Jag minns inte var jag hittade den här briljanta bilden. Var det kanske hos lika briljanta Lady Dahmer? Jag tycker i alla fall att det är tröttsamt när män ska berätta för kvinnor att män minsann gillar naturliga tjejer. Att kvinnor är vackrast utan smink. Att kvinnor inte ska göra sig till. För de är mycket finare om de låter bli. Tycker männen som tydligen har vetorätt. Förlåt, jag tror att ni menar väl, men har vi bett om er åsikt? Vill vi ha ytterligare ideal att förhålla oss till?

Jag älskar smink och kläder. En vanlig hemmadag när jag inte ska träffa en skit kan jag ändå vilja sminka mig och klä mig fint. Inte för att få bekräftelse av en man. Utan för att jag tycker att det är roligt att vara kreativ och uttrycka mig. För att kläder skapar stämningar och förändrar hur jag betraktar mig själv. När jag gick i skolan kunde jag vakna tidigt och flyga ur sängen för att jag tänkt ut en särdeles lyckad outfit eller för att jag köpt en ny blå ögonskugga att sminka mig med. Den var en underbar känslan som bottnade i glädjen av att skapa någonting, kreera någonting som uttryckte vem jag var. Jag gjorde det inte för att tillfredställa killarna i skolan. Tvärtom blev jag istället hånad. Vafan, det ser ut som att du har en blåtira och vad är grejen med att bära kjol? Och de där stövlarna du har – det ser fan ut som strippstövlar.  Och när jag i sjuan färgade håret precis lika trendigt som jag sett en modell göra i Vogue stirrade de coola niorna på mig som om jag rymt från Beckomberga.

Nej, inte var det för killarnas skull jag ansträngde mig. Det var för min egen. Men jag gör mig inga illusioner – jag fattar ju att hur jag fixar mig ändå alltid är en frukt av samtiden. Vare sig jag väljer att följa trenden eller gå emot den. Men anledningen till att jag blir så otroligt trött på det där vacker utan spackel-tjatet är för att det bara är ytterligare ett ideal och krav för kvinnor att anpassa sig till. Ytterligare en sanning om hur kvinnor är och bör vara. Och för att det förutsätter att allt som kvinnor gör – gör de för att behaga män. Och vill jag en dag skita i smink och fina kläder så låt mig då göra det för min egen skull. Inte för att någon man avgjort att Clara är vackrast så.