Önskeinlägg: matbordsstyling. Hur gör man så att ett matbord ser hemtrevligt ut och inte bara en stor tom yta med ett fult kastrullunderlägg på? Kanske i kombination med ditt underbaraboning instagramkonto som du brukar ha inspo inlägg ifrån ibland?

Så skrev bloggläsaren Alva och det tycker jag var ett väldigt roligt förslag. För visst är det så att ett avdukat middagsbord kan se rätt naket ut? En stor skiva (ofta blank) som ekar, slamrar och sedan bara fylls på med diverse saker som inte hör hemma där. Som läxpapper, urdruckna vattenglas och just dessa eviga karottunderlägg…

Jag tycker inte att middagen är fullt avslutad förrän allt är bortplockat, bordet avtorkat, duken dammad (i diskhon) och sedan lagd ovanpå igen. Och helst ska sedan ett fruktfat, en ljusstake eller en blombukett ställas fram. Gärna samtidigt!

Här kommer lite fler trevliga köksbordsstilleben att inspireras av – från mitt konto @underbaraboning

Krickelins franska kök med tavelhyllan i bakgrunden och ett stort krus med tulpaner mitt på bordet. Ryms det är det ju alltid fint med en trave böcker bredvid som ett stilleben. Kanske kokböcker eller någon andaktsbok man kan plocka upp vid trängande behov? Det minns jag från flera kristna hem när jag var liten. Alltid någon lämplig andaktsbok till hands i köket, när den andliga hungern faller på.

Johanna i Kulla dekorerar med en ensam solros i en gammal apoteksflaska. Och jag gillar när prydnader har en funktion – så i mitt kök hade nog plåtburken innehållit skorpor, sockerbitar eller något annat som man vill ha nära till hands på bordet. Men det är förstås en smaksak.

Livslyst har en krukväxt på bordet. En ranglig, söt pelargon, som alternativ till bukett. Ägghönan är förtjusande liksom trälådan. Så här tycker jag att man kan göra på ett stort bord. Ena hörnet av bordet (där man inte sitter lika flitigt) dekoreras med en liten duk. Kanske en kökshandduk? Den fungerar som en slags ram för hött och pött. Och när alla sitter vid bordet drar man enkelt arrangemanget åt sidan. Det kan också vara samlat på en vacker bricka. Då är det ännu enklare att duka av.

Mosebacke har ett så vackert köksbord att dekorationer egentligen är helt onödiga. Men se så tjusigt med en rejäl vas och två stora stakar.

Kuivakangas har samlat mässingstakar i ett litet kluster. Finns billigt på loppis och metallen skänker helhet till de olika formerna på stakarna.

Maja Rebecka Larssons hem lämnar mig alltid mållös. Det är någonting nästan filmiskt med hennes fotografier. Med matbordet i köket tycker jag att råvaror funkar fint som bordsdekoration. Det kan vara ägg, rödlök, rotsaker eller någonting annat vackert. Lika snyggt som blommor ju. Men hos oss där matbordet står i en separat matsal skulle jag inte ställa råvaror på bordet. Det vore lite krystat. Där passar frukt bättre – ett fat med citroner och plommon är våldsamt snyggt!

Helenas torp visar att har man bara en tillräckligt vacker duk behöver man knappt någonting på bordet alls – för då blir duken en dekoration i sig. Men rönnbären är definitivt pricken över i! Billiga och bra “snittblommor” som jag brukar knipsa in stora famnar av nu på hösten.

Slutligen vill jag tipsa om att likt Livet i Gärde låta livet, hunden, datorn och det jodberikade saltet stå framme och skapa hemtrevnad. I allt sitt stök är detta något av det hemtrevligare jag har sett. Här kan man leva gott.