Stekta lammkotletter

Uppdukat middagsbord med blommig duk och små glas på fot.

Festglas på bordet.

Dukat med silverbestik och rödrutiga servetter.

Idag gjorde jag lammkotletter med rotsaker och vitlöksdressing till middag.

Allt eko och närproducerat.

Gott blev det även om jag inte är så van att tillaga kött.

Så lagade jag lammkotletterna:

Rotsakerna hackades och rostades på 225 grader i mitten av ugnen tills de fått färg, vitlöksdressingen gjorde jag av vitlök, creme fraiche, salt, peppar och en aning cayennepeppar dessutom.

Köttet saltades och pepprades och stektes 2 minuter på varje sida. Slurp slurp.

(Allt porslin är antikt och sånt som jag fått av min faster. Utom skålen som är från Höganäs och den prickiga emaljformen som jag fått av Matilda, den är från Russinet. )

Här finns mitt recept på lammstek.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

38 kommentarer på “Stekta lammkotletter”

 1. Oj du. Där skulle jag gärna ha varit med. Jag älskar mat! Snyggt är det också!
  Dock är det sällan jag får deltaga i måltiderna, men jag är en baddare på att fördiska tallrikar. Jag är faktiskt så försiktig, så jag får även hantera arvegods.

 2. Rotsaker i ugn är något vi brukar äta väldigt ofta i min familj, det är en stor favorit. Det är först nu de senaste månaderna som vi låtit bli att skala potatisarna innan de åker in i ugnen, och vi har märkt att de är såå mycket godare med skalet på. Det är ju extra fibrer, eller vad det är, i skalet, så förutom att det blir godare så blir det även nyttigare!

 3. sa himla fina bilder!

  kan du inte beratta lite mer om vad du kan anda under sockerforbudet. tips pa recept. Du ander anda mojlkprodukter? vad ater du som snack/mellanmal?

  tack tack!

 4. Hej Clara! Jag vill tacka för en underbar blogg och för att du verkligen vågar vara dig själv och gå din egen väg. Jag bor i Sthlm och följer en del bloggar som skrivs av tjejer som bor här och jag mår illa när jag läser dem, allt handlar om att visa upp sitt “perfekta” liv med shopping, fester på Stureplan osv. Du verkar leva ett liv med hög livskvalitet och du gör medvetna val i livet. De som skriver taskiga kommenterar är bara avundsjuka och antagligen lite bittra för att de inte själv lever det liv som de vill leva. Så, fortsätt med det du gör och dina barn kommer att bli självständiga individer som tror på det dom gör! Kram!

 5. Hej Clara.
  Vad glad jag blev när jag såg glasen, exakt lika danna har jag som jag ärvt av min farmor.
  Är ju så otroligt tunt glas i dem. Föresten maten ser god ut.

 6. Clara, du borde testa att göra seitan. Det är “kött” som görs av vanligt vetemjöl. Det blir supergott (om man kryddar bra), kostar nada, är miljövänligt och bra att bjuda vegetarianer på (eller sig själv) och framför allt jätteroligt att göra, Det är som alkemi, man gör en saftig stek av vanligt mjöl. Magi! Som man kan äta med brunsås, göra stroganoff, mala till färs och göra lasagne, woka och så vidare i all evighet.
  Googla så hittar du hur man gör. Tror just du skulle tycka det var väldigt kul.

 7. Kan inte ens tänka mig hur svårt det kan vara att ha en “stor-blogg” och försöka kämpa sig igenom skrivkramp för att komma på bra inlägg.. Blir så impad av dig som lyckas hålla bloggen intressant, personlig och samtidigt nytänkande varje gång! Du är en av mina nya, men bestående favoriter!

  1. Absolut! Jag är ingen stockholmare och är inte vidare förtjust i Stockholm (det skrämmer mig med sitt tempo och sin storlek), men nog har jag mött många jordnära och stadiga stockholmare.

  2. Jag skrev: följer en del bloggar. Inte alla bloggar. Det klart att det finns sunda stockholmare. Jag tror bara att hetsen är en helt annan här.

 8. Clara, duken på ditt bort är helt underbar!! Snälla, går den att köpa nånstans eller är den gammal? Kram!

 9. Vad dricker du får något till? Om man får önska något så önskar jag ett inlägg om alla goda saker man kan dricka utan alkohol! Började för två veckor sen att tänka ganska mycket på vår alkoholkultur, att jag inte känner en enda person som inte dricker och bestämde mig för att sluta dricka alkohol helt, iaf för en period. Är ganska chockad över hur stor grej detta är för mig, men ännu mer för andra. Jag har lika kul som innan när jag går ut (bor i Sthlm så jag går ut ganska ofta), gör inte alls av med lika mycket pengar och slipper dessutom spendera en massa tid i sängen och gå runt och vara seg dagen efter hela tiden. Har fått värsta kicken av detta!

  1. Vad härligt för dig! Heja på! Just här dricker jag osötad äppeljuice. Ett tips är att blanda syrliga fruktjuicer utan socker, som typ tranbär, havtorn, lingon mm med fruktsoda så att det bubblar. Blir mindre sött än läsk och lite vuxnare i smaken. Det är också gott att krossa myntablad och is och blanda ner i det så att det blir som en isig drink!

  2. Har också slutat dricka alkohol, mycket just för att det just kändes som en stor grej, tänkte på all tid och pengar jag slösat på den där skiten genom åren och hur mycket det förstör, både för mig personligen men också rent allmänt… Har varit vit i 2 månader nu vilket tragiskt nog är det längsta sen jag var typ 16 (25 nu). Men har aldrig mått så bra som nu, mitt liv har blivit 100 ggr rikare och äntligen får jag lära känna mig själv 🙂 både tråkigt och komiskt på samma gång dock att “alla” nu tror att jag måste vara gravid, för nån annan anledning till att avstå alkohol kan väl inte finnas? 😉

 10. Sandra: Helt sannt, Sura folk, tutande bilar, massor av reklam (ganska ofta för en konstig livsstil som känns onatrurlig)….men ändå älskar jag Stockholm….Men jag förstår dig om du inte gör det!

 11. Hej Clara!
  Jag har också tagit beslutet att sluta dricka alkohol, precis som Chatrin. Det vore kul att få lite tips och trix om alkoholfria alternativ i ett helt inlägg, om du har några favoriter på lager? 🙂

 12. Ville bara skriva att jag hoppas att det var fryst lamm (även om jag ju önskar att ingen åt nåns bebisar..). För det färska lammkött som finns ute i butikerna på våren kommer från lamm som fötts på hösten/vintern och inte fått vara ute som de lamm som föds på våren oftast får vara i Sverige. Förr föddes alla lamm i Sverige på våren, men nu har uppfödarna trist nog anpassat sig till folks vilja att allt ska finnas tillgängligt jämt och skippat fårens väl och ve och ger istället konsumenter det de vill ha. Trist utveckling 🙁

  Kram och tack för en superblogg!

  1. Tack 🙂 Självklart är det det! Köpte det i höstas från några i närheten som har frigående krav-lamm i liten skala. Håller helt med dig om att det är en trist utveckling

 13. Glasen är jättesöta, vi kallar dem godtemplar-glas, har precis likadana. Det är arvegods från min morfar som var godtemplare bosatt i Boden.