Pannkaka med hjortronsylt

Ugnspannkaka med lättvispad grädde och hjortron. pannkaka.jpg

Pannkaka i ugn är bra snabbmat för stressade familjer. Bara att röra ihop och skjuts in i ugnen. Under tiden gör man en sallad, vispar grädde och dukar bordet. Och det enkla receptet lär man sig snart utantill i huvudet. Smaklig måltid!

Pannkakssmet:

6 dl mjölk

4 dl mjöl

3 ägg

lite salt

smör till plåten

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom äggen och vispa ordentligt till en jämn smet. Avsluta med att kläcka och röra ner äggen med stora tag.

Smöra en långpanna och häll ut smeten. Ställ i mitten av ugnen i 225 grader tills pannkakan fått färg. Då är den färdig. En exakt angivelse för gräddningstiden är svårt att ge men det brukar ligga mellan 25-30 minuter

Servera pannkakan med vispad grädde och hjortronsylt. Det kan också vara gott att steka lite bacon eller fläsk och servera på sidan av. Då passar rätten både vegetarianer och kötttätare.

Hjortronsylt är enkelt att koka själv. Låt frysta hjortron tina på svag värme i en kastrull på spisen. När de smält så sockras de efter tycke och smak. Sedan får kastrullen stå kvar på plattan så att sockret löser upp sig och sylten tjocknar. Töm därefter upp på väl rengjorda burkar. Gott!

Och så två små tips!
Har du mjölk som snart går ut? Frys in och plocka fram när du ska göra pannkaka. Och får du rester över från middagen är det gott att tärna och steka pannkakor med lite smör och socker.

Då fick jag hjortronfeber!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Pannkaka med hjortronsylt”

 1. pannkaka är en favorit och fungerar ju lika bra att göra med sojamjölk och utan ägg, men tjockpannkaka…det har jag inte lyckats med. det som är så gott. om jag blundar kan jag, efter 13år som helvegetarian, komma ihåg precis hur det smakar… jag får nöja mig med det och njuta av din fina bild…

 2. Elsa Billgren länkade till nån Anna Hibbs blogg gm. stureplan som hade en bild på en bröloppsstylad Elsa som jag tänkte kika på. Mådde riktigt dåligt efter att jag läst vidare om läppförstoringar, vimmelbilder och skit. Så surfade jag in här (sparar alltid det bästa till sist!) och hittar Pannkaka med hjortronsylt. Tack Clara! Dig kan man lita på.

 3. För mig är palt det enda som är mer norrlänsk mat än just tjockpannkaka med hjortronsylt. Min mormor brukade alltid göra en fluffig tjockpannkaka på somrarna. Sedan bjöd hon på den, grädde och tre olika sorters sylt till – hjortonsylt, blåbärssylt och hallonsylt. Sedan fick man välja den sylt som man själv tyckte bäst om. Jag tog alla tre sorter! 😉 Allt gott åt dig Clara. Du är bra!

 4. Åh, så gott med pannkaka! (Den riktiga sorten i ugnen ska det vara, såkallade “tunnpannkakor”, d.v.s. storplättar, smakar inte alls lika gott.) Hjortronsylt är gudars mat, men pannkaka med kaneldoppade äppelklyftor i smakar också gudomligt!

 5. mmm har också hjortronsylt till när jag äter pannkaka. har faktiskt aldrig gjort själv utan blir bara att jag äter när jag är hemma i pajala. vilket är bra, så ledsnar man inte på det.

 6. Jag brukar inte skriva någonting under frågestunder angående vad man tycker bäst eller sämst om och det kan ju kvitta att detta inte är ett sådant tillfälle. Jag ville bara säga att recepten är bland mina favoriter här på bloggen. Dessutom klickar jag in mig på din blogg när jag vill uppmuntras (: som nu!

 7. jag har ett till tips till pannkakor, som ocksá passar vegetarianer: jag älskar att ha ostskivor och lite svartpeppar pá min pannkaka. lite skivad tomat ovanpá är inte heller dumt! otroligt gott, och skönt med lite annorlunda saker än jordgubbssylt pá. oj, och jag brukar ha äppelmos med kanel pá ocksá! och äppelmos är ju lätt att göra själv ocksá.
  har jag lite överblivna pannkakor brukar jag göra tomatsoppa dagen därpá och istället för lite ris har jag pannkaksstrimlor i. hur gott som helst!

 8. Det är lite kul det här med hur man definierar pannkaka, min släkt är uppifrån men jag är uppväxt i närheten av Stockholm. Och här nere är det du visar på bilden Ugnspannkaka, Pannkaka är de man steker i stekpanna och sen finns det plättar, de allra minsta som det finns plättlägg till om du så önskar. Men som jag lärt mig av vissa släkt och vänner så är vår ugnspannkaka pannkaka för er och våra pannkakor plättar för er, men vad kallar ni då de där minsta plättarna? Minnet har svikit mig:/ Ja, du har en härlig blogg du Clara och jag tycker du ska fortsätta gå din väg och hoppas att ni har det underbart i nya huset!

 9. Även som vegetarian
  (hel sådan)
  Går det att göra ugnspannkaka.
  Använd bara:
  Sojamjölk
  Durumvete + Fullkornsmjöl
  i stället för ägg, tag några matskedar sojamjöl.
  I stället för grädde kan du göra en “grädde” på sesamfrön, vatten,avokado el banan söta med honung om du vill. ej nödv.
  Serveras med “Guds Gudagåva”
  *Hjortronsylten *
  Ät och Njut!