Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

60 kommentarer på “Dagens citat Sofie Fahrman”

 1. Så dumt sagt, hela den artikeln är galen. Den bekräftar alla de fördomar man har om den typiska “modebloggaren”. Vad är det för problem med folk, vet de inte vad feminist betyder? det finns inget som heter superfeminist eller råfeminist eller liknande. Det finns feminist eller inte feminist.

  Hur kan man vara så obildad att man idag väljer att inte kalla sig feminist. Usch, jag blir ta mig 17 alldeles för upprörd för att skriva.

 2. ledsamt… men vad skall man säga. Folk är ju i allmänhet lite dumma i huvudet… blir så trött på tjejer som skiter sig själva i munnen om och om igen!!!! hälsar en superfeminist

 3. Det tråkigaste med det är ju att hon m.fl. modebloggare är de som når flest unga tjejer (tror jag?). De som har utrymme och en möjlighet att nå ut, tar inte till vara på det. Tycker jag, eftersom att det är viktiga ting. Kläder, mode och fashion är också underhållande, men vissa saker är viktiga, ibland livsviktiga..

 4. Jag håller med Hanna P; hon vet förmodligen inte ens vad det betyder. Och då blir det ju extra pinsamt när hon öppnar munnen. Men åh, man blir ju riktigt modfälld när man läser det där! Och alldeles mycket mer gillar jag dig Clara, för att du TAR UPP det här! Du och jag och alla dina underbara läsare kan vara superfeminister nog, så vi väger upp Sofi Fahrman 🙂

 5. En del som kallar sig feminister är för att kvinnan ska ta över makten från mannen, kanske Sofi opponerade sig emot någon skulle tro henne om det? Jag kallar mig hellre för jämställdhetsförkämpe än feminist, så ingen kan misstolka vad jag står för.

 6. jag frågade henne det i en frågestund som hon hade bara för att jag tycker det är kul att se vad hon svarar så fort det inte gäller mode el skönhet så kanske det är det hon svarat på, måste gå in och kolla! Alltså hon är så j-a pantad, fast jag fattar inte varför jag blir upprörd hade ju inte direkt trott att hon skulle börja prata om maktstrukturer eller patriarkatet.

 7. Jag är säker på att det inte var så hon menade och Jag kan själv säga det samma; Jag kallar mig inte feminist – Jag tar för givet att män & kvinnor är lika mycket värda och jag är 100% säker på att kvinnor kan lika mycket och bra. Jag vil därför inte sätta mig själv i ett sånt underläga och tjaffsa och tjata om att vi är lika bra när det är en sån självklar sak.

  Jämnställt bara för sakens skull tycker jag är tråkigt. Jag vill städa, laga mat och passa upp på min man – För att jag tycker om det och då vill jag inte höra att det är ojämnställt.

 8. Jag håller med Sara, det kan ha varit så hon tänkte. “Jämställdhetsförkämpe” är faktiskt ett mycket bättre och tydligare ord, det ska jag också börja använda mig av!

 9. Jag tycker om dig och din blogg, men, varför är du altid så negativ? Du klagar alltid på andra, men blir sur när andra klagar på dig. Alla är inte perfekta, det säger du själv. Och nej detta är inte illa menat för jag läser din blogg varje dag, och blir så glad av att läsa den, men när jag läser sådant här så känns det så negativt…..

 10. och nu slutar jag officiellt med att läsa Sofis blogg, som jag gjort av gammal vana trots att den aldrig egentligen gett mig nåt. men efter intervjun i nöjesguiden och den i café så orkar jag inte med tjejen längre.

 11. hej clara! om du nu är negativ så är du det på ett alldeles förträffligt sätt. att vrida och vända på citat lösryckta från sammanhang kan bli hur kul som helst och du får alltid till en slutkläm som är värd att tänka på. nice!

 12. Jag tror såhär: Sofi är svinbra på det hon gör, det vill säga att vara en galjonsfigur för shoppingjournalistiken (vilket jag tycker är en bättre beskrivning än att kalla det modejournalistik). Att då ge sig in i diskussioner om ett ämne som feminism och jämställdhet som hon varken är så intresserad av (vilket framkommer i intervjun i Nöjesguiden) och därmed också kan antas inte är så insatt i är ju faktiskt rätt smart. Jag skulle inte gärna uttala mig om kvantfysik som jag har noll koll på. MEN, det utesluter inte att jag tycker att det är synd, tråkigt och ledsamt att hon inte tycker att det är ett viktigt ämne. Samtidigt så delar inte jag Sofi Fahrmans fascination för hösten lårhöga stövlar = alla har inte samma intressen och hjärtefrågor.

