Nu är har sportlovstiderna börjat. Vecka sju till vecka tio ska det sportas, snölekas och varas ute i hela långa landet. Jag fick en önskan från några läsare om att göra ett inlägg om hur man ska klä barnen när det är kallt. Och det skriver jag ju mer än gärna om, för jag har ju viss erfarenhet. Här är barnen är ute på rasterna i skolan även när det är 25 minusgrader. Ja, även på förskolan är ute när det är kallt – om än kortare stunder.

Folke och Bertil på snöig utetrappa. Tittar på varandra och skrattar.

Om jag skulle nämna tre viktiga principer kring barnens kläder så skulle det vara: Lager på lager, ull närmast kroppen och att skydda alla glipor som kan uppstå. Nu tänkte jag gå igenom hur vi byltar på barnen för den kalla årstiden – sektion för sektion.

På kroppen

Alla mina barn har ullunderställ som grund. Tunna ullunderställ i klifri merinoull – både byxor och tröja. Och sedan har de sina vanliga kläder utanpå. Det funkar bra eftersom modet är så generöst i passformen, med mycket vidd i byxor och tröjor. Bertil som är frusen och tunn brukar faktiskt ha dubbla ullunderställ. Ett tunt underst och ett tjockare ovanpå. Och sedan sina vanliga kläder. Allt för att slippa frysa.

Ulf brukar ganska ofta bara ha olika typer av ullunderställ på sig på förskolan. Han är ju inte så modemedveten utan accepterar det mesta man tar på honom. Och då tycker jag att sköna ullkläder är bra som vardagsutstyrsel!

Mjuk tunn ull närmast kroppen alltså. Och sedan kan man förstås också addera tjockare/luddigare ull utanpå om det riktigt kallt. Ullfrotté eller ribbad ull är till exempel bra alternativ. Dessa ullbyxor från Nostebarn har vi haft till alla våra ungar och de har varit suveräna. Hade till och med ett par i vuxenstorlek som jag slet med hälsan. Men tror tyvärr inte att de skickar till Sverige längre.

På överkroppen adderar man sedan fler lager kläder beroende på kylan. När plagget inte är närmast kroppen är det inte lika kinkigt vilket material det är. Det kan vara en vanlig tjockare bomullströja, en fleecejacka eller en zip i ull. Men bäst är någonting med en lite krage så att det inte blir kallt kring halsen. Och med dragkedja eller knäppning så att man enkelt kan reglera och släppa in luft om det blir för varmt.

Och sedan har de täckbyxor och jacka – eller overall. Våra barn har haft overall upp till mellanstadiet ungefär men vid en viss ålder börjar de vilja ha jacka och byxor eftersom overall är lite barnsligt. Synd! Overall är ju så mycket smidigare och man slipper få in snö i alla glipor. Som tur är har skoteroveraller blivit högsta mode här i byn vilket gör att många äldre barn faktiskt återvänt till overallen som plagg.

På fötterna

Tunna ullstrumpor på fötterna – det är standard vintertid. Värmer bättre än bomull och andas dessutom så att det inte blir så fuktigt i de täta vinterskorna. Är det riktigt kallt tar de sina tjockare ullstrumpor istället.

De vanligaste vinterskorna här uppe både på vuxna och barn – det är polyverboots, powerboots och liknande stövlar. Verkligen inte de snyggaste typen av skor – men de bästa. Jag älskar mina! Tar fram dem i oktober och har dem på till i april. Gärna i en storlek för stora så att jag rymmer fler par strumpor. Engelsons har en billigare kopia på polyverbootsen som också funkar riktigt bra för barnen.

På huvudet

När barnen är små tycker jag att denna typ av kombinerad mössa/halsduk/ buff i ull är det bästa plagget! Just den här kommer från Nostebarn. Håller tätt vid halsen och huvudet när det blåser – och skyddar mot otäcka dragkedjor och skav. Och är det riktigt kallt så sätter jag bara ytterligare en mössa utanpå huvan.

Olika former av skinnmössor med öronlappar är också fenomenala. De som mina barn använder hade jag själv som liten – så där kan man snacka hållbart!

Den här pälsmössan fick jag av en vän till min mormor. Vet inte vilket djur den kommer ifrån och skulle själv aldrig köpa den nytillverkad. Men den är HELT fantastisk! Varm och gosig och väldigt vacker. Nu använder Bertil den.

Men det jag egentligen vill visa är buffen. Buffen är ovärderlig! Just den här kommer från samiska Stoorstålka i Jokkmokk. Och buff använder mina barn flitigt hela vintern. Man kan ha den som halsduk, pannband eller mössa. Den kan också dras ända upp under ögonen för att skydda ansiktet vid svår kyla. Buffen minimerar risken för dragiga glipor som kyler ner huden och är därmed suverän sådär i allmänhet.

På händerna

Vantar är det svåraste kapitlet. De ska vara lätta både att ta på och av. Ge fingrarna rörelsefrihet men samtidigt värme. Hålla bort väta och torka snabbt i torkskåp. Bertil har fått ett par dyra Hestravantar av fin kvalité – men det var med viss bävan. För vantar kommer ju bort hela tiden. Och bara för att man märker dem är det inte säkert att de kommer tillbaka igen. De kan försvinna i någon snödriva eller på väg hem från skolan. I vardagen – så länge det inte är för kallt – har våra barn fodrade, vattentäta fingerhandskar. Billiga, från typ Stadium. Tumhandskar är däremot ett måste till de minsta. Jag kan varmt rekommendera Tornedalshandsken. Praktisk, skön och sitter bra. Viktigt med en rejäl resår som håller tätt i glipan mellan overall och handskskaft!

Puh. Det var nog allt. Tur att barnen kan ärva av varandra, för vinterkläder är dyrt. Men barnen behöver ju faktiskt bättre ytterkläder än oss vuxna eftersom de är ute i snön i flera timmar om dagen. Så det tänker jag när det svider i plånboken. Men jag kan också tipsa om att det går att hyra vinterkläder från Hyber. Särskilt bra om man vill hyra under en kortare period!

Vill också tipsa om att det inför sportlovstider går att låna utrustning gratis på Fritidsbanken. Finns runtom i Sverige och de har utrustning för en mängd olika aktiviteter. Skidor, skridskor, hjälmar, stavar. Snowboards, racket, klubbor och mycket mer. Man hyr gratis i fjorton dagar och lämnar sedan tillbaka. Det brukar min systers familj göra när de kommer upp hit till jul och påsklov. Helt suveränt!