Vi byter sysslor med jämna mellanrum här hemma och det senaste året har Jakob haft hand om vardagsmiddagarna och jag lagar helgmaten. Jag älskar ju att laga mat så jag tyckte först att det var trist att istället få tvätten på min lott – men nu har jag omvärderat det helt.
Jag och Jakob har helt olika inställning till matlagning i vardagen. Jag vill helst bestämma maten inför varje måltid, baserat på vad jag är sugen på just då och känner för att laga. Sedan skruvar jag alltid på recepten och vill testa något nytt, även till vardags. Vilket gjort att vardagsmatlagning är rolig men också tar ganska mycket energi och tid. Men inte för Jakob, för han har ett helt annat system. Han lagar säkra favoriter som går snabbt och rationellt att tillreda. Han tänker mycket på näring, mättnad och nyttighetsgrad och han har fem typer av rätter han roterar mellan i vardagen.
Någon form av soppa med mjukbröd och tillbehör som keso, aioli eller creme fraiche. Alltid vegetarisk.
Rotsaker i ugn med fetaost och dressing. Med keso, fröer och nötter som tilltugg.
Fisk och potatis en dag i veckan. Vilken sorts fisk det är varieras liksom tillbehören.
Och på fredagarna är det vegetarisk tacos som barnen har ansvar för att göra – med lite stöd från Jakob.
På lördag och söndag lagar jag istället maten och då passar mitt köksexperimenterande och min lite mer tidskrävande matlagning ganska bra. Jag får hålla på i lugn och ro och det gör inget om det drar ut på tiden. Det är också enda gången i veckan som vi äter kött. Lagar oftast lamm eller ren för det är det vi har i frysen.
Det kanske kan tyckas tråkigt och repetitivt att ha det så här – men det har funkar riktigt bra! Barnen får ju stor variation på skolluncherna ändå och allt vi lagar hemma tycker de om. Till mig själv fixar jag ju lunch varje dag och då gör jag bara sånt som jag är sugen – på men som kanske ingen annan i familjen gillar.
Dessutom har det blivit mycket mer städat i köket sedan Jakob tog över köksansvaret. Han är bra på att plocka och hålla efter – medan det är min sämsta gren. I tvättstugan är det dock ingen nackdel att gå ner 1-2 gånger i veckan och göra allt på en och samma gång. Där är det mer okej att det grötar ihop sig lite, vilket det alltid gör för mig.
Med det sagt ska jag nu gå ner i köket och laga mat. Till söndagsmiddag vankas de nämligen köttbullar med potatismos, rårörda lingon, brunsås och pressgurka. Allt gjort från grunden. Precis som jag gillar att göra det! Och änglamat till dessert.
54 svar
Vad är änglamat?
Här är det tvärtom jag fixar vardagsmaten och mannen helgmat
Blev också nyfiken på änglamat!
Smulade skorpor, vispad grädde, ofta bär eller sylt till 🥰
En favorit från barndomen. Ängamat är ju också underbart men något helt annat än änglamat 😋
Smulor av kakor eller skorpor, vispad grädde och sylt eller bär är vad jag menar med änglamat.
På tal om vardagsmat undrar jag vad som hänt med matlaget? Har ni tagit paus? Saknar inläggen från de kvällarna, tycker dem var så mysiga och inspirerande 😊
Vi sågs senast i fredags på tacomiddag hemma hos oss =)
Minns en kul soppa ftån tidigt 90 tal, ungefär så här serveras med ett gott nybakat bröd 😉
Korngryn
Färs
Lite tomatpuré
Valfri buljong
Gurkmeja
Och sist i gröna ärtor
Kommer inte ihåg alls hur mkt av var, men de är bara att höfta 😉
Åh, nyfiken på era vegetariska tacos, om ni använder alternativt protein eller bara har skippat det? Här har vi försökt byta ut köttfärs mot quornfärs men mötts av rynkade barnnäsor 😅
Talar ni om att ni bytt ut färsen? Jag har flera gånger använt både soja -och quornfärs utan att någon märkt skillnad. Men skulle jag säga att det är vegetariskt, då smakar det plötsligt inte lika gott😆
Så mitt tips är att byta ut färsen utan att säga nåt, eller att till en början blanda hälften köttfärs-hälften vego.
