Morotsbröd med honung

 morotsbrod-med-honung.jpg

Mitt morotsbröd med honung är gott och saftigt – helt utan raffinerat socker.

Billigare än köpesbröd är det också. Degen ska vara ganska kladdig vid utbakningen – det gör det extra saftigt och gott.

Gör en dubbel sats på en gång. De är försvinnande goda!

Du behöver:

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2-3  stora finrivna morötter

2 tsk salt

2 rejäla matskedar honung

8-10  dl vetemjöl.

1 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn

Så bakar du mitt morotsbröd:

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen.

Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt.

Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.

Tryck ut degen och i en långpanna med papper. Degen ska kännas kladdig

Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel.

Låt  jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.

Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa.

Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.

Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

80 kommentarer på “Morotsbröd med honung”

 1. Tyvärr har jag upptäckt att man äter dubbelt så mycket bröd om man bakar det själv – så då gör det ju inget om det finns socker i köpisbrödet eller inte… Men det kanske är lika bra att man äter upp allt man bakar så fort som möjligt när det ändå inte finns nå konserveringsmedel i dem, vilket ju är ganska så vanligt i köpisbröd 🙂

 2. Det ser jättegott ut, ska def. pröva att göra ngn kväll. Testade den veg. minestronesoppan du skrev om häromkvällen också. Jättegod blev den! Jag kryddade med chili, spiskummin, koriander, gurkmeja och basilika. Gjorde STOR sats så det finns massor kvar. 🙂 Väldigt bra soppa för att slänga i lite rester i också (tonfisk eller kyckling osv) så går inget till spillo! Tack för dina fina mattips. /Marie

 3. mm, låter hur gott som helst! tror du man kan byta honungen mot sirap om man inte gillar honung? för man måste ha något slags socker för jästen väl? (fast det kanske inte smakar honung när det är färdigbakat i och för sig …) ha en fin dag! 🙂

 4. Så gøy at du hadde oppskrift på gulrotbrød (som det heter på norsk) i dag! Jeg satt nemlig på nett og søkte etter oppskrifter her en dag, men så kunne jeg jo bare ventet til det kom på bloggen din:-) Oppskriften så veldig god ut, selv om jeg tror jeg ville byttet hvetemel med speltmel for å kjenne meg litt mettere litt lengre!
  Takk for en fantastisk blogg, forresten! Jeg er hverken kristen eller svensk, men gillar den ändå! 😉

 5. Jag har helt slutat med köpebröd, det är alldeles för mycket konstigheter i. Tack för ett fint recept, ska provas nån dag!

 6. I morse läste jag din blogg och blev sugen att baka mototsbröd. Några timmar senare ringde vaktmästaren och sa att jag skulle få en ny spis. Så nu står jag här med ny spis och fint recept. Nu är det bara en vända till affären som saknas.

 7. (När jag försökte posta stod det att jag postar kommentarer för fort, så jag försöker igen. Det märks om det blir dubbelt =))

  http://www.godmiddag.se/visarecept.asp?ReceptID=311

  Det här är mitt absoluta favoritmorotsbröd, och det bästa med det är att det är så sjukt lätt att göra! Bara att blanda ihop och grädda, inget kokande, inget passa fingertemperatur, inget krångel alls. Då kan till och med den bekvämaste butiksbrödköparen göra eget, jättegott och mättande bröd! Jag brukar göra det med fullkornsmjöl istället för vetemjöl och så slänger jag gärna i lite solrosfrön eller pumpakärnor. Tar max tio minuter aktivt arbete. Bästa receptet någonsin!

 8. Du får starta en egen matbutik! Gärna lite längre ned i söder också. Jag bor i mälardalen och det är lite väl långt upp till umeå …

 9. Hej Clara!

  Jag är en rätt ny läsare av din blogg. Jag tror att jag ramlade in här med hjälp av Moderniteter. Det är jag hur som helst tacksam för. Har tjuvat på jobbet och läst igenom hela din blogg. Vill bara säga att du har den bästa bloggen än så länge. Snygg, rolig, kvick och tänkvärd – precis vad jag vill ha.

  Ska försöka mig på de där morotsbröden också men det är en annan historia…

 10. Tack för det receptet, får prövas till helgen! Jag bakade ett jättegott filbröd i helgen med nötter och russin, och det blir ju så mycket godare än köpt bröd..

