Några små tips bara…

Att julbaka kan vara mysigt och roligt men också svettigt och irriterande när saker envisas med att krångla. Här är några tips jag lärt mig längs vägen…

Välj en kvalitetschoklad till praliner och kolor istället för billig blockchoklad. Block är den sortens choklad som inte får heta choklad då den innehåller för lite kakaosmör. Skillnaden är enorm!

Använd block istället för smält socker för att foga ihop pepparkakshus. Stelnar fort och är lätt att arbeta med.

Att diska knäckkastruller kan vara ett svettigt arbete. Använd kokande diskvatten så smälter smeten bort utan bekymmer. Ingen stålull behövs.

När knäck och ischoklad ska fyllas i formar – töm först över smeten i en såssnipa så går det lättare.

Lägg lite extra krut på en fin marsipan. Marsipan är ofta av rätt dålig kvalitet och innehåller alldeles för lite mandel. Släng ett öga på mängden mandel i innehållsförteckningen– ju mer desto bättre.

Ibland är faktiskt den billigare mandelmassan ett bättre alternativ än att köpa marsipan. Hemmagjord mandelmassa är ett lyft i julbaket. Använd lika delar mandel och socker. Skålla mandeln, mixa i hushållsmixern eller mal i kvarn till ett fint pulver. Blanda i sockret och kör till en slät och varm massa.

Variera dig genom att krydda favoritrecepten lite annorlunda. Saffran i tryffelsmeten, kanel eller ingefära i kolorna. Pepparmintolja, bittermandelarom och pepparkakskryddor är också bra att ha hemma. Små förändringar som gör stor skillnad.

Kolla gärna in mina julrecept – till exempel mitt julgodis som knäck och ischoklad!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Några små tips bara…”

 1. vilka bra tips! jag har ett annat supertips: när man kokar knäck – för att inte knäckformarna ska välta hela tiden när man vill fylla dem, smörj plåten/brickan innan med smör så står de stadigare.

 2. Hörde förra julen om en kvinna som fick slänga sina kastruller då hon kokat knäck – för att hon inte kunde rengöra dem. I don´t get it. Varje gång jag kokat, antingen kastrullen ännu är varm eller knäcken som är kvar i den hunnit stelna – så fyller jag kastullen med varmt vatten ur kran och låter det stå en stund. Eftersom det är sockret som fastnat så löses det upp – och jag har aldrig nånsin skrapat mina kastruller med stålull…. Och tack lis för tips för att hålla knäckformarna ståendes! Senast igår gick mina nerver till spillo på uthälld knäck!

 3. Vilket bra tips med att smörja plåten! Jag har märkt att en anledning till att humöret tryter när man ska hälla upp knäcken i formar är för att smeten kallnar och stelnar och då blir det svårare att hälla, lite smet hamnar på kanten av knäckformen som välter och det geggar utanför osv. Om man värmer såsnipan lite innan man häller i smeten (typ i mikron, eftervärmen på ugnen eller liknande) så håller sig smeten smidig längre. Lite mindre helig julilska förhoppningsvis!

 4. Superbra tips! Jag gör alltid egen mandelmassa det är ju så himla enkelt, det är bra att köra ihop socker o skållad mandel i mixern så har man garanterad supergod mandelmassa till julbaket.

 5. Kanske e ja helt borta nu men vad menas med “block” när du sa man skulle foga ihop pepparkaks huset?

   1. jahaaa ja då får man ju måla på me kristyr ovanpå de sen för att få fina knutar men tror det blir bra o ha en sån bas och som också e brun samt kirstyren eller sockret kladdar förbajat nät man ska limma ihop grejer.
    Plus för dig!

 6. Fina tips! Men i t.ex. Rocky road kanske man kan fylla ut med lite blockchoklad? Det ska ju vara så mycket choklad i dom! 😀

 7. Ännu enklare vad gäller knäckgrytorna är att bara spola i lite vatten och låta dem stå en stund.. När man häller ur vattnet finns där ingen knäcksmet kvar och det är bara att diska ur den lite lätt 🙂 Superenkelt.. Tipset om såssnipan till smeten är förövrigt superbra, Jag har en liten praktisk en i plast från tupperware som är otroligt lättanvänd, inga formar välter, ingen smet kallnar och ja den är underbar 😉

 8. Ännu ett knäcktips – om man har hällt över i såssnipa/gräddkanna som tål micron och man börjar känna svetten för att man inte hinner hälla upp innan det stelnar. En liten, liten stund på full effekt och man har flytande lätthälld knäck igen…

 9. Vilka fina tips! Varje år brukar min familj och släkt göra egen mandelmassa som vi sen doppar i choklad. Alla gör varsin sats som vi sedan har på julafton. Himla fint julpyssel! Kan även ges bort i julklapp!

 10. Tack för tips om att foga samman pepparkakshus med block – jag blir helnojig av att smälta socker så det är måste jag prova!
  Jag använder en avklippt mjölkkartong (eller liknande) till att hälla upp knäcken i formarna, bara att skölja ur och hälla över knäckmassan. Genom att klämma åt förpackningen får man en smal “pip” som är jättelätt att jobba med. Funkar att köra i micron också om smeten hinner stelna under tiden man häller upp den!

 11. Jag ska härmed avslöja ett litet tips min mamma brukar köra med när hon bakar knäck.
  Hon låter hälla knäcksmeten i en stålfri tekanna och vips så är det bara att hälla i formarna. Om det kallnar brukar hon enkelt värma kannan över en varm platta 😀
  Supermamma!

 12. Toppen tips med blockchoklad för att foga samman pepparkakshuset!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tack! <3

  Stor kram till dig och din fiiiiiina blogg!
  Mika

 13. Ooh men men! Det finns ett annat superbt sätt att diska klibbiga knäck-/kolakastruller på :9
  I mitt föräldrahem hällde vi i mjölk i kastrullen och kokade så att allt der goda på kanterna lossnade, sen är det bara att vispa i kakao…. Det blir näatan-ont-i-tänderna-sött men ack så sliskigt, härligt, GOTT! Och det blir ju trots allt inte aå många satser knäck per år, egentligen 😉 Man vill ju inte missa minsta uns av d goda!

  Passar oxå på att tacka för superbra blogg i största allmänhet och undebara julbilder o mys (fast jag lider med er brist på värme!!! Sketans alltså!) det är underbart att se näe man inte kan vara hemma och uppleva det själv<3

  Lycka till med allt du har på gång Clara!! Jag följer med full support och stor beundran. Folk som du gör mig stolt att vara svensk 🙂

 14. Tack för bra tips! Men en liten fråga, hittar du annan vit choklad än blockchokladen? Det är ett elände att hitta!

 15. Tack för alla enkla och underbara tips på knäck. <3 Ska snart göra min första satts någonsin och jag var väldigt nervös för formar som inte vill stå och smet som spiller och klibbar fast över allt. Nu har jag mer mod att försöka. =)

 16. Gjorde ett tappert försök att foga ihop vårt hembakta pepparkakshus med blockchoklad, men det gick så dåligt att jag mest ville kasta sk-ten på golvet och stampa på den. Är det SÅ stor skillnad på blockchoklad och block? Eller gjorde jag något annat fel tro? Oavsett så blir det smält socker nästa gång, för det där utsätter jag mig inte för igen. 😀

  1. Det är STOR skillnad. Det är block som funkar. Blockchoklad har för “fin” kvalitet 🙁

   1. Tack, då kanske jag vågar ta risken nästa jul i alla fall då! Kanske. Det var en upplevelse i alla fall kan man säga.. 🙂