Hur ljussätter man egentligen ett hem på bästa sätt?

Varje oktober är mörkret lika chockerande. Hur kan det bara vara så kallt, ogästvänligt och mörkt inomhus? Det är orimligt! Den här tråden om belysning uppstod i kommentarsfältet i veckan.

Jag tänkte precis igår, att det är så trist med bara taklampor med skarp belysning inomhus om kvällarna. Misstänker att barnen har svårt att gå ner i varv också. Skulle vilja skaffa lite mindre lampor, men har ingen aning om hur? Fasar också för sladdar med avbrytare som ligger inklämda bakom och under möbler som gör att man varken orkar tända eller släcka lamporna. Kan du inte snälla göra ett inlägg gällande vilka ändringar du gjort i belysningen nu till hösten?  Har du fjärrkontroll kopplad eller går du omkring och tänder och släcker skilt?Therese

Jag har hundra smålampor här och där och har köpt ‘dosor’ från Deltaco. Man sätter i som ett extra uttag och kan tända och släcka, sätta timer med mera med en app. Men man kan också tända och släcka på själva uttaget. – Linda

Tycker också belysning är svårt! Framför allt har jag aldrig lyckats bli vän med led-belysning. Hur svagt och varmt ljuset än är, och hur mycket jag än försöker med skärmar och färgade material, blir det aldrig samma mjuka sken som från glödlampor. Det hjälper ju inte med mindre ljuskällor om inte ljuset från dem blir mysigt. –Hanna

Jag har målat ledlampor med glasfärg när jag inte gillar ljuset, funkar utmärkt.Mona

Smålampor som går på timer som därför är tända när man kommer hem från skola och jobb är ju det trevligaste så slipper man gå runt och tända och släcka. Manuell timer är det jag är uppvuxen med. Numera finns Philips hue och andra digitala lösningar. Vi tänder ju förstås en del lampor manuellt men just att några i huset är tända så man slipper komma hem till ett kolsvart hus är för mig jätteviktigt. Elin

Tricket med stämningsfull belysning tycker jag är att inte snåla med den. Det är lätt att tänka att mysbelysning är lika med lite belysning – men antalet lampor är ju superviktigt! De ska vara många och allra helst också gå att dimra. Saknar din favoritlampa dimmer kan du köpa till en separat sådan och stoppa i eluttaget. Med den justerar du ljusstyrkan efter behov.

Ett genomsnittligt rum anser jag behöver mellan 5-8 ljuskällor, men helst ännu fler. Mitt tips är att hellre välja fler lampor med svagare ljusstyrka – än färre lampor med starkare ljusstyrka. Det ger ett trevligare och behagligare ljus.

När jag ljussätter hemma arbetar jag med lampor i olika höjder. För städning krävs en stark taklampa. Men den använder jag aldrig annars, det är för obehagligt. Riktbara lampor är bra för att kunna läsa eller lysa upp utvalda stilleben. Bordslampor placerar jag ut i varje hörn. Och såklart inte bara stående på bordet – utan i fönster, bokhyllor, på pianot, piedestaler och vägghyllor. Ju fler desto bättre.

Jag brukar göra en storhandling av ledlampor varje höst för att fylla på förrådet. Jag köper alltid på mig ett lager med 11 W ledlampor med liten och stor sockel, för det är den perfekta styrkan för att ge mysbelysning som inte bländar åt något håll. Dessutom drar de lite el och alstrar ingen värme. Tycker mycket om den här modellen från IKEA, vars ljus påminner om gamla tiders glödlampor.

Jag har inget problem med att gå runt och tända och släcka smålampor här hemma. Tycker till och med att det är ganska mysigt! Men några lampor lyser jämt under vinterhalvåret. En liten bordslampa vid hallspegeln, några hängande gamla fönsterlampor i matrummet och skomakarlampan över köksbänken. På så sätt kommer man aldrig hem till ett kolsvart hus eller fumla ner i ett kolsvart kök mitt i natten.