Eldstad och höstpytt

Äntligen är årstiden här då man kan börja elda inne igen. Jag älskar att göra eld i vedspisen i köket och sedan gå och peta in en pinne då och då under dagen och hålla elden vid liv.

Det är fler än jag som gillar vedspisens värme. Hunden hamnar alltid just framför och själv brukade jag sitta i korgstolen och bada fötterna, när jag var höggravid, trött och frusen.

Det blev höstpytt till middag igår. Väldigt passande! När man ändå eldar i spisen kan man lika gärna laga maten ovanpå den. Pytten bestod av kantareller, potatis, lite älgkött, ruccola, morötter och så en god dressing ovanpå. Jag gillar att göra pytt med större bitar än i vanliga fall, det ger mer tuggmotstånd och mindre skolbespisning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

34 kommentarer på “Eldstad och höstpytt”

 1. Vad gott och mysigt! Jag älskar också att gå och småelda lite i köksspisen, det ger en fantastisk värme, och så är det så mysigt att laga mat där. Vi kokar julskinka och knäck och kola på vedspisen innan jul 🙂 Men i år har vi inte börjat än, men snart så… Hoppas du får en fin dag!

 2. Åh så mysigt! Vill också ha en kamin eller eldstad hemma, skulle sitta där hela dagarna och mysa och stirra på lågorna ^^

 3. Jovisst är det nåt särskilt med att elda!! Doften, suset och knastrandet och den härliga värmen! Härligt med höst, tycker jag. Och mina vovvar också!! Dom äälskar att ligga framför öppna spisen:)

 4. Jag har alltid önskat med en vedspis i köket. Tyvärr har skorstenen i vårt kök murats igen av tidigare ägere. Synd.
  Förutom myshetsfaktorn är det ju toppen att få laga mat på den. Kocklycka!

 5. Så gör jag också min pytt! Med roliga saker jag råkar ha hemma, och med större bitar så att man märker vad det är man stoppar i munnen 🙂 Älskar din spis.

 6. Vi har ingen spis nu, men jag minns när vi var på landet när jag var liten så var det så mysigt att gå runt och höra elden spraka. Förhoppningsvis flyttar vi ut på landet någon vacker dag så jag kan springa i trappor, peta i elden och höra golven knarra.

 7. Jag önskar SÅ att vi hade en eldstad av något slag. Finns ju knappt något mer rogivande än att sitta och mata elden. Den dagen vi skaffar hus vill jag verkligen verkligen verkligen kunna elda inomhus.

 8. Åh ja det är det bästa med kylan, att “elda sig varm”! Jag älskar att elda ute på hösten. I eldstaden. Det går att sitta ute lite längre om kvällarna då. Det är himla fint!

 9. Jag ville bara skriva att jag tycker du verkar vara en otroligt klok och förståndig ung kvinna! Jag kände mig inte riktigt lika klok i din ålder och nu är jag 40. Din familj och vänner har tur som har dig! Kram!

 10. Vad mysigt det ser ut! Jag vill också vara på landet och elda idag! Får testa din pytt någon dag, den såg väldigt god ut! Fin blogg du har för övrigt, läser den varje dag:).

 11. Ja, pytt är så himla enkelt ch bra! Bara att plocka ur det man har! Att elda i vedspis ser mycket trevligare ut än att elda för värmen, det är jag så himla less på!

 12. alltså jag gillar egentligen inte den vita “lantliga” shabby chic-stilen.
  Men du gör allt så himla fint, så du kommer undan med det.

  Det kanske är därför jag tycker illa om det. Folk gör det halv-dant.

  Idag förklarar jag varför jag HATAR ATT VABBA på http://dan-syndrom.se/?p=5297.

  Läs för tusan!

  dan-syndrom

 13. Jag älskar också att elda i den öppna spisen. Vi har en hemma hos oss soms tår mitt i huset och den brinner nästan jämt under vinterhalvåret. Det bästa med att eld i kamin, förutom värmen, är lukten. Har du tänkt på att det luktar alltid väldigt hemtrevligt när man har tänt en brasa.

  Ha en bra dag!
  //Jenny

 14. Kan du ge oss ett recept den dressing du använde samt ett recept på en god salladsdressing? Jag är i stor brist av goda dressings 🙂

 15. Hög mysfaktor med eld i spisen 😀

  Kolla gärna in min blogg. Jag ska flytta hemifrån, till ett hus i en liten by här i Skåne. Ni får följa med mig på min resa och i min nya självständiga vardag. Jag gillar att pyssla och allt som handlar om hemmafix, och bjuder på härliga bilder, inspiration och tips. http://ellisecho.blogg.se

 16. Jag försöker i allmänhet att inte vara avundsjuk av mig, men nu är det svårt! Jag vill också ha en vedspis, så förskräckligt gärna! Men jag är glad för de som har en och samtidigt har vett att använda den att elda i och inte något så obegripligt som till prydnad.

 17. Mysigt att kunna börja elda igen. Vi har inte eldat ännu i vedspisen för i år, då vi har ett kajbo i muren 🙁 Förhoppningsvis kommer de och fixar det rätt snart.

 18. Få saker gör en så lugn som att tända en brasa. Du behöver inte ens se den. Det räcker med att känna värmen eller bara doften så får jag sådan hemkänsla. Lugn och harmoni.