 13. Jag tror att det är många som inte förstår vad feminism innebär. De tror att feminister vill att kvinnor ska ha mer makt än män, att kvinnor ska stå i centrum och ta den “platsen” som männen idag har. Förmodligen är det så för Sofi, gissar jag.

 14. “En del som kallar sig feminister är för att kvinnan ska ta över makten från mannen”…Eeeh, har du täffat en enda som tycker så? Har NÅN träffat nån som tycker det? Vilken låmglivad skitmytmyt! Det är sån jävla bullshit att feminister tycker så!

 15. Är det en fågel? Är det ett flygplan? Nej, det är Superfeministen!! *heroisk pose*
  Jag är här för att slå sexister på käften och värva sexiga killar till vårt cause!

 16. Ellie: Hjälp. Vad du läser in mycket som inte stod i själva texten (“herr gårman” liksom?). Men vad gäller sakfrågan. Hur menar du? Att relativ jämställdhet räcker? Och invandrare och homosexuella också ska finna sig i diskriminering så länge Sverige ligger före andra länder inom resp. område? Du verkar ju ändå tycka att Sverige inte är jämställt (om än, för dig, tillräckligt). Jag har väldigt svårt att förstå rädslan för mer jämställdhet.

 17. Oh, Clara I love you. Och jag håller med vissa av kommentarerna nedan, som bekymrar sig över att kvinnor som Sofie, som läses av så många påverkbara tjejer och dessutom verkar ha missförstått vad feminism är frågan om, uttalar sig på detta sätt. Men jag har redan för länge sedan insett att man inte ska debattera med icke-feminister, det blir bara defensivt och hopplöst alltihop. Läs en bok, liksom. Men Clara, har du läst Egalias döttrar?? Läste just ut den, skulle kom på te så diskuterar vi den! 🙂

 18. Go Clara, go Clara! Tack för Din fina blogg.
  Ellie, kolla upp något som heter förtrycksamverkan. Ett förtryck upprätthåller ett annat.

 19. Clara, du är verkligen en av de visaste människor i bloggvärlden som finns. Asbra är du på alla sätt utom ett: du tror att feminismen handlar om jämställdhet. Jag måste tyvärr säga att den handlar om allt annat än det. Jag är superekvalist, men aldrig aldrig aldrig superfeminist.

 20. Det finns visst någon blogg att läsa för alla, och Sofi Fahrmans blogg är inte för mig. Ska jag välja nån av modebloggarna på Aftonbladet blir det Annika Marklunds Beautifulones.

 21. Men vart är Ellies kommentar då??? JAg letar och letar, hittar andra kommenterares svar på Ellies kommentar men inte Ellies kommentar… hmm.

 22. Tant Grön: Vet inte var den kommentaren tagit vägen. Kanske tog redigerarna bort den? Du kan se att flera andra personer refererar till den i sina kommentarer så du behöver inte tvivla på att den finns (fanns)

 23. Clara, tack för att du tar upp sånt här, det behövs verkligen och på kommentarerna märks det att väldigt många inte vet vad ordet feminist står för. Varför skulle man INTE vara det? Sofie vill säkerligen med en sådan kommentar hellre känna att hon inte skrämmer bort männen med sin makt som hon trots allt har istället för att använda den på ett bra sätt. Tack och lov för dig Clara som utnyttjar din på rätt sätt!

 24. Så här ser jag på det här med kvinnor och jämställdhet: I den bästa av världar, i en utopi, skulle ALLA respektera varann oavsett vilket kön eller hudfärg man har. Men så ser inte världen ut. Jag är själv kvinna och kan känna förakt för hur vissa beter sig men jag tycker att kvinnor är människor. Människor är olika, det finns bra och dåliga, goda och onda, alltså är min uträkning att det finns skitstövlar och våp bland kvinnor (och män också självklart). Jag tänker inte kalla mig feminist och kämpa för alla dumma kvinnor som inte ens anstränger sig att verka mänskliga och värda respekt, ska få det. Nej, det finns tjejer för alla ändamål, en del värda att respektera och andra som kan användas till diverse annat. Man blir behandlad som man förtjänar det och tex Fahrman har aldrig utgett sig för att vara hjärnforskare..utan nån slags modeskribent.

 25. Maria: Feminism handlar inte om att hjälpa “dumma kvinnor”. Det handlar om att ge _även_ kvinnor, dumma som icke-dumma, samma förutsättningar, möjligheter och rättigheter som män. Och nej, idag blir man inte “behandlad som man förtjänar det” – det är ju det som är problemet!

