Saffranslängd godare än lussebullar

Blänkande nygräddad ligger den gula saffranslängden på en plåt.
Jag älskar lussekatter men något som är snäppet godare är lusselängder med mandelmassa och rostad mandel.
Saftigt och smakrikt. Dessa tänkte jag äta i morgon på andra advent!

Till saffransdegen behöver du:

2 kuvert saffran
3 dl mjölk
50g färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gr mjukt smör
1 ägg
ca 11-12 dl vetemjöl
Mandelmassa
Mandel

Så här bakar du en lusselängd:

Mortla saffran med lite socker.
Häll mjölk i en kastrull och värm till 37 grader tillsammans med saffranssockret.
Smula ner jästen i mjölken.
Rör sedan ner det mjuka smöret, socker, salt och ägg i mjölken.
Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop.
Den kan gärna vara lite kladdig, hellre kladdig än helt torr.Jäs degen under bakduk i 40 minuter.
Ta upp degen, dela den i två bitar. Kavla ut till en stor rektangel.
Riv mandelmassa och över degplattan, hyvla eventuellt några skivor smör och lägg ovanpå. Hacka rostade mandlar och strö över.
Rulla sedan ihop degen till en lång korv. Lägg på plåt med papper under.
Klipp jack i i degen så att en “fläta” bildas.
 Låt jäsa ca 30 minuter.
Pensla med ägg, strö över mer hackad mandel och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15 – 20 minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

46 kommentarer på “Saffranslängd godare än lussebullar”

  1. Nämen en lusselängd, de låter spännande. Skulle verkligen sitta fint med något gott till advent, får se om jag knåpar ihop en sådan idag:)

  2. Åh, gott!

    Idag stod jag i köket och lyssnade på p1 och kavlade knäckebröd, och så kom Husmorsskolan på. Jag brukar lyssna på podcasts och har ingen koll på sändningstider, så det kändes fantastiskt fint. Tack för ett bra program!

  3. Hej Clara!

    Nu kommer en kommentar som inte alls har med detta inlägget att göra utan istället det inlägget där du och lilla B (båda dressade i klänning) var fint tillpiffade inför kalas som väckte en himlans massa åsikter.

    Jag serverar på en restaurang och igår strosade det in en kille (i 25-30-års åldern kanske) i restaurangen med en utstyrsel som fick mig att le stort! Han var klädd i lila strumpbyxor och en grå, knälång tweedkjol, till detta en matchande skjorta. Det var ingen teater och inget ploj över det, utan det var så han var klädd för dagen. Så pyttsan på de som säger att lille B inte kan bära en rosa klänning!

    Ha en superdag 🙂

  4. Tips! Saffran är kanske världens bästa godaste krydda. Men testa med kesella i degen så blir längden/bullarna saftigare! Gott!

  5. Så brukade jag också baka mina lussebullar när jag bodde i sverige – blir så mycket godare & saftigare än vanliga bullar. Brukade också strö över russin innan jag rullade ihop bulldegen.

  6. Det är härligt att baka, men nu har jag så ont i h, ben o rygg, blir det inte bättre blir det inte något julbak, hoppas på det bästa.

  7. Hej!
    Ville bara säga att jag tycker du har en jättefin blogg!
    Vi gjorde adventskakan som det fanns recept på i Du&Jag för typ ett år sedan för någon dag sedan och den var så sjukt god!
    Lusselängden ser också väldigt spännande ut.

  8. 🙂 De senaste gångerna vi bakat bullar har vi använt vanlig jäst. Har inte förstått skillnaden. Söta degar speciell jäst? De såg i alla fall mycket gott ut!

  9. Hej clara. Här kommer ett bloggtips från mig till dig. ttt-truth.blogspot.com. En av mina favvobloggar. 🙂

  10. nu har jag bakat dina pepparkakskolakaor och ska ta med till en inflyttningsfest. de smakar gott! 🙂

  11. Jag älskar både saffranslängder och lussebullar och jag ser dem som outbytbara, båda vill jag äta minst en gång av varje jul.

  12. Jag brukar följa det receptet men dessutom ha i en burk kesella. Gör underverk för saftigheten =) Testa det, du kommer inte bli besviken!

  13. Jag bakade nyss saffransbullar, mums! Med vit choklad i degen och riven apelsinskal i mandelmassan. Lyx-gott!

  14. Blanda riven mandelmassa och äggvita till en smet och bred ut så blir det saftigare fyllning med mer smak! Vill man ha i russin så är det klokt att lägga dem i blöt först en stund, annars blir de så torra och tråkiga eller så drar de åt sig fukt från bullen/fyllningen;)

  15. Bra beskrivning av klippta flätor: Ta en ren sax och klipp från ena änden, men inte helt ner till bordet, ca 1 cm tjocka skivor som man växelvis viker mot mitten, sen höger, sen vänster tills rullen tar slut. Tryck och jämna till lite lätt.

  16. Jag fattar ingenting, mina längder blev minst 3 gånger så stora! Använde iofs vetemjöl special och knådade degen ordentligt, men att det blev en sån skillnad? Rev 250g mandelmassa och rörde ihop med 150g smör och de blev jättegoda men svårgräddade.

  17. Tack för härliga recept, har precis tagit ut flätorna ur ugnen (måste dock öva lite på klipptekniken…) och ska fortsätta med att testa att koka saffranskola! Jag har läst din blogg ca ett år och tycker oerhört mycket om den; den och radioprogrammen ger mig massor av inspiration och Du verkar vara en stark och klok kvinna. Fortsätt så!

    Julhälsningar från Uppsala.