Lyckoskärvor

Förra veckan var jag och Anna och bebisen och hunden hos min mormor och morfar under några fina dagar. I djupaste norrland, just vid gränsen till fjället – där är mitt sommarparadis!

Vi gick på fält med rallarosor och njöt av att det inte var några enda myggor

Finhuset med massor av vinklar och vrår!

En hederlig gammal Singer pryder sin plats.

Lillen hjälpte moster att rensa (och äta!) hjortron.

Å hjortron – finns det något godare? Det skulle väl vara det lite banala men ljuvliga blåbäret i så fall.

Och så blåklockor. Vet inte hur många toviga blåklocksbuketter jag burit in till mormor ända sedan jag var liten. Alla emottagna med lika stor glädje och entusiasm.

Recept på pannkaka med hjortronsylt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

58 kommentarer på “Lyckoskärvor”

 1. Hjorton – är något som vi saknar i Skåne. Skulle verkligen älska att få plocka – och äta! – hjortron. MUMS! Hjortron och hallon är de GODASTE bären!

 2. jag har av nån anledning alltid trott att rallarosor är det småländska namnet, och att de heter mjölkört överallt annars, men det verkar som att jag har varit ute och cyklat jag. Inte så pjåkigt det heller.

  1. Finns nog många namn. Här i Västerbotten kallas de för både rallarros och mjölkört, men den har säkert fler fina namn (rävarumpa tex! =). Min pappa kallar den för Almycke (utalas mera “öhlmitche”) och han kommer från västerbottens inland. =)

 3. Älskar bilderna från huset. Ser sååå fint ut. Du har verkligen en härlig blogg!

  Musik måleri och annat gött hittar ni på min blogg! Kika gärna in där 🙂

 4. Så fina bilder! Jag blir alltid så glad av dina bilder och dessa blev jag extra glad över.
  Jag är också uppväxt i norrland, i norra Finland närmare bestämt, och förknippar alltid rallarrosor med min barndom. Nog är det något magiskt med norrland.
  Symaskinen fick en hel del minnen att rusa över mig, en sådan hade mormor! På den sydde hon alla kläder till hela familjen när mamma och moster var små. En och annan klänning knåpade hon ihop till mig så att jag alltid kände mig jättefin.
  Och den där lilla lådan under! Åh, alla knappar och bandbitar som gömde sig där och som jag fick leka med.
  Tack för en bit nostalgi.

 5. Hej underbara….

  Så underbart gott med hjortron.. Lyxigt!!
  Vet du vad jag fått lära mig.. Att när rallarrosorna nått sin topp, då är det höst på gång.. Men ännu har dom inte nått sin topp. Inte här i småland iallafall.

 6. Åh, hjorton en varm sommardag, det är en lukt som verkligen etsar sig fast i minnet. Nåt av det absolut underbaraste jag vet. Önskar jag kunde fånga den lukten på burk och spara till vintern.

 7. Oh lovely Sweden!…..Sigh!!!

  My daughter told me about your blog, and I just had to come over to see all the beauty that is Sweden. I had the pleasure of visiting your beautiful country a few years back, and long for another visit.
  My dear husband spent a year as an exchange student in Lund for a year, and he had so much fun.
  We have such a soft spot for Sweden 🙂

 8. Åh så vackert! Hjortron fick vi alltid med oss massor av när vi hälsat på släkten i Kiruna. Nu när många flyttat söderöver fylls inte frysen på som den brukade. Längtar efter smaken av varma hjortron på glass. Mmmmm!
  /en nostalgisk bonde

 9. Hej Clara!
  Som alla andra skriver så tycker jag oxå din blogg är KANON och vill bara medd att jag kommer att skriva och hänvisa mina läsare till din blogg. Alltså göra ett inlägg med dina bilder och givetvis länkt till din blogg. Jag tror inte du skulle misstycka men ställer frågan ändå 🙂 Går det bra?
  Massa kramar!
  Yesmin

 10. Alltså jag ÄLSKAR dina bilder! Du får motiv jag inte skulle bry mig om särskilt mycket annars att bli som godis för ögonen! Så fina färger, så fint djup!

 11. Mitt hjärta tillhör Norrland, min mormors hemtrakter. Har tillbringat somrarna där när jag var liten, och jösses, vad underbart det är där uppe… orörd skog, andningsbar luft, vilda djur, guldet på myrarna…

 12. Jag har aldrig ätit hjortron sådär färska,endast iform av sylt eller så…måste lägga det på min “skall göras föränn jag är 50″listan 🙂
  Måste ställa en fråga då jag såg vattnet i bakgrunden,hur varmt blir det i norrland?här i södra Finland har vi haft nu runt 26/27 grader.

  1. Å ja det tycker jag du ska göra! Det blir jättevarmt, när vi var där var det 27 grader

 13. Alla barn är ju fina på sitt sätt, men din knodd slår verkligen alla rekord. Cuteness overload!!

  1. Tack söta du. Det håller jag heeeeelt med om såklart. Men vilken mamma gör inte det? 😀

 14. Så fint,
  Blev så full i skratt har en likadan Singer i vårat vardagsrum. Men tycker för tillfället att den bara samlar damm. Men nu när jag såg en likadan på bild så tycker jag den är vacker.

 15. Åh det här inlägget fick mig att längta tillbaka till barndomen och Värmlandsskogarna där vi plockade lingon, blåbär och hjortron. Plötsligt kände jag mig lite instängd här i stora staden. Kramar