Det var länge sedan jag gjorde mitt eget smör, men i förrgår fick jag feeling. Ibland har jag fått hämta opastöriserad mjölk hos en bonde, men nu gjorde jag smöret på vanlig grädde från affären. Tillsatte fil i grädden och lät den först stå övertäckt i rumstemperatur ett dygn och sedan i kylskåpet några timmar innan jag vispade den. Då får den mer smak än om man bara använder färsk grädde.

Det enda du behöver för att göra smör är grädde, fil, salt och en elvisp. Jag gjorde på 1 liter grädde och 2 msk fil. Saltet höftade jag.

Häll upp den fil-berikade grädden i en skål och börja vispa.

Vispa tills grädden först blir sådär grynig som när man kört vispgrädden till tårtan för länge. Vispa sedan på ett bra tag till. Kanske tror du att något är fel, för att inget händer. Men sedan blir det plötsligt gult och smöret separerar från kärnmjölken.

Det ser ut så här! Då häller du av kärnmjölken (men spara den för guds skull, god i pannkan eller när du bakar). Sedan slår du på iskallt vatten och masserar smöret i det kalla vattnet så att det sista av mjölken försvinner.

Byt vatten några gånger och massera tills vattnet är helt klart. Avsluta med att massera in salt, efter tycke och smak. Jag hade lite rökt salt hemma, så det använde jag för att göra det lite pikant.

Jag tryckte sedan ner smöret i en bytta och nu har vi världens godaste pålägg till mackan!

Baka smörblad – en delikat liten kaka.