
Här kommer receptet på en ljuvligt god kaka med päron och pinjenötter. Inte ett dugg svår att göra heller. Passa gärna på när det finns svenska päron i affärerna!
Päronkaka med flädergrädde
Portioner
ca 8 bitar
Tid
ca 60 minuter
Ingredienser
- Till pajdegen
125 g smör
1 ½ dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
½ dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk naturell yoghurt
3 päron
En näve pinjenötter
- Till flädergrädden
3 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad flädersaft
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form, ca 22 cm i diameter i diameter. Smält smör och vispa ihop med socker. Vispa sedan ner äggen. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vänd försiktigt ner i smeten tillsammans med yoghurten.
- Skölj päronen och skär i tunna klyftor. Häll kaksmeten i formen och tryck ner päronen ovanpå. Strö pinjenötter över kakan och grädda den i 35-40 minuter.
- Vispa grädde lätt och fluffig. Häll ner flädersaft i grädden och rör om. Servera kakan ljummen med flädergrädde. Dofta gärna lite florsocker ovanpå kakan innan servering.










7 svar
Kjempegod! Hadde ikke fläder, så jeg smaksatte med litt ingefær i stedet. Brukte også 1,5 dl sammalt dinkelmel, og 1 dl dinkelmel for litt ”sunnere” variant (mer fiber/mat) og det ble veldig godt!
Blev en mycket uppskattad efterrätt att ta med till vännerna idag 🙂 gott att baka med päron som variation till de klassiska äpplena 🙂
Åh så trevligt med en recept-del att leta goda recept i. 🙂
Ser gott ut. Jag delar inlägget vidare, till min kompis som gillar att baka 🙂
Hoppas det funkar lika bra med smör från Skånemejerier, för det är vad vi har härnere 😉
Kul tips med smaksatt grädde! Brukar mest sockra den lite för att det inte ska bli smör. Vill man ge grädden lite norrlandstouch tänker jag mig att man kan byta ut flädersaften mot saft gjord på älggräs/älgört. Det är inte för inte det brukar kallas Norrlands fläder.
Oj vad det lät gott….sällan jag funderar på att baka något som jag sett på bloggar osv…men det här lät och såg gott ut. 🙂