Förr om åren när Jakob var den i familjen som tränade hade jag ofta svårt att förstå mig på honom. Som när han beklagade sig över att vara sjuk och missa träningen. Då stod jag som ett frågetecken. Var det inte skönt att ha en helt legitim ursäkt till att slippa träna? Jag kunde verkligen inte se det på något annat sätt.
Nu för tiden är jag likadan som Jakob – men inte bara med träningen utan med de flesta av mina rutiner. Jag går runt och är irriterad när jag kommer ifrån dem. Som under hela mars och april när jag varit bortrest massor. Hur härligt det än är så stör det mig att gå ifrån mina rutiner. Varje resa tappar jag träningsfokus, maten blir kajko och sömnen likaså. Jag hinner inte med jobbet som jag ska och hamnar efter med allt som behöver hanteras hemma för att inte gröta ihop. Tvätten, städningen, ordningen.
Så var det även innan jag började träna, äta bättre och fick ordning på mitt liv. Skillnaden var bara att på den tiden var också vardagen ett kaos – så skiftet märktes inte så tydligt.
Jag försöker påminna mig om att det måste vara måtta med allt. Jag lever inte för att träna – jag tränar för att leva! Jag lever inte för att äta bra – jag äter bra för att leva. Alltså måste livet få rymma perioder när man tappar rutinerna och bara är i stunden och tar emot den.
Samtidigt finns det ju något väldigt fint med att ha rutiner och en vardag som man älskar. Livet består ju mestadels av vardag. Helgonet och kyrkofadern Benedikt av Nursias mest kända citat är ”bevara ordningen så ska ordningen bevara dig”. Det låter kanske dödligt trist, men det ligger mycket sanning i det.
Om du bevarar din ordning. Din bön, din träning, dina goda vanor, dina rutiner och din praktik. Så kommer detta bevara och bära dig genom perioder när livet är svårt och utmanande. Vi kan inte lita på motivationen för den varierar från timme till timme. Och framförallt sviker motivationen så fort det blir riktigt jobbigt. Därför behövs någonting mer beständigt i våra liv.
Bevara ordningen så kommer ordningen bevara dig. Vilken ordning trivs du med och vill bevara?
35 svar
Jag måste ge dig rätt, även om det som “bohem” tar emot. Hela livet har jag haft svårt för rutiner och avskytt allt tråkigt och inrutat. På “ålderns höst” har jag fått krypa till korset och erkänna att goda rutiner=lycka och njutning. (Precis motsatsen till vad jag trodde) Men den insikten betyder tyvärr inte att jag har lätt för att hålla rutiner…Men jag försöker.
Ja, verkligen! Känner igen det där med att vara bohemisk och gilla att ta allt som det kommer. Det här tankesättet har tagit låååång tid för mig att få rätt på
Ännu längre för mig, tycker ändå du har varit snabb…😆
Jag är bohem som länge levde dag för dag och som tur är har jag fått en dotter med Asperger. Hon har styrt upp hela vårt hem så att det ska bli enkelt för alla.
Idag söndag så har hon bokat tvättstugan kl 07. Hon var även tränat på ett tal hon ska hålla, läst en bok, postat paket och pluggat. Under tiden städade jag, gjorde frukost till oss och ett övernattande mindre barn tränade och gjorde ärenden.
Dessa söndagar är MAGISKA och vi mår toppen i detta bevarande av ordning. Det ger tid, fria tankar och skratt.
Samma här, har upptäckt att det man tror man “gillar” inte alltid är det man mår bäst av
I feel you.. Same with me
En tvätt + disk varje natt, plocka ur direkt på morgonen. Tidiga kvällar, ca 22 för att orka. Hämta in ved innan den är slut 🙈 Skulle behöva fler rutiner än så för att hålla kursen egentligen.
Bara så att ingen inspireras av detta. Diskmaskin och tvättmaskin bör inte köras på natten pga att man inte hinner upptäcka eventuell brand i tid när man sover.
Vår tvättmaskin började brinna på dagen förra sommaren när vi var hemma. Det var en väckarklocka. Hur ofta startar man inte en disk/tvättmaskin och åker hemifrån….
