Persikoflarn

Välgräddade persikoflarn på plåtform.Gjorde en av mina godaste grejer för någon dag sedan. Persikoflarn med mörk choklad.

Det är verkligen enkelt – otroligt enkelt!

Så här gör du persikoflarnen:

Beräkna en smördegsplatta per person.

Låt tina och gör sedan två rundlar i varje platta genom att trycka ner ett glas. Man kan trycka ganska hårt, men degen ska fortfarande hänga ihop.

Sedan penslar man allt på smördegsplattan med ägg- utom inuti själva rundlarna, där pickar man bara med gaffel.

Därefter river man lite mandelmassa och och lägger i rundlarna, med frukten ovanpå. En halv persika per flarn brukar räcka.

Avslutningsvis hyvlar man över ett tunt lager smör.

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, tills de blivit gyllenbruna.

Låt svalna något och riv över mörk choklad, och dofta gärna över lite florsocker.

Ät halvljumma och njuuuut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

61 kommentarer på “Persikoflarn”

 1. Wow, vad gott det ser ut. Jag bakar ungefär en gång per år men detta är kanske 2011’s prestation? Blir himla sugen nu i alla fall!

  1. Nej, faktiskt inte! Men det är ju ett vanligt recept så det finns säkert där också. Leila gör SÅ mycket gott

 2. Åh Clara… Jag fattar inte riktigt beskrivningen här. Varför trycka rundlar? Jag hade förstått om det var så att man tryckte UT rundlarna, men så förstår jag att det inte är. Vad fyller det för funktion att halvt trycka ett glad på plattan? Tacksam för svar så att jag redan ikväll kan persiko-njuta!

  1. Eftersom man ska picka med gaffel i cirklarna så gissar jag på att det är för att de inte ska bli så fluffiga just där…eller? 🙂

  2. Jag tror att man gör det för att degen runt rundlarna (på vilka persikorna läggs) ska kunna jäsa fritt så att det blir sådär luftigt och frasigt som det ser ut på bilden. Annars skulle persikorna kanske tynga ner smördegen på kanterna.

   1. Smördeg innehåller inte jäst, och jäser därmed inte, det är fettet (vilket i äkta smördeg kavlas in i omgångar) som gör degen “skivig” och därför höjer den sig i ugnen (då det kommer in luft emellan lagren). Det är dessa lager man pressar samman med hjälp av glas och pickning. Därför ligger persikorna kvar. Det finns dock smördeg med jäst, den kallas för wienerdeg. Men om man använder färdig smördeg (utan smör!!) så kanske det är jäst eller bakpulver i, det vet jag inte.

     1. Ja visst är det gott! Precis som du säger innehåller den ingen jäst. Däremot brukar jag använda ordet jäser till allt som ska “resa sig” i ugnen. Såväl pannkaka som smördeg. Men det kanske är ett dialektalt uttryck…

    1. Tråkig men korrekt: Vad menar du med “utan smör”? Är det inte smör i SMÖRDEG?! Eller menar du att det är margarin istället? I mina färdiga fyrkanter är det vetemjöl, margarin och vatten vilket väl snarare är bättre eftersom det inte blir lika fett och omättat fett är nyttigare än mättat (tror jag iaf) och sen ska det ju som sagt vara smör på! Men kanske skulle man säga “margarindeg” istället… 😉

   2. Fast persikorna ramlar väl inte av om man lägger dem på typ HELA plattan?! Får ju inte plats så mycket i små hål… Jag gjorde min egen variant: Tog lite smör på plattan och la sen persikoskivor på, ca 4-5, rev lite mandelmassa över och sen in i ugnen! Tog bara några minuter innan mandelmassan fått färg (man får passa noga). Tyckte degen höjde sig ganska bra ändå (kanske inte lika mycket som din) och blev spröd och frasig. Den blev hur som helst JÄTTEGOD!!
    Men nästa gång ska jag lägga mandelmassan underst istället så den kan vara inne lite längre. Hur länge brukar du ha? På min förpackning står inget om rundlar, bara lägga på vad man vill och 20-25 min (?) i 220 gr. Antar att man kan göra olika varianter?! Tack för tipset!

 3. Det ser supersmarrigt ut!
  (en liten parentes, jag är rätt säker på att denna typ av bakverk heter flan, utan r :))

 4. jag förstår inte heller det där med rundlarna. Man ska väl lägga persikorna i cirkeln, eller? och jag antar att du har gjort på ett annat sätt, eftersom dina är rektangulära?

  1. Du trycker löst ner glaset i rektangeln så att det ej går rakt igenom. Smördegsrektangeln ska fortfarande sitta ihop. Inuti/på själva rundeln (som du pickat med gaffel) lägger du mandelmassa och persikor.
   När du sedan sätter in det i ugnen så reser sig degen runt omkring rundlarna som en liten “mur” runt persikorna som då ser lite inbakade ut 🙂

 5. NU har jag äntligen lyssnat på ditt sommarprogram och måste bara tala om för dig hur bra jag tyckte det var! Förlorade själv min mamma i cancer när jag var 15 och kan fortfarande (15 år senare) komma ihåg känslan den dagen vi fick höra att mamma inte skulle överleva.
  Stor kram till dig och din familj, är helt övertygad om att din mamma ser dig och är galet stolt över sina döttrar.

