En stor del av Projekt Bli Fullvuxen, det Àr att försöka avslöja sina egna lögner. Peka ut sitt sjÀlvbedrÀgeri och istÀllet hantera sanningen. Ta det hÀr med energinivÄn som exempel. Jag har verkligen kommit till insikt kring min egen inbillade energi.

Om jag pÄ mÄndagen jobbar hÄrt, fÄr massor gjort och fullkomligt flyger fram. Ja dÄ kÀnns det fantastiskt. Jag tÀnker att fler sÄdana dagar Àr möjliga, med rÀtt planering och förutsÀttningar. Men om jag bara zoomar ut litegrann, sÄ att jag fÄr med den efterföljande dagen i bilden. DÄ fÄr jag ocksÄ med att tisdagen var trött och ganska improduktiv. SÄ pÄ totalen balanserar de tvÄ dagarna ut varandra. MÄndagen överpresterade jag, sÄ pÄ tisdagen kommer jag vara mindre produktiv Àn vanligt. Det Àr en mycket mindre tilltalande insikt. Men mer sann.

Jag har ocksÄ Ärstider med mer energi. I maj har jag knappt nÄgot sömnbehov alls och Àr nÀstan som en besatt nÀr jag far runt frÄn morgon till sen kvÀll. Det Àr roligt och hÀrligt, men det slutar alltid kring midsommar. DÄ drabbas jag av en enorm slöhet och trötthet. DÄ balanserar jag ut den hetsiga maj. Kroppen och sjÀlen söker sin jÀmnvikt. Och det Àr jag nog egentligen tacksam över.

För de personer som saknar den hĂ€r sjĂ€lvregleringen – som klarar av att vara energiska under mycket lĂ€ngre perioder – de kraschar bara hĂ„rdare efterĂ„t. Som sĂ„ mĂ„nga med ADHD upplever. Eller jag sjĂ€lv, innan jag blev utmattad. Jag hade nĂ€rmast maniska skov dĂ„ jag kunde köra pĂ„ som en dĂ„re och inbilla mig att jag hade en superkraft. Och det hade jag verkligen, om man bara tittade pĂ„ den dagen. Men zoomade man ut sĂ„ att efterspelet kom med, ja dĂ„ hade man sett att jag inte hann mer Ă€n i vanliga fall. Energin var bara vĂ€ldigt ojĂ€mnt fördelad över tid. Och den tunga energidippen efterĂ„t förde med sig mĂ„nga andra problem. Vardagens enklaste sysslor blev lidande nĂ€r orken var i botten.

Den hĂ€r insikten Ă€r en stor hjĂ€lp för mig. Och jag anvĂ€nder den hĂ€r insikten bĂ„de som ett sĂ€tt att dĂ€mpa min hybris och mitt sjĂ€lvförakt. Du Ă€r varken sĂ„ bra som du tror, eller sĂ„ dĂ„lig som du fruktar. Du Ă€r helt vanlig bara. Och om det Ă€r kul att jobba hĂ„rt en dag och fĂ„ massor gjort – ja gör det dĂ„! Du kommer betala skulden en dag nĂ€r orken Ă€r lĂ„g.