Talar aldrig om när vi byter ut, eller lägger till osv. Blir en onödig negativ snackis (precis som vuxna på konferens som på förhand får veta en meny 😅)
Jag är vegetarian sen många år och gillar både quorn- och sojafärs. Men sojafärs är mer neutral i smaken tycker jag och lite mer “smulig” så jag tycker den liknar tacofärs gjord på kött mer. Så sojafärs är min rekommendation. Jag använder Anammas. Man får hälla i lite vatten också till just tacofärs. (Det kanske man behöver för köttfärs oxå – minns inte!)
Anamma formbar förs använder vi, det brukar accepteras av alla barn!
Rekommenderar att slippa veg färs alt ha hälften så mycket o fylla på med gröna linser i övrigt. Blir så gott!
Vi har halloumi som stekts i små bitar, svarta bönor, majs, gurka, paprika, guacamole mm.
Har ni slutat med erat matlag? Verkade så mysigt
Kul inlägg. Jag är veckomatansvarig då jag föräldraledig och känner igen mig i Jakobs matsedel, förutom att jag också brukar laga kyckling någon gång i veckan. Pastasallad är underskattat! Gillar när det går snabbt och jag vet att barnen kommer tycka om det. Tack för en toppenblogg, den enda jag numera följer och läst i 11-12 år kanske. Tycker den bara blir bättre och bättre, väldigt imponerad av hur du lyckas hålla så hög kvalitet och samtidigt variation när det gäller såväl inlägg och bilder. Kram
Åh det låter bra. Tycker det är sååå oinspirerande att laga mat just nu. Snälla hjälp! Kan någon skicka era bästa recept för små, kräsna barn?
Älskar detta upplägg och fick verkligen inspiration till våtheter vardagskaos nu, tackar! 🙂 haha och jag har också precis stått och lagat köttbullar, potatismos, grönpepparsås och pressgurka! Det enda jag missade var lingonen 😉
Ha, ha… känner igen det där med att växla ansvar. Min man från 1986 & jag har alternerat ansvaret att betala räkningar hela vårt äktenskap. Bytestiden sker när någon av oss gjort bort sig & missat en räkning. 🤣😂🤗😜
Åh det var en bra idé! Att göra något tråkigt till roligare iallafall.
Haha, vilken rolig grej! Med de systemet skulle min man ha ansvaret väldigt länge och få en extremt kort paus från ansvaret när det var min tur…. 🤷♀️😅
Jag gillar verkligen allt med det här upplägget – också att barnen har ansvar en dag. Har själv bara kommit så långt att vi regelbundet har pastamåndagar, alla andra försök till rutiner har inte funkat.
Jag gjorde poke bowl med apelsinmarinerad lax i helgen, och alla fyra barn älskade det. Smashed burgers älskar också alla här.
Så fint och inspirerande att ni äter mycket vegetariskt, miljövänligt framför allt.
Saknar alla mysiga matlagsbilder på tal om mat…
Åh va gärna jag skulle vilja kopiera er veckomatsedel! Utmaningen här hemma är dock att min sambo är så väldigt begränsad i sin smak så jag kan typ inte laga något som han kan tänka sig att äta. Gillar inte någon soppa, gillar inte grönsaker, gillar nästan inga kryddor, inte lök, inte vitlök, inte yoghurtsåser… Det blir inte mycket kvar att laga på och svårt att prova nya rätter. Detta har helt tagit bort min lust att laga mat.
tänker att han kanske är autistisk på en skala ? Laga varannan dag mat som han kan äta, spara matlåda till nästa dag då du lagar mat du har lust till och då ät olika.
Fel att slänga ur sig att någon kanske är autistisk för att den är kräsen med mat. Man kan inte diagnotisera någon på så sätt. Finns många saker som kan bero på att man är kräsen, t.ex selektiv ätstörning eller ångest. Så att komma från med att någon kanske är autistisk direkt man är petig med maten är något alla borde sluta med att kommentera med.
Det är ingen förolämpning att föreslå att någon kan vara på autismspektrat. Det kan underlätta att förstå hur och varför en person reagerar på olika vis.
jag har inte påstått att det är en förolämpning, varför skulle det vara det??
är bara less på alla som kommer med kommentarer som “jaha du är kräsen ang mat, låter autistiskt”, eller “oj vad du är besatt av det här intresset, du kanske är autist”, osv… som att säga till ngn som är uppe i varv “du kanske har adhd”…..
diagnoser är SÅ MYCKET mer än så! många verkar tro att diagnoser bara är ett eller högst två symptom!
