Blev så inspirerad av min vän Elina som nu efter jul bestämt sig för att ”äta ur frysen”. Första steget var att städa och inventera den. Sedan gjordes en lista. Och därefter har Elina bestämt sig för att vid varje måltid använda åtminstone en vara från frysen i matlagningen.
Det peppade mig! Vi har ju tre frysboxar i huset – men de två i källaren är till för att långtidsförvara kött och bär. De fungerar mer som en affär där jag går och hämtar det som behövs till en specifik måltid. Men frysen uppe i köket är en plats för sådant som blir över efter måltiderna. Matrester, korvbröd och halva grönsakspåsar. Så där stökar det verkligen ihop med tiden.
Nu bestämde jag mig för att göra samma sak som Elina. Inventera allt innehåll i frysen och sedan planera veckans måltider utefter vad som finns där. Bra för plånboken i snålmånaden januari! Och det fina med den här varianten på frystömning är att man inte enbart behöver använda råvaror från frysen. Man får kompletteringsköpa. Det betyder alltså att man inte behöver äta konstiga kombinationer mat av det som råkar finns kvar. Utan att man kan bygga goda och kompletta måltider utifrån dem.
Ett mycket lättare och trevligare sätt att äta ur frysen på.

Så här såg det ut i mina lådor. Bröd, protein och grönsaker i en salig röra.

Så mycket fryst majs. Typisk sån sak jag glömmer kolla om vi har hemma och rycker åt mig en extra av i butiken varje gång jag handlar. Frysta grönsaker är toppen tycker jag! Bra om man inte orkar göra en sallad. Bara att ånga eller koka lätt och servera till barnen med lite smör och salt.
När jag hade gått igenom allt så skrev jag en lista på vad som fanns i frysen.

Så nu är utmaningen att göra en meny utifrån detta. Allt behöver jag dock inte göra slut på. För egentligen är ju utmaningen inte att tömma frysen – utan att tömma den från sånt som börjar bli gammalt och trist.

Började med att ta alla udda påsar lingon och röda vinbär och lägga i en kastrull och koka en snabb sylt. Sedan planerade jag måltiderna.
7 Måltider jag kan göra utifrån det jag har i frysen
-Dumplings till mig (räcker till 3 luncher) med sojabönor, haricot verts och edamamebönor. Kompletteringsköpas: inget.
-Vegoburgare till middag imorgon torsdag. Kompletteringsköpas: hamburgerbröd. Grönsaker.
-Vegofärs, avocado, majs. Början till fredagstacosen. Kompletteringsköpas: övriga tacosingredienser
-Varmkorvlunch till helgen. Kompletteringsköpas: korvbröd
-Lax och räkor i ugn, med någon dillsås. Lördagsmiddag. Kompletteringsköpas: potatis, creme fraiche och salladsgrönsaker.
-Renskav i gräddsås till söndagsmiddag. Med lingonsylt. Kompletteringsköpas: potatis.
-Majssoppa med grädde, toppad med riven ost från frysen. Måndagsmiddag. Kompletteringsköpas: inget
50 svar
Älskar detta i lägg, stort tack för inspirationen!
Verkligen! ”Äta ur frysen” är ett ständigt mantra hos mig, men det vill nog till en lista och planering för att det verkligen ska bli av, på ett vettigt sätt.
Toppen idé!
Ett tips är att låta AI hitta på recept med några ingredienser man hittar hemma. Vi har fått många lyckoträffar där.
Så smart!!
Vi är olika, haha och det går av sig självt att ha ordning i frysen, maken är också lika bra med det.
Aldrig för mycket, aldrig något gammalt.
En hylla för ljust bröd, en hylla för mörkt bröd och en hylla för kaffebröd som bullar och liknande.
En hylla för bär. En för grönsaker. En hylla för fisk och en hylla för kött. Och är något tillagat med fisk läggs den på fiskhyllan, likaså kött tillagat på kötthyllan.
Och så glass och iskuber på ett annat ställe. Låter som en massa hyllor men är så blandat med några fryskorgar.
Tror man sparar en massa tid att vara välorganiserad, vi funderar aldrig på vad vi har i frysen, vet utan att öppna och vet om vi behöver fylla på något till gäster. Kylen lika, aldrig något som blir utdaterad. Nej, röra tar tid i onödan. Så lycka till med allt.
Tur att vi är olika. En del av oss har inte det där ordningsamma i oss utan vi skapar röra allt eftersom vi går genom livet och så röjer vi upp och börjar om😇
Hej hej! Sådan är jag också. Har lärt mig acceptera (och älska) det lite slarvigare draget hos mig själv. Har superordning på det som måste vara i ordning och låter annan flyta lite. Som, t.ex min frys, som dessutom är för liten för att kunna ha en hylla till varje kategori). Klart bäst för mig.
