Ibland blir folk förvånade när de upptäcker att vi saknar mikrovågsugn – Hur klarar ni det egentligen? Jo, det går alldeles utmärkt. Vi har valt bort mikro för att att den är ful, platskrävande, och gör att maten smakar trist. Men också på grund av att mikron förstör maten. Och det finns faktisk fog för det påståendet. Här är några av de saker som sker med mikrad mat:

 

Näringsvärdet i maten minskar med 60-90 procent

Mikrad bröstmjölk påverkas med  förändrade aminosyror som omvandlas till att bli giftiga för barnets nervsystem och njurar

Mat som mikras tillsammans med/inuti plastförpackningar kan skapa det cancerframkallande ämnen DEHA

Matsmältningen har svårare att bryta ner mikrovågsvärmd mat.
Näringsämnena förändras så att det leder till tillfälliga försämringar av blodet.

 Alkaloiderna (viktiga cancerhämmande ämnen) försämras hos grönsaker.

 Aktiva proteiner (enzymer) destabiliseras och inaktiveras.
Mjölkens struktur ändras och den blir surare.
Biotillgängligheten av vitaminer och mineraler minskar.
Matens vitalkraft försämras kraftigt.

 

(Källa; de Vetenskapliga tidsskrifter som hänvisas till i de här

här här, här och här internetartiklarna. Dvs inte artiklarna själva, utan deras källor!)

 

Blir vardagen krånglig utan mikro? Nej det tycker jag inte. Jag är så van. Mitt frysta bröd stoppar jag i ugnen istället för mikron. Där blir det färskt och saftigt istället för segt och blött. Frysta matlådor värmer jag i en kastrull på spisen. Te kokar jag i vattenkokaren. Det är lätt som en plätt. Har man småbarn har Ekoblogg flera fina tips för ett liv utan mikro.