Jag bad ju om era mest barnvänliga fiskrecept och nu har jag börjat beta av dem. I helgen gjorde jag lax i ugn med snabbsås, efter ett tips av läsaren Johanna.
Jag använde inget recept utan gick på känsla. En stor, fryst laxsida lades i en ugnsform. Sedan strösslade jag ut en ask körsbärstomater, en kruka dill och saltade och pepprade lätt.
Därefter toppade jag med en tetra av Keldas Skärgårdssoppa och lite riven ost som fanns kvar efter fredagstacosen.
Körde in i ugnen på 225 grader och lät gå tills fisken var klar. Tog kanske 35 minuter eftersom jag varit så dum att jag inte tinat fisken innan. Jaja. Under tiden kokade jag en kastrull med potatis. Susanne har lärt mig att om man vill göra potatismos men inte orkar skala kan man koka hela potatisar och sedan köra dem i en potatispress. Då stannar skalet i pressen och man får ut potatisen. Vill man kan man sedan röra ihop det till ett mos. Eller så serverar man potatisen pressad.
Det senare alternativet valde jag och gjorde dessutom en enkel grönsallad till. Det blev supergott! Krämigt, smakrikt med en mild fisksmak. Tyckte alla i familjen utom fiskfobikern som helst inte äter fisk över huvud taget och vars åsikt därför diskvalificeras. Tror detta kan bli precis lika gott med vit fisk. Nästa gång ska jag byta laxen till Alaskan pollock som är bättre för klimatet än odlad lax. Återkommer i frågan!
18 svar
Åh, skulle gärna se ett inlägg med generella tips a la det där med att pressa potatisen med skalet på. Älskar sådan rationalisering av trist arbete.
+1! Gärna dina & Susannes tips och en uppmuntran att vi fyller på i kommentarerna. Letar upp den typen av inlägg & läser igen som stugtips & sommarlovs hacks.
Ett bra kökstips är att skiva champinjoner i äggdelaren. Går så himla fort och blir perfekta jämna skivor. De får inte vara för sega när man gör det dock.
Toppen!! Har precis börjat anamma er veckomatsedel och är sämst på fisk+potatis. Det här låter super 🫶
Min bror testade att helt enkelt behålla skalet på potatisen och mosa grovt (det gör alltså inget att det blir klumpar heller). Det fungerar alldeles utmärkt. Lite mer rustikt. Jag gillar det, men tyvärr inte barnen.
Vi gör alltid potatismos med skalet kvar. Rör ihop allt med elvisp och det blir bara små spår av skalet och det stör inte. Men det beror klart på vilken sort man köper, vi kör alltid fast potatis i lösvikt (även när vi gör mos) eftersom king Edward ska vara så dålig för miljön, men inte potatis i säck som ofta har betydligt tjockare skal.
Om jag skulle bli bjuden på potatismos med skal skulle jag säga Tack MEN Nej tack.
Det nyttiga sitter i skalet, har jag hört. Men tyvärr även gifterna om potatisen är besprutad, och det brukar den ju vara rätt så rejält om man inte köper eko.
För att inte tala om det knäppa med att odlad lax föds upp på fiskmjöl som kommer från trålad svensk sill/strömming. Odlad norsk lax leder alltså till mer utfiskning av svenska hav. Hemskt.
Köper aldrig odlad norsk lax och jag menar aldrig. Såg ett program från Senegal, där kvinnor tidigare försörjt sig på att ta hand om all fisk som tas upp ur havet men nu blivit arbetslösa eftersom stora trålare fiskar upp all fisk i Östersjön. Fisken blir fiskmjöl som laxarna i de stora odlingarna i Norge äter. Vi ser aldrig röken av strömmingar längre. Saknar riktig strömming.
Exakt! Helt sjukt. Dessutom har laxen i laxodlingarna sjukdomar och lax-lus (enligt en dokumentär jag såg). Och de där trålarna, som tjänar grova pengar, får ändå en massa ekonomiskt stöd. Hela situationen är ju snurrig.
Ånej!!då kan jag inte äta lax heller…har redan skippat kycklingen som nästan inte finns eko heller….
Alltså! 🤩 Det är inte sååå ofta man får en riktig aha-upplevelse men så sjukt bra tips med moset! Vi odlar egen potatis så vi har både rätt tjockt skal och jordrester så vi skalar oftast vilket gör att pasta ofta tyvärr känns enklare… Vill äta mer potatis så detta kommer jag verkligen anamma! 🥔🥔🥔
När våra barn kom i den åldern att de påverkades av vad kompisarna gillade eller inte gillade, blev fisk plötsligt äckligt och oätligt. Fast att de tidigare ätit fisk med god aptit.
Därför slutade vi servera fisk. Vi serverade i stället torsk, sej, lax, gös, rödspätta, you name it. Och då gick det bra igen.
Det är så himla dumt att säga fisk. Som att säga att det blir kött till middag ovsett om det är fläkkotlett eller prinskorv.
Underbart, smart och klokt!
Pressad potatis är underskattat. Så fantastiskt gott! Suger upp såsen så bra också.
Haha tänker på när min pappa serverade min farbror pressad potatis och han imponerat frågade vad detta var för gott gourmet ris han lagat!
Funkar också bra med vitlök! Alltså pressa vitlök med skalet på, vitlöken kommer ut och skalet stannar kvar i pressen. Så skönt när det är många små klyftor.