Äpplen och bakingredienser pĂ„ köksbordet.

En klassisk Àppelpaj passar i alla lÀgen. Idag hade jag nÄgra kompisar pÄ besök. Mycket bebisprat blev det med en höggravid, en nyförlöst och sÄ jag dÄ.

Otroligt skön dag. Precis som jag förestÀllt mig hur mammaledighet ska vara. Sitta inne och fika nÀr det Àr dÄligt vÀder och bara ta det lugnt. Jag bakade en Àppelkaka och bjöd pÄ.

Skivade Àpplen i pajdegsklÀdd form.

Äppelpaj

Portioner

ca 8 bitar

Tid

över 120 minuter

Ingredienser

  • 500 gram smördeg

  • 5 stora Ă€pplen

  • 500 gram mandelmassa

  • 5 Ă€gg,

  • 3 dl creme frasiche

  • 2 dl philadelphiaost

  • En matsked kardemumma och strösocker efter tycke och smak.

Gör sÄ hÀr

  • Kavla ut degen sĂ„ att den tĂ€cker insidan av en springform.
  • SkĂ€r Ă€pplena och tĂ€ck botten med ungefĂ€r hĂ€lften av klyftorna.
  • Blanda alla övriga ingredienser till en smet och hĂ€ll hĂ€lften av den pĂ„ Ă€pplena.
  • Upprepa proceduren med ett nytt lager klyftor och hĂ€ll pĂ„ resten av smeten.
  • Den smördeg som blev över anvĂ€nde jag för att skĂ€ra ut degremsor till ett rutmönster. De lĂ€gger man ovanpĂ„ pajen och nyper fast i kanterna.
  • GrĂ€dda pajen i nedre delen av ugnen i 80 minuter pĂ„ 175 grader.
  • LĂ„t sedan stĂ„ nĂ„gra timmar, gĂ€rna ett dygn, innan servering, sĂ„ att den sĂ€tter sig ordentligt.
  • Ät med vaniljgrĂ€dde. Sablarns gott!
FÀrdigbakad Àppelpaj med frasiga kanter och rutmönster ovanpÄ.

Snabb Àppelpaj för tvÄ

KnÀckig Àppelpaj med vit choklad

God paj med Àpplen och kokos