Förut har jag känt att jag inte hinner träna för att jag har så mycket att göra. Men nu har jag upptäckt att jag inte hinner låta bli att träna. För om jag lägger fyrtio minuter på träning varje dag sparar jag in flera timmars arbetstid. Jag får sådan livsglädje, inspiration och pepp av att motionera. Min hjärna jobbar dubbelt så fort efteråt.

En annan sak jag tänker annorlunda kring är min piska och morot. Förut har vikten alltid varit en morot – men jag har insett att det är en värdelös morot! Tanken på att nå en inbillad idealvikt är ett så jäkla passiviserande mål. Vad fasen ska jag göra med en idealvikt när jag uppnått den? Nej moroten måste vara något som ger mer energi och mer livsglädje. Jag måste flytta fokus! Mitt anteckningsblock är fullklottrat med drömmar och mål och tankar kring min framtid. Och nu har polletten äntligen trillat ner: det stora hindret för att försöka förverkliga mina drömmar är ifall min ork skulle ta slut. Därför är nu målet med mina livsstilsförändringar ökad fysisk och psykisk hälsa. För att ge ork att förverkliga mina drömmar. Snacka om att det motiverar mig! Och piskan har blivit oviljan att hamna där jag varit förut: full av drömmar men utan ork och energi att ta vara på en enda utav dem.

Den här helgen längtade jag bara efter att det skulle bli måndag igen så att jag fick sätta igång med allting roligt. Och de flesta morgnar vaknar jag pigg – det har typ inte hänt sedan jag var liten. Och jag tänker att detta måste höra ihop med de förändringar jag genomfört i mitt liv senaste tiden.  Inga extrema saker, men ändå närmast livsomvälvande.

– Jag har börjat reglera min arbetstid. Kollar aldrig mejlen efter klockan sju på kvällen, ej heller under helgen. Arbetar aldrig på kvällen utan endast under dagtid. En svintuff vecka är lättare att ta sig igenom om man vet att man får vara ledig varje kväll, utan undantag.

– Jag går och lägger mig i tid. Aldrig senare än tio gör jag mig redo för sängen. Ibland slocknar jag på en gång. Ibland ligger jag vaken längre. Men från den tiden går jag ner i sömnläge.

– Jag försöker att äta regelbundet, så att jag aldrig bli vrålhungrig och får blodsockerfall. Inte längre än tre timmar mellan målen.

– Jag rör på mig varje dag. Den senaste veckan har jag till exempel åkt skidor flitigt. Annars har det varit gympa och raska promenader.

 

Jag ska erkänna att jag misslyckas med dessa punkter ganska ofta. Men ännu oftare lyckas jag, Och det är väl hemligheten? Att jag ändå fortsätter och kämpar på. Och att jag hittat en piska och en morot som tilltalar de drömmar som finns djupast inuti mig. Som inte handlar om en klädstorlek eller ett midjemått.