Lammstek med citron, honung och rosmarin

Lammstek med rosmarin och andra kryddor på toppen.

I år har vi bestämt oss, att förutom grisarna och hönsen även har får i jordbruket.

Vi tänkte börja med fyra, fem stycken och så får vi testa och se hur det känns.

Har vi får vore det roligt att lära sig ta rätt på ullen också – även om det känns som ett lite större projekt.

Vi kommer i alla fall vara självförsörjande på fårkött nästa år.

Strax stundar påsken och då är ju lammkött en klassiker. Jag köper alltid bara ekologisk och några år har jag köpt från en gård i grannbyn.

Till en god lammstek behöver du:

1 kg lamm

1 citron, saft och skal

2 vitlöksklyftor

2 tsk honung

salt

peppar

2 finhackade kvistar rosmarin

smör

Så här lagar jag den urbenade lammsteken:

Riv det yttersta gula skalet av en citron och lägg i en skål. Pressa sedan ner juicen i skålen.

Riv vitlöksklyftorna och blanda i honung, salt och peppar.

Repa av bladen från rosmarinen och finhacka dem. För ännu mer smak kan du även mortla dem!

Klappa in marinaden på lammsteken.

Lägg den i en ugnsfast form och hyvla sedan över lite  smör.

Kör den i mitten av ugnen på 225 grader, i femton minuter tills steken har fått färg.

Sänk sedan temperaturen och låt lammet tillagas i 150 graders värme. Använd en stektermometer för att kolla när den är klar – innertemperaturen ska vara ca 60 grader.

Ta ut och låt köttet vila 20 minuter i folie innan du skär upp det och serverar.

Här finns fler tips på goda rätter till påsk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Lammstek med citron, honung och rosmarin”

 1. Kan tipsa om gruppen “vi som har får” på Facebook, många kunniga människor. Jag har sett flera som skickar iväg ull till små spinnerier och får tillbaka färdigt garn, så det finns alternativ om man inte vill göra allt själv! Det finns också en hönsgrupp… 🙂

 2. Va mysigt med får 🙂 Jag kan tänka mig att låna grannens till att äta lite bak på tomten som är som “skog”

  1. Hund gör mest nytta vid stora flockar, som behöver skingras och delas i mindre grupper. Man kan i princip alltid få till sig fåren genom att locka med mat (särskilt vid fasta tider). Det svåra är att få bort fåren, få dem att gå åt ett visst håll, eller dela flocken och leda en mindre grupp till nytt bete.

 3. Hej! Vad roligt att ni skaffar får!!
  Egentligen är påsklamm en ganska dum grej. Lamm brukar födas på våren äta gräs hela sommaren och slaktas på hösten. Ska man övervintra dem går det åt en massa spannmål i onödan. Eller föds de på hösten? Kanske i vissa fall? Då får de ett ganska trist liv innan slakt och får inte äta något gräs.

  1. De år jag haft med får att göra har de fötts tidigt på våren (vårvinter) och slaktats sent på hösten (november-december). Om man ska äta köttet nu blir det antingen från frysen eller för att man slaktar ett litet lamm.

 4. Åh så roligt! Får är helt underbara djur och jag skulle nog aldrig klara mig utan dem! Köttet är fantastiskt och mysfaktorn på en gård med får blir skyhög! Så snart snön försvinner ska jag slå ner stolpar och ta hem får från min föräldragård och nu ha dem på vår egna gård ♥

 5. Hu vad negativ jag lät, det är mest en sådan reflektion jag haft.
  Fler borde som ni skaffa får, så det produceras vettigt kött!
  Lycka till!

 6. Så duktiga ni är! Jag drömde också om får, eller möjligen getter, men vi har lugnat oss med att “bara” ha höns. Det är inte så mycket jobb, men tillräckligt just nu. Ska verkligen bli spännande att följa er. Har lärt mig att uppskatta fårkött. Gillar när det blir lite mer “genomstekt och torrt”, så jag kan skära det i supertunna skivor. Mums!

 7. Glömde en sak. Enligt mina “fårkunniga” vänner, så är det olika typer av får, som är bra köttfår, eller bra ullfår. Själv kan jag ingenting om får. Mandelmanns på Djupadal “Självhushållning på Djupadal” använder sin ull till att “täcka runt odlingar”. Det lät väldigt fiffigt (om man har mycket ull).

 8. Åh vad kul om ni skaffar får! Vår familj hade det när jag växte upp och jag tycker verkligen om de småkorkade djuren. Tyvärr är släktgården såld och mina föräldrar har flyttat till stan utan fåren. Så jag hoppas på många inlägg om får framöver!

 9. Så roligt att ni vill ha flera djur 🙂 kommer ni satsa på lantrasfår? För att va med och bevara hotade arter menar jag. Är själv väldigt förtjust i gute-får. De är små, men köttet är det godaste jag vet. Fast deras ull är tyvärr inget att ha.
  Mitt tips med ullen är att ta det stegvis. Kanske börja med att klippa dem själv. Det tar faktiskt inte så fasligt lång tid med handsax om man bara har några stycken. Första gången kan man ju lämna in ullen och få tillbaka den färdigspunnen, eller som kardflor om man vill spinna själv. Sen efter hand som man lär sig varje moment och får tag i fler redskap, kan man göra mer och mer själv. Tycker själv det känns bättre att betala för att få vissa moment gjorda, istället för att ha en säck med ull som står och känns som en oöverkomlig arbetsbörda. Hellre börja smått och få in en rutin, annars hinner man inte med tills nästa klippning och det kan bli lite deppigt. Till slut kanske man till och med färgar hemma och då är “Naturlig färgning: mat och kläder i ett kretslopp” av Lina Sofia Lundin väldigt bra att ha till hands 🙂

  Alltid så roligt att se hur ni utvecklar gården och provar nya saker!

 10. Jag kan verkligen inget alls om får men måste ändå varna för att min kusins får har rymt några gånger och hunnit äta ganska friskt i trädgården innan de fångats in igen. Rejäla rymningssäkra hagar rekommenderas om du vill ha trädgårdslandet i fred.

 11. Vi har provat en hel del raser, men nu har vi landat hos Jämtfår eller Jämtlandsfår. De är en nyregistrerad ras som är en korsning mellan merino, texel och finullsfår. De ger både mycket kött på relativt påvert bete, men också ett fantastiskt mjukt garn som inte är stickigt! Vi skickar vår ull till ullFORuM, Ås, och får hem det mest fantastiska garnet. Apropå inhägnad; elstängsel med tre aluminiumtrådar har alltid funkat för oss, de går knappt över gränsen ens om man tar bort tråden!

 12. Att äta lamm och kalv och vad mer, känns lite som pedofili. Att äta det unga köttet för det är sååå mycket saftigare och godare .. Skam 🙁

 13. Om inte annat så finns det mycket roligt man kan tova av ren ull! 🙂 Bara att vattentova med hett vatten, så får man till “ull-tyg” som man kan sy saker av, eller mjukisar, prydnader, etc. Skulle gärna ha ett får bara för det! 😀 Älskar att tova saker…