Och, ja, jag är en (mycket) konstnärlig person med (mycket) kreativitet och skapande i livet (det är mitt yrke) Måste absolut inte hänga ihop, men gör det i mitt fall. Bra att vi är olika – alla typer behövs.
Låter underbart och helt rimligt att röra tar tid i onödan. Men att jag aldrig skulle baka för många bullar eller råka köpa för mycket av tex bröd eller olika sorters grönsaker vid ett tillfälle känns som en utopi.
Det behöver inte vara rörigt bara för att man har trustens. Jag har massor med frysens och tycker inte jag har särskilt rörigt. Det beror på vilket liv man lever hur det ser ut i ens frysboxar. Bor man på landet måste man ha marginalerna och kan inte springa och handla jämt. Har man vänner som kommer förbi och äter, barns vänner som trillar in måste man ha lite marginaler. Jag planerar färder oplanerade 😊
Men det där fungerar inte för oss som har en frysbox som affär. Jag köper ett helt lamm och en halv kossa varje höst och det vilt som jag får av min kollaga som jagar. Sen plockar vi en hel årskonsumtion av bär och svamp på hösten. Och all skörd från trädgården. För mig skulle kostnaden bli väldigt mycket högre om jag hade ett optimerat system.
Så har vi också fördelat. Hur bra som helst
Det är ett stående inslag på vår meny ”frys-rens” 1 gång i veckan och så en dag med ”rest-fest”
Det är ju en riktigt bra ide! Skulle behöva få lite struktur på dagarna när mat inspirationen tryter.
Smart!
Det är jättebra att äta ur frysen och tänka ut recept efter det, efter det sedan kan man börja om =D
Städade vår frys förra veckan. Hittade bär från år 2020 🙈 ska försöka äta bort alla bär plockade före 2024 innan våren är slut 😬
Tips på storkok att frysa in tas annars tacksamt emot. Försöker laga en stor sats varje söndag, men känns som att det blir köttfärssås varannan gång
Och chili sin carne de andra haha ja känner igen känslan. Lasange är också köttfärssås men bra frysmat. Fiskgratäng. Nej du kom inte på mycket roligt
Åh men bär från 2020 är ju som färska! Äter utan tvivel bär som varit frysta i 20 år.
Ååh, skönt att höra, blir lite stressad av dom officiella rekommendationerna gällande bär. Men ja, de smakade som färska, absolut inget fel, förutom ett islager som samlats. Tänker att frysta bär borde ju rimligtvis hålla åtminstone lika länge som kokad sylt? Klart det skulle vara bra att äta inom rimlig tid med tanke på vitamin innehåll, men det lyckas ju inte alltid. Sen vill jag gärna spara lite då man aldrig vet hur kommande bärår blir.
Är det fryst och inget fett i som kan härskna håller det i princip hur länge som helst bara det inte tinar upp eller blir frysskadat.
Kött med fett såsom fläsk kan börja smaka lite mysko efter ett år, inte farligt att äta bara lite mysko smak. Älgkött är inga problem om det är tre år gammalt heller, så magert att det håller bra.
Precis, inget kan bli hälsovådligt i frysen, eftersom inga bakterier tillväxer där. Däremot kan utseende och smak påverkas och fett härskna (vilket inte är farligt, men kanske inte så aptitligt). Det som är frystorkat på kött/fisk kan man ju ofta skära bort. Läste någon gång någon tråd på livsmedelsverkets hemsida om frågor kring saker som legat bra många år i frysen, och det generella rådet var att smaka och avgöra. Smakar det bra – ät.
Laga lasagne direkt i matlådor av glas, finns i olika storlekar beroende på om man vill ha en eller fler portioner. Mitt standardrecept är att fräsa hackad gul lök och tomatpuré, i med hackad vitlök och riven morot, sedan krossade tomater, grönsaksbuljong, röda linser. Puttra ihop, ha i en skvätt grädde plus salt, svartpeppar. Varva grytan med lasagneplattor, riven ost på toppen (gärna någon smakrik, t ex prästost). Variera utifrån vad du har för grönsaker hemma.
Igenkänning på storkoket, fast här i vegetarisk tappning. En grej som jag tycker är jättebra att frysa in men som jag ofta glömmer (tror kanske jag fått tipset här för länge sen?) är soppa (mixad variant) i glasburk som inte fylls hela vägen upp. Då kan man ta ut dagen innan och sen mikra i burken. För att få en riktigt rolig lunch behöver man förstås komplettera med typ gott bröd och ost eller en röra. En latare men också jättegod komplettering tycker jag är att rosta ett stort lass frön, kanske blanda i chiliflakes och hälla upp på burk eller flaska, så kan man bara strössla över soppan när man vill.
