morotsbrod-med-honung.jpg

 

Mitt morotsbröd med honung är gott och saftigt – helt utan raffinerat socker.

Billigare än köpesbröd är det också. Degen ska vara ganska kladdig vid utbakningen – det gör det extra saftigt och gott.

Gör en dubbel sats på en gång. De är försvinnande goda!

Morotsbröd

Portioner

ca 30 – 40 rutor

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • 5 dl mjölk

  • 50 g jäst

  • 0,5 dl rapsolja

  • 2-3  stora finrivna morötter

  • 2 tsk salt

  • 2 rejäla matskedar honung

  • 8-10  dl vetemjöl.

  • 1 dl grahamsmjöl

  • 1 dl havregryn

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke.
  • Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen.
  • Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt.
  • Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.
  • Tryck ut degen och i en långpanna med papper. Degen ska kännas kladdig
  • Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel.
  • Låt jäsa ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.
  • Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa.
  • Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.
  • Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!