Vi byter sysslor med jĂ€mna mellanrum hĂ€r hemma och det senaste Ă„ret har Jakob haft hand om vardagsmiddagarna och jag lagar helgmaten. Jag Ă€lskar ju att laga mat sĂ„ jag tyckte först att det var trist att istĂ€llet fĂ„ tvĂ€tten pĂ„ min lott – men nu har jag omvĂ€rderat det helt.

Jag och Jakob har helt olika instÀllning till matlagning i vardagen. Jag vill helst bestÀmma maten inför varje mÄltid, baserat pÄ vad jag Àr sugen pÄ just dÄ och kÀnner för att laga. Sedan skruvar jag alltid pÄ recepten och vill testa nÄgot nytt, Àven till vardags. Vilket gjort att vardagsmatlagning Àr rolig men ocksÄ tar ganska mycket energi och tid. Men inte för Jakob, för han har ett helt annat system. Han lagar sÀkra favoriter som gÄr snabbt och rationellt att tillreda. Han tÀnker mycket pÄ nÀring, mÀttnad och nyttighetsgrad och han har fem typer av rÀtter han roterar mellan i vardagen.

BarnvÀnlig pastasallad

NÄgon form av soppa med mjukbröd och tillbehör som keso, aioli eller creme fraiche. Alltid vegetarisk.

Rotsaker i ugn med fetaost och dressing. Med keso, fröer och nötter som tilltugg.

Fisk och potatis en dag i veckan. Vilken sorts fisk det Àr varieras liksom tillbehören.

Och pĂ„ fredagarna Ă€r det vegetarisk tacos som barnen har ansvar för att göra – med lite stöd frĂ„n Jakob.

PÄ lördag och söndag lagar jag istÀllet maten och dÄ passar mitt köksexperimenterande och min lite mer tidskrÀvande matlagning ganska bra. Jag fÄr hÄlla pÄ i lugn och ro och det gör inget om det drar ut pÄ tiden. Det Àr ocksÄ enda gÄngen i veckan som vi Àter kött. Lagar oftast lamm eller ren för det Àr det vi har i frysen.

Det kanske kan tyckas trĂ„kigt och repetitivt att ha det sĂ„ hĂ€r – men det har funkar riktigt bra! Barnen fĂ„r ju stor variation pĂ„ skolluncherna Ă€ndĂ„ och allt vi lagar hemma tycker de om. Till mig sjĂ€lv fixar jag ju lunch varje dag och dĂ„ gör jag bara sĂ„nt som jag Ă€r sugen – pĂ„ men som kanske ingen annan i familjen gillar.

Dessutom har det blivit mycket mer stĂ€dat i köket sedan Jakob tog över köksansvaret. Han Ă€r bra pĂ„ att plocka och hĂ„lla efter – medan det Ă€r min sĂ€msta gren. I tvĂ€ttstugan Ă€r det dock ingen nackdel att gĂ„ ner 1-2 gĂ„nger i veckan och göra allt pĂ„ en och samma gĂ„ng. DĂ€r Ă€r det mer okej att det grötar ihop sig lite, vilket det alltid gör för mig.

Med det sagt ska jag nu gÄ ner i köket och laga mat. Till söndagsmiddag vankas de nÀmligen köttbullar med potatismos, rÄrörda lingon, brunsÄs och pressgurka. Allt gjort frÄn grunden. Precis som jag gillar att göra det! Och Ànglamat till dessert.