Tips på storkok från mig som jobbar på att få in en bra rutin på detta och slippa laga mat varje dag efter jobbet för det är ohållbart. Har kommit ganska långt men försöker bli ännu bättre nu och helt slippa matlagningen de dagar jag jobbar, undantaget koka potatis ris pasta o dyl.
-kycklinggryta thai med gul curry (paste på burk) och koksmjölk (+grönsaker o andra kryddor)
– pastagratäng/lasagne
– indisk kycklinggryta, brukar göra butter chicken som jag älskar, men det är många moment så lagar rejält då jag faktiskt sätter igång
– soppor av olika slag, tycker det är enda sättet det funkar att frysa potatis, senaste var köttfärssoppa med potatis o rotfrukter
– korv stroganof eller liknande ”korvsås”
– fläskpannkaka (eller lufsa med fläsk och potatis)
– matpajer tex ost och skinkpaj, paj med kallrökt lax, vegetarisk t ex feta oliver tomat
– butter daal (indisk linsgryta recept Siri Barje köket.se)
– flygande jakob
– fiskgryta (t ex en god tomatbaserad med fisk och skaldjur)
– färdigstekt färs med tacokrydda (mkt enklare än att ha rå fryst köttfärs i frysen där det krävs framförhållning)
– pad thai eller annan wok med nudlar grönsaker och protein
Alla dessa har jag gjort senaste månaderna eller har på listan att göra storkok av den närmaste tiden, barnvänliga smaker och varierat och framförallt gott såklart 🙂 Dock har jag svårt att komma på bra vegetariska recept just att laga storkok av tyvärr.
– köttbullar/köttfärsbiffar ( och gärna nån god sås färdigt i frysen också)
Kan man frysa grädde!? Det var nytt för mig. Hur länge och hur tinar du upp den då? Värmer i kastrull? Gör sås på?
Jag fryser mycket grädde, den funkar till sås och soppor och grytor. Tinar man den långsamt och rör/skakar lite under tiden kan man också vispa den. Det blir inte hållbart visp typ till en tårta men funkar till typ varm choklad eller en paj. Mycket bra svinntips!
Brukar hälla både grädde, creme fraiche, gräddfil och dylikt i istärningslådor, stoppa i plastpåse och sätt på en etikett och ner i frysen. Bara man rör runt lite när man häver i det i maten eller kaffet så blir det helt ok. Praktiskt när det är långt till affären och praktiskt när det är röda lappar på coopen!
Men så himla smart!
Jag skulle önska ett inlägg om allt man kan köpa när det är bra pris o stoppa in i frysen.
Bananer är givet för mig. De går alltid ner i smoothies, men sen tryter inspirationen.
Grädde o creme fraishblir två nya bubblare att hålla koll på nu alltså. Vad mer?
Purjolök och paprika! Skivar och fryser i påsar så det är lätt att ta det man behöver för soppor och grytor under vintern. Bra när det inte finns lokalproducerat att köpas längre (eller odlingssäsongen är slut). Gör samma med broccoli och blomkål också, men de behöver förvällas.
Smör, typ bregott funkar också jättebra att frysa. Rödvin brukar jag också frysa i iskuber och lägga o fryspåse, så kan man bara pluppa ner ett par i typ köttfärssåsen.
Lista för frysen har jag haft i några år och jisses vad det är bra! Jag går regelbundet igenom vad som finns, sorterar även i hyllor/lådor
Uppifrån o ner: fisk, isbitslådan- bredvid den lite smått, bröd, svamp/bär, grönsaker, kött, kött. ( korvar) Vet vad som finns och kan planera utifrån det. Svinbra! Jag sparar dessutom pengar iom att jag verkligen försöker tänka till vad jag kan göra med det jag har
Det blir oftast rörigt efter ett tag å jag glömmer bort att stryka det jag tar ut
Så jag får rensa/sortera typ varje kvartal
Smart och ekonomiskt. Tack för inspirationen.
Tack för inspirationen!
Har en frys i köket och en i källaren. I perioder skriver vi listor som uppdateras noga. Å i andra perioder, läs: för närvarande, så går det sisådär.
Nu tar vi nya tag till helgen!
Jag måste tipsa om Abbas färdiga fisksåser! Jättefina till lax och räkor i ugn när man är trött eller bara har bråttom.