 26. Jag gillar att du vrider och vänder på citaten, kritik är en reaktion och det är väl delvis det som för oss framåt?

 27. För det första: “att vrida och vända på citat lösryckta från sammanhang kan bli hur kul som helst och du får alltid till en slutkläm som är värd att tänka på.”
  Ida, vad är poängen med att ta något ur sitt sammanhang, då det redan är lätt att missförstå vad det ursprungligen ville uttrycka och sedan späda ut sanningshalten ÄNDÅ mer bara för att säga något vitsigt och “tänkvärt”? Hur kan något som inte ens har med sanningen att göra vara tänkvärt? Det är ju helt motsägelsefullt!
  Clara, jag syftar nu egentligen inte på vad jag tycker om det här inlägget utan snarare kommentarerna till det. Jag tycker att feminism är ett dåligt ord. Det förvirrar syftet, men jämställdhet kan inte missförstås. Dessutom, det finns olika typer av feminism. Det finns självutnämnda grupperingar.
  Jag tror att det Fahrman misslyckas med att uttrycka är den bild hon har av feminster, som inte obefogat kommer av det föraktet som många sårade kvinnor i vårt samhälle använder som drivmedel för att kämpa för sin rätt.

 28. Nej då, inte tvivlar jag Underbara Clara 🙂 Jag var mest nyfiken på om det fanns mer att läsa i orginalet, men du kanske kopierade hela hennes kommentar.

 29. Forts.
  Nu menar inte jag att man inte får ha orsaken att vara sårad som utgångspunkt för vad man eftersträvar som “feminist”. Det är väl en av de vanligaste och mest befogade orsakerna. Problemet är bara när kvinnor maskerar sin sårbarhet med ett hårt yttre och en: “jag ska allt förändra saker här”-attityd. Det kommer INTE att främja jämställdhet i vårt samhälle. Det är bara en hämnd och det är bara en övertygelse grundad i kärlek som kan förändra förhållanden. Det hoppas jag att du strävar efter att förmedla Clara! Och jag hoppas att du tror på att du har ett ansvar i hur du uttrycker dig offentligt med så många “fans” vid din sida som ibland följer dig oavsett vad du tycker.
  Clara (skriver ditt namn igen så att du ser min kommentar), jag hoppas du svara mina inlägg här, om du har tid!

  Vänligen,
  Joachim Sällström

 30. Daniel, ordet “feminism” uppfattas ofta som en “kvinnans kamp” vilket det ju inte representerar, men oundvikligen uppfattas som och tenderar att göra. Det är fel när man i nästa andetag säger att feminsim handlar om jämställdhet. För det gör det inte. Jämställdhet handlar om jämställdhet. Feminsim handlar om det som rör enskilt kvinnans kamp. Är det det vi eftersträvar eller vill du som jag främja kvinnors välfärd för både deras och vår skull?

 31. Joachim: Jag vet inte om jag missförstår dig, men du kanske kan nämna någon samhällsförändring som åstadskommits på övertygelser grundad i kärlek? Inte för att jag motsäger mig kärlekshandlingar, på något sätt, men begreppet är ju tämligen urvattnat. Jag har också svårt att se hur vi varit där vi är idag utan ett “hårt yttre” hos dem som kämpat för sin rätt. Jag kan t.ex. tycka att en mjuk framtoning hade varit för mycket begärt hos människor som saknade rösträtt.

 32. Clara, vill bara lägga till att jag är stolt över dig! Du är min medsyster och har, tror jag, förändrat synen på vad ordet feminsim handlar om i Sverige. Dels för jag uppfattar som ditt gillande av husmodersidéal? Det är i alla fall fantastiskt! Även om jag inte tror på ordet i sig utan snarare betydelsen av strävan efter jämställdhet. Gud välsigne dig Clara! Du är en fin människa och jag är glad att få följa olika sidor av ditt liv och dina tankar så omaskerat som jag oftar tycker att det är!

  Kram,
  Joachim Sällström

 33. Joachim: Ja, visst handlar feminism om en kamp för _kvinnor_ att bli jämställda män. Som samhällets strukturer ser ut och har sett ut ser jag ingen anledning att ännu tala om något annat. Jämför med t.ex. antirasismen och de svartas kamp i USA. Vad skulle poängen vara med att flytta fokus från problematiken? Jag får lite vibbar av “män misshandlas också”, “män våldtas också”-argumentation. Ursäkta mina fördomar, men det är så debatten brukar gå. Utveckla gärna vad du menar!