Oj, hade jag varit så kräsen hade jag lagat min egen mat. Din sambo kanske borde göra det.
Exakt min tanke … 🫣
Det har blivit så att han tagit på sig ansvaret för att laga mat varje dag här hemma men som alla så tycker han också att det ibland är jobbigt att tänka ut och laga vardagsmaten så jag skulle gärna vilja att vi kunde dela på ansvaret. Men som sagt utmanande att komma på vad som ska lagas när så mycket måste undvikas. Vi kan såklart laga och äta olika mat, och det gör vi ibland, men jag tycker att det är trevligt för gemenskapen vid matbordet när alla delar samma måltid.
Claras bloginlägg hjälper nog oss iaf på traven framåt när det gäller att komma på en grundstruktur i vad som ska lagas varje dag! Då kan vi sedan komma på vad som kan lagas i de olika kategorierna.
Tips: Lisa Björbo och Sara asks kokböcker. Dom har en hel del rätter som har samma grund men där man kan lägga till olika saker beroende på preferenser.
Va härligt att höra hur ni delar upp sysslorna under veckorna. Så mycket god mat ni äter vardag som helg, tror det är riktigt bra att vara barn i er familj där det både serveras god och bra mat samt ger dem fina exempel på jämställdhet! Älskar din blogg och har läst den i 9 år nu. Den passar ung som gammal. Tack underbara Clara❣️
Vi har appen Paprika där vi lägger in recept och planerar vad vi ska äta i veckan och lägger in i appen. Sen handlar vi en storhandling och då är det bestämt och bara att köra på det som är inlagt. Jag har oxå fått till att mina tonåringar står för att laga maten en gång var. Det är så härligt att sätta sig vid dukat bord. Paprika-appen är oxå så bra för man kan lägga in direkt när något tar slut i skåpen och få med det nästa gång man handlar.
Denna rätt: “Rotsaker i ugn med fetaost och dressing. Med keso, fröer och nötter som tilltugg.”
Äter era barn så de blir mätta på detta? Så mycket grönsaker äts inte hos oss och det krävs någon form av kolhydrater för att de ska äta sig mätta om man inte äter mängder av fetaost osv vilket ju inte känns optimalt.
Vi äter ofta följande maträtt hemma hos oss: plåt i ugnen med olika rotsaker, lite tärnad halloumi, några korvar, ibland några frysta falaflar. Barnen får ketchup eller färdig kebabsås till, vi vuxna kan göra en fetaoströra eller dijon-creme fraiche-majo-variant. Det är nästan våra bästa måltider. Alla blir mätta och hittar något de gillar! Jag TROR – utan att vara dietist eller så – att vi i vårt land är lite för fokuserade på att barnen måste äta så mycket protein till varje måltid? (jag gissar att det är protein du menar, inte kolhydrater) De äter kanske desto mer protein en annan dag. Rotfrukter innehåller ju så OTROLIGT många andra nyttiga saker som man inte får i sig om middagen består av pasta och korv (vilket jag tror att många serverar för att korven åtminstone innehåller protein).
Du är något på spåren. Enligt barndietisten Sara Ask så får ett genomsnittligt barn i Sverige i sig dubbelt så mycket protein som de behöver.
Keso är ju utmärkt proteinrikt ☺️ så det behöver man ej tänka att denna måltid saknar
Rotsaker (potatis, morot, rödbeta etc) är ju kolhydrater?
Gissar att potatis räknas som en rotsak 🙂 skulle funka här med pga alla gillar keso. Men ungarna äter hellre morötterna råa så då gör jag det med
Blir avis på alla er som har barn som äter det mesta.
Har 2 barn med npf, som alltid har varit selektiva med maten.
Samt 2 vuxna med matallergier, så det blir ofta 3-4 olika maträtter vid varje måltid.
Jag har en väldigt selektiv ätare jag med. Det här är rätter som han gillar (för det mesta) men plötsligt ibland slutar han äta dem också. Lite jobbigt förr resten av familjen med en som inte äter – men jag tänker att han får i sig det han behöver om man räknar ihop frukost och skolluncherna också =)
Skulle du kunna skriva mer om hur ni har jobbat med detta? Har en liten som har väldigt svårt för att äta så all inspiration är välkommen!
