
Glömde helt bort att skriva om vad jag läste i februari. Så nu får ni februari och mars månads läsning i ett och samma inlägg.
Vad jag läste
Martha – Doris Lessing
Martha är första delen i serien Våldets barn av Doris Lessing. 2007 fick hon Nobelpriset i litteratur och den här serien är av många ansedd som hennes absoluta mästerverk. Första boken, som är delvis självbiografisk, utspelar sig i Engelska Sydrhodesia, nuvarande Zimbabwe, där Martha växer upp på en enslig farm under 20-talet. Marta revolterar mot sina föräldrar och tar en plats som sekreterare i närmsta stad. Samtidigt som hon deltar i det rastlösa nöjeslivet, åren innan andra världskriget bryter ut.
Man gillar inte Marta – hon är en osympatisk och stundtals obegriplig huvudkaraktär. Men man gillar den väv Lessing spinner runt henne. Människorna och naturen. Kolonisatörerna och de kolonialiserade. Den vidsträckta välden, den varma jorden och skyfallen som förvandlar vägarna till röd lervälling.
Jag ska läsa klart hela serien så småningom, men kände efter första boken ett stort behov av paus. Lessings språk är intensivt och boken tängde sig på mig så att jag till slut fick svårt att andas. Men samtidigt är boken också mysig (!) Efter mina resor till Kenya, Malawi, Zambia och Etiopien har jag fått ett stort intresse för hela kontinenten och att läsa skildringar från den, för att lära mig mer.
Vid ett tillfälle när jag besökte Zambia åt jag middag med några Afrikander (ättlingar till Nederländska boer) och blev chockad över deras oförblommerade rasism mot sitt eget land. Hur de pratade om sina anställda, misstrodde alla för tjyvaktighet och liksom såg ner på landet de bor i. Och i Martha förekommer boer som beter sig på precis samma sätt – men hundra år tidigare! Jag förstår såklart att alla inte är så här idag, men ändå knöts min egen erfarenhet ihop med det jag läste på ett väldigt intressant och lite otäckt sätt. Och det kanske låter märkligt i sammanhanget, men jag får en sådan akut längtan att resa tillbaka till Zambia och gärna också uppleva Zimbabwe. Någon gång kanske!
Tre trappor upp med hiss – Maria Gripe
Jag har påbörjat projektet att läsa om alla mina gamla Maria Gripe-favoriter. Och jag började med Tre trappor upp med hiss som är första delen i den underbara serien om Lotten.
Från baksidan: Året är 1937 och det är en viktig dag för Lotten och hennes mamma. Mamma ska nämligen söka plats i stan, hos en fin familj som bor i en stor våning med hiss. Men hon oroar sig för att huset kanske är för fint för henne och Lotten, och att de inte kommer att trivas. Lotten får börja på en ny skola i stan och i familjen finns både den förtrollande frun Olga och den nästan jämngamla flickan Marion. Men hon anses vara besvärlig och Lottens mamma vill inte att flickorna umgås. Trots det söker Marion upp Lotten och visar henne sin hemlighet. Lotten anar att det finns fler hemligheter i familjen, det är i alla fall något som inte stämmer. När någon sätter in en annons i tidningen riskerar allt att avslöjas.
Som vanligt fascineras jag av Gripes förmåga att med enkelhet och tydlighet skriva fram så mycket värme, djup och känslor. I sina böcker romantiserar hon livet på ett unikt och eget sätt – som är särskilt fantastiskt när man är en romantiskt lagd elvaåring. Boken håller också för en omläsning när man är trettiosju år gammal, men bland annat bilden av Olga (som jag själv dyrkade som barn) blir starkt förändrad av en vuxens blick.
Eget rum – Maria Gripe
Del två i serien om Lotten. Från baksidan: Det är jullov och Lotten bor kvar i den stora våning där hennes mamma arbetar. Och hon umgås fortfarande – i smyg – med herrskapets dotter, Marion. I lägenheten finns också Olga, den underbara och gåtfulla frun som ingen annan än Lotten förstår. Lotten tänker att Olga, till skillnad från henne själv och mamma, antagligen har många hemligheter som hon behöver dölja.
