Jag beställde risgrynsgröt till middag av Jakob idag. Jag är alldeles för otålig för att kunna laga den själv. Men krydda gör jag. Det är supergott med lite vanilj och mortlad kardemumma i gröten precis när den nästan kokat färdigt. Sedan kanel och socker vid serveringen. Fruktansvärt gott.
39 svar
Eller med smör (så det blir en liten smörbrunn i mitten) istället för kanel och socker. Det lärde jag mig av min norska kompis när jag var fem, been hooked ever since.
I Dalsland kallas det smörhôla, håla alltså. 🙂
Cool! Min släkt från Jämtland säger smörbrunn.. kanske jag skrivit redan, gott är det i alla fall! Gärna ska smöret vara lite saltat… Mmmmmm
Kommer också från Jämtland men jag kör med BÅDE smör och (mycket) kanel och socker…sjuuukt gott! 😀
Kallas för smöröga i Norge… Blä. 🙂
Oh.. nu blev jag också grötsugen! Sån där gröt som lägger sig som bomull i magen 🙂 Superfint kort med!
Håller med Sanna. En klick smör är ljuvligt i gröten. Därifrån där jag kommer, i de djupa värmlandsskogarna, där säger vi att vi äter gröt med smôrhôl.
Risgrynsgröt så gott får bli i morgon här hemma. Tack för tipset
Det är ju jättelätt att koka själv i en stor kastrull. Sen får den stå på ute på trappen, så karvar man bara det man vill ha. Dessutom är det ju fritt fram för eventuella hustomtar. Har du en sådan?
Var det inte du som skulle lära män städa? Det är betydligt tråkigare än att göra gröt.
Jag återkommer med min städkurs för män nu i vardande.
Hej Clara!
Jo, jag har fått för mig att jag läst någonstans att du blev troende först i sena tonåren, alltså att du inte är “född in i det”. Är din syster också med i samma kyrka som dig, eller tror hon inte alls? Var Jacob troende innan ni träffades? Har någon i din familj blivit inspirerad av dig och också blivit kristen?
En sak till!
Kan du hålla med mig då jag tycker detta klipp när Ulf Ekman pastor i livets ord, Talar i tungor är obehagligt? Talar ni i tungor i din församling? Ser era möten ut som de gör i filmen? (Jag är själv med i Svenska kyrkan så allt sådant här känns så obekant för mig)
http://www.youtube.com/watch?v=7YJiDOr6328
Men just! Jag hade nästan glömt gröten! Och här sitter jag och äter fil och musli till middag i brist på ork och lust. Det är ju då gröten kommer in.
Ja det tar ju sån fruktansvärd tid att koka egen risgrynsgröt.. Men gott blir det. Fast eftersom det är så tidskrävande och mättande brukar jag inte koka egen mer än en gång per år :p
Tar inte mer än 50 minuter max. O det kan det ju va värt.
Kannel, socker, kardemumma… låter mer som fika än midddag, men otroligt gott! 😉
Åh, så gott det ser ut! Får lätt se till att koka en stooor kastrull med gröt imorgon!
åh, ja, risgrynsgröt! såg rispåsen idag i skafferiet och tänkte, att det är nog dags snart… kan undras om det är ok med lite för gammalt gryn?… får testa!:)
Åh, vad gott!
Gröttips, koka upp gröten som vanligt men ställ sedan in den i ugnen på ca 100 grader, klart på en timme – max. Så slipper man allt rörande i kastrullen.
Julgröt är så god. Det åt jag idag 😀
Oj vad sugen jag blev nu! Det blir gröt imorgon!
Åh, nu blev jag faktiskt riktigt grötsugen. Kanske dags att äta vinterns första risgrynsgröt. Tack Clara för att du bidrar med mys nu i mörkret
Hihi, har du haft lite blogg-abstinens händelsevis?
Så himla kul/mysigt/intressant/bra (vet inte riktigt vilket adjektiv jag tycker passar bäst in, huvudsaken är mest att det är ett positivt (: ) att du är tillbaka på bloggen igen. Förstår att det var helt underbart med semester & det är du givetvis galet värd, men din blogg lyser upp när jag känner mig närmast deprimerad & benägen att gå & lägga mig redan kl 17 & sova till 8 för att slippa mörkret. Har svårt att komma i mysstämning, det känns mest tungt.
Heja dig i varje fall! Du har en sån himla bra blogg (: tack för att man får läsa
Mm, jag har precis börjat pynta granen och det skulle passa alldeles prima med risgrynsgröt – som jag tyvärr har ovanan att äta med sirap. Så sött så det ilar i tänderna!
Mm, det er godt! I Norge slenger vi på et smørøye også – altså en klick smør 🙂
I Hälsingland kallas det smöröga 🙂
Oh my, jag förnam kanel-gröt-socker-mjölk-mys-lukten när jag såg bilden, det brukar inte bli ett så starkt luktminne för mig någonsin 😀
Ååååhhh! Tomtegröt! Mums! 🙂
Åh så gott, vilken fin bild. Välkommen tillbaka till Sverige förresten Hej Helena i Småland
åh vad man plötsligt med sugen på risgrynsgröt nu åh. måste äta det nån dag!:)
Risgrynsgröt är en höjdare även om man lagar den ute i skogen över öppen eld!
Härhemma längtar vi till första advent då vi gör första storkoket av julgröt, det är sååå himla gott.
Jag satte nyss i mig en korv Euroshopper-risgrynsgröt. Gott. Varifrån kommer tallriken förresten? Den är så fin och ser lagom djup och rymlig ut.
Jag blev lärd ett väldigt enkelt trick när det gäller gröt koket…bara allt börjat koka,tar man bort gröten från plattan och lindar in den i filtar,och bara låter den vara…enkelt och EXTREMT lätt!!
åhh gud vad längesen och va GÖTT med gröööt<3
Härligt stämningsfull bild!
Här blir det också risgrynsgröt den här veckan. Att koka den är dock min uppgift här hemma, vare sig jag har tålamod eller inte. Gott är det i alla fall och jag får väl prova det där med att stoppa in den i ugnen på 100 gr. Det lät bra.
Clara! Jag har ett superbra tips på risgrynsgröt som reder sig själv om man inte orkar passa spisen. Man bara följer det vanliga receptet tills man har kokat upp mjölken med riset, då stänger man av plattan, tar av kastrullen och lindar in den i en massa filtar och låter det stå till sig över natt. Bränns aldrig vid!
Lät super gott! Ska prova att krydda med vanlig & Kardemumma till jul 🙂