Vår tvättmaskin började brinna en dag. Sedan dess har vi brandvarnare i badrummet och kör aldrig tvätt- el diskmaskin när vi inte är hemma.
Varje kväll ser jag till att allt är på rätt plats i huset, att diskmaskinen är tömd, att den nu torra tvätten viks och läggs på sin plats i garderoben. Att kattlådorna är tömda och soppåsen utburen. Jag vill vakna till ordning.
De sysslor som ska göras får en egen lapp på ett köksskåp, och så fort det är utfört får jag ta ner den och riva sönder den!
En rutin som katten infört är att diskbänken är skinande ren och tom. Annars tuggas det på slevar, och tömmer silen i diskhon åt mig. Dessutom hjälper den mig med tvånget att diska undan de tomma grytorna direkt- oftast innan jag ätit själv- annars blir mat snodd.
en sak till….. allt i jobbväskan har sin egen plats, så slipper jag leta i den, hittar allt direkt. När jag slutat för dagen stängs telefonen av och läggs i jobbväskan, som sedan åker in i garderoben. Ett måste för min hjärna sedan utbrändheten.
Så sant!
Ordning. Var sak på sin plats. Rensa ut . Veckoplanering , påminnelsrlappar, rutiner och struktur är varje barnfamiljs lycka!!!
Så sant! Det är därför jag gillar att få vara hemma och ha vardag som flyter på😎 jag har mycket hellre en vardag som håller i kvalite än korta stunder som man försöker fly från sin vardag ☀️
Mannen och jag är så olika, han vill ha undanplockat och jag är noga med att ha det rent. Han är kvällsmänniska och jag är effektivast kl 5 på morgonen. Jag går alltid upp till ett ”undanplockat” hem på morgonen- då tömmer jag diskmaskinen- fixar med tvätt och förbereder middagen. Cyklar till jobbet kl 7. Våra olikheter är räddningen- kl 20 är jag alltid supertrött och hade aldrig orkat köra racet. Han hade dött av tanken att göra annat än det som går på autopilot innan kl 9😂. Detta gjorde också att våra småbarnsår var så lätta, han tog alltid kidsen efter jag somnade kl 21 och jag hoppade glatt upp kl 5 och då sov han ut. Förr tyckte jag det var trist att vi hade så olika dygnsrytm men se nu hur bra det är. Älskar min egentid på helgerna då alla sover t 9 och jag har mina egna timmar innan dess! Mammas dutt och fjutt-tid kallar tonåringarna det.
Så underbart att ni hittat ett sätt som passar er! Toppen att kunna dela på sysslorna, göra det man gillar och tycker är viktigt på en tid som passar en själv bäst. Jag håller med om att den bästa tiden på dygnet är morgon. Helgmorgnar är extra ljuvliga då man får extra mycket egentid när övriga familjen sover länge.
Kära Clara,
som jag följt så många år och tycker är så fin! Även om jag skrev irriterat om att färga håret och all den smörja som då spolas ut i vårt vatten. Men det är ditt val. Men nu tror jag det är dags att säga hej då. För dina senaste inlägg och dina följares kommentarer är så präktiga så jag storknar (80 år) har ni aldrig kul? Minns ni när senast ni busade ned barn/barnbarn så de kiknade av skratt så de kissade på sig? Finns det någon gammal pruttkudde i gömmorna, Eller andra enkla knep att locka fram ett skratt.
Min bästa rutin är att försöka göra någon glad varje dag! Få någon att le.
Prata med mina växter – ¤Ser du sophinken där! Så sträcker de genast på sig!
Att säga “jag älskar dig!” när andan fall er på till mina föräldrar. ungar, barnbarn katten, hunden och maken förstås!
Det är mina rutiner.
Och bättre lite skit i hörnorna än ett rent helvete.
Kram och tack för mig.
Farmor i Lund,
Oj! Tror du verkligen att du får veta allt som händer i Claras liv här? Jag är övertygad om att både Clara och hennes kommentatorer skrattat och haft kul på sistone. De har säkert varit ledsna, arga, förvånande, irriterade, och alldeles underbart präktiga på andra sätt än de du fått läsa här.
