Påskbuffé – lökpaj, aioli och pappas bröd

Buffébord i gult, rött och grönt.
Till påsk är det rackarns gott med plockmat. Här kommer några av mina absoluta bufféfavoriter.

Olika sorters sallad samsas i samma skål.Olika sorters sallader är en viktig ingrediens på buffébordet. Den här matiga innehåller babyspenat, röd mangold, vita bönor, morötter och rödlök. God med en kryddig vinägrett!

Ett riktigt gott bröd är viktigt – jag gör det här festbrödet som pappa lärt mig receptet på.

Så bakar du pappas bröd:

Ta 25 gram jäst (ej torrjäst),

1 tsk salt,

1 msk honung,

4 dl ljummet vatten,

8 dl vetemjöl,

1 dl solrosfrön,

1 -2 rivna kalla kokta potatisar

Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt salt och honung.

Häll ner vatten och rör ut jästen.

Blanda i vetemjöl, solrosfrö och potatis och arbeta degen tills den släpper bunken.

Låt den jäsa i 1-2 timmar.

Smörj en bakplåt och tippa ut degen.

Tryck ut den på plåten och låt jäsa i 20 minuter.

Strö flingsalt på brödet och grädda sedan i mitten av ugnen i 15 minuter på 250 grader.

Sänk därefter värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 40 – 45 minuter.

Skuret bröd på buffébordet.Till brödet gör jag min egen ost.

Den här friska syrliga krukosten görs av en liter a-fil som fått rinna av i ett melittafilter över natten.

Ta vara på massan som bildas och krydda med salt, svartpeppar, stött rosépeppar och lite timjan. Mmm!

Den här kryddiga libanesiska kycklingen är vansinnigt smarrig.  Man kan också göra den på tofubitar.

 Så gör du kycklingen:

800 gram kycklingfilé/tofu,

6 vitlöksklyftor,

1 tsk grillkrydda,

1 tsk vitpeppar,

1 tsk paprikapulver,

2 msk olivolja,

1 msk ajvar relish,

1 tsk torkad timjan,

2 tsk salt

Pressa vitlök och blanda med ingredienserna till marinaden.

Skär kycklingen/tofun i mindre bitar och marinera i kylskåp över natten.

Stek kycklingen/tofun tills den fått fin yta och inte är rå inuti. Servera sedan kall.

Potatissallad:

Använd en fast sort som inte mjölar.

Koka potatisarna, låt dem kallna, skala och tärna sedan.

Hacka ner gul- och rödlök samt purjolök efter tycke och smak.

Gör en extra stark vinägrett och häll över.

För lite extra tryck i salladen kan man blanda i rädisor, gräslök och kapris.

Servera ljummen. Gott både till kött, fisk och grönsaker.

Ägghalvor i cirkel på fat.Ett enkelt äggfat är dekorativt.

Jag använder alltid KRAV-ägg och äter gärna vildfångad gravad lax till.

Rökta sikar på grönsaksbädd brevid varandra på påskbordet.En annan god fisk är rökt sik. Testa att lägga lite på en tunnbrödmacka.

Hemgjord aioli i keramikskål.Några goda röror vill man ju också tjoffa i sig.

Jag älskar hemmagjord aioli.

Den är inte svår att lyckas med bara alla ingredienser är rumstempererade.

Så gör du aioli:

3 äggulor, 1 msk vinäger,

½ tsk salt,

½ tsk senap,

4 dl olja,

4 vitlöksklyftor,

2 msk hett vatten

Rör ihop ägg, vinäger, salt, vatten och senap.

Tillsätts därefter olja i en smal stråle under kraftigt vispande.

Häll sedan ner hett vatten och pressad vitlök.

Rör om och förvara i kylen.

Gyllene lökpaj toppas med gräslök.Paj är en klassisk bufférätt. Den här underbara franska lökpajen brukar min faster Inger bjuda på:

Lökpaj – börja med skalet:

3 ½ dl vetemjöl,

½ tsk salt,

150 gram smör,

½ dl filmjölk

Fyllningen:

4-5 stora gula lökar,

6 dl grovriven ost,

3 ägg, 1 dl mjölk,

2 dl crème fraiche,

1 tsk salt,

1 kryddmått nymald svartpeppar,

1 tesked sambal oelek

Så bakar du lökpajen:

Blanda mjöl och salt och finfördela smöret i blandningen.

Tillsätt filmjölk och arbeta snabbt samman till en deg.

