Så tacksam för tre veckor i sommarstugan. Känner mig helt utvilad och liksom len på insidan trots att vi pysslat med så många saker. Men jag inser att aktiv vila passar mig bäst. Ligga raklång på en strand och sola pallar jag bara med om jag är riktigt, riktigt trött. Annars tycker jag att det är mer återhämtande med rimlig aktivitet. Här är lite av det vi fick ur händerna under vistelsen i stugan.
Uffe har ju lärt sig själv att cykla. Det är vad som händer när man är nog uttråkad och skärmbefriad. Och ganska precis fyra timmar efter att han lärt sig cykla, vände han sig till mig och frågade med stark övertygelse.
-Är jag bäst i världen på att cykla?
Jag minns så väl den känslan. Och har man dessutom precis tappat två framtänder och lärt sig att vissla – då är självförtroendet i topp. Ingen kan eller vet lika mycket som en femåring. Den här stolta ryggen säger väl allt!
Vi har trimmat och röjt sly på gården och försökt rädda mormors vinbärsbuskar och rabarberland som tagits över av blåtry.
Av rädsla för att rabarbern trots allt inte skulle ta sig, frågade min syster i blomsteraffären efter någonstans att köpa en ny planta. Men hon som jobbade där beordrade istället ut sin man att gräva upp en rabarberplanta till oss. Från sin egen trädgård! Vad hon ville ha för besväret? Ingenting mer än att få tillbaka baljan som plantan levererades i. Folk är otroliga. Ju mindre ort desto bättre service.
Jag satte Bertil på att gräva…
Och plantera. Och sedan satte jag resten av familjen på att pinka så mycket de kan på våra rabarberplantor denna sommar. Så att de får en näringsskjuts.
Vi har badat varje dag och innan läggdags, och ett extra bad då jag hojtat till ungarna
-Förbjudet att springa upp till huset! Gå sakta för att behålla kylan i kroppen.
Viktigt när det är trettiofem grader under plåttaket när man försöker sova.
Vi har målat och målat och målat. Slammat vedboden och uthusen och bättringsmålat knutbrädorna i vitt.
Och börjat måla fönster och spröjs på storhuset. Vi hann med hälften ungefär, resten tar vi nästa sommar. Och ytterdörren målades i en vacker grön färg.
Vi har ätit massa gott vi köpt hos grannen.
Barnen fick cykla dit och hämta.
Och så gjorde vi bland annat den här goda fiskrätten, fast med vit fisk.
Och matig sallad till.
Min återkommande frukost. Jag älskar verkligen långfilens konsistens. Det finns ingen godare fil, särskilt inte ihop med nyplockade hjortron och knäckebröd. Då blir det ju en klassisk filbruttu. Har du aldrig ätit långfil och undrar hur det särskiljer sig, så låt namnet vägleda dig. Det är helt enkelt ett väldigt långt fil. Man får lyfta skeden ända upp i taket för att få av det!
På kvällarna har jag och min syster försökt sno åt oss lite systertid. Blir svårt när ungarna envisas med att somna halv elva.
Just den här kvällen satt vi uppe och spelade Rummy till halv två på natten och tjuv-åt godis och chips vi gömt för barnen. I morgonrockar och tjocksockar efter kvällsbadet.
Uffe har börjat samla på korkar och kapsyler. Och efter att han uttömt våra egna korkförråd cyklade han runt till grannarna och hörde sig för om de hade något att bidra med. Han fick en fin fångst och fyllde snart en femliterspåse. Men mycket vill ha mer. Så därefter ringde han runt till farmor, storkusin Felicia och faster Johanna i Malmö för att inventera deras lager.
Vad han ska ha korkarna till? Han ska bli miljonär! Tydligen kommer han samla ihop en miljon korkar och sälja dem för en krona styck nere på byn. Och sedan köpa en leksak för pengarna.
Det bästa som finns är för övrigt att ha en skrotlåda/alltinglåda att ställa fram till ett uttråkat barn. Jag lät Uffe sitta och rota i lådan med gamla nycklar, trasiga antenner, vajrar och fjärrkontroller medan jag stekte småplättar.
Han roade sig i en hel timme!
Till ännu mindre barn kan jag rekommendera att ha en låda i köket där man förvarar vispar, skedar, citronpressar, vitlökspressar, pastaslevar, mandelmusselformar och allehanda konstiga köksredskap i en enda röra. Och sedan när man behöver laga mat eller diska drar man bara ut den och så får de sitta där på golvet och plocka. Det har funkar på alla mina barn. Roligare än vanliga leksaker.
Ett annat knep jag har gäller småplättar. Fast det kommer från en bloggläsare som tipsade mig om att bara steka plättarna på ena sidan i plättjärnet och sedan vid vändning flytta över dem till en vanlig stekpanna och låta dem gå klart. Så smart. Det är ju annars plättjärnet som bromsar upp hastigheten.
Hjortronsylt…
och småplättar. Tog hälften så lång tid som det gör annars.