Tycker alltid det är så intressant att höra om hur ni strukturerar och tänker kring livspusslet! Om du vill får du gärna berätta mer om det, byter ni sysslor efter viss tid eller när ni känner för det?
Låter så skönt att ha en plan för vardagsmiddagar, ska tänka igenom något liknande!!
Tack för så fina inlägg💫
Jag som tycker att protein är så viktigt skulle ha vrålhungriga barn och vuxna om jag hade denna matsedel hemma! Vi bor i Stockholm och här har dom vegetariska luncher i skolan fyra dagar i veckan. Den nya trenden. Vilket i praktiken innebär mycket halvfabrikat, ultraprocessade matprodukter som har lång hållbarhet på hyllorna, mycket kolhydrater och väldigt lite protein. Så om jag dessutom skulle servera vegetariska middagar hemma så skulle dom garanterat få diverse näringsbrister efter ett tag, på järn, b12 tex. Det är toppen att äta mycket grönsaker! Men proteinet är byggstenar för kroppen och speciellt barn behöver äta kött, vilt, fisk, skaldjur och fågel. Dom här nya rekommendationerna från Livsmedelsverket är ett stort experiment och kommer att orsaka brist på järn och b12 hos många, många barn.
Har man ens hunnit utarbeta rekommendationer för barn åldringar och sjukhus? Äldre praxis är extra näringstät mat för dessa och dessutom ta höjd för att i grupper är somliga är klena i maten så därför plussar man på ett antal % till. Jag antar att försvarets matsedel får andra rekommendationer och dessutom stora portioner….
Håller med dig Julia!
Vad nyfiken jag blir på vad du har för utbildning på området, eftersom du vet bättre än Livsmedelsverkets experter vad våra kroppar behöver för att må bra? Man drar ju genast öronen till sig när du skriver att barn behöver äta djur (kött, vilt, fisk, skaldjur och fågel) för det vet vi ju sedan länge att det inte stämmer. Och nej, jag är inte vegetarian. Vi äter tvärtom alldeles för mycket kött hemma, eftersom jag tycker att det är gott (och enkelt).
Sedan låter det ju tråkigt att barnen får så mycket halvfabrikat i skolan. Jag jobbar själv på en högstadieskola i Göteborg där det serveras rött kött eller kyckling en dag i veckan och fisk en dag i veckan, övriga dagar är helt vegetariska. Vi får superbra och näringsrik mat (köken räknar ju på det och har ganska stränga bestämmelser). Kikar man bara på menyn skulle man kanske tro att det rör sig om halvfabrikat här också, men vår kökspersonal lagar i princip allting från grunden, även grönsaksbiffar och dylikt. Kanske gäller det för mer av dina barns mat än vad du tror också…
Järnbrist är det många barn och kvinnor som går med utan att veta om det. Särskilt vegetarianer. Andra länder har kommit längre än Sverige i denna fråga. Personligen tror jag som Julia, mer kött, fågel, fisk och skaldjur!
Finns en broschyr Referensvärden för energi och näringsämnen: En sammanfattning av de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023
AR betyder ungefär genomsnittligt behov medan RI betyder rekommenderat intag för grupper
Smart med en tematiserad matsedel som kan anpassas efter vad familjen gillar! Men jag hade behövt mycket mer protein för att bli mätt och bygga/underhålla muskelmassa 😉💪
Här hemma har jag gjort en vegetarisk matlista för måndag-torsdag för fyra veckor. Och den repriserar vi varje månad. Fredag-söndag äter vi sånt vi har lust med eller som är anpassade efter helaktiviteter/gäster osv. Till respektive vecka har jag också skrivit allt som behöver handlas för att göra middagarna. Har sparat oss enormt mycket tid och pengar!
Glädjer mig åt er enkla meny – liknar vår här hemma! På ett magiskt sätt har mina numera tonårsbarn börjat äta rejält av baljväxter. Det gör allt enklare! Svartabön-röra till tacos, västafrikansk gryta med jordnötter och kikärtor, linssoppa. Skulle vilja se den proteinälskare som inte blir mätt, stark, nöjd av sån mat! Många köttätare klagar på att magen inte klarat baljväxter, det är för de allra flesta en tillvänjningsgrej.