Hjälp så olika man kan läsa en blogg. Jag har läst så många inlägg där familjen verkar det väldigt mysigt och roligt. Det finns andra sätt att roligt än att kikna av skratt, och att få sina barn/barnbarn att kissa på sig och lägga upp det på en blogg, är inte ens kul för barnen.
Som vuxen, barnfri läsare ser jag hellre “Så ordnar vi vardagen” -inlägg än “Åh så skojigt vi har det. Barnen kissade på sig. Tihi!”
Mina rutiner gör att jag aldrig behöver städa på helgen. Att jag alltid hittar det jag vill, och att jag inte lägger onödiga pengar på saker som det visar sig att jag redan hade. Därför kan jag lägga MER tid på vänner, på saker jag tycker är roliga, och jag får ett hem som JAG kan slappna av i. Alla våra liv är olika, och därför ser väl våra vanor olika ut? Olika saker vi behöver för att må bra? För det är först när jag mår bra och kan koppla av som den extra glädjen får mer plats. Mina vanor får det tråkiga gjort utan att jag behöver tänka på dem. Vilket återigen ger mer plats för det andra jag vill. Tråkigt? Det kan låta så, men för mig är detta vägen till spontanitet och glädje. Vägen till trygghet och avkoppling.
Är en riktig ordningsmänniska som älskar rutiner och vardag 😍 Blir också stressad när rutinerna frångås, vid sjukdom, semester etc. Jobbar också på att acceptera det.
Jag är av naturen ordningsam och har känt mig tråkig och inrutad jämfört med många andra. Blev så himla glad att läsa ditt citat. Det ska jag ta med mig!
Så sant 🔆Vi människor behöver en rytm tror jag 🌺
Hel trädgårdsåret börjar jag morgonen med en runda i trädgården för att se vad som hänt under natten (samt klipper lite mördarsniglar) och nästan varje kväll avslutar jag med samma slags runda. Underbart.
Jag har precis samma rutin! Maken brukar roat fråga mig vad för spännande som hunnit hända under natten…. 😅😂
Nu börjar jag äntligen förstå vitsen med rutiner och att inte låta lust och motivation styra. Hälsningar Bättre sent än aldrig 70+
Så väldigt sant. Rutinen vinner över olusten. Det skrev jag själv om för en tid sedan:
https://lustochro.blogspot.com/2024/02/rutinen-vinner-over-lusten.html
Jag skulle vilja dra det så långt som att rutinen kan skapa lust.
Rutiner är ett trick för att lyckas hålla löften till ens framtida jag.
Jag kanske är en syster till Benedikt av Nursia : ) för jag har alltid varit så här vilket har varit till stor hjälp i livet. “Keep calm and carry on” vad som än händer. Träning i struktur sedan barnsben kan vara orsak liksom förstås personlighet. Låta dammtussar flyga och fara eller hem som gror igen, visst, bekvämt i stunden, men vem tar hand om allt sedan då? Vi som är så här väljer ofta yrken som kräver struktur, noggrannhet och precision. Ta saker som de kommer är vi inte fullt lika bra på. Rutiner bästa vännen i kris, krig, kaos, sorg. En slags ledstång då allt annat skakar runt omkring.
Jag lever ett ganska rörigt liv, med olika scheman och arbetsplatser nästan varje dag, men ser till att börja varje dag med en kopp kaffe i sängen. Det är ingen jag alltid kunnat göra, med små barn var det knappast möjligt, utan det är något jag börjat med på senare år. Ger både rutin, guldkant och mjuk start på dagen för en som inte tycker om att gå upp.
Min morbror sa alltid ”ordning är arbetets hävstång” (han citerade någon författare, kommer inte ihåg vem) och jag håller helt med. Utan ordning och rutiner blir mitt liv kaos. Nu är jag väldigt stökig och har svårt med just ordning och rutiner, men då ser livet ut därefter, också. Finns inget bättre än ordning.