En morgon ville Folke och Uffe följa med och rasta Essa. Regnet hängde i luften och jag konstaterade att det precis lika gärna hade kunnat vara september. Det är så kargt här uppe att man i vissa vinklar faktiskt inte riktigt ser vilken årstid det är.
Men tack och lov var det bara juli just då.
Pojkarna och deras vänner har påbörjat ett ordentligt kojbygge på vår gård. Vid några träd vi inte alls är rädda om får de skruva, banka, bygga och göra sitt fort. De arbetade i ösregn och kom in blå om läpparna efteråt. Tydligen för kul för att kunna slita sig.
Sedan skrev Bertil på ett rollspelsäventyr de skulle köra senare samma kväll. Två nyfikna småbrorsor som alltid hänger över hans axel.
Vid det sista kvällsdoppet i sommarstugan var det tolv grader och regn från sidan. Men tänk att det är så här ljust vid midnatt.
När jag försökte slippa ifrån det ruskiga kvällsbadandet påminde pojkarna mig om vår bad-strike och att vi inte fick ge upp. Så vi traskade ner, kastade oss i och rusade upp igen. Och varje gång konstaterar jag att ett kallt bad gör under för humöret. Man ångrar det ALDRIG.
Traskade hem igen med vattnet drypande kring hår och ansikte, men sommarkänslan på topp.
Detta har vi fixat under tre veckor i stugan, och under glad arbetsgemenskap:
Målat om vedborden och uthusen.
Målat om dörr och fönster (nästan klart) på boningshuset.
Röjt sly och beskurit buskar och planterat rabarber
Plockat femton liter hjortron och fiskat och rökt hundra aborrar
Jakob bytte kran i tvättstugan, lagade badrumskranen och vattenutkastaren som krånglat. Han gjorde även ett helt enormt jobb med att räta upp den timrade gamla vedbon som satt sig och höll på att rasa ihop. Tror han räddade livet på den!
Vi har murat upp bänken vid grillen och lagat morfars gamla murade eldstad
Vi har monterat takbelysning i sovrummet där det saknats kopplingar och sladdar. Tur att Clemens är bra på el!
Anna har gjort en grundlig, genomgripande badrumsstädning ner på en sjuklig nivå som inte existerat på femton år.
Jag har storstädat vårt sovrum, möblerat om, rensat ut i bokhyllan, bytt ut tavlor och gjort fint. Och putsade i samma veva alla fönster på nedervåningen!
Jakob har servat och reparerat alla cyklar så att ungarna har något att cykla på! Sedan putsade han upp vår gamla moppe och såg till att den startade igen efter många år.
Min farsa gjorde en ny rökplats på gården, så att det ska bli lättare att fixa med fisken. Vi kärrade sand, plattade och gjorde fint.
Men det konstiga är att trots att vi har gjort så mycket, är min känslan ändå att vi ändå haft det riktigt vilsamt. Okej, kanske inte Jakob när han höll på med vedboden i flera dagar. Men annars så!
29 svar
Åh jag känner så väl igen mig i att försöka få till systertid! Mina barn har också varit uppe sent ☺️ vi gav upp och det får bli nästa år helt enkelt 😊
Tänk vad man hinner med på ett sommarlov…när man är några stycken som hjälper till. Allt blir så mycket roligare också 🙂
Ett stort GRATTIS till den nyblivne cykelåkar’n 😉
Fortsätt å njut av resten av sommaren med 🥰
Kram Katarina i Linköping
Tack för att du skriver så fint om hur man kan göra semester på ett sätt som är enkelt och hållbart på alla sätt och vis – för människorna, klimatet, ekonomin… så skönt med en influencer som inte bokar resor till franska rivieran stup i kvarten som alla de andra gör, eller att allt ska handla om saker man ska köpa till sin lägenhet eller vilka renoveringar man ska göra. Behövs väl ingen influencer som skildrar det en gång till. Att städa ett badrum, rädda en vedbod och plantera en rabarberplanta i mormors gamla hus i Lappland (eller Västerbotten?) däremot!
Vad glad jag blir över din kommentar och uppmuntran. Tack!
Jag håller helt och med Lollo! Tack för denna typ av inspiration!
Så härligt ni har det! Uppskattar också aktiv vila, med projekt eller dags vandringar.
Hur gör ni med mat när ni är allihopa? Känns som du är lite matansvarig, eller har ni vissa dagar etc. Gillar att laga mat men blir emellanåt farsligt mycket under sommaren när ett halvt kompani ska utfodras. Har du bra tips på mat till många? Ska testa fisken, lät väldigt smidig!
Njut av resten av sommaren🌸
Den här gången var Annas man kocka. När han åkte hem lagade jag den mesta maten! Disken varvar vi att ta hand om allesammans. Det brukar gå bra utan krångel, men det tar lite tid då vi saknar diskmaskin =) menyn brukar vi bestämma tillsammans och så åker vi till Jokkmokk och handlar var femte dag typ. Mer mat ryms inte i kylskåpet när man är så många…
Så mycket ni fått gjort!
👏👏👏!
Jag blir men i själen av dina fina inlägg. Och så fina bilder, som vanligt. Tack!