 11. Flott! Tack för alla tips. Honungen känns inte på smalen! Vad roligt att ni provar mina recept. Glad 😀

  Emelie: Extra välkommen till dig då! Vad kul att du hittat hit 😉

  Kram

 12. Satt och funderade på vad jag skulle pyssla med i eftermiddag och hittade receptet i din blogg. Brödet blev kanongott och nu ligger det ett par påsar i frysen, så himla bra tips!

 13. Nu har jag precis bakat ditt bröd och det blev supergott! 🙂 tack så mycket för tipset! det var väldigt gott att ha guacamole (hemmagjord såklart) till. mums!

 14. Vilket fint recept. Det ska jag spara och göra till veckan. Morotsbröd och morotskaka är så otroligt gott för det känns så saftigt. Tack för receptet!

 15. Jag kan räkna mina brödbak på en hand. Men åh, jag lyckades med detta, och åh vad gott det blev! Tack för receptet, fler tas varmt emot!

 16. Underbaraclara! Detta bröd har vänt upp och ner på mina smaklökar. Bakade det för några veckor sedan (så lätt är det, att till och med jag klarar av det), och så gott som det var tog det slut snabbt. Gick och köpte vanligt köpebröd idag och fy sjutton vad det smakade illa. Enbart luft! Det fick mig att genast skriva en inköpslista för en trippelsats av ditt bröd, som ska bakas imorgon! Tack för ett fantastiskt recept. Kram Sandie

 17. Tack för ett underbart gott brödrecept! Jag har också slutat köpa bröd. Hembakat är ju ändå godast, billigast och nyttigast. Jag provade baka en sats av det här morotsbrödet imorse och åh! vad gott! Jag lägger receptet och den tillhörande bilden på min blogg(måste ju sprida det goda budskapet!), givetvis med hänvisning till dig. Jag hoppas att det är ok, annars får du säga till. Ha det fint!

 18. Igår regnade det och jag testade att baka morotsbröder. Omdöme: det BÄSTA bröd jag bakat på år och dag. Så himla gott! Hade slut på grahamsmjöl så jag tog dinkel istället, blev mycket bra. Mjölken var också på upphällningen så jag tog yoghurt utblandad med vatten i stället. Vi åt och njöt, det här brödet kommer jag baka många ggr. Tack för receptet!

 19. Alltså det där brödet!! Jag vet inte ens vad jag ska skriva, det var så gott att både jag och Malin (tjejen jag bor med) nu är så mätta att vi knäppt upp byxorna och ligger i soffan och klappar oss på magen. fantastiskt recept! jag lägger upp det i min blogg, hänvisar hit såklart, hojta till om det inte är okej!

 20. Tack för ett underbart recept! Testade med solrosfrön i också, inte sämre nånstans. Funderar på om man kunde ha kardemumma i till jul och ge bort när man blir hembjuden till någon. Ett recept jag utan tvekan kommer använda fler gånger, Tack! (lägger ut på min blogg och länkar hit om det är ok, hojta till annars)

 21. for en flott oppskrift! likte den så godt at jeg linker til oppskriften på min side som et tips! 😉 håper det er greit.

 22. Bra tips. Jag gjorde ett bra bröd med dinkelmjöl,morötter och linfrö så nyttig jag är hihi.

 23. Det här brödet var tokgott!! Till och med de kräsna barnen som blir livrädda så fort de ser lite fibrer tyckte om det.

 24. Hej Clara! Jag gjorde ditt morotsbröd häromdagen, och det blev verkligen fantastiskt gott. Tack för tipset! Till det åt jag en helt otrolig morotssoppa med fetaostkräm, som du verkligen borde prova. Kolla in min blogg för receptet, kram!

 25. Underbart gott och jätteenkelt! Jag råkade tyvärr glömma saltet (alltid lika tankspridd!) men nästa gång blir det perfekt;)Nytt favoritbröd!

 26. Hej Clara!
  Jag och min svägerska bakar för fullt nu, men vi blev lite tvärfundersamma! Allt mjöl och lite till är i men degen är väldans klibbig och rinnig, i övrigt har vi följt receptet till punkt och pricka… Ska degen vara fast eller klibbig? Vi ser väl själva nu hur resultatet blir efter gräddningen, men annars vore det kanon att ha koll till nästa gång =) /Johanna

  CLARA: Den ska vara klibbig – riktigt klibbig-

 27. Har testat brödet flera gånger och det har blivit en favorit! Hoppas att det är ok att jag länkade till recept och bild i ett inlägg!

