Kyckling med smak av saffran och apelsin

Gyllenbrun kyckling serverad med ris och purjo.

Detta är ett himla gott kycklingrecept. Jag lagar det inte så ofta då kyckling, om man ska köpa en ekologisk sådan, inte är särskilt billigt. Men det är ju precis som det ska vara!

Några har frågat var man får tag i Bosarpkyckling så här långt norrut. Svaret är ICA Kvantum på Umedalen i Umeå. Tror det är enda butiken som har det. Fråga annars i era butiker. De flesta brukar kunna ta hem det och dessutom visar man då butiksinnehavarna att det finns ett intresse för ekologiska råvaror.

Du behöver:

Kyckling 1 kg

10 Scharlottenlökar

3 morötter

1/2 purjolök

1 pkt saffra

Skalet+saften av 1 apelsin

5 dl vatten

hönsbuljong

2-3 msk Maizena

Salt, peppar, vitpeppar

Så här gör du saffranskycklingen:

Dela kycklingen och bryn delarna i en stekpanna.

Lägg sedan över i en gryta.

Skala scharlottenlökarna och dela dem på mitten.

Gör långa tunna stavar av morötterna.

Lägg ner i grytan tillsammans med resten av ingredienserna (förutom purjon).

Låt koka upp och sedan sjuda i ca 20 minuter, eller tills kycklingen är helt genomkokt.

Plocka upp kycklingen och red av såsen med maizena.

Lägg i purjon och kyckligen och värm på.

Servera sedan grytan med ruccola och ris.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

34 kommentarer på “Kyckling med smak av saffran och apelsin”

 1. Det låter väldigt gott det där, när det blir en köttätardag här hemma ska jag definitivt prova det!

  Ett annat kyckligtips är kardemumma-kyckling. Jag har inte något färdigt recept på det men säg att du tar ditt recept, stryker saffran och tillsätter istället stötta kardemummakärnor och lite soja. Helt sjukt gott tillsammans med apelsinen, mm!

 2. Å, det här låter som ett recept helt i min smak. Dessutom köpte jag på mig ett gäng saffranspåsar när det var så billigt i december så jag har lite som tema att laga mat med saffran under året. Det här ska jag absolut testa!

 3. Saffran är så gott i mat! Brukar göra en fransk fisk & skaldjurs gryta med saffran… YUMMY! Ska nog lägga upp receptet i veckan. 🙂

  Köpte hem en massa saffran när det var billigt.. så har en del har gjort gottländs saffranspannkaka

  Tror jag testar din smarriga kyckling till helgen 🙂

  Tess

 4. ICA MAXI på strömpilen har också Bosarps kyckling 😀 Men så det fanns på Kvantum också, om jag vetat det när jag bodde där!

  1. Coop forum brukar också ha men inte alltid och vissa andra Coop har ibland så det går defintivt att få tag i ekokyckling i Umeå.

 5. Mmmm va gott detta lät!!! Då jag inte är så förtjust i saffran i just mat så tänker jag testa detta utan den gula kryddan, för jag ser att detta kan bli sååå gott i af! Tusen tack för fint recept!!! Mari.

 6. Det här med ekologisk kyckling är inte så enkelt. Det är lätt att tro att de ekologiska slaktkycklingarna har det bättre. Konventionella slaktkycklingar och ekologiska har samma föräldramaterial, vilket innebär att de är väldigt snabbväxande. För att de ekologiska inte ska växa för snabbt får de inte samma tillgång till foder som de konventionella. Samtidigt ska de ekologiska hålla en längre period, tror de är mer än dubbel så gamla som de konventionella när de slaktas, vilket ger dem ännu mer benproblem än de konventionella. De blir helt enkelt för tunga. Det finns för och nackdelar med det mesta, men jag vill bara belysa att ekologiskt är inte alltid toppen för djuren! För att ekologiskt producerad kyckling ska bli bättre måste nytt djurmaterial tas fram, dvs en långsamväxande linje. Jag älskar kyckling och väntar därför med spänning på en trevlig utveckling av den ekologiska slaktkycklingen.
  Tack för en FANTASTISK blogg!!

  1. Jag tänkte lite i samma banor. Tyvärr har ekologisk djurhållning ibland blivit till något som ser bra ut på papper men egentligen inte alls är speciellt bra för djuren. Långsamt-växande kycklingar för ekologisk produktion och jag är också absolut med! Har slutat äta fläsk och nöt såvida det inte är ekologiskt, vilket i praktiken för mig som student innebär att jag inte äter det alls. Kyckling har jag dock fortsatt med konventionell, just av ovan nämnda anledning. Likaså ekologiska ägg köper jag inte heller, allra bäst vore att hitta en lokal bonde som man vet har bra förhållanden och att köpa dem direkt från denne. Nina, du kanske vet (eller någon annan) om det är samma regler kring ekologisk kyckling som med ekologiska ägg, att man inte får ge kosttillskott i fodret? Kan ha blandat ihop det men vet att i ett av fallen får man inte ge kosttillskott på rutin i fodret och därför får djuren metioninbrist vilket leder till sinnessjukdom med beteendestörningar och mer pickning som följd.
   tycker att ekologisk är bra på väldigt många sätt (och i vegetabiliers fall definitivt godare!) men än så länge behöver man finslipa på en del regler.