Gode vaner skaper gode behov🌸
Det är klart att livet inte alltid är ordnat och kontrollerbart. Så tråkigt det skulle vara då. Hur skulle man då lära sig att hantera livets motgångar, sorger och upp- och nedgångar? Det kan ju kännas tryggt och skönt med rutiner, mer förutsägbart. Men då missar man ju spänning och spontanitet i livet, eller? Även om vardagen är bra skulle jag aldrig vilja vara utan det andra. Resor tex, eller annat som bryter vardagsmönstret. Kan man hantera det, när livet är oförutsägbart och utmanande, det är då man utvecklas och blir trygg på riktigt. Det är då man lär sig om sig själv. Det ena behöver ju dock inte utesluta det andra. Tror vi behöver båda delarna för att få ett balanserat och meningsfullt liv. Iallafall är det så för mig 😊
Da jeg var barn og vokste opp med en hissig far, som brukte nevene til kommunikasjon istedenfor ord,hadde jeg et sterkt behov for hele tiden å ha planene klare for hvordan jeg skulle kunne takle de voldssituasjoner som kunne oppstå når som helst og uventet, mest mot min mamma og eldre bror. Det var faktisk jeg, som var den eneste som noen ganger klarte å roe ned/avverge slag/hindre at situasjonene ekskalerte…fra jeg var ca 5 år. Så da jeg flyttet hjemmefra– og mine foreldre endelig var skilt og min bror var borte fra familien— hadde jeg noen år der jeg kjente ekstremt sterkt på gleden ved å kunne leve etter innfall og impulser, uten å hele tiden tenke mange skritt fremover, bodde i kollektiv, studerte, reiste.
I voksen alder kjenner jeg jo at det ligger dypt i meg å skulle tenke fremover på mulige scenarier og løsninger på alt som kan hende, men jeg har erfart at gode rutiner og egentid er Alfa &Omega for meg. Da barna bodde hjemme, var jeg alltid sist i seng, for det ga meg ro og overskudd å “legge huset til ro”= rydde, tørke av bord og benker, brette tøy, vanne planter, sånt som mange synes er kjedelig, ha ha, og jeg sto alltid først opp, så jeg fikk rolig egentlig, med bok eller på trappen ute med fuglesang. Nå er jeg 65, det er bare mannen min og jeg her nå, og jeg har samme dagsrytme som da barna var små. Opp først, trene, kaffe og litt scrolling ( og Clara, selvfølgelig!!), helst ute mens det ennå er kun naturens lyder, og sist i seng, fortsatt rydde og skape ro. Til dere, som fortsatt er i fasen der både hjem, familie og jobb skal balanseres og fungere bra for alle: lag faste dager for faste gjøremål, typ mandag gjør vi ukeshandel,fredag er støvsuging/vask, osv, og la barna få være med og få passende oppgaver fra de er ganske små. Og lag deg en liten dose daglig egentid…enten med noe du liker å gjøre, eller bare til å la tankene flyte fritt.
I en bok jag läste i tonåren (minns absolut inte vilken) har huvudpersonens farfar (morfar?) ett valspråk som lyder “Skönhet är ordningens avglans”. På den tiden tyckte jag det var det dummaste jag hade hört och att ordning och skönhet snarare var varandras motsatser. Men uttrycket (som jag tror är ett citat någonstans ifrån) har liksom stannat med mig, och med åren har jag börjat tänka att det ligger något i det. När mitt hem är rent och städat och välordnat är det ju definitivt vackrare än när dammtussarna flyger och allt står på fel ställe i alla fall.
1.städa toalett
2. Be
3. Träningspass i vardagsrummet
4. Dusch och påklädning av arbetskläder eller hemmakläder
5. Rasta hund, ge hund och katt mat
6. Lägga mig i soffan under värmefilt och se på tv eller slumra tills det är dags att väcka yngsta barnet, eller tills jag somnar om, om det är helg.
Dessa rutiner har jag haft även under sjukskrivning och semester. Träningens nivå beror på hur kroppen mår, och tiden jag går upp på morgonen varierar också mellan arbetsdagar och lediga dagar.
Bön och träning genomförs alltid oavsett var jag befinner mig, för två år sedan tränade jag på ett hotellrum på morgonen medan övriga sov. För mig har de här rutinerna varit en livräddare, jag har en väldigt lång startsträcka på morgonen.
Under sjukskrivning har rutinerna gett mig motion, en dusch och rena kläder samt en morgonpromenad, även om jag inte förmått göra mycket resten av dagen.