Jag blev så glad när jag såg den här recensionen hos bloggaren Hanna Marie K. När vi bestämde oss för att starta podd för ett och ett halvt år sedan ville vi inte göra ännu en pratpodd. Givetvis innehåller En Underbar Pod ändå massa prat  – men vi ville inte sitta instängda i en studio bara vi två. Istället ville vi vara i miljö och träffa folk. Göra en slags hybrid av en pratpodd och ett riktigt radioprogram! Jag skrev i ett blogginlägg att jag trodde att det var framtiden för poddarna och det verkar bli lite så. I år har flera stora poddare valt att satsa på nya typ av poddar. Talkshowpoddar och påkostade reportagepoddar med hela redaktioner som backar upp. Kul att mediet utvecklas!

Sedan vi startat podden har Erica ofta blivit inbjuden att prata om hur vi arbetar. Och ibland får vi frågan om hur man egentligen gör den här typen av podd. Är det svårt? Kräver det mycket resurser? Nej. Det handlar egentligen bara om att ha en bra ide och välja en miljö som lyfter den iden. Sen räcker det med att ställa ut skorna, slå på micken och våga köra fast folk tittar nyfiket. När vi spelar in använder sig Erica av mikrofonen Shure MV88. Hon kopplar den i laddingången i sin mobil (inspelningsappen följer med mikrofonen). Och till det har hon ett par riktigt bra hörlurar.

Det senaste avsnittet spelade vi in på badhuset där en skolklass med lågstadiebarn dissade Ericas skor. Och då märkte jag att jag smittades av barnens lekfullhet och gjorde följdaktligen bomben. Tror inte det hade hänt om vi varit för oss själva i simhallen.

Vi har också spelat in på en kyrkogård, i skogen, på en loppis, pizzeria, café och flygplatsen. Att spela in ute bland folk gör programmet så mycket mer levande och på riktigt. Något händer i interaktionen med andra människor. Som här när Erica pratar semlor med Fredrika Ek och Lisa Flodén som vi haffade på gatan.

Sju tips för dig som vill göra podd med miljöljud!

  1. Ha en tydlig ide. Några kärnfrågor som programmet ska ta upp som ni kan hålla i huvudet.
  2. Miljön ska bidra till innehållet och berättelsen och skapa bilder i lyssnarens huvud. Just nu arbetar vi mycket med att öppna upp och låta folk runtomkring spontant ramla in i podden.
  3. Använd stereomick för en skön rumskänsla.
  4. Skaffa ett par bra hörlurar så att du har kontroll över hur det låter.
  5. Klipp! Det handlar inte om att klippa bort utan om att klippa fram. Ta bort onödigt snömos.
  6. Våga köra på riktigt! Om du går runt och är generad så hörs det. Från början ville jag viska när vi spelade in bland folk – men Erica tvingade mig att sjunga ut. Ska du vara bland folk får du inte känna dig generad. Människor och ljud runtomkring ger verklighetskänslan som lyfter programmet.
  7. Var beredd att tänka om! Om folk vill vara med i podden så släpp kontrollen och låt dem prata på. Som sagt – det går ju alltid att klippa.

Får man spela in var som helst då? Vi har i alla fall aldrig blivit nekade! Bara man frågar snäll och lovar att inte störa någon…