Julstök i min röda kofta med guldknappar. Början av december Àr en bra tid att börja med julgodiset.

Enkelt recept pĂ„ chokladrutor. Idag har jag sysselsatt mig med att baka.

NÄgon undrade om jag inte kan bjuda pÄ ett superenkelt recept som till och med nybörjare klarar.

Klart jag kan göra det – receptet pĂ„ en supergod choklad- och nötruta kommer hĂ€r. Det tar max en kvart att göra!

HÀr bakar jag chokladrutorna i glasform, lÄngpanna gÄr ocksÄ bra.

 Chokladrutor

Portioner

ca 16 – 20 rutor

Tid

ca 30 minuter + kylning över natten

Ingredienser

  • 100 gram mandel

  • 100 gram valnötter

  • 2 dl grĂ€dde

  • 50 gram smör

  • 3 dl socker

  • salt

  • 250 gram mörk choklad

Gör sÄ hÀr

  • Rosta 100 gram mandel och 100 gram valnötter i en stekpanna.
  • Grovhacka och lĂ€gg Ă„t sidan.
  • Blanda 2 dl grĂ€dde, 50 gram smör
  • Blanda ocksĂ„ i 3 dl socker och en nypa salt och lĂ„t koka i sju minuter.
  • TillsĂ€tt 250 gram grovhackad mörk choklad (86%) och rör tills den smĂ€lter.
  • HĂ€ll ner nötterna och blanda runt.
  • Töm sedan i en form med bakplĂ„tspapper.
  • LĂ„t stelna över natten.
  • SkĂ€r sedan chokladen i smĂ„ munsbitar.
  • De Ă€r rĂ€tt mĂ€ktiga sĂ„ pralinstorlek brukar vara lagom.
Chokladgodis skurna i smÄ kvadratiska kuber. De vita mandlarna ska synas tydligt.

Man kan variera godiset genom att byta ut nötterna mot jordnötter, eller pistagenötter.

Men kan ocksĂ„ köpa en smaksatt choklad – bĂ„de chili och mint Ă€r vĂ€ldigt gott!

Lycka till!