Ugnspannkaka med lättvispad grädde och hjortron. pannkaka.jpg

Pannkaka i ugn är bra snabbmat för stressade familjer. Bara att röra ihop och skjuts in i ugnen. Under tiden gör man en sallad, vispar grädde och dukar bordet. Och det enkla receptet lär man sig snart utantill i huvudet. Smaklig måltid!

Pannkakssmet:

6 dl mjölk

4 dl mjöl

3 ägg

lite salt

smör till plåten

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom äggen och vispa ordentligt till en jämn smet. Avsluta med att kläcka och röra ner äggen med stora tag.

Smöra en långpanna och häll ut smeten. Ställ i mitten av ugnen i 225 grader tills pannkakan fått färg. Då är den färdig. En exakt angivelse för gräddningstiden är svårt att ge men det brukar ligga mellan 25-30 minuter

Servera pannkakan med vispad grädde och hjortronsylt. Det kan också vara gott att steka lite bacon eller fläsk och servera på sidan av. Då passar rätten både vegetarianer och kötttätare.

Hjortronsylt är enkelt att koka själv. Låt frysta hjortron tina på svag värme i en kastrull på spisen. När de smält så sockras de efter tycke och smak. Sedan får kastrullen stå kvar på plattan så att sockret löser upp sig och sylten tjocknar. Töm därefter upp på väl rengjorda burkar. Gott!

Och så två små tips!
Har du mjölk som snart går ut? Frys in och plocka fram när du ska göra pannkaka. Och får du rester över från middagen är det gott att tärna och steka pannkakor med lite smör och socker.

Älskar bärmånaderna!

Hjortronplock tillhör sommarens bästa dagar

I Västerbotten är det viktigt att “plocke berään”

Då fick jag hjortronfeber!