Buffébord i gult, rött och grönt.
Till påsk är det rackarns gott med plockmat. Här kommer några av mina absoluta bufféfavoriter.

Olika sorters sallad samsas i samma skål.Olika sorters sallader är en viktig ingrediens på buffébordet. Den här matiga innehåller babyspenat, röd mangold, vita bönor, morötter och rödlök. God med en kryddig vinägrett!

Ett riktigt gott bröd är viktigt – jag gör det här festbrödet som pappa lärt mig receptet på.

Så bakar du pappas bröd:

Ta 25 gram jäst (ej torrjäst),

1 tsk salt,

1 msk honung,

4 dl ljummet vatten,

8 dl vetemjöl,

1 dl solrosfrön,

1 -2 rivna kalla kokta potatisar

Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt salt och honung.

Häll ner vatten och rör ut jästen.

Blanda i vetemjöl, solrosfrö och potatis och arbeta degen tills den släpper bunken.

Låt den jäsa i 1-2 timmar.

Smörj en bakplåt och tippa ut degen.

Tryck ut den på plåten och låt jäsa i 20 minuter.

Strö flingsalt på brödet och grädda sedan i mitten av ugnen i 15 minuter på 250 grader.

Sänk därefter värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 40 – 45 minuter.

Skuret bröd på buffébordet.Till brödet gör jag min egen ost.

Den här friska syrliga krukosten görs av en liter a-fil som fått rinna av i ett melittafilter över natten.

Ta vara på massan som bildas och krydda med salt, svartpeppar, stött rosépeppar och lite timjan. Mmm!

Den här kryddiga libanesiska kycklingen är vansinnigt smarrig.  Man kan också göra den på tofubitar.

 Så gör du kycklingen:

800 gram kycklingfilé/tofu,

6 vitlöksklyftor,

1 tsk grillkrydda,

1 tsk vitpeppar,

1 tsk paprikapulver,

2 msk olivolja,

1 msk ajvar relish,

1 tsk torkad timjan,

2 tsk salt

Pressa vitlök och blanda med ingredienserna till marinaden.

Skär kycklingen/tofun i mindre bitar och marinera i kylskåp över natten.

Stek kycklingen/tofun tills den fått fin yta och inte är rå inuti. Servera sedan kall.

Potatissallad:

Använd en fast sort som inte mjölar.

Koka potatisarna, låt dem kallna, skala och tärna sedan.

Hacka ner gul- och rödlök samt purjolök efter tycke och smak.

Gör en extra stark vinägrett och häll över.

För lite extra tryck i salladen kan man blanda i rädisor, gräslök och kapris.

Servera ljummen. Gott både till kött, fisk och grönsaker.

Ägghalvor i cirkel på fat.Ett enkelt äggfat är dekorativt.

Jag använder alltid KRAV-ägg och äter gärna vildfångad gravad lax till.

Rökta sikar på grönsaksbädd brevid varandra på påskbordet.En annan god fisk är rökt sik. Testa att lägga lite på en tunnbrödmacka.

Hemgjord aioli i keramikskål.Några goda röror vill man ju också tjoffa i sig.

Jag älskar hemmagjord aioli.

Den är inte svår att lyckas med bara alla ingredienser är rumstempererade.

Så gör du aioli:

3 äggulor, 1 msk vinäger,

½ tsk salt,

½ tsk senap,

4 dl olja,

4 vitlöksklyftor,

2 msk hett vatten

Rör ihop ägg, vinäger, salt, vatten och senap.

Tillsätts därefter olja i en smal stråle under kraftigt vispande.

Häll sedan ner hett vatten och pressad vitlök.

Rör om och förvara i kylen.

Gyllene lökpaj toppas med gräslök.Paj är en klassisk bufférätt. Den här underbara franska lökpajen brukar min faster Inger bjuda på:

Lökpaj – börja med skalet:

3 ½ dl vetemjöl,

½ tsk salt,

150 gram smör,

½ dl filmjölk

Fyllningen:

4-5 stora gula lökar,

6 dl grovriven ost,

3 ägg, 1 dl mjölk,

2 dl crème fraiche,

1 tsk salt,

1 kryddmått nymald svartpeppar,

1 tesked sambal oelek

Så bakar du lökpajen:

Blanda mjöl och salt och finfördela smöret i blandningen.

Tillsätt filmjölk och arbeta snabbt samman till en deg.

Tryck ut den i en form och fäst en dubbel folieremsa efter kanten, då sitter pajskalet kvar.

Låt den vila i 20-30 minuter i kylen.

Grädda skalet 15 minuter i 200 grader.

Efter halva gräddningstiden tar man bort folieremsan

Skala och skiva lök och koka den i lättsaltat vatten i två minuter. Låt rinna av ordentligt.

Lägg ungefär hälften av den rivna osten på botten av pajskalet och fördela löken ovanpå.

Vispa samman ägg, mjölk, crème fraiche, salt, peppar och sambal oelek och rör ner resten av osten.

Häll blandningen i pajskalet och grädda i 25 minuter i mitten av ugnen i 200 grader.

Klarröd tranbärsdricka i glaskanna.

Till hela baletten serverar jag en syrlig tranbärsdricka som är ett gott alkoholfritt alternativ.

Den köper jag färdig i affären och piffar till med frysta tranbär och limeskivor.

Vill man att drycken ska bubbla kan man dessutom hälla ner en skvätt fruktsoda.

Sött efter maten? Kolla in mina tips på påskgodis du kan göra själv.