Tryck ut den i en form och fäst en dubbel folieremsa efter kanten, då sitter pajskalet kvar.

Låt den vila i 20-30 minuter i kylen.

Grädda skalet 15 minuter i 200 grader.

Efter halva gräddningstiden tar man bort folieremsan

Skala och skiva lök och koka den i lättsaltat vatten i två minuter. Låt rinna av ordentligt.

Lägg ungefär hälften av den rivna osten på botten av pajskalet och fördela löken ovanpå.

Vispa samman ägg, mjölk, crème fraiche, salt, peppar och sambal oelek och rör ner resten av osten.

Häll blandningen i pajskalet och grädda i 25 minuter i mitten av ugnen i 200 grader.

Klarröd tranbärsdricka i glaskanna.

Till hela baletten serverar jag en syrlig tranbärsdricka som är ett gott alkoholfritt alternativ.

Den köper jag färdig i affären och piffar till med frysta tranbär och limeskivor.

Vill man att drycken ska bubbla kan man dessutom hälla ner en skvätt fruktsoda.

Sött efter maten? Kolla in mina tips på påskgodis du kan göra själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

79 kommentarer på “Påskbuffé – lökpaj, aioli och pappas bröd”

 1. Åh men så gott det ser ut! Snart påsk…funderar att hålla mig hemma och skriva några rader i den där boken medan familjen åker norröver. Kan behövas 😉

  Hoppas allt är väl med dig.

  Hörs,

  A

 2. Åh, tack för härlig påskmatsinspiration! Jag är himla sugen på att (för första gången någonsin) göra ett riktigt påskbord. Det är förmodligen för att jag inte firat påsk på 3 år då jag bor utomlands… Men i år ska det bli av! Till och med lite påskris ska jag nog lyckas fixa : )

 3. Påsk är bästa helgen och din påskbuffé såg underbar ut. Jag ska testa osten. Men jag såg att östersjölax och fisk har superhöga dioxin. Bör ätas sällan och giftet lagras länge i kroppen. Otroligt sorgligt att ett så fint hav har blivit en sophög.

 4. Att läsa din blogg är som att stanna upp ett ögonblick och förflyttas på en nanosekund till landet. Pulsen går ner, jag ser hur jag sitter i köket och dricker kaffe, hör flugsurr i fönstret och en klocka tickar i bakgrunden. Så väldigt rofyllt. Bor i en storstad och jobbar heltid, springer som en skållad råtta efter bussar och jäktar till fritids men när jag läser dina inlägg så har jag fått mitt andningsrum. Stillsamt berättar du om stort och smått och bjuder på så vackra bilder. Tack, du är min räddning i vardagsstressen!

 5. Mm, tranbärsjuice med lime och fruktsoda är en favorit! Det fick jag på en bar en gång när jag beställde en alkoholfri drink och sen dess är jag fast och gör den ofta hemma!

  All mat såg förstås också helt fantastiskt god ut och bilderna blir man helt lycklig av. Rökt fisk är ju så ljuvligt gott! Tack för tipset!

 6. Härligt! Bufféer är det bästa som finns, och påsken är min favorithögtid. Ett tips på ett enkelt men väldigt effektfullt påskpyssel är att göra ett uppochnervänd påskris med glödlampor i, som en tillfällig taklampa. Spana in på Formfront så kan du se en.

 7. oh, så gott allt ser ut. Och den där tranbärssaften ser ju riktigt smaskig och svalkande ut. Den skulle jag behövt idag, för idag var den första sommardagen hemma hos mig. Så himla härligt! puss.

 8. Ser jättegott ut! Tips: använd vasslen som degspad. Ger god lite syrlig smak och pga hög laktoshalt jäser brödet fint!

 9. Mycket ser väldigt gott ut!

  Men jag förstår inte riktigt det här med kycklingrätten, skrev inte du ett långt inlägg (med blodiga bilder) om kycklingindustrin för ett bra tag sedan? Har du nu ändrat uppfattning om denna industri och börjat äta kyckling?

 10. Men Clara är du sann??!
  Hur i heeela friden klarade du att få ihop allt detta? Wow alltså!
  Jag fick en liten en nån vecka efter dig och jag är stolt över att jag lyckas laga någon mat överhuvudtaget här hemma!
  Hatten av för dig!

