Blev så inspirerad av min vän Elina som nu efter jul bestämt sig för att ”äta ur frysen”. Första steget var att städa och inventera den. Sedan gjordes en lista. Och därefter har Elina bestämt sig för att vid varje måltid använda åtminstone en vara från frysen i matlagningen.

Det peppade mig! Vi har ju tre frysboxar i huset – men de två i källaren är till för att långtidsförvara kött och bär. De fungerar mer som en affär där jag går och hämtar det som behövs till en specifik måltid. Men frysen uppe i köket är en plats för sådant som blir över efter måltiderna. Matrester, korvbröd och halva grönsakspåsar. Så där stökar det verkligen ihop med tiden.

Nu bestämde jag mig för att göra samma sak som Elina. Inventera allt innehåll i frysen och sedan planera veckans måltider utefter vad som finns där. Bra för plånboken i snålmånaden januari! Och det fina med den här varianten på frystömning är att man inte enbart behöver använda råvaror från frysen. Man får kompletteringsköpa. Det betyder alltså att man inte behöver äta konstiga kombinationer mat av det som råkar finns kvar. Utan att man kan bygga goda och kompletta måltider utifrån dem.

Ett mycket lättare och trevligare sätt att äta ur frysen på.

Så här såg det ut i mina lådor. Bröd, protein och grönsaker i en salig röra.

Så mycket fryst majs. Typisk sån sak jag glömmer kolla om vi har hemma och rycker åt mig en extra av i butiken varje gång jag handlar. Frysta grönsaker är toppen tycker jag! Bra om man inte orkar göra en sallad. Bara att ånga eller koka lätt och servera till barnen med lite smör och salt.

När jag hade gått igenom allt så skrev jag en lista på vad som fanns i frysen.

Så nu är utmaningen att göra en meny utifrån detta. Allt behöver jag dock inte göra slut på. För egentligen är ju utmaningen inte att tömma frysen – utan att tömma den från sånt som börjar bli gammalt och trist.

Började med att ta alla udda påsar lingon och röda vinbär och lägga i en kastrull och koka en snabb sylt. Sedan planerade jag måltiderna.

7 Måltider jag kan göra utifrån det jag har i frysen

-Dumplings till mig (räcker till 3 luncher) med sojabönor, haricot verts och edamamebönor. Kompletteringsköpas: inget.

-Vegoburgare till middag imorgon torsdag. Kompletteringsköpas: hamburgerbröd. Grönsaker.

-Vegofärs, avocado, majs. Början till fredagstacosen. Kompletteringsköpas: övriga tacosingredienser

-Varmkorvlunch till helgen. Kompletteringsköpas: korvbröd

-Lax och räkor i ugn, med någon dillsås. Lördagsmiddag. Kompletteringsköpas: potatis, creme fraiche och salladsgrönsaker.

-Renskav i gräddsås till söndagsmiddag. Med lingonsylt. Kompletteringsköpas: potatis.

-Majssoppa med grädde, toppad med riven ost från frysen. Måndagsmiddag. Kompletteringsköpas: inget