morotsbrod-med-honung.jpg

 

Mitt morotsbröd med honung Ă€r gott och saftigt – helt utan raffinerat socker.

Billigare Ă€n köpesbröd Ă€r det ocksĂ„. Degen ska vara ganska kladdig vid utbakningen – det gör det extra saftigt och gott.

Gör en dubbel sats pÄ en gÄng. De Àr försvinnande goda!

Morotsbröd

Portioner

ca 30 – 40 rutor

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • 5 dl mjölk

  • 50 g jĂ€st

  • 0,5 dl rapsolja

  • 2-3  stora finrivna morötter

  • 3 tsk salt

  • 2 rejĂ€la matskedar honung

  • 8-10  dl vetemjöl.

  • 1 dl grahamsmjöl

  • 1 dl havregryn

Gör sÄ hÀr

  • Smula jĂ€sten i en bunke.
  • VĂ€rm mjölken till 37 grader och blanda med jĂ€sten.
  • TillsĂ€tt dĂ€refter olja, morötter, honung och salt.
  • TillsĂ€tt sedan sĂ„ mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. StĂ€ll dĂ€refter pĂ„ jĂ€sning i ca 30 minuter.
  • Tryck ut degen och i en lĂ„ngpanna med papper. Degen ska kĂ€nnas kladdig
  • Platta ut och skĂ€r försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel.
  • LĂ„t jĂ€sa ytterligare 30 minuter och grĂ€dda dĂ€refter i ugnen i ca 15-20 min pĂ„ 250 grader.
  • Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna sĂ„ fĂ„r du en god och krispig skorpa.
  • LĂ„t det grĂ€ddade brödet kallna under bakduk och skĂ€r sedan i bitar.
  • Servera med smör, en god ost och gĂ€rna lite apelsinmarelad. SlĂ€ng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tĂ€nker Ă€ta. DĂ„ hĂ„ller de sig saftiga lĂ€ngre. Bon apetit!