päronpaj med pinjenötter IMG_1568

Här kommer receptet på en ljuvligt god kaka med päron och pinjenötter. Inte ett dugg svår att göra heller. Passa gärna på när det finns svenska päron i affärerna!

Päronkaka med flädergrädde

Portioner

ca 8 bitar

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • Till pajdegen
  • 125 g smör

  • 1 ½ dl socker

  • 2 ägg

  • 2 dl vetemjöl

  • ½ dl siktat dinkelmjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 2 msk naturell yoghurt

  • 3 päron

  • En näve pinjenötter

  • Till flädergrädden
  • 3 dl vispgrädde

  • 1 msk koncentrerad flädersaft

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form, ca 22 cm i diameter i diameter. Smält smör och vispa ihop med socker. Vispa sedan ner äggen. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vänd försiktigt ner i smeten tillsammans med yoghurten.
  • Skölj päronen och skär i tunna klyftor. Häll kaksmeten i formen och tryck ner päronen ovanpå. Strö pinjenötter över kakan och grädda den i 35-40 minuter.
  • Vispa grädde lätt och fluffig. Häll ner flädersaft i grädden och rör om. Servera kakan ljummen med flädergrädde. Dofta gärna lite florsocker ovanpå kakan innan servering.

Päronpaj med hallon på toppen