ska egentligen avsluta kavlandet med en kruskavel, men den hittade jag inte när jag sökte så jag naggade istället kakorna lätt med en pastaslev. Hittade heller inte mitt runda kakmått så jag använde ett snapsglas för att ta ut små rundlar.
Smörblad på majolikafat. Ska spara i frysen till jul! Och kolla vilken fin handduk jag fick av Lotta Kühlhorn sist vi sågs. Älskar kottemönstret hon designat.
Men nu är det dags för receptet
Smörblad
50 kakor
45 minuter
Gör så här
- Smält smöret och blanda ihop med vetemjöl, äggvita och vatten. Blanda till en jämn deg och ställ övertäckt i kylen i ca 30 minuter
- Beströ bakbordet med socker och kavla ut degen lätt. Beströ även ovansidan av degen och kavla ut. Kavla över ett varv med kruskavel och ta sedan ut runda mått med ca 7 cm i diameter
- Grädda på bakplåtspappersklädd plåt i 200 grader i ca 4 minuter. Håll noga uppsikt. Kakorna ska bara bli lätt gyllene till färgen annars smakar de bränt!
14 svar
Åh😍dessa påminner så om min änglamoster Lolas goda kakor från förr❤️
Hon gjorde den allra lenaste smörkräm och lade ihop dem två och två.
Mums! Säkerligen lika goda så här ….smälter i munnen❤️
Min mormor gjorde samma sak – de dubbla kakorna med len och vaniljsmakande smörkräm emellan var ett stående inslag till julfikat 🎄Kakorna verkar vara samma recept som smörbladen i inlägget 😀
Ja precis, låter typ som franska våfflor/ pariservåfflor fast utan smörkrämen.
Jag är inte med på gräddningstiden. Efter 10 min var de fortfarande int gyllengul, jag tog ut dem och de smakade inte bränt.
Spännande, de måste ju bli mer och mer sockriga ju fler gånger man kavlar ut degen också? 🧐 ser otroligt goda och knapriga ut!
Det vore kul att läsa ursprungsreceptet. 🙂
Det finns på skansens facebook, google it! 🙂
Min farmor gjorde också dessa. På 50 o 60talet.Kruskavlade med smörkräm emellan. Väldigt lika det som heter franska våfflor. Kanske kan namnet vara olika i olika landsändar?
Oh vad gott, tack för receptet
Smörblad, smaka på ordet; smör…blad. Mmm.
Tack för mysigt inlägg med kulturhistoria på köpet. Har på gamla dar (snart 43…) insett att etnologi/folklivshistoria borde ha pluggats av mig. Älskar allt sådant, Skansen o dess bodar med otroliga guider som lär en jättemycket, stadsmuseum, och en förvandlad stad på Instagram lär mig också massor. Nu fick jag recept på mumsiga kakor m smör och socker!! Tackarr.
Och kram från en mkt trogen läsare
Åh. Nu saknar jag min mormor som dog förra året. Hon bakade massor, bland annat dessa. Kan fortfarande känna smaken, trots att det nog är 10 år sedan jag smakade dem sist.
Måste prova det här med lite kanel på :).
Blev bra med kanel, men den lär strös på efter gräddning för att inte bli bränd.
Går att fuska med att använda färdig smördeg.