 6. Clara. Inte angående inlägget, men kanske svarar du eller någon annan ändå. Visst betyder “EFK” Evangeliska Frikyrkan?

  De svarar i alla fall “Nej” på frågan “Är det förenligt med er lära att leva i en homosexuell relation?” när Svenska Dagbladet frågar. Och de är inte ensamma… Vad tycker du om detta? Du som annars är väldigt noga med jämställdhet, allas lika värde osv. Det går som inte ihop för mig. Snälla, förklara.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/statliga-bidrag-trots-diskriminering-av-homosexuella_6360744.svd

  1. Jag har bara hört “EFS” vilket betyder “Evangeliska fosterlandsstiftelsen” men kanske finns det nåt som heter “EFK” också. Tycker inte man ska hänga upp sig så mycket på olika förbunds eller kyrkors resp åsikter och värderingar. Det är ju just därför vi har demokrati med åsikts-, yttrande- och föreningsfrihet etc. För att man är OLIKA och ska få tycka vad man vill! Det betyder inte att man inte tycker alla människor är värda lika mycket för det tycker de. Delar man inte deras åsikter behöver man ju inte vara med! Det finns ju typ föreningar för allt numera… Det viktigaste är ju att staten och lagen är neutral (DiskrL etc). Men detta kan säkert Clara förklara bättre!

   1. Från “Vanliga frågor”: “Vilken kyrka är du med i? En församling inom samfundet EFK.” Evangeliska frikyrkans hemsida är efk.se, så jag antar att det är samma. De använder förkortningen EFK på sidan också.

    Clara är i så fall med i ett religiöst samfund vars ställning är att det inte är okej att leva i en homosexuell relation. Jag blir förvirrad av detta då jag inte fått den uppfattningen att det är något Clara står för. Jag kan självklart ha missuppfattat det dock. Självklart är alla olika, självklart får man tycka vad man vill. Jag vill bara veta vad Clara tycker/hur hon tänker.

    Och för övrigt är ju staten inte neutral eftersom dessa samfund får bidrag. Också för övrigt tycker jag alltid det är märkligt när folk säger “bry dig inte” och “man får faktiskt tycka vad man vill” samtidigt. Man får tycka vad man vill i sin ensamhet men inte fråga någon annan om vad den tycker? Diskutera mera, tycker jag. Först då kan vi ju förstå varandra.

    1. Nu är ju EFK ingen sekt som kräver av sina medlemmar att alla ska tycka likadant, utan en vanlig frikyrka (sammanslagning av tre små samfund som tidigare hette Helgelseförbundet, Fribaptistsamfundet och Örebromissionen). Jehovas vittnen däremot har en central lära som lärs ut till medlemmarna till punkt och pricka.

     Staten stöder yttrandefrihet och åsiktsfrihet genom inte bara bidrag till religiösa samfund utan också genom stöd till folkhögskolor som ju alltid har en viss profil och inriktning, en del religösa, någon feministisk, någon humanistisk osv. Frikyrkorörelsen är ju en av de fyra stora svenska folkrörelserna (arbetar-, kvinno-, nykterhets-), en del av demokratiseringen av Sverige, med andra ord. Sedan uppstår ju problem naturligtvis när en grupp människor med antidemokratiska åsikter, typ nazister, vill ha stöd. De har ju rätt till sin åsikt, men…

  1. Min innehåller margarin (olika oljor mm) men det står inget om härdat fett vilket jag tror de måste skriva ut i så fall. Annars kan du ju göra egen!

 7. Jag fattar inte beskrivningen. Du måste tänka att du ska beskriva för kak-puckon. jag fattar inte vad jag ska göra. Dina kakor ser ju avlånga ut. De ser ju inte ut som rundlar ett dugg.

  1. Om du skrollar upp lite kan du läsa några kommentarer som förklarar mera utförligt om du fortfarande inte fattat. Det står väl inte att de ska vara runda eller?! Testa gärna mitt sätt! (se ovan)

 8. haha, jag älskar smördeg, man kan ju göra ALLT med det! och just nu är det perfekt att baka med persikor, de kostar inte mycket och är otroligt goda =D Tack för receptet, blir säkert så att jag provar det, låter som en toppenkombination!

 9. Alltså, jag är kanske dum här men jag ser inget om man ska använda inlagda persikohalvor på burk eller om man ska/bör/kan använda färska persikor? Hjälp!

  1. man kan göra båda fast färska är helt klart godast.Har du inte persikor funkar äpplen, päron eller bär lika bra!

   1. Å, tack för snabbt svar. 🙂
    Ska nog prova med något annat än (färska) persikor, som jag inte har hemma så ofta. Lättgjorda, snabbgjorda desserter är ju underbart!

 10. Har just prövat receptet – det blev fantastiskt gott! Om man är extra dekadent kan man gärna ta ett litet glas portvin till, mycket trevlig smakkombination.

  Förresten: Nästa gång tar vi nog varsin halv smördegsplatta till maken och mig, det blev lite mastigt med en hel… Döttrarnas – 1,5 resp 4 år – intresse var (helt väntat) måttligt, de fick glass till efterrätt i stället.

  /Helt nya läsaren Sara

 11. Hjälp va gott det låter!
  Hur mycket mandelmassa är tankem att man ska använda per flarn? Är det bara lite riv eller ska det bli som en deg?