Grädden vispas med fördel, innan den åker portionsvis in i frysen. Bra att ta fram och he på rulltårts-baket, bitvis.
(Jag har ingen kyl i stugan, men stannar en månad åt gången. Jordbacken räcker som kylskåp, till mycket.)
Frysen är det bästa. Jag har lådor/ hyllor för protein, grönsaker, bär, färdiga matlådor att ta med till jobbet, bröd och en hylla för rester, typ iskuber av krossad tomat, kuber med grädde,hackad lök osv..
Kvällen innan tar jag fram mat för morgondagens middag och lagar utifrån vad jag hittat.
Då är det lätt att göra bra middagar snabbt.
För att frysa in kokosmjölk, grädde m.m. så är mitt bästa tips att använda portionsformar för barnmat, de är i perfekt storlek.men
Frysen är det bästa. Jag har lådor/ hyllor för protein, grönsaker, bär, färdiga matlådor att ta med till jobbet, bröd och en hylla för rester, typ iskuber av krossad tomat, kuber med grädde,hackad lök osv..
Kvällen innan tar jag fram mat för morgondagens middag och lagar utifrån vad jag hittat.
Då är det lätt att göra bra middagar snabbt.
För att frysa in kokosmjölk, grädde m.m. så är mitt bästa tips att använda portionsformar för barnmat, de är i perfekt storlek.
Här kommer ytterligare ett tips. Vi fryser in skvättar av överbliven grädde i formen för istärningar. Efter någon dag överför vi tärningarna till en låda eller burk som vi märker med månaden för infrysningen.
Purjolök morötter potatis, med en grönsaksbuljong tärning och vatten i en gryta. Koka tills det blir mjukt, tillsätt strimlad falukorv, låt sjuda en liten stund. Det är en god och billig middag. En klick senap i tallriken. Så Gott. Tänker på januari månad!
Också ett tips på frystemat: Frys in i platta paket så sparar du massa plats och kan lättare bryta loss det du behöver, eller tina hela innehållet snabbare. Dvs häll ner det du ska frysa in i en fryspåse, platta till och tejpa ihop med frystejp.
Så gör jag också men eftersom barnen åkt tillbaka till sina studieorter är det MYCKET efter alla helgerna. Gissningsvis blir det frysrens fram till påska. Vi är bara två här hemma nu
Heja Ingela! Det bli ju billigt om inte annat =)
Gjør alltid det i januar,lager mat av reste-poser fra fryser og kjøleskap, og ca hver 2.- 3.måned rydder jeg i fryseren, vi har en liten fryseboks som egentlig kun er til bær, hjemmelaget eplemos, og brød/kaker, og to mindre fryseskap til kjøtt, fisk, grønnsaker, en i kjelleren og en på kjøkkenet ( kombiskap). ”Problemet” eller utfordringen her i huset er at min mann noen ganger rydder bort matvarer vi har handlet, og han ”husker ikke” systemet, he he, så innimellom får jeg rydde opp, så jeg ser hva vi har. Noen ganger hiver jeg alt jeg finner av grønnsaker i litt vann med buljong eller krydder, koker opp, tilsetter litt matfløte, og kjører alt med stavmikser til verdens beste ” mystisk suppe”, blir alltid godt uansett.
Vilket bra tips med den ”mystiska soppan”! Tack för det. Ska jag definitivt göra vid tillfälle. 🙂
Vi har gjort samma i stort sett hela hösten. Vi har nästan bara animaliskt protein i våra stora frysar i källaren (+ bär) så det passar ju bra. Lamm från gården, fjällko från grannen och fisk från havet. Rikedom!
Mycket klokt att göra en inventering ibland. Och roligt att hitta på maträtter.
Reflekterar över att detta klarar min man absolut inte av, ha ha.
Jag blev överraskad av två saker
1) att man kan frysa avokado. Ändrar den inte konsistens av att frysas?
2) att ni inte har ett lager potatis 😁😁
Går utmärkt att frysa avokado. Den förlorar lite av sin stuns men funkar fint till guacamole/i smoothie och liknande. Jag tärnar och skvätter över några droppar citronsaft innan jag fryser in.
Bra att veta!
Jag och min man gick igenom vår frys i fredags. Listan blev otroligt kort på det som faktiskt rullar runt:
* kaffe
* blåmögelost
* en portion ugnsbakad lax
* fika
* fetaost
Brukar göra iskaffe på sommaren, men blev aldrig i år, så gjorde det under senare delen av hösten. Så det ska jag lyxa med framöver. Blåmögelosten och laxen känns enkel. Fikat äter vi upp i helgen när vi har kalas. Men vad ska jag göra med fetaosten? Verkligen ingen inspiration.