 28. Det här receptet gjorde att min husförsamling blev glada för gott bröd i kväll. Tack & kram!

 29. Ett bröd det är värt att stiga upp extra tidigt och baka, så familjen får lite nybakat bröd till frukost.

  1. Du kan säkert kalljäsa brödet så slipper du gå upp så tidigt! Gör degen kvällen innan med kall degvätska och ställ i kylskåpet över natten. Ta ut på morgonen en stund före du sätter på ugnen. Grädda som vanligt.

 30. Hej! Vill bara inflika att man aldrig ska blanda färsk jäst med vätskor varmare än 20-25 grader (det är faktiskt det som menas med “fingervarmt”, fingrar är vanligtvis inte varmare än så!) för då finns det stor risk att man dödar jästen. Hellre lite för kall vätska och längre jästid än för varmt med dålig jäsning! Tack för receptet!

 31. Kör detta recept med torrjäst istället för färsk. Sedan kör jag med 4 dl vetemjöl och tillsätter istället 4 dl rågsikt, 2 dl graham samt 2 dl havrekli. Roligt när man kan mixa och prova sig fram själv på ett redan gott recept. Blir också gott och saftigt. Dock kletigare att baka ut men det gör ingenting enligt mig.

  Tack Clara för att du delar med dig av fina recept!

  Mvh
  Erika

 32. Hej, jag förstår inte, ska degen knådas på bakbord efter först järningen eller bara hällas direkt i pannan? Efetrsom det står “baka ut degen”?

 33. Nu ska jag göra det här receptet för andra gången den här veckan, en ny favorit helt klart!

 34. Godaste brödet jag ätit! Supergott och saftigt, smakar även bra när man fryst in det 🙂

 35. Nu ska jag testa detta recept , är så äckligt trött på Köpebröd som min sambo typ missbrukar så innan jul köpte jag en Ankarsrum & bestämde mig för att här ska ingen mer äta skräpbröd.. ehe har iaf bakat 3 ggr men idag gör jah storladdning & fyller frysen för 1-2 veckor :))

 36. Oj ja råka mjöla i lite extra för ja tyckte de blev så kladdigt , men brödet blev väldigt gott ändå men nästa gång kör ja som de står & har läst kommentarer ;))

 37. Nu har ja bakat igen hehe , lät degen vara kletig , provade med sesam & pumpafrön i , blev väldigt gott !! Allas nya favoritbröd !!!!

 38. Älskar det här brödet 🙂 och idag provade jag å byta ut morötterna mot rödbetor och det blev oxå jättebra 🙂
  /Anna

 39. Jättegott bröd,bakar det ofta. Men degen blir väldigt kladdig så jag använder mer mjöl än vad som står i recept kanske 2 3 dl extra. Står det fel i receptet eller hur gör du Clara ?

 40. Hej, jag skulle vilja fråga två bakgrejer.
  Om jag inte vill frysa in, hur förvarar jag bröd och bullar på bästa sätt för att de varken ska bli torra eller kännas svampiga av att ha legat i en plastpåse? Jag ska baka till frukost på jobbet och måste baka dagen innan men vill ju gärna att brödetbehåller den där nybakade känslan.

  Och min andra fråga, låter du bröd och bullar svalna på plåten eller på galler? Och vad blir skillnaden? Och vad är skillnaden om man låter brödet svalna med handduk över eller inte?

  Okej, det blev lite fler frågor än två. 🙂

  Tack för en bra blogg, har följt dig i flera år och du fortsätter att inspirera.
  /Stina

 41. Hej!

  Nu ska jag också prova dessa goda Morotsbröd.

  Tack för en så rolig pod, i ett avsnitt tog ni upp Alex Schulman. ni satte verkligen fingret på vad som är obehagligt med den mannen. Han är som de elaka pojkarna på högstadiet, exakt så upplever jag honom. Nu är det inte så att jag lider av honom, jag lyssnar inte på hans poddar.

  Ta hand om er nu, alla som fixar till Underbara Claras värld

  kram från Annmarie Holmberg