Det var länge sedan jag gjorde mitt eget smör, men i förrgår fick jag feeling. Ibland har jag fått hämta opastöriserad mjölk hos en bonde, men nu gjorde jag smöret på vanlig grädde från affären. Tillsatte fil i grädden och lät den först stå övertäckt i rumstemperatur ett dygn och sedan i kylskåpet några timmar innan jag vispade den. Då får den mer smak än om man bara använder färsk grädde.

Det enda du behöver för att göra smör är grädde, fil, salt och en elvisp. Jag gjorde på 1 liter grädde och 2 msk fil. Saltet höftade jag.

Häll upp den fil-berikade grädden i en skål och börja vispa.

Vispa tills grädden först blir sådär grynig som när man kört vispgrädden till tårtan för länge. Vispa sedan på ett bra tag till. Kanske tror du att något är fel, för att inget händer. Men sedan blir det plötsligt gult och smöret separerar från kärnmjölken.

Det ser ut så här! Då häller du av kärnmjölken (men spara den för guds skull, god i pannkan eller när du bakar). Sedan slår du på iskallt vatten och masserar smöret i det kalla vattnet så att det sista av mjölken försvinner.

Byt vatten några gånger och massera tills vattnet är helt klart. Avsluta med att massera in salt, efter tycke och smak. Jag hade lite rökt salt hemma, så det använde jag för att göra det lite pikant.