   1. Sara -det är väl bara att gå in på KRAV’s hemsida och läsa deras regler kring kosttillskott? Kom ihåg bara att ekologisk är inte att likställa med KRAV. Eu har regler kring vad som räknas som ekologiskt -bara att läsa på deras hemsida.

    Vad menar du förresten med kosttillskott?
    Ni pratar båda om foder. Vilket slags foder är det ni menar? Pratar ni om den naturliga dieten som varje art behöver för att må bra? Eller pratar ni om det fodret som gör att ett djur växer snabbast på? Det vill säga foder som baseras på sädesslag eller majs/sojaprotein. För det är väl det fodret som används i konventionell uppfödning, där man i ekologisk djurhållning kan använda foder som är det naturliga för djuren -och då också i mindre mängd för att de ska växa normalt. Att ge nötkreatur “foder” är till exempel helt onaturligt för en gräsätare. De ska ha torkat gräs (dvs hö) som högst, om färsk gräs inte finns att tillgå. De mår inte ens bra i magen av t.ex kraftfoder.

    Jag kan hålla med om att just den ekologiska kycklingen kanske är av samma ras som konventionell och att den då kan få fler benproblem, om den nu får leva längre. Är det så i Sverige? Vad jag vet så är Bosarp de enda företaget som har en ekologisk uppfödning av slaktkyckling i Sverige idag, för att det är så satans dyrt att konkurrera med uppfödda burhöns utomlands. Vilken ras av kyckling använder de? När blir de slaktmogna? Vidare tycker jag att om man ska köpa kyckling idag -ska man köpa Bosarps. Annars ingen kyckling alls. Då visar man att man vill styra utvecklingen kring djurhållningen åt rätt håll -istället för att köpa konventionell. Vad ger man för signal till branschen när man köper konventionellt? Att kunden tänker på benproblemen som de konventionella kycklingarna från början har?

    För övrigt så kan man gå in på http://www.bosarpkyckling.se och själv se vilka butiker som har kycklingen i sitt sortiment. Hos just Coop heter kycklingen nuförtiden Änglamark eftersom de har blivit uppköpta av Coop på den delen av sin produktion.

    1. Jag har för mig att Bosarp har visat någon form av statistik att de har mindre problem med benproblem än konventionella kycklingar trots att de lever längre. Jag håller med att även ekologisk storskalig kycklinguppfödning är långt ifrån idealisk men den är nog den minst dåliga, precis som att köpa ekoägg för oss som inte kan ha egna höns.

     Ett nytt problem som kommer om man ska ha långsamväxande kycklingar till ekouppfödning är att vi måste börja tillaga kyckling på ett nygammalt sätt, man kan inte ta kött från en mer långsam ras och bara köra i ugn, det är ofta rätt segt och måste ofta kokas. Jag har vänner som föder upp egna höns som mer eller mindre alla sagt att första hemslaktade kycklingen smakade urk för de fattade inte att de var tvungna att tillaga den annorlunda.

 7. Vad gott det ser ut:) Jag äter sällan kyckling och nästan inte kött alls mest av djuretiska och miljöaspekter. Men när jag är i Skåne på sommaren brukar mamma bjuda på Bosarpskyckling och då brukar det vara väldigt gott. Jag tycker också att man kanske kan ha matvete eller bulgur till istället för ris. Men det finns ju ekologiskt ris förståss. Fortsätt tipsa om goda färglada rätter:) Det inspirerar!

 8. Saffran är en krydda som man antingen gillar eller så inte alls och jag hör till dem som inte ens kan äta lussebullar med saffran. Men det finns ju andra kryddor som passar med kyckling.

 9. Jag fattar inte om de tar livet av Bosarpskycklingarna i Skåne och kör dom upp till Norrland eller om ni har egen uppfödning norröver. Det är skumt att forsla mat kors och tvärs över landet.

 10. Annars blir min cyrrykyckling också gul och god. Receptet har jag fått i Finland. Varsågoda: Koka 1 kg kycklingfileer i form i ugnen med 3 dl vatten, 3 tsk salt, 3 tsk curry, 2 tsk paprikapulver. 45 min i 175 grader. Vänd bitarna emellanåt. Sila upp spadet och späd ev med mer vatten och krydda upp med mera curry och citronpeppar och hönsbuljong på tärning. Red av med vetemjöl eller Maizenaredning till en tunn sås. Häll såsen på kycklingbitarna och låt vara i 100-120-gradig ugn ca 20 min.

 11. Detta såg underbart mummsigt ut. Jag har gjort kyckling med apelsinmarinad och med saffransås men jag ska helt klart testa detta också :). Mumms med saffran!

 12. Pröva med quorn eller ännu hellre sojafilèer, båda produkter som är snällare mot djuren och tjänar på att sjuda tillsammans med goda smaker!