Julpyssel

Jag älskar julen och jag älskar att julpyssla. Därför tänkte jag visa er några av mina enkla julpyssel man kan göra av saker man hittar i naturen. Julen behöver inte vara dyr. Håll till godo!

julpyssel-4.jpg

Fina kottar är enkelt att fixa. Lägg dem varmt och torrt i några dagar (tex ovanpå ett element) så böjer de ut sig och blir stora. Måla dem med valfri färg och använd för att dekorera julgrupper eller hänga i julgranen.

julpyssel8.jpg

En tjusig adventsljusstake gör man av små terrakottakrukor. Den patinerade looken uppnås genom att blanda fil och lite vit målarfärg och dutta på krukan. Torka sedan försiktigt av med en hushållspapper ifall det blivit för mycket. På botten av krukan kan man limma fast ljushållare som säljs i hobbyaffärer, då står ljuset stadigt. Budgetvarianten gör man genom att knyckla lite tidningspapper och trycka ner ljuset i. Dekorera med mossa, stenar, kottar, glitter och vackra snören. Obs! Lämna aldrig dessa ljus utan uppsikt då mossa är lättantändlig. Använd gärna självsläckande ljus som en extra säkerhet

julpyssel-3.jpg

Trots att snittblommor från trädgården är ett minne blott kan man faktiskt göra många vackra vinterbuketter. Ett rejält knippe avlövat blåbärsris blir tjusigt i en vas. Man kan också knyta det till en fin krans. Använd alltid en sekatör när du ska plocka blåbärsris, så att du inte drar upp det med rötterna.

julpyssel10.jpg

Ljuslyktor av kronärtskockor är fint att duka med. Skär dem platta i botten och gröp ett litet hål där ljuset kan stickas ner

julpyssel11-1.jpg

Pryd huset med julkransar. För att göra en sådan behöver man en stabil ståltrådsstomme, några meter tunn stålstråd ( eller björntråd) samt en avbitartång.  Om man vill kan man göra stommen grövre genom att vira tidningspapper kring den. Då går det åt mindre ris. Gör små buketter av granris, eller som här, lingonris och bind fast dem med ståltråd så att de överlappar varandra. Stoppa fast några kvistar smällbär och häng ett äpple på tråd i mitten.

julpyssel11.jpg

Låt kransen pryda väggen eller lägg på ett fat och placera apelsiner och röda juläpplen i mitten.

julpyssel61.jpg

Klipp lite granris eller lummer och stick fast som dekoration i till exempel en kristallkrona. Blir extra vackert tillsammans med rönnbär på tråd.

julpyssel-5.jpg

Äpplerpotpurri gör du genom att skiva några  äpplen tunt och lägga på bakplåtspapper. Låt äpplena lufttorka i några dagar. För att de inte ska missfärgas kan de penslas med citron. Häll sedan äpplena i en vacker skål och strö över lite mald kanel och stick ner några kanelstänger. Doftar jul!

julpyssel-2.jpg

Apelsiner fulla med nejlikor är ett vackert stilleben och doftar dessutom ljuvligt. Slösa gärna med nejlikor, ju fler desto bättre eftersom att kryddan har en konserverande effekt på apelsinerna

julpyssel-1.jpg

Att ge frukt och granris ett frostigt utseende är både roligt och enkelt. Men skippa snöspray – det miljövänliga sättet att frosta är genom att pensla äggvita och sedan doppa i florsocker blandat med vanligt socker. Låt torka  och hantera sedan försiktigt.

Mer julpyssel i papper

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Julpyssel”

 1. Tjusigt! Men hur gör du de vackra pappersstjärnorna? Jag hittade ett gäng såna hos mina farföräldrar och skulle vilja göra fler!

 2. vilka roliga pysseltips, jag som älskar att pyssla och vara kreativ. Därav är julen min favorittid, då kan jag pyssla som tusan.

 3. Åh. Detta var det finaste av alla pysseltips någonsin. Vad gott det måste lukta hemma hos dig nu. Vilken idé med kronärtskockan! Jag älskar också terrakottakrukor som får bo ute i ruskigt väder så att de blir vackert fläckiga. Och om jag köper nya så får man alltid rabatt om de har ”fula fläckar”. Det är bra. Ditt tidigare inlägg är också väldigt bra. Håller fullt med dig. Cosmoploitan är bajs. Har förvisso bara läst den en gång hos frisören, men ändå. Det fanns liksom inget vettigt att läsa, man bara bläddrade igenom den. Brukar inte läsa modemagasin just av den anledningen, det finns ju bloggar att inspireras av istället. Som Din.