Känner så stor tacksamhet över att dessa böcker kom till mig i min mest intensiva bokslukarålder. Så välskriven, vacker och god litteratur!
Hunger av Kristina Andersson
Jag tyckte mycket om näringsfysiologen Kristina Anderssons bok Ät Smart (bloggade om den här) och i nya boken Hunger tar hon ett helhetsgrepp om vår hunger och hur den kan ställa till det för oss i en värld med oändlig tillgång till föda.
Från baksidan: I Hunger djupdyker den folkkära näringsfysiologen Kristina Andersson i vetenskapen kring aptitregleringen. Hon undersöker varför det inte bara är att bestämma sig för att avstå eller att låta bli att äta för mycket drivet att äta är mycket mer komplext än så /…/ På ett inspirerande sätt lär Kristina oss att skilja hunger från sug, sömnbrist, stress, lockelse och gamla invanda beteenden. Hon hjälper oss att förbättra relationen till vårt ätande, förbättra våra matvanor och därmed få en sundare vikt som är hållbar i längden. Det här kommer att göra oss friskare och förbättra våra chanser till att leva ett friskare, längre och lyckligare liv.
Kristina förklarar pedagogiskt och enkelt och jag får med mig många bra insikter och tankar till min vardag. Lärorik och uppmuntrande läsning för alla som vill bli mer kunniga på området mat, ätande och hälsa.
Vad jag lyssnade på
The woman in me – Britney Spears
På sportlovet gick jag många långa promenader och till slut var alla poddar utlyssnade. Då rotade jag fram denna svenska inläsning av höstens storsäljare The Woman in me. Tyvärr fanns inte inläsningen på engelska i min ljudboksapp – och det försämrade verkligen upplevelsen. För boken är full av konstiga obegripliga översättningsmissar, svengelska uttryck och ett språk pepprat med så många klyschor är det är svårt att stå ut.
Visst blir man arg på Justin Timberlake, Kevin Federline och pappan som utnyttjat och parasiterat på Britney genom åren. När man hör berättelsen är det tydligt att hon faktiskt varit ett offer för män hela sitt liv. Men boken innehåller samtidigt så många dramaturgiska motsägelser, upprepningar och abrupta hopp att jag har svårt att känna någonting alls inför den. Jag upplever också att spökskrivaren gör Britney en otjänst genom att i efterhand försöka tillskriva henne någon slags feministisk agens som hon faktiskt inte besitter. En sorglig bok om ett sorgligt människoöde som ändå lämnar en med känslan Jahapp?!
Northanger Abbey – Jane Austen
Northanger Abbey är Jane Austens första roman, som dock inte gavs ut förrän efter hennes död. Och Austens ungdom känns genom sidorna, för det här den muntraste och roligaste romanen av alla hennes verk! Som vanligt driver Austen med societeten, men här också med dåtidens faiblesse för skräckromantik.
Hjältinnan Catherine Morland blir medbjuden av familjen Tilney att tillbringa en tid på deras gods, det gamla klostret Northanger Abbey. Och romantisk och överspänd som hon är hinner hon göra sig alla möjliga föreställningar om vilka rysligheter som kan vänta i ett gammalt kloster. Som vanligt uppstår ljuv romantik, humor och tusen förvecklingar. Och har man läst någon skräckromantisk bok (rekommenderar klassikern Udolphos mysterier av Ann Radcliffs ) så blir boken desto roligare och dråpligare.
Jag rekommenderar egentligen främst att läsa boken. Men vill man lyssna på den så är inläsningen Juliet Stevenson suverän. Jane Austen ska ju helst höras på engelska.
Stolthet och fördom – Jane Austen
Den här boken behöver knappast en närmare presentation. En klassiker i sammanhanget och definitivt Austens mästerverk. Även här rekommenderar jag egentligen att läsa den – för att lyssna på den (om man sett BBCs filmatisering) är ganska irriterande. Bytte inläsare säkert tio gånger innan jag hittade Rosalyn Landor, som kunde göra karaktärerna rättvisa. Att lyssna på Austen på perfekt brittiskt uttal är bästa sortens öronmassage.
