Min kille rullade och bjöd på dessa otroliga göttbullar till julbordet på lilljul. Tuggiga, smakrika och enkla att göra. En riktig vegofavorit. Hälften blev tyvärr uppätna av barnen redan under stekningen för INGEN kunde låta dem vara!

Vegetariska göttbullar

Antal

50 små bullar

Ingredienser

  • 200 g sötmandel

  • 3 dl ströbröd

  • 3 dl riven, lagrad ost med karaktär

  • 1 liten riven gullök

  • 6 ägg

  • 3 msk vatten

  • 1/2 msk salt

  • svartpeppar, kryddpeppar

  • 3 tärningar grönsaksbuljong

Gör så här

  • Lägg mandeln i en matberedare och mixa. Den ska inte bli till ett fint mjöl utan snarare lite hackad för att bullarna ska få en mer tuggig konsistens.
  • Blanda mandelhacket med ströbröd, ost, gullök, ägg, vatten, salt och peppar i en bunke. Smaka av smeten och justera ev kryddningen. Rör den sedan likt en deg i några minuter – med degkrokarna till elvispen. Det ska bli en jämn smet.
  • Forma små bullar, med lätt fuktade händer. Gör dem mindre än vanliga köttbullar för de sväller vid kokning.
  • Koka upp 2 l vatten och tillsätt 3 tärningar grönsaksbuljong. Pluppa ner 1/3 av köttbullarna åt gången och låt sjuda/småkoka i ca 7 minuter. Ta upp med en hålslev, låt rinna av något. Stek sedan gyllenbruna i smör och servera!