Jag Àlskar julen och jag Àlskar att julpyssla. DÀrför tÀnkte jag visa er nÄgra av mina enkla julpyssel man kan göra av saker man hittar i naturen. Julen behöver inte vara dyr. HÄll till godo!

julpyssel-4.jpg

Fina kottar Àr enkelt att fixa. LÀgg dem varmt och torrt i nÄgra dagar (tex ovanpÄ ett element) sÄ böjer de ut sig och blir stora. MÄla dem med valfri fÀrg och anvÀnd för att dekorera julgrupper eller hÀnga i julgranen.

julpyssel8.jpg

En tjusig adventsljusstake gör man av smÄ terrakottakrukor. Den patinerade looken uppnÄs genom att blanda fil och lite vit mÄlarfÀrg och dutta pÄ krukan. Torka sedan försiktigt av med en hushÄllspapper ifall det blivit för mycket. PÄ botten av krukan kan man limma fast ljushÄllare som sÀljs i hobbyaffÀrer, dÄ stÄr ljuset stadigt. Budgetvarianten gör man genom att knyckla lite tidningspapper och trycka ner ljuset i. Dekorera med mossa, stenar, kottar, glitter och vackra snören. Obs! LÀmna aldrig dessa ljus utan uppsikt dÄ mossa Àr lÀttantÀndlig. AnvÀnd gÀrna sjÀlvslÀckande ljus som en extra sÀkerhet

julpyssel-3.jpg

Trots att snittblommor frÄn trÀdgÄrden Àr ett minne blott kan man faktiskt göra mÄnga vackra vinterbuketter. Ett rejÀlt knippe avlövat blÄbÀrsris blir tjusigt i en vas. Man kan ocksÄ knyta det till en fin krans. AnvÀnd alltid en sekatör nÀr du ska plocka blÄbÀrsris, sÄ att du inte drar upp det med rötterna.

julpyssel10.jpg

Ljuslyktor av kronÀrtskockor Àr fint att duka med. SkÀr dem platta i botten och gröp ett litet hÄl dÀr ljuset kan stickas ner

julpyssel11-1.jpg

Pryd huset med julkransar. För att göra en sÄdan behöver man en stabil stÄltrÄdsstomme, nÄgra meter tunn stÄlstrÄd ( eller björntrÄd) samt en avbitartÄng.  Om man vill kan man göra stommen grövre genom att vira tidningspapper kring den. DÄ gÄr det Ät mindre ris. Gör smÄ buketter av granris, eller som hÀr, lingonris och bind fast dem med stÄltrÄd sÄ att de överlappar varandra. Stoppa fast nÄgra kvistar smÀllbÀr och hÀng ett Àpple pÄ trÄd i mitten.

julpyssel11.jpg

LÄt kransen pryda vÀggen eller lÀgg pÄ ett fat och placera apelsiner och röda julÀpplen i mitten.

julpyssel61.jpg

Klipp lite granris eller lummer och stick fast som dekoration i till exempel en kristallkrona. Blir extra vackert tillsammans med rönnbÀr pÄ trÄd.

julpyssel-5.jpg

Äpplerpotpurri gör du genom att skiva nĂ„gra  Àpplen tunt och lĂ€gga pĂ„ bakplĂ„tspapper. LĂ„t Ă€pplena lufttorka i nĂ„gra dagar. För att de inte ska missfĂ€rgas kan de penslas med citron. HĂ€ll sedan Ă€pplena i en vacker skĂ„l och strö över lite mald kanel och stick ner nĂ„gra kanelstĂ€nger. Doftar jul!

julpyssel-2.jpg

Apelsiner fulla med nejlikor Àr ett vackert stilleben och doftar dessutom ljuvligt. Slösa gÀrna med nejlikor, ju fler desto bÀttre eftersom att kryddan har en konserverande effekt pÄ apelsinerna

julpyssel-1.jpg

Att ge frukt och granris ett frostigt utseende Ă€r bĂ„de roligt och enkelt. Men skippa snöspray – det miljövĂ€nliga sĂ€ttet att frosta Ă€r genom att pensla Ă€ggvita och sedan doppa i florsocker blandat med vanligt socker. LĂ„t torka  och hantera sedan försiktigt.

Mer julpyssel i papper