En delikat liten kaka jag fick smaka i järnhandlarbostaden på Skansen, det var smörbladet det. Jag kände inte igen den från någon av mina egna gamla receptböcker men jag fick till min glädje receptet med mig när jag gick. Eftersom det var skrivet på gammalt vis (utan att ange värme på ugnen eller vanliga måttenheter) har jag här arbetat om det en smula. Kakan är som hörs på namnet full av smör. Den blir krispig och lagom söt och känns nästan lite som ett rån i konsistensen.

Man kavlar ut den på sockerbestrött bakbord och strör sedan degen med mer socker ovanpå när man kavlar.

Man ska egentligen avsluta kavlandet med en kruskavel, men den hittade jag inte när jag sökte så jag naggade istället kakorna lätt med en pastaslev. Hittade heller inte mitt runda kakmått så jag använde ett snapsglas för att ta ut små rundlar.

Smörblad på majolikafat. Ska spara i frysen till jul! Och kolla vilken fin handduk jag fick av Lotta Kühlhorn sist vi sågs. Älskar kottemönstret hon designat.

Men nu är det dags för receptet

Smörblad

Antal

50 kakor

Tillagningstid

45 minuter

Ingredienser

  • 250 gr smör

  • 5 dl vetemjöl ca

  • 1 äggvita

  • 1 msk vatten

  • Strösocker till utbakning

Gör så här

  • Smält smöret och blanda ihop med vetemjöl, äggvita och vatten. Blanda till en jämn deg och ställ övertäckt i kylen i ca 30 minuter
  • Beströ bakbordet med socker och kavla ut degen lätt. Beströ även ovansidan av degen och kavla ut. Kavla över ett varv med kruskavel och ta sedan ut runda mått med ca 7 cm i diameter
  • Grädda på bakplåtspappersklädd plåt i 200 grader i ca 4 minuter. Håll noga uppsikt. Kakorna ska bara bli lätt gyllene till färgen annars smakar de bränt!