morotsbrod-med-honung.jpg

Mitt morotsbröd med honung är gott och saftigt – helt utan raffinerat socker.

Billigare än köpesbröd är det också. Degen ska vara ganska kladdig vid utbakningen – det gör det extra saftigt och gott.

Gör en dubbel sats på en gång. De är försvinnande goda!

Du behöver:

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2-3  stora finrivna morötter

2 tsk salt

2 rejäla matskedar honung

8-10  dl vetemjöl.

1 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn

Så bakar du mitt morotsbröd:

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen.

Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt.

Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.

Tryck ut degen och i en långpanna med papper. Degen ska kännas kladdig

Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel.

Låt  jäsa i  ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.

Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa.

Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.

Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!