Jag tryckte sedan ner smöret i en bytta och nu har vi världens godaste pålägg till mackan!
32 svar
Ååh, smör har jag länge velat göra! Aldrig testat hittills dock. Har aldrig sett ett recept med fil i? Blir det annan smak, eller vad fyller filen för funktion?
Ja, för smakens skull! Den blir lite godare (enligt mig) men är verkligen inget måste
Jag tog creme fraiche för jag trodde att det behövde vara mer fett för att matcha grädden. Det blev också gott!
Ska testas. Jag brukar göra eget ”Bregott”. Vispar smör och olja och ev lite salt. Godare och billigare än ”köpes”.
Ungefär hur mycket smör blir det av en lite grädde?
Har filen någon” funktion” eller är det bara för smaken? ( gjort smör men aldrig haft i det så blev nyfiken 😊)
Bara för en lite mer komplex och djup smak! Men det kan lika gärna plockas bort (och då kan man ta grädden färsk från kylen)
Hur länge håller smöret? Hälsningar från en med celiaki som kör separat smör från resten av familjen.
Åtminstone en vecka 🤗 men brukar ha mitt i 2-3 veckor!
Underbart!!
Är det skillnad på smak jämfört med tex Bregott?
Mvh stadsbo
Min farmor brukade köpa grädde med kort datum med rabatt och sen låta den stå i kylen ungefär en vecka till efter utgångsdatum för att den skulle bli lite sur, sen gjorde hon smör själv och vi fick hjälpa till. Jag förstår att det är lockande att köpa opastöriserad mjölk från bönder, särskilt om man känner dem och vet att de behandlar sina kossor väl. MEN det finns fortfarande risker med opastöriserad mjölk och inga hälsovinster. Det var pastöriseringen som fick bukt med den epidemi av tuberkulos som plågat Sverige, vi vill inte tillbaka dit.
Det är svårt att få tag i opastöriserad mjölk i Sverige, så den som väl lyckas få tag i det känner säkert till risken men väljer att ta den. Så tänker åtminstone jag. Tror risken att vi backar tillbaka i utvecklingen är relativt låg.
Hehe, jag undrar förresten för skojs skull om Clara förutspått att ”nu blir det väl en debatt om opastöriserad mjölk i kommentarsfältet”.
Clara har väl nog med kommentarer men alltid kul med debatt 😉
Tuberkulos får vi inte från korna numera men däremot finns det andra bakterier där EHEC och Listeria är värst och kan orsaka svår sjukdom.
Hälsovinsten med mjölk direkt från gården är att den inte är homogeniserad, alltså fettet är inte sönderslaget i små små delar som lättare tas upp i kroppen. Och tuberkulos har vi heller inte längre bland våra mjölkkor i Sverige.
Precis! Finns dock ohomogeniserad mjölk att köpa i helt vanliga mataffärer.
Och som tidigare kommenterats, viktigt att inte blanda ihop homogenisering med pastörisering, som har fått helt ogrundat dåligt rykte i vissa kretsar, á la antivaxare. Tack gode gud för herr Pasteur säger jag bara! Så tacksam att mina barn inte behöver riskera livhanken för att kunna dricka komjölk.
Ändra gärna det där med pastörisering Clara 🙏
Jag är 72 år och jag och min familj drack mjölk från bonden hela min uppväxt. Inte blev vi sjuka eller dog av det. Vi åt också hemgjord smör getost och getmese. Ingen i byn blev sjuka av det.. Vi hade aldrig magsjuka. Sällan var vi förkylda. Men jag slutade med mjölk som vuxen Då jag anser det är dryck för barn. Mjölken har varit mycket viktig i fattig Sverige för barn och gamla. Mina egna barn vsr ena riktiga mjölk och grädd älskare. Då påköpe mjölk Då vi bodde i stan.
Roligt med eget smör! Jag fastnade för smörkruset, så gulligt. Har letat efter smörkrus med lock på loppisar men det finns sällan. Har du lock till ditt eller hur gör du för att hålla det fräscht i kylen? Tyg på istället?
Jag har en bivaxduk! Men man kan också lägga på ett litet tefat =)
När jag var liten vispade jag ibland grädden för länge med flit om jag fick uppgiften att vispa grädde till pannkakor eller så. Tyckte det blev det allra godaste smöret. Ska prova din variant med filmjölk!
Tack för tipset och inspirationen till att göra eget smör. Det kanske jag ska prova någon gång…
Otroligt vilken variation du lyckas med i dina inlägg. Fascineras över din kreativitet och din bredd. Och dina ord och dina vackra bilder. Tack🧡!
Brukade göra detta som barn men minns det som väldigt hårt i konsistensen? Men kanske främst var när det hade stått i kylen…
Kommer ihåg att jag gärna tillverkade en del smör men sen fick pappa äta upp det så åt jag köpevarianten..:)
Om man lyckas köpa köpa mjölk direkt från bonde är det inget stort besvär att pastörisera den själv. Man behöver alltså inte välja och jag tycker det blivit en väldigt onödig konflikt 😊 Jag hade gjort det åtminstone om jag skulle ge den till barn, gamla eller immunsuprimerade/ hälsar veterinär som jobbat med livsmedelshygien och zoonoser
Jag gör smör på grädde och olivolja ibland, också gott!
Ett tips till dig m tanke på att minska förpackningsberget, om man inte får göra reklam här publicerar du ju bara inte inlägget!
Har köpt en behändig ”mjölkmixer” som heter Mylky. Man gör sin egen växtbaserade mjölk på nolltid! Jag är jättenöjd, men alla kanske inte har samma tycke, ett tips bara!
Ska tillägga att jag inte på något sätt har nåt samarbete m dem, är en nöjd och obetald kund själv bara 😊
Åh den har jag varit sugen på att köpa när jag sett reklam på IG. Men tycker den är alldeles för dyr! 2000. Det är ju trots allt bara en slags mixer. Det går åt mycket havredryck hos oss så den skulle så småningom blivit ”avbetald” men är rädd att mjölken inte ska bli så god som jag tänkt eller att jag i praktiken inte kommer orka fixa egen så inköpspriset känns ändå alldeles för högt. Hade den kostat runt 1000 hade det känts mer överkomligt och värt att testa!
Ja, den är dyr! Men vi använder mycket havremjölk och den är inte heller gratis precis… Det lönar sig sannolikt i längden, men håller med dig!!
Vi har svårt att förvara allt som ska till återvinningen, så det var avgörande för oss – så otroligt skönt att minska alla förpackningar!
Jag menar givetvis inte att du inte tänker på att sophantera, utan just för att du ÄR så medveten och noga med det tänker jag att det här är ett bra ställe att tipsa på!
Förr i tiden kunde man köpa kärnmjölk i 1-liters förpackningar i affären. Lite syrlig i smaken och underbart god att dricka som törstsläckare, tyckte jag.
Nu saknar jag den… men om man har tur kan den finnas att köpa på levande fäbodar på somrarna.
Åh, vad jag önskar den tillbaka / säger en 73 årig f.d. bonn´stinta.
Kärnmjölk och filbunke är två saker jag kan sakna från att jag var barn 🧡