 4. gillar cokså kronärtskockan!! och vill räcka upp ett varningens finger gällande lummer – några arter är på vissa ställen i sverige hotklassad (“fridlyst” fast det är eg inte samma sak), för att de växer långsamt bland annat. så man kan undvika att både köpa och plocka. om man vet att lummern inte är hotklassad tycker jag man ska plocka, för lummer är så himla fint, men plocka då inte allt från en och samma plats så de inte kan komma tillbaka… //Sign. Naturmupp

 5. Jättefint och väldigt inspirerande! Jag vill också julpyssla, baka och slå in julklappa nu. Julen är ljuvlig!

 6. Åh, det där med notpapper var en fin ide!
  Ska riva huset och leta runt lite och se vad jag hittar!
  Tack för alla fina tips vackra clara! Hälsa norrland!

 7. Å, kransen me snøbær og eple var kjempefin! Og jeg har jo masse tørkete rognebær jeg kan bruke! Hmm. Kanskje jeg finner en krok der det er plass til mer pynt her hjemme…

 8. Jättemycket fint! Jag gillade verkligen struten, och grankvist-dekorationerna, och adventsljusstaken … Mja, det mesta faktiskt 🙂

 9. vad fint du har gjort det! det är så mysigt på vintern med allt pyssel och julbak. du har sån personlig och fin stil, jag blir alltid så inspirerad av dina outfits och vackra bilder.

 10. Många inspirerande bilder. Men att köra budgetvariant med tidningspapper under brinnande ljus känns onödigt våghalsigt. Kul att man kan frosta med saker man har köksskåpet. P.s egentligen får man väl inte bara gå ut i skogen o ta ris av diverse slag, enligt allemansrätten o lagar o så.

 11. Wow vilka fina saker du gjort! Jag vill oxå!!!! Din blogg är riktigt finfin som den godaste pralinen i påsen…typ:)

 12. Helt underbart julpyssel. Jag kommer låna lite tips och göra fint hos mig! det riktigt kliar i fingrarna på mig nu! 🙂

 13. Fint hörrdu!
  Det är så roligt att du är så pysslig och bra på att ta vara på saker och ting.
  Jag länkar hit i min advents-stämningspost, så får man ju alla tips man behöver;)

 14. så fint! Vill också kunna bo själv och kunna göra sånt fint o mysigt. Men min käre mor har inte alls den stilen, så det blir inte sådär, hemtrevligt här 🙁

 15. Underbara tips, ett till bra tips som är BRANDSÄKERT är att istället för mossa i de patinerade krukorna (eller sockerkaksfomen, såssnipan eller vad man nu tar) hälla grovsals som har en känsla av snö och is, och sticka ner ljus i detta, salt brinner inte, så både snyggt å säkert! Men det är livsfarligt att ta socker, det brinner däremot. lånade ett foto och reklamade din jultidning förresten, hoppas det är ok. (länkade hit + angav fotograf)

  Trevlig helg!

  Therese – Sockenvägens Söta

 16. Hej!

  Upplys gärna om att all sorts lummer är fridlyst i hela landet (för den växer otroligt sakta).
  Skippa helst den importerade med för den lär inte växa fortare nån annanstans.

  Så varför dessa bilder/arrangemang?

  Det med att man inte får gräva upp är att ta i. Den slår rot alleftersom den växer. Så för att inte ta med rötter kan man på sin höjd ta några centimeter.
  Den växer nån ynka cm per år…i bästa fall.

  mvh
  Lummervännen

  CLARA TILL MITZI: Jag vet att lummer är fridlyst och det är därför jag inte plockar det. Det här är vanlig grönmossa som växer i bäckar och myrar

 17. Hej clara!

  Jag ser skillnad på mossa och lummer. Men det står en direkt uppmaning att skada växten i fråga. Jag citerar:
  “Klipp lite granris eller lummer och stick fast som dekoration i till exempel en kristallkrona. Blir extra vackert tillsammans med rönnbär på tråd.”

  Mossan har slagit rot nån annanstans.

  mvh
  skarpögd lummervän