När jag läste ”Morfar gjorde en ny rökplats” blev jag först jätteförvirrad. Din morfar, han lever väl inte? Tog mig en stund innan jag fattade att du pratade om barnens morfar 😄
haha, ja jag förstår att det förvirrar!
Och essa har tittat på och undrar säkert vad dessa människor gör. Puss på nosen essa. 😍
Du skriver så makalöst fint! Underbara och innerliga beskrivningar av familjen, vardagsbestyren och bygden. Så själsligt berikande att läsa.
Vill också passa på att tacka andra fina läsare som kommenterar. Läser alltid kommentarsfältet med stor behållning.
TACK!
Vilket sommaräventyr för barnen & er! Vilken rikedom att ge sina barn en del av sin egen barndoms sommar.
Minnen som kommer att ligga dom varmt om hjärtat i vuxenålder ❤️
Första egenodlade rädisan på mjukbröd med smör, sittandes i trädgården med långfilen man ville klippa av på tallriken. Väntan på att dagens äventyr skulle börja. De är barndomsminne för mig från mitt Österlen ❤️
Fortsätt att stå med dina fötter djupt rotade, för du är en klippa att kliva upp på när alla andra influenser blåser i väg på öppet hav.
Önskar dig en fortsatt vacker sommar ❤️
Oh så härligt ni haft det och så avkopplande och rogivande. Samt fint att ni fick en planta att plantera och hehe skrattade lite då du skrev att ni pinkade på den, känner liten uns till ihh när man ska äta dem sedan, men växa kommer de minsann.
Samt så god gratängen såg och ut och fint ni gört
Så mycket ni har hunnit med! Även jag, gamla tant, 70 år, blev inspirerad av att läsa göralistan. Nu ska här städas i små doser och det ska bli ett besök i färgaffären. Tack vare dig Clara, ska garagedörren åter bli vackert ljusgrå. Ser fram emot det!
Sånt akut sug jag fick på långfil!!
Jag älskar dina fina beskrivningar av livet, vardag som semester. Att du gör meningsfullt och vackert av både det stora och det lilla.
När jag var liten så strosade jag runt hos mormor och morfar på landet, plockade vinbär, rodde, metade, läste och lekte, med Astrid Lindgrens berättarröst i huvudet och en känsla av att vara ett av barnen i Barnen i bullerbyn.
Idag har jag rensat svamp, klippt häck, tränat med en av grann-mammorna (med massa barn runt fötterna så man fick hoppa över diverse bilar och ducka under vattenpistolstrålarna) och serverat lunch i en flätad korg till 5 pojkar i en trädkoja. Istället för Astrid Lindgren har jag nu UnderbaraClaras berättarröst i huvudet, och riktigt mysryser över hur fint livet är ❤️ Tack!
Underbart! Men det här med att inte ångra ett bad.. Well.. Ingen mer än jag som ibland tänker att det ska vara härligt och så får jag en total chock av kylan, skakar och huttrar och sen fryser jag i flera timmar och bara ångrar mig, haha!
Så är det för mig också! 😱😂😅
Instämmer i allt som sagts, så fin läsning och så skönt med en motpol till konsumtion och utlandsresor. Tänker sommartid ofta på hur somrarna såg ut innan flygresor hit och dit blev standard, när folk hade eller hyrde fritidshus och livet hade den här lunken. Och så härligt att kunna umgås många, tillsammans. Hur är det med plats i huset, finns rum till alla eller tränger ni ihop er på extrasängar och madrasser? Det är ett litet dilemma i vårt stugliv, det är lite för trångt för att vi ska kunna vara här så många som vi kanske velat. Det är annars ett så fint och tacksamt sätt att umgås, att göra saker ihop och hjälpas med det praktiska.
Så härligt blogginlägg med lika härliga bilder. Ni kan vara stolta över allt ni hunnit med i stugan. Skönt att du ändå upplevde det som vilsamt. Som jag skrev tidigare så lyssnade jag i går på ditt vinterprat där du bland annat pratade om din utmattning. I dag på fm har jag lyssnat på ditt sommarprat från förr där du pratade om feminism och husmorstips mm. Vilken härlig och vilsam lyssning. Två jättefina program.
Men!! Plätt-tipset!! Hur smart?! (Känner mig otroligt korkad som inte tänkt på detta själv…)
Jag med 🙈
Vad roligt att mitt tips om småplättsstekandet har kommit till nytta, revolutionerade verkligen plättstekandet för mig! 😀
Vilket UNDERBART sommarlov ni verkar ha haft, jag är otroligt avundsjuk som på liksom bara haft en semester som kom och gick. Vanligtvis har jag planer och har bokat grejer sen länge men inte detta år. Vet inte varför och jag har typ gjort ingenting…. jag hade så gärna levt ett liknande liv som du har men med de förutsättningar jag har är det omöjligt.
Vilket genialt tips med plättarna! Hur kan jag aldrig ha tänkt på det.
Vilket härligt inlägg att läsa! Jag blir också nyfiken på hur Bertil kom in på rollspels-banan? Vill inspirera barn i min omgivning att börja med samma sak!