27 svar
Har nog sagt det förr men läs biografin Under huden. Om man skall läsa en enda bok till av Doris så är det den. Där ges bakgrunden till Martha/Doris och den är klarare. Vad som hände innan Martaboken. Och den innehåller mycket mera beskrivningar om Afrikas natur. Men fortfarande ingen bra förklaring till hur hon kunde flytta från 2 små barn. Tror hon förträngde vissa saker i livet, hon som andra. Jag tycker inte heller om Doris/Marta men gillar självbiografin som var utlösande faktor till nobelpriset, jo det var så. Jag tycker man skall äga den självbiografin, läsa om delar ibland
Tusen tack för tipset Anna-Lena! Låter intressant
Rita
Kan rekommendera böckerna av Chimamanda Ngozi Adichie om du inte läst redan. Speciellt Lila hibiskus. Och Yaa Gyasis ”vända hem”, iofs utspelar den sej en del i USA också. Och ”stanna hos mig” av Ayòbámi Adébáyò. Nån som har fler tips om afrikanska författare?
Nigerianske Chinua Achebe og Chigozie Obioma er meget anbefalelsesværdige!
Abdulrazak Gurnah, som vant Nobelprisen i 2021. Han ble født på Zanzibar men flyktet senere til England. Jeg har kun lest boken Paradis, og likte den godt! Den foregår i det som nå er Tanzania på begynnelsen av 1900-tallet.
Jag älskade också att läsa boken Paradiset av Abdulrazak Gurnah. Så spännande och gripande att få följa pojken Yusufs liv som både är sorgligt, spännande oerhört gripande. Från att bli såld till en köpman på Zanzibar, jobba i en liten butik och få åka/gå iväg på en mycket annorlunda och lång handelsresa till inlandet. Min svärmor tyckte dock att den var mycket märklig.
Nu har jag en smått löjlig fråga: vilket kön har de som skrivit? Eller, för den delen vill någon av dem inte uttala sig om det.
Anledningen är jag fått förmånen att vara med i en fantastiskt trevlig bokklubb som läser allt möjligt, men det finns ett krav: endast kvinnliga författare.
Doris Lessing är kvinna liksom Jane Austen och Britney Spears.
Tola Rotimi Abraham er en veldig god forfatter fra Nigeria. Forøvrig gleder jeg meg til å lese ”Den barbeinte kvinnen” av Scholastique Mukasonga, den høres helt utrolig ut.
Lustigt nog har jag i min barndom missat just de böckerna av Maria Gripe, jag som läste så mycket annat av henne…
Tack för bra boktips, och ha en skön söndagskväll💛✨
Då har du fantastiska läsupplevelser framför dig. Nästan lite avundsjuk. Skuggan över stenbänken, Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia rn sällsam historia är bara tre av väldigt många fantastiska böcker av henne. Passar också bra som högläsning för hela familjen!
Böckerna du nämner är fantastiska, var helt förtrollad av Caroline i Skuggan över Stenbänken. Får lägga dessa två som nämndes i inlägget och som jag missat på minnet☺️
Hej Clara, har du läst ”Frihetens sjö”? Två delar, av James A Michener, om Sydafrikas historia och precis det du beskriver om hur de olika folkslagen tänker om varandra. Löste den för säkert trettio år sedan och den har etsat sig fast. En fiktiv roman som beskriver Sydafrikas framväxt och utveckling där vinår följa släkter under flera hundra år.
Åh jag älskade de böckerna när jag var liten! Minns att det rika barnet satte tuggummi på staketet och blev helt fascinerad av det!
Håller med! Jag lärde mig en massa om Sydafrika när jag läste Frihetens sjö.