 34. Daniel, hej! Jag likställer inte kärlek och en mjuk framtoning. Jag var lite rädd att det skulle uppfattas så, vilket det ofta gör i Sverige. Det jag vill säga är att det vi ofta gör fel, ledsamt nog, är att vi gör oss hårda istället för att våga visa vår sårbarhet. Jag tror nämligen att man är stark i sin sårbarhet. Att sen vara beslutsam, ansvarstagande och konfrontativ är bra saker. Men hård, nej det tror jag är fel ord och har en felaktig påverkan.

 35. Joachim: Jag vet inte om jag i just detta sammanhang ser vikten av att visa vår sårbarhet. Samhällsförändringar kräver oftast organiseringar av olika slag. Ensam är sällan stark. Jag tror helt enkelt att det finns en poäng att människor samlas under gemensamma mål. I detta fallet jämställdhet för kvinnor och män. Jag kan vidare inte klandra någon som härdas av orättvisor, även om jag skulle önska att personen ifråga slapp det. I det fallet tänker jag att det är bättre om vi går sida vid sida med personen mot vårt gemensamma mål. Ser du inte en risk för kontraproduktivitet och att man missar målet genom att tala om annat än feminism? Visst, det finns ju en rad epitet där man idag av bara farten läser in andra egenskaper hos personen än den nödvändigtvis har. Kristen, socialist m.m. Jag är dock inte säker på att heller “feminist” skulle bli bättre av att kalla det något annat. Man får istället, i denna snuttifieringens tid, både ta sig tid att lyssna och förklara vad man står för.

 36. Haha, smart tänkt – lite lagom jämställt är väl en toppenidé 😉 Vi ska vara nöjd med att vi faktiskt är “världens mest jämställda land”. BULLSHIT!

  Jag tänker inte vara nöjd förrens den dag då ALLA människor lever jämställt med varandra – oavsett kön, sexualitet, etnicitet, tro, klass, funktionshinder…. Den dagen kommer ALLA människor kalla sig för supermegafeminister. Åh, vad jag längtar till den dagen!

  Nej, kämpa på Clara. Du klagar inte alls på alla människor. Du är kritisk och det är bra. Visst, det finns en massa skit som händer runt om i världen, men det betyder väl inte att man ska skita i jäställdhetsdebatten i Sverige?!? I mina ögon verkar du engagera dig både i det, i orättvisor världen över, i miljöfrågan… Jag tycker att du ska ha en guldstjärna!

  Förresten, jag och en kompis har startat en genusblogg: genuspedagogiskt.blogspot.com – du kanske skulle gilla den.

 37. Jag skulle inte heller vilja kalla mig för superfeminist, inte för feminist heller, eftersom begreppet blivit så negativt laddat pga diverse media-feminister som kläcker ur sig korkade kommentarer. Feminism tycks ha blivit ett begrepp för mansförtryck och det är inget jag vill sympatisera med. Självklart förstår jag att alla feminister inte är av “män är djur”-kaliber, men jag vill att både män och kvinnor ska respekteras i samhället. Att de gamla idealen där kvinnor ska vara och bete sig på ett visst sätt ska bort, likaväl som för män. Jag vet inte hur många gånger jag till exempel hört att man misstänker att män är pedofiler för att de arbetar på dagis, vilket bara är ett exempel på vidrigheter mot män. Jag ryter till både när någon diskriminerar en kvinna men även en man – men jag vill inte kalla mig feminist.

 38. Herr Gårman finns faktiskt med kjol. Den genialiske Kåge Gustafson som designade skylten gjorde två versioner, en kvinna och en man. De ansvariga valde dock (!) att bara använda sig av den ena..

 39. Åh, är det något som får det att krypa i skinnet på mig så är det folk som inte kallar sig för feminister fast säger att dom självklart tycker att det ska vara jämställt. Vad är grejjen?? Stå för det ni tror på eller sluta ljug. M E S A R.

 40. En feminist anerkjenner at kvinner og menn har lik verdi og derfor skal ha like muligheter og rettigheter. Dette gjelder på områder hvor menn tradisjonelt er forfordelt, men også på områder hvor kvinner er tradisjonelt forfordelt – som foreldrepermisjon. Kvinner vil ha like goder som menn, og aksepterer selvfølgelig ansvaret som følger med godene (vil gjerne ha eksempler på det motsatte).

  Jeg er helt klart feminist!

 41. eller som när ingen på ens arbetsplats räcker upp handen över vilka som är feminister och sitter med sin arm i luften. helt sjukt.