  1. det kanske är bilder från tidigare års påskar 🙂 eller så har hon förberett inlägg i tid tidigare i år och dukat upp ett påsk-bord fast det inte varit påsk för att ha inlägg lagom till nu :o) eeeeeeeller så har hon stått vid spisen idag/igår och donat, bebisar sover ju ofta mkt och hennes verkar ju vara nöjd med att bara vara med och måste inte vara i famnen helahela tiden 🙂 det mesta går att lösa, bloggen är ju ett av hennes jobb!

 11. Jag vill bara säga: Jag älskar hur du skriver och din blogg är den enda jag följer! Det vill inte säga lite för jag är väldigt kräsen ska du veta, men mitt hjärta har du vunnit med din intelligens, din tuffhet, din styrka- både som kvinna och människa. Sluta aldrig, Clara! du behövs och jag önskar fler valde att våga och vara sig själva, som du!

  Många kramar, S

 12. Guuu vad jag längtar till faster Ingen å Kalix när jag ser allt detta, hon lagar så gudomligt god mat och har så fint porslin!

 13. Hej Clara, jag vill bara tacka så mycket för din blogg. Jag blir så inspirerad av att läsa det du skriver och sugen på att pyssla. Du har en sådan skön inställning till livet och står upp för saker du tror på – all cred till dig! Ibland när jag känner mig stressad på jobbet brukar jag gå in och läsa bloggen och blir genast mkt lugnare. tack! ha det så gott

 14. Jag har en fråga om krukosten; Behöver den stå och rinna av i kylskåp eller kan/ska den stå i rumstemperatur över natten?

 15. Kan du tipsa om nån god röra/gott gojs man kan ha på ägg istf räkor? Jag är allergisk mot fisk/skaldjur o allt jag hittar verkar ha olika kombon av det.

 16. Oj så gott!! Jag som inte gör annat än att tänka på allt gott som finns att äta. Tror faktiskt att jag ska göra ALLTIHOPA ! Underbart säger jag bara 🙂

 17. Hej, Clara!
  Jag har smygläst din blogg ett tag nu utan att kommentera, men känner att jag vill uttrycka min uppskatting. Ville bara säga att din blogg är otroligt fin och inspirerande. Du får mig att omfamna mitt gryende pysselbehov istället för att bara se det som onödigt lull och jag älskar att du visar de goda sidorna av ditt liv samtidigt som du inte skyggar för det tråkiga och jobbiga. Ditt sätt att leva din dröm (privat och proffessionellt) är väldigt peppande och får mig att tänka utanför boxen och söka nya alternativ. Det är så skönt med en välskriven blogg och en bloggare vars sunda och välgenomtänkta åsikter lyser igenom. Tack för att du förgyller min vardag!

 18. I morgon bakar jag brödet och gör krukosten. Dessa tar jag sedan med mig till fjällen dit jag åker på lördag. Tack för jättefina påsktips, Clara.

 19. Blir himla sugen på att ha middagsbjudning. Synd bara jag inte har ett eget hem att ha bjudning i… Men oj, vad många bjudningar jag ska ha sen! 🙂

 20. Så fantastiskt gott det ser ut! Vi brukar inte vara något vidare på påskmat i min familj, det brukar bli ägg och sötsaker. Men i år vill jag absolut dra till med något liknande 🙂

 21. TACK för inspiration! har följt din blogg ca 2-3 månader men aldrig kommenterat. TUMMEN upp för denna härliga unika blogg!

 22. Tack för underbar läsning och en otroligt inspirerande blogg! Du verkar vara en tjej med bra värderingar och jag gillar att du gör rätten med tofu och bara köper KRAV-märkta ägg 🙂 Kram!

 23. Oj, så vackert – och gått det ser ut.

  Förmodligen basic för en sådan mästerkocka som du — men hur gör du en “kryddig vinaigrette”?

  Jag misslyckas alltid, och det bara smakar kladdig olivolja…
  HOppas på tips och tack!
  Glad Påsk!

 24. Brödet är fantastiskt gott! Jag invigde mitt Traderafynd, en assistent, genom att baka det igår morse. Jag strödde även på lite rosmarin också – mums mums! Enda dumma var att i och med att det tog sån tid så det blev inget frukostbröd utan “mitt på förmiddagen”-bröd. Detta trots att jag var uppe med tuppen, förlåt, barnen vid 7-snåret. Men oj vad vi njöt!

 25. Vilken underbar buffé! Blev helförälskad i äggfatet men kan inte hitta något liknande någonstans, var har du fått tag på ditt?