Middagstips – zucchinibiffar

Fyra grönsaksbiffar serverade med kokt potatis.

Vegetariska biffar av zucchini på middagsbordet. Om man odlar zucchini kan det vara svårt att veta vad man egentligen ska göra av den enorma skörden som brukar bli.

Dessa grönsaksbiffar är dögoda och receptet kommer från Jakobs mormor Elsa.

Du behöver:

1/2 zucchini

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 burk kikärter 190 gram

50 gram hasselnötter

1 ägg

salt, peppar, smör

Sås: Crème fraiche samt lite honung och rosmarin

Så lagar du zucchinibiff:

Riv zucchinin och krama ur vätskan. Skala och hackaal lök.

Mixa kikärtrna och hacka nötterna.

Blanda ner alla ingredienser, plus ägget och kryddorna och forma till biffar.

Stek dem i smör i stekpanna. Ca 4 min per sida.

Servera med potatis eller andra rotsaker, tillsammans med den goda såsen.

Testa squash istället för pasta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

74 kommentarer på “Middagstips – zucchinibiffar”

 1. Ser så gott ut;) Undrar vad jag kan byta ut hassel nötterna med, eftersom jag inte tål nötter men älskar dem. Jag kommer nog på något. Jordnötter blir nog fel smak, men de tål jag. Ha det gott, kram Petra

  1. Prova solroskärnor, eller mandel, om du tål det. Nötmjöl av alla slag fungerar på samma sätt.

 2. Åh härligt tips! Vi har minst fem stycken gigantiska zuccinisar som måste tas hand om inom kort. Tur att det är så gott 🙂

 3. Hej Clara, jag är uppväxt på skånska landsbygden och min mamma odlade massor av grönsaker och vi var nästan helt självförsörjande vad det gällde frukt och grönt under min uppväxt. Och även om jag såklarat har vetat om det kom jag liksom på det igår när jag lyssnade på ditt sommarprogram på min dator när jag lagade mat. Det var en aha-känsla! Himla fint program du hade!
  Då på 70-talet var det inte prat om miljö såsom det är idag utan det var mera “gröna vågen” och bo på landet och vara fri. Mina föräldrar berättade för mig när jag var barn att det fanns barn i stan som inte visste var mjölken kom ifrån och att de trodde att fisken var fyrkantig som i frysdisken.
  På tal om zucchinin så var det en av min mammas favoritgrönsaker att odla..så vi åt det stekt, grillat, syltat och ja på alla vis man kan tänka sig..än idag skrattar vi åt all zuccini vi åt när jag var liten. Fast vi kallade det squash.
  Ha det så bra!
  Hälsn. Nina

 4. Mm, de ser goda ut och låter goda när jag läser receptet. Jag brukar göra hasselnötsbiffar med keso som är en stor favorit.

  1. Hej Frida! Jag gillar också Claras glas,,har sett dem tidigare på bloggen så jag blev överlycklig då jag sprang på 6 st gröna och 6 lite mindre röda glas på loppis för en sådär 30 kr för alla;) Kika in på nät auktioner och liknade sidor där kan du säkert fynda dem.
   (Jag ska fota mina med detsamma och lägga ut på min blogg…de är perfekt att ha lite glass och bär i…passar till så mycket;))

 5. Vi brukar höra en väldans god zuccinikaka, nästan om morotskaka men med zuccini i. Den kan man äta ordentligt av!

 6. Lite OT men jag tycker B´s rum var så himla fint så när vi gjorde ett eget rum till vårt troll valde vi också gult (som vi inte alls hade övervägt innan!) Lite starkare kulör och lite mer färger än B kanske men vad soligt och fint det blev! En riktig inspiratör är du. TACK!

 7. Åhh vad goda dom ser ut 🙂
  Vi har också nötallergi i familjen och jag brukar byta ut dom i recept mot solroskärnor eller pumpafrön, brukar funka fint 🙂 Här passar det nog bra med solroskärnor kan jag tro.

