Syltens ABC

 sylt-utflykt-195.JPG

Att göra sin egen sylt är sånt där som får vissa människor att dåna. VA? Gör du egen sylt? Men det är ju rekordlätt så det är ingenting att vara mallig eller förvånad över. Nu lär jag er:

sylt-utflykt-043.JPG

Ta några bär ni gillar. Jag gillar krusbär och hallon. Frysta eller färska spelar ingen roll. Häll i en kastrull och låt tina på svagaste värmen med någon droppe vatten på botten. sylt-utflykt-073.JPG

När bären tinat ska de koka häftigt i några minuter med socker. Syltsocker finns på alla affärer och underlättar betydligt. Annars kan man ta vanligt socker och köpa pektin separat. Pektin behövs för att sylten ska tjockna. Sockra efter tycke och smak. Ju mer pektin och socker desto bättre konservering.

sylt-utflykt-148.JPG

När sylten kokat några minuter är den färdig. Här snackar vi omkring 5 minuter. Det är viktigt att burk och redskap är väl rengjorda. Häll därför kokande vatten i burken. Töm sedan ut och fyll med den kokheta sylten istället. Förslut burken omedelbart och låt svalna. Sedan är det bara att äta.

Varför ska man då göra sin egen sylt? Jo för att det är betydligt billigare. När man köper sylt betalar man mest för vattnet som de drygar ut sylten med. I hemlagad sylt behövs ingen vätska annat än den som är i bären. Och så tycker jag att det är roligt att komponera egen sylt. Krusbär och hallon är en ljuvligt frisk och syrlig sylt.

Ps. Frysta bär innehåller nästan lika mycket vitaminer som färska bär. Så låter man dem tina i kylskåpet och rårör dem med socker istället för att koka blir det en riktig vitaminbomb. Dock är hållbarheten sämre och bären bör ätas inom några dagar. Ds

Recept på enkel lingonsylt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Syltens ABC”

 1. Och pektin är ju himla enkelt att göra själv det med om man vill. Bara att koka äpplen och vatten, sila av och sen brukar jag frysa vätskan i istärningsformar.

  Din sylt ser väldigt god ut!

  CLARA: Hurra vilken tips! tack för det

 2. Jag har sett att du brukar få porträtt gjorda av många talangfulla människor.
  Idag försökte jag mig på det också! Jag hoppas du gillar teckningen. Du kan hitta den på min blogg (det senaste inlägget). Älskar din hårfärg! Tack för en bra och inspirerande blogg!

 3. Vilket sammanträffande med det här inlägget just idag. Imorse åt jag pannkakor med hallonsylt och ner jag smetade ut sylten över pannkaken förvånades jag över att den var Rosa!! onaturligt rosa. Kändes inte bra. och på innehållsförteckningen stod 35% hallon…. Jag tror jag vill börja göra min egen sylt hädanefter! Synd bara att jag inte har massa bär i frysen sen tidigare. Funkar det lika bra med bär man köper frysta i affären? Det blir nog ganska dyrt iofs…. :S

  CLARA: Det funkar fint! Kolla annonser på hösten. I tidningar brukar privatpersoner med mycket bär sälja ett gäng billigt. Då kan man frysa in!

 4. SMAKEN Clara, Du glömde smaken som är den absolut främsta anledningen till att koka egen sylt ! För att man då faktiskt får blåbärssylt som smakar blåbär och inte en tjock marmeladliknande söt och smaklös klump 🙂

  CLARA: precis! Men det tog jag förstås som en självklarhet att alla visste 🙂

 5. Mitt mumsigaste tips är att ta ett glas kall mjölk och röra ned valfritt antal skedar hemmakokt sylt. Det blir som milkshake och i botten ligger bären kvar som man får äta upp med sked. Smaskens!

 6. Åhå det är så gott med hemlagad sylt. Det är en bra present att ge bort också. Min fina mormor brukar förse mig med bär titt som tätt och de förvandlas ofta till sylt. Härligt!

 7. godkväll! idag har jag bakat ditt morotbröd med honung som du bloggade om för jääääättelänge sen (hittade receptet av en slump bland en massa papper). Och gott var det! Fortsätt tipsa om goda brödrecept, tack 🙂 ha det fint // Moa

 8. När mamma gör sylt så brukar hon ställa glasburkar i ugnen en stund, så att de inte spricker när man häller i den heta sylten. Och så är det bra att göra på det viset för det blir som vaccum mellan sylten och locket och då håller sig sylten längre. Ett litet tips bara….=)

 9. Jag brukar använda mig av den fantastiska kombinationen jordgubbar/chilifrukt/mango och en skvätt citronsaft, detta blir SUPERGOTT att äta som pålägg på exempelvis en brieost-bit.. bara osten och sylten alltså!:)

 10. gud så underbart gott. i sommar ska jag hem till mormor i dalarna och sylta, safta och göra gelé! det ska bli så mysigt att få lära sig hennes specialrecept. man vet ju aldrig hur länge till mormor kommer att finnas och det vore dumt att låta de kunskaperna försvinna med henne.

 11. Ja det är fantastisk att veta exakt var bären är plockade och gör det dessutom möjligt att använda ekologiskt socker! Hur som helst är 500g socker/kg bär en bra regel för att inte få tillväxt av mikroorganismer. Sen så är det en bra idé att sterilisera burkarna i ugnen i ca 100 grader. De va bara lite besserwisser-tips från mig! Tack för en fin blogg!

  CLARA: Ja, sterilisering är toppen. Jag använder kokande vatten

 12. Vi brukar göra rårörda lingon och frysa ned i urdiskade och tillklippta mjölkpaket. Väldigt trevligt till morgongröten! 🙂

 13. Tack för detta underbara syster! Jag har lite frysta blåbär som väntar på att bli till sylt, så ditt recept ska jag absolut använda! Tänk vad du gör livet mycket lättare! Kram!!

 14. Måste bara tipsa om min bästa syltkombo: hallon och svarta vinbär. Heavenly! Världens bästa sylt, extra god är den till pannkakor.

 15. Tack för att du är så tydlig och generös och delar med dig! NU vet jag vad jag ska göra med alla hallon jag har i frysen. Jag älskar hallonsylt!

 16. Jag gör alltid egen hallonsylt på frysta bär från frysdisken i affären (inte så mkt för själva plockandet). Bryr mig inte alls om pektin utan använder bara bär och socker, jag tycker om när sylten är rinnig! Så lätt att blanda ut i filen då, och på gröten flyter den ut fint. Så sjukt mycket godare än den där sorgliga gråa massan man kan köpa i affären, och så himla enkelt att göra!