Lammstek med rosmarin och andra kryddor pÄ toppen.

I Är har vi bestÀmt oss, att förutom grisarna och hönsen Àven har fÄr i jordbruket.

Vi tÀnkte börja med fyra, fem stycken och sÄ fÄr vi testa och se hur det kÀnns.

Har vi fĂ„r vore det roligt att lĂ€ra sig ta rĂ€tt pĂ„ ullen ocksĂ„ – Ă€ven om det kĂ€nns som ett lite större projekt.

Vi kommer i alla fall vara sjÀlvförsörjande pÄ fÄrkött nÀsta Är.

Strax stundar pÄsken och dÄ Àr ju lammkött en klassiker. Jag köper alltid bara ekologisk och nÄgra Är har jag köpt frÄn en gÄrd i grannbyn.

 Lammstek 

Portioner

ca 4

Tid

ca 120 minuter

Ingredienser

  • 1 kg lamm

  • 1 citron, saft och skal

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 tsk honung

  • salt

  • peppar

  • 2 finhackade kvistar rosmarin

  • smör

Gör sÄ hÀr

  • Riv det yttersta gula skalet av en citron och lĂ€gg i en skĂ„l. Pressa sedan ner juicen i skĂ„len.
  • Riv vitlöksklyftorna och blanda i honung, salt och peppar.
  • Repa av bladen frĂ„n rosmarinen och finhacka dem. För Ă€nnu mer smak kan du Ă€ven mortla dem!
  • Klappa in marinaden pĂ„ lammsteken.
  • LĂ€gg den i en ugnsfast form och hyvla sedan över lite smör.
  • Kör den i mitten av ugnen pĂ„ 225 grader, i femton minuter tills steken har fĂ„tt fĂ€rg.
  • SĂ€nk sedan temperaturen och lĂ„t lammet tillagas i 150 graders vĂ€rme. AnvĂ€nd en stektermometer för att kolla nĂ€r den Ă€r klar – innertemperaturen ska vara ca 60 grader.
  • Ta ut och lĂ„t köttet vila 20 minuter i folie innan du skĂ€r upp det och serverar.

HÀr finns fler tips pÄ goda rÀtter till pÄsk.