  Tack för en trevlig blogg!

 8. Ser väldigt gott ut! Jag tycker det låter toppen att odla sina egna zuccinis och skulle gärna göra det själv. Har du odlat dem i trädgårdslandet eller har du växthus? Är helt novis på området och vet inte vad som funkar här uppe i Västerbotten.

 9. Hej Clara! Åh, det är så himla gott med hasselnötter i biffarna. Jag bara undrar ungefär hur många portioner det här receptet ger? Kram!

   1. Ofta står det hur många zuchini det ska vara i ett recept – men inte hur stora! När du skriver en zuchini, ungefär hur många gram menar du då? Kan ju variera rätt friskt.

    1. en normalstor! Typ den strl som de brukar vara i affärerna. Där håller de ett särskilt mått,

 10. åh! om du inte bara har mycket zucchini utan även många zucchiniblommor kan du äta dem med! doppa i lite ägg och stek. det brukar min farmor göra!

 11. Gillar inte direkt Zuccini eller Kikärter var för sig men detta lät ju jättegott om man kan mixa allt o få en blandad smak! Helt plötsligt så sticker inte nån av dem ut för mycket och tar över smaklökarna.
  Måste testas! men tror jag gör en aioli till sås istl 😀

 12. PS) är inte nykokt potatis så himmla gott?! och igentligen behöver man bara lite liiiite salt o en klick smör på NAMNAM!!

 13. Vi gjorde squashpasta igår, fram med potatisskalaren bara och skala en massa långa strimlor av squashen. Så fick de koka med i svamp/baconpannan en stund. Jättegott!

 14. Jag hade samma problem förra året, missar man skörden en dag så har man en bamsing i landet sen. Därför blev jag så glad när jag hittade ett recept på squashkaka (eller falsk ostkaka som det också kallas). Den blir dessutom bäst på de som hunnit växa lite för mycket.

  1 kg skalad och urkärnad squash
  4 ägg
  1 dl vetemjöl
  1 dl socker
  5 dl mjölk
  20-25 mandlar (hackade)
  ev. 1 rivern bittermandel eller några droppar bittermandelolja

  Skär squashen i små bitar, förväll ca 10 min eller tills bitarna är så mjuka så att de går att mosa sönder (jag brukar mosa o köra med elvispen).

  Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjöl och mjölk och sist mosad squash och mandlar.

  Häll smeten i en mindre långpanna eller stor ugnsform (smord). Kakan bakas i 200 grader i 1,5 timme, nedre delen av ugnen. Efter 45 kan man behöva lägga på lite aluminiumfolie resten av tiden.

  Avnjutes bäst med vispad grädde och bär!

 15. De ser jättegoda ut!

  Har precis kommit hem ifrån Italien där vi åt massor med Zucchini! Där blev vi även serverade Zucchiniblommor med olika fyllningar. Fantastiskt gott!

 16. ett tips på vad du kan göra mer…..fast det kanske du redan provat. byt ut morötter i morotstårta till zuccini. Det blev fantastiskt saftig o god kaka!

 17. Åh jag blev så inspirerad av dig så jag lagade zuccinibiffar till lunch idag, mycket goda blev dem!

 18. Ooolala vad det där låter gott! Ett annat smidigt och gott sätt att använda upp zucchini på är att blanda ner riven zucchini i quinoasallader. Ger både bra saftighet och crunch.

 19. En gammeldags, men fin ting å gjøre med zuccini/squash, er å forvelle den, dvs. dele den i biter og legge den i kokende vann i ca 2 minutter, deretter i iskaldt vann (med isbiter). La den rene litt av, og frys den i passelige porsjoner, så kan den brukes til ALT utover vinteren.

  eller hva med å rive den og blande den i deigen og lage brød eller rundstykker? Som kan fryses og er gode f.eks til suppe.

  Heldigvis holder squash seg uvanlig lenge i kjøleskapet også!

