Linneskåpet

Linneskåp, skänkar, byråer och andra förvaringsmöbler är något jag ständigt är på jakt efter! De passar bra in lite varstans och när man tröttnar på dem kan man måla om dem eller låta dem byta plats i huset. Den här lilla förvaringsmöbeln hittade jag på Röda Korset i Umeå för 70 kronor. I teak men fruktansvärt skabbigt och skadat. Några olika alternativ stod till buds – slipa skåpet och olja in på nytt, måla över helt eller piffa till med tapeter eller tyg. Jag valde att måla med färg. En underbar ljusblå färg från Jotun om jag inte minns fel. Ränderna på skåpet gjorde jag genom att använda målartejp och på frihand klistra fast “tejpränder” på skåpet. Sedan målade jag de omaskerade ytorna med några varv färg. När den torkat drog jag bort tejpen och träet under framträdde. Resultatet blev himla bra och det roliga med att fixa om så här billiga skrotiga grejer är att man faktiskt vågar experimentera med dem. Dyra möbler har i alla fall jag väldigt stor respekt för och mixtrar inte med i första hand. Tipset är hämtat ur min debutbok Vintagepimp & Hemmafix. Hela tanken med den boken är att peppa och inspirera andra att våga vara lite mer kreativa i sitt hem. Och ta vara på det som finns där istället för att bara köpa nytt.

Mitt linneskåp med munblåst glas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

43 kommentarer på “Linneskåpet”

 1. Gamla skolmöbler är helt fantastiska förvaringsmöbler också! Har lyckats samla på mig 2 stycken enorma skolskåp med fantastiska glasdörrar, en karthurts och en fin möbel med hyllor och lådor som verkar ha stått på någon lärarexpedition för en massa år sedan 🙂

 2. Hej Clara, vilket gott återbruk du har gjort! Möbeln var ändå skadad i teaken, så du har inte åverkat “vårt kulturarv” utan bara förfinat och förlängt åldern på något som säkert annars hade gått i bingen inom kort! Ps. Tycker ränderna följer fötterna så fint åt i formspråket 🙂 ..nyfiken på din bok!

 3. Jättefint! Håller med Therese ovan att vi skall vara rädda om vårt kulturarv och inte göra för stor åverkan på gamla fina rariteter. Här har du ju dock återbrukat en möbel som i mångas ögon bara duger till kaffeved….. Helt i Fru Vintage stil! Heja dig! Och tack för all din fantastiska inspiration! Kram Fru Vintage

 4. Riktigt häftigt! Och roligt som sagt, med gamla möbler man vågar exprimentera med! En kul ide jag ska komma ihåg!

 5. Resultatet blev jättefint! Har du något tips på hur man kan åtgärda den icke-behagliga lukt som en del gamla möbler sprider? Jag tycker själv att det är mycket svårt att få bukt med den.

  1. Har du testat tvätta det invändigt med en trasa fuktad i ättika och vatten? Ättika är bra mot lukt!

   Annars kan man även strö ut bakpulver i det, motverkar också lukt. Eller ställ en skål i med något väldoftande t.ex lavendel, gamla tvålar, nymalt kaffe, te etc.

 6. Ja Clara vad är ett Ikea- skåp mot det här rustika fina förvaringsmöbeln. Äldre möbler har oftast ett bättre djupt och rymmer mer. Ett härligt praktiskt skåp som du inte ser hos alla andra.

 7. Jag tycker det är ett himla bra tänk. Jag loppisfyndar gärna billigt och gör om! Och din bok bläddrar jag i för inspiration 😉
  Ha en härlig och solig torsdag!
  Kram

 8. ja jag har äntligen hittat ett linneskåp på en gammal flyttfirma som skulle stänga. äntligen vågade kan jag väl också säga. din bok är grym! tack för alla tips! jag har börjat tänka mycket mer fritt och det känns så kul, och sköööönt! 🙂

 9. Vilken mysig idé 🙂 Härligt när saker och ting kommer till användning igen och inte bara slängs. Ska ta och dyka ner i en påse med dukar som jag fått av svärmor och se vad jag vill ha för att sen skicka vidare till näste man.

 10. Hej, trevlig blogg som jag snubblade över. Det enda jag kan klaga på är bakgrunden, man ser texten dåligt, jobbigt för ögonen att se mönstret å försöka läsa texten.

  1. Rutorna i bakgrunden försvinner när sidan laddad färdigt. Ibland tar det några sekunder.

 11. Tack för att du är du, och för att du väljer att dela med dig av ditt liv litegrann 🙂
  du är underbar!
  www. ankpung. se mamma, skyddad identitet, rättegång,

 12. Ja herre jisses vad jag saknar loppis och auktioner sedan jag flyttade från Sverige. Här finns inget sådant. Alla köper bara nytt. Jag undrar så vart alla gamla möbler tar vägen…

  Men snälla du, säg mig att du inte ha färdigklädda kuddar i skåpet i maychande färger. För då får jag en allvarlig deppression 😉
  I mitt linneskåp är det blandat hejvillt med olika färger och ihopvikt så att MYCKET ska få plats.

  Hälsningar
  Yohanna
  som skickar men en länk om nån skulle vilja vara med:
  http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2013/march/real-life-smycken-2.html

 13. Du är alltid lika inspirerande Clara! Jag försöker också blogga en del och du är en stor förebild. Jag är otroligt imponerad över att du hinner allt du gör. Inlägg princip varje dag, föreläsningar, skriva bok, umgås med familjen och i tillägg allt fint pyssel du gör i huset! Som sagt helt otroligt!!! You go girl!

 14. Det blev verkligen jättefint!

  Jag älskar när man lyckas göra iordning gamla möbler, så de blir sådär personliga och vackra. Mina favoritmöbler här hemma är faktiskt loppisfyndade och de är inte de dyraste möblerna med andra ord. Lite häftigt, när jag tänker efter. Dyrt och nytt är defintivt inte alltid bäst.

  Kram

 15. Så fint det blev! Jag har en fin teakskänk som inte behöver fixas något med, men jag blir istället inspirerad att köpa lite rosa-rutigt tyg och mintgrön färg och måla om någon ram.

 16. Hej Clara! En verkligt bra idé! Vet du vad nyansen av Jotunfärgen heter? Har köpt ett stort teakskåp för 5 (!!!) kr som jag vill göra likadant med. Stor kram till dig!

 17. Underbart fint! Undrar om du slipat och grundat skåpet innan du gått lös med färgen? Eller är det bara å måla?

  Tack för all inspiration du delar med dig av!