sylt-utflykt-195.JPG

Att göra sin egen sylt är sånt där som får vissa människor att dåna. VA? Gör du egen sylt? Men det är ju rekordlätt så det är ingenting att vara mallig eller förvånad över. Nu lär jag er:

sylt-utflykt-043.JPG

Ta några bär ni gillar. Jag gillar krusbär och hallon. Frysta eller färska spelar ingen roll. Häll i en kastrull och låt tina på svagaste värmen med någon droppe vatten på botten. sylt-utflykt-073.JPG

När bären tinat ska de koka häftigt i några minuter med socker. Syltsocker finns på alla affärer och underlättar betydligt. Annars kan man ta vanligt socker och köpa pektin separat. Pektin behövs för att sylten ska tjockna. Sockra efter tycke och smak. Ju mer pektin och socker desto bättre konservering.

sylt-utflykt-148.JPG

När sylten kokat några minuter är den färdig. Här snackar vi omkring 5 minuter. Det är viktigt att burk och redskap är väl rengjorda. Häll därför kokande vatten i burken. Töm sedan ut och fyll med den kokheta sylten istället. Förslut burken omedelbart och låt svalna. Sedan är det bara att äta.

Varför ska man då göra sin egen sylt? Jo för att det är betydligt billigare. När man köper sylt betalar man mest för vattnet som de drygar ut sylten med. I hemlagad sylt behövs ingen vätska annat än den som är i bären. Och så tycker jag att det är roligt att komponera egen sylt. Krusbär och hallon är en ljuvligt frisk och syrlig sylt.

Ps. Frysta bär innehåller nästan lika mycket vitaminer som färska bär. Så låter man dem tina i kylskåpet och rårör dem med socker istället för att koka blir det en riktig vitaminbomb. Dock är hållbarheten sämre och bären bör ätas inom några dagar. Ds

Recept på enkel lingonsylt