Chokladmousse med apelsinsmak

Mörk chokladmousse i kopp med gräddklick och rivet apelsinskal.


Chokladmousse med apelsin är en otroligt god och turbosnabb efterrätt.

Smakar lite som romerska bågar och det är ju aldrig fel.

Jag baserar den på mörk choklad med 70% kakaohalt och apelsinsmak. Marabou gör en god variant.

Och så använder jag mig av ekologiska apelsiner eftersom jag vill slippa besprutningarna som annars är i skalet.

Ni som följer mig på instagram fick i fredags se hur olycklig/rolig den här efterrätten kan se ut om den serveras fel. Men i dessa koppar ser den ju riktigt trevlig ut. Och som sagt – god som sjutton är den!

Skärbräda med mörkchoklad som hackas på organgeblommig duk med apelsiner intill.

Så här gör du apelsinchokladmousse (8 portioner):

Hacka 200 gram choklad och smält i ett vattenbad.

Ta därefter ett zestjärn eller ett rivjärn och riv bort det yttersta skalet från två apelsiner. Blanda ner i chokladen.

Låt den svalna och blanda därefter i 4 äggulor.

Vispa i dem en åt gången.

Vispa därefter fem deciliter grädde luftig och hög.

Blanda ner 3/4 av grädden i chokladsmeten och rör till en jämn smet.

Närbild på krämig fluffig mousse i blänkande silverskål och i silvret reflexteras bilden av en skalad apelsin.

Spritsa sedan ut smeten i åtta portrionsformar. Klicka över lite grädde och dekorera med lite apelsinzest. Ställ i kylen en timme och låt stelna. Smaska sedan i dig!

Chokladsnittar – små kakor med kakao!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

34 kommentarer på “Chokladmousse med apelsinsmak”

 1. mmmm, den må jeg forsøke. Sjokolade og appelsin sammen er den beste dessertsmaken. Ha en perfekt søndag, gode Clara

 2. Kan du berätta varför man ska ha i äggulor? Jag gjorde det förut eftersom det står i recepten men sen struntade jag i det och hade bara choklad och grädde och det gick ju finfint så varför ska man ha ägg?

  1. Jag tycker att konsistensen blir bättre med äggulor – och så drygar man ut efterrätten också. =)

  2. Jag tycker det blir fylligare med ägg, men då min man är äggallergiker så gör vi numera alltid utan. Det blir riktigt bra även utan ägg precis som du säger. En supersnabb vardagsmousse kan man göra med socker, kakao och grädde som man vispar tills den blir hård. Det blir gott men man ska inte snåla på kakaon.

 3. Egen chokladmousse är en sån där grej jag aldrig gjort, glömmer liksom bort att den finns. Verkar ju himla enkelt, så hoppas jag iinte glömmer bