Vi byter sysslor med jämna mellanrum här hemma och det senaste året har Jakob haft hand om vardagsmiddagarna och jag lagar helgmaten. Jag älskar ju att laga mat så jag tyckte först att det var trist att istället få tvätten på min lott – men nu har jag omvärderat det helt.

Jag och Jakob har helt olika inställning till matlagning i vardagen. Jag vill helst bestämma maten inför varje måltid, baserat på vad jag är sugen på just då och känner för att laga. Sedan skruvar jag alltid på recepten och vill testa något nytt, även till vardags. Vilket gjort att vardagsmatlagning är rolig men också tar ganska mycket energi och tid. Men inte för Jakob, för han har ett helt annat system. Han lagar säkra favoriter som går snabbt och rationellt att tillreda. Han tänker mycket på näring, mättnad och nyttighetsgrad och han har fem typer av rätter han roterar mellan i vardagen.

Barnvänlig pastasallad

Någon form av soppa med mjukbröd och tillbehör som keso, aioli eller creme fraiche. Alltid vegetarisk.

Rotsaker i ugn med fetaost och dressing. Med keso, fröer och nötter som tilltugg.

Fisk och potatis en dag i veckan. Vilken sorts fisk det är varieras liksom tillbehören.

Och på fredagarna är det vegetarisk tacos som barnen har ansvar för att göra – med lite stöd från Jakob.

På lördag och söndag lagar jag istället maten och då passar mitt köksexperimenterande och min lite mer tidskrävande matlagning ganska bra. Jag får hålla på i lugn och ro och det gör inget om det drar ut på tiden. Det är också enda gången i veckan som vi äter kött. Lagar oftast lamm eller ren för det är det vi har i frysen.

Det kanske kan tyckas tråkigt och repetitivt att ha det så här – men det har funkar riktigt bra! Barnen får ju stor variation på skolluncherna ändå och allt vi lagar hemma tycker de om. Till mig själv fixar jag ju lunch varje dag och då gör jag bara sånt som jag är sugen – på men som kanske ingen annan i familjen gillar.

Dessutom har det blivit mycket mer städat i köket sedan Jakob tog över köksansvaret. Han är bra på att plocka och hålla efter – medan det är min sämsta gren. I tvättstugan är det dock ingen nackdel att gå ner 1-2 gånger i veckan och göra allt på en och samma gång. Där är det mer okej att det grötar ihop sig lite, vilket det alltid gör för mig.

Med det sagt ska jag nu gå ner i köket och laga mat. Till söndagsmiddag vankas de nämligen köttbullar med potatismos, rårörda lingon, brunsås och pressgurka. Allt gjort från grunden. Precis som jag gillar att göra det! Och änglamat till dessert.