 20. Detta angenäma problem har jag också 🙂
  Har hittat ett recept på squashplättar:
  800-1000 g squash
  3 ägg
  3 dl vetemjöl
  1 tsk salt
  Riv squashen grovt.
  Blanda allt. Ta mjöl tills det blir ganska trögflytande. Beror på hur vattnig squashen är.
  Stek på medelhög till hög värme i mycket smör. Låt landa på hushållspapper.
  Servera med sött eller salt till.
  Kalas gott!

 21. mm det lät ju himla gott med hasselnötter i biffarna. jag gjorde kikärtsbiffar för ett tag sedan med persilja i men nästa gång ska jag nog allt variera dem med nötter och zuccini istället. tack för tipset!

 22. Jag har ett supergott recept på zuccinibollar som jag ätit när jag varit i Grekland. Bäst smakade dom på en skabbig liten familjerestaurang som låg uppe på en klipphylla långt utanför “stan” och alla turiststråk.
  Det är lite samma idé som falafel.

  Man gör en deg med couscous, riven (avrunnen) zuccini (det ska vara mycket zuccini), vitlök, salt, peppar och kryddor (t.ex. mynta, oregano och basilika). Ibland tillsätter jag lite potatismjöl för att få ihop degen bättre. Sen rullar man degen till små bollar i köttbullsstorlek och friterar eller steker i solrosolja. SUPERGOTT.

 23. Testade biffarna och de blev supergoda. Fast jag skippade nötterna och vitlöken. Nötter hade jag inte hemma och vitlök tål jag ej. Serveredes med coscos och gräddig senapssåd. Gott.

 24. Enorm skörd? Jojomensean! Ett av mina smärtsammaste matminnen från barndomen var den sommaren min mor valde att satsa sitt starkaste kort på att bara odla zuccini. Jesus frid. Det blev stekt, inlagd, upplagd, avlagd, inbakad, utbakad, syltad, saftad, kryddad, sockrad, och saltad zuccini en hel sommar. Inte så tokigt, kan tänkas. Men hade man redan i början av sommaren lite svårt för nyss nämna grönsak, och dessutom var ett ganska blygt och försiktigt barn som aldrig vågade säga “Du, jag tycker nog inte om det här” till sin mor, blev det inte bättre framåt augusti. Nåväl, nu är jag vuxen och får rysningar längst ryggraden bara jag går förbi zuccinisarnas bo i grönsaksdisken. Men, behöver du fler recepttips så ska jag genast ringa min mor. Hon sitter inne på en uppsjö. Lovar.

 25. vi fick alltid enorma mängder squash över när jag var liten också. då gjorde mamma litervis med squashsylt som är ungefär den godaste sylten någonsin! till plättar, nomnom.

 26. Åh, perfekt med alla zucchinirecept! Jag har också lyckats alldeles väldigt bra med zucchinin den här sommaren. Kylen är full, alla vänner och bekanta har fått zucchini, och jag måste erkänna att jag börjar tröttna lite nu… så perfekt med lite ny inspiration!
  Mitt senaste/bästa tips i ämnet- inlagd zucchini (bara att leta upp recept på inlagd gurka, men använda zucchini istället). Funkar bra även om de hunnit växa sig lite för stora, och så har man att njuta av långt fram i höst.

 27. biffene ble gode – men veldig løse i deigen, og vanskelige å snu, sa min mann som fikk jobben med å steke dem. Han ville ha i et ekstra egg, jeg vet ikke? ville potatismjøl vært bedre????? veldig godt til fullkornspasta og ratatouille.

 28. De blev jättegoda. Rätt smakmagi… Trots att de föll sönder. Ska prova mer finriven zuccini nästa gång, och lägga ner lite mer tid på att få ur vätskan. Hade cashew istället för hasselnötter och yoghurt istället för creme fraiche. Mycket gott!

 29. åh Clara, jag kan inte tacka dig nog! Helt underbart recept som ska bli min söndagsrätt varje vecka. Tror jag missförstod bara, skulle man inte äta smeten? För hälften gick nog åt bara till det 😉