Jag får en hel del mail och frågor om hur man kan göra sitt hem lite mer UnderbaraClarigt. Jag är inte säker på vad som menas med det riktigt? Men ok, jag gör ett försök till att sammanfatta min stil. Ledorden är färgglatt, själfullt, mysigt, och gammalt. Antika grejer såväl som rent skrot! Här kommer några hållpunkter.

– Jag älskar blommor och krukväxter. Inte bara i fönstret utan ovanpå byråer, linneskåp, soffbord, pidestaler, köksbänken. Framförallt växter som blommar och har ett skirt bladverk. Såsom Pelargon och Hortensia.


– Jag matchar färg med färg och inte allid bara med vitt. Att vitt skulle vara en så himla bra bas som funkar till allt köper jag inte riktigt. Det är en utmaning att få ett helt vitt hem hemtrevligt och ibland tenderar färgerna man kombinerar med vitt att se väldigt hårda ut.

– Jag blandar mönster och älskar att kombinera rutigt med blommigt och randigt med prickigt.

– Jag gör små stilleben av sånt jag gillar. Vare sig det är plåtburkar, parfymflaskor, kaffekoppar eller slickepottar. Arrangerar man pjöllret i små grupper blir det som små installationer som är trevliga att vila ögonen på.

– Jag använd mycket textilier, plädar och mattor. Jag älskar trasmattor i alla dess former! Quiltar, lapptäcken och filtar slängda i möbler ger hög mysfaktor och dämpar ljud och slammer.

– Jag låter vackra gamla bruksföremål stå framme. Plåtburkar, en rostig våg, en mandelkvarn osv.

– Ful teknik göms undan. Skrivaren i linneskåpet och stereon i sminkbordet.

– Jag inreder med böcker och tidningar. Ett hem utan litteratur är dött! Jag gillar att trava tidningar och böcker på bord, i fönster, på hyllor och på golvet. De behöver inte ligga i bokhyllan.

– Jag gillar visserligen pasteller och romantiska prylar – men för att det inte ska bli för puttinuttigt blandar jag med rustikare grejer. Som mitt slagbord och mitt ruffiga linneskåp.

– Jag inreder gärna med ätliga saker. Strössel, skorpor och karameller.

– Prylarna jag använder ofta får stå framme. Tex hushållsassistenten, symaskinen, strykbrädan osv. Då får man ett levande hem där det är en kort sträcka mellan tanke och handling.

– Jag förvarar alla pryttlar i dekorativa lådor. Omklädda skokartonger, rostiga plåtburkar eller resväskor.

– Jag använder gärna speglar i inredningen. De skapar rymd och ljus och riktigt gamla och dimmiga speglar är som vackra tavlor nästan.

– Jag gillar att förändra med tavlor. Gärna lite roliga saker som världskartor och skolplancher. Man måste inte alltid ha dem på väggen. Jag ställer dem gärna på golvet också.

– Jag gillar när det är lite hoven droven här hemma. Ett skönt hopplock liksom. Att man inte har råd att köpa en matchande matgrupp kan ibland bara vara bra!

– Jag tycker man ska våga använda färg på oväntade ställen. En dörrportal till exempel.

Jag blandar gärna högt och lågt. Det romantiska porslinet passar bra till vardags och arvegodset kan vara fint i barnrummet!

–  Man behöver inte ha gardiner. Jag är ofta utan. Eller så hänger jag upp en vimpel, pappersgirland eller en ljusslinga i fönstret.

-Jag gillar  material som är “ärliga” som Ernst skulle säga. Massivt trä som är trä och sten som är sten.  Inte plast som ska likna trä. Då väljer jag hellre vanlig plast som inte låtsas vara något annat än just plast.

– Jag är en riktig ljusfascist som kan tända och släcka i en halv evighet innan jag är nöjd. Älskar små lampor som ger mysbelysning. Mellan sex och tio olika lampor är lagom i ett vanligt rum. Och så massor av tända ljus förstås!