En bloggläsare undrade hur det kommer sig att jag och min syster Anna började samarbeta med Yawama of Sweden. Både jag och Anna har länge velat använda det vi kan för att göra gott för någon annan. Så när Yawamas grundare Nicola Fackel kontaktade oss nappade vi direkt. Nicola är född och uppvuxen i Zambia men har en svensk pappa. Hon har bott i Umeå och läst på Handelshögskolan men också jobbat på plats i Zambia med att bland annat stödja småföretagare.

Jag har ett starkt minne av en kvinna som livnärde sig på att sälja tomater på marknaden. En månad efter hon hade genomgått vår enkel utbildning för att hålla koll på sin ekonomi hade hon lyckats spara ungefär 150 SEK i månaden. Det var mycket pengar som betydde att hon kunde skicka sina barn till en privat skola. Hon var överlycklig och jag med. Det kändes verkligen som en  liten summa. Ändå kunde den göra så stor skillnad för henne” berätta Nicola

Yawama betyder just “it’s good” på bembaspråket och målet med Yawamas verksamhet är att göra gott. Vi vill göra skillnad för människor genom att hjälpa producenter att nå ut och hitta nya kunder. Och på så sätt få en möjlighet till ökade inkomster och ett bättre liv. Yawama arbetar efter Fair Trades principer (även om vi inte är fairtrademärkta).

Men att arbeta med dessa producenter är inte alltid så enkelt. Många av företagen har ingen tidigare erfarenhet av export och flera av producenterna kan varken läsa eller skriva. Little Ndaba heter företaget som stickar våra ekologiska gosedjur. I och med att vi tog fram den här kollektionen har de kunnat starta upp sin verksamhet som varit nedlagd på grund av bristande lönsamhet. Några av kvinnorna som stickar heter Emily, Betty, Esnart och Mary. Inte alla kan läsa stickbeskrivningar så det har varit en utmaning att få arbetet att fungera. En gång i veckan träffas kvinnorna och hämtar nytt garn till sina mjukisdjur och kvalitetskontrollerar gosedjuren de har stickat. Little Ndaba betyder mötesplatsen och det är precis vad det här är. En mötesplats för kvinnor. På bilden ovan har de samlats för att arbeta några timmar tillsammans.

“I am very happy to start crocheting because I learn new things and I help my husband and my children for school fees” säger Betty. Esnart använder pengarna hon tjänar till att ta hand om sina föräldrarlösa barnbarn. ” I help my husband who is old like myself and I take care of my two grandchildren and my own children”

Bakom varje produkt finns ett livsöde. Konstnären och sjubarnsfadern Spider som tillverkar våra kapsylkorgar försörjer inte bara sin egen sjubarnsfamilj på detta sätt utan ger också en inkomstmöjlighet till de som samlar in kapsylerna från barer, cafér och restauranger.

Och våra kuddar som målas för hand produceras i ett område i Zambia med hög arbetslöshet och har med tiden blivit en viktig arbetsgivare i regionen.

Min dröm är att vi ska kunna resa till Zambia nästa år och träffa alla producenter även utveckla nya prototyper och på så sätt få fler människor i arbete. Det handlar inte om välgörenhet utan det handlar om hjälp till självhjälp. Människa till människa. Jag önskar att fler skulle inse att de faktiskt kan göra skillnad med sin konsumtion. Att det  spelar roll vad man lägger pengarna på.