Jag läste också om ”Eget rum”- sviten i samband med 100-årsjubileet av Maria Gripes födelsedag förra året. Fin skildring av barnets olika stora känslor. Tänkte nu samma sak om Olga som du men som gick mig lite överhuvud då. Är nyfiken på vad du tycker om den avslutande boken i serien. Mindes den överhuvudtaget inte så som jag läste den som barn och satt och funderade lite på vem den är skriven för eg. Men de två första böckerna i sviten tycker jag är helt ljuvliga!
Tack för boktips. Och oxå för initiativet från dig att se till att läsa böcker. Sista månaderna har jag inte hunnit dvs inte prioriterat det.
Har du läst Tomas Sjödins nya bok Jag har slagit upp mitt tält I hoppets land? Den är underbar
Åh, det är så kul med inlägg om böcker!
Jag känner igen mig i din upplevelse av Martha. Minns att den läsningen nästan ingav mig en känsla av avsmak. Samtidigt (eller just därför) berörde boken mig djupt. Och jag kände precis som du att jag skulle vilja läsa fortsättningen, men att det behövdes en rejäl paus först. Men nu kanske det är dags för mig, tack för påminnelsen!
Och ännu mer tack för påminnelsen om Lotten! De böckerna läste mamma högt för mig och min syster när vi var små och jag var helt betagen. Bara namnet Marion, det var det vackraste jag hade hört… Jag tror att jag måste låna och läsa om jag också.
sammanfattar ju också vad jag läst lite då och då, så tipsar helt fräckt om februari-inlägget. stor mix där så vad jag tipsar om särskilt från det beror nog på vad man är sugen på. brukar lägga med citat från böckerna just så man får lite smakprov på dem! https://ulrikanettelblad.se/sant-jag-laste-februari-2024/
Jag älskade böckerna om Lotten också och gör det fortfarande 🙂 hur tänker du om Olga , att hon var galen på nåt vis ? Även otrogen …det var så gåtfullt!
Älskade böckerna om Lotten, så mycket att jag tog mig för att skriva ett brev till Maria Gripe där jag förklarade det för henne, och jag fick ett handskrivet vykort som svar 💙 Har inte läst om böckerna som vuxen, har funderat på det men vet inte om jag vill det, vill inte riskera att förändra den upphöjda ställningen som böckerna har i mitt läsminne.
Boktips på temat ”white settlers in Africa” är Alexandra Fuller som skriver rakt och ärligt om sin barndom och uppväxt i forna Rhodesia. Även om det fula och fruktansvärda, utan bortförklaringar eller ursäkter. Tycker hon har ett helt fantastiskt språk som flyttar mig direkt till miljön hon beskriver. Har läst både Don’t Let’s Go to the Dogs Tonight och Leaving Before the Rains Come. Älskade båda, och planerar att läsa fler av hennes böcker om familjen.
https://www.bokus.com/bok/9781447275084/dont-lets-go-to-the-dogs-tonight/
Så många bra boktips! Ska till biblioteket idag och tar med mig dessa i jakten på något att läsa på min tågluff!
Jag har läst Ellens val-serien, mysig läsning om kvinnors liv kring 1920-talet i en fiktiv svensk stad. Den tysta patienten blev denna månads stora favorit, så spännande och välskriven. Annorlunda för att vara en deckare, vilka jag vanligtvis inte läser. Sist men ikte minst jobbar jag på med Natt och Dags senaste Ödet och hoppet, men kommer inte riktigt in i den, 10 sidor senare. Har läst massor av historiska romaner men blev inte fångad av denna. Får se om jag tar mig igenom.
Tack för tips Clara, ska hitta fler Gripe och även lyssna på Austen som du föreslog 🙂
Haha, 100 sidor senare ska det vara. Lite klent att ge en bok 10 sidor 😅
Jag har sedan i somras börjat reservera böcker från biblioteket utifrån några av dina tips och tips från ett fåtal andra betrodda källor och det är en ny nivå av läsning. Det är inte alltid jag hinner med att läsa som jag tänkt, men det känns som påfyllning att i alla fall planera för att läsa! Nu väntar jag på en Jane Austen plus en matbok ifrån dig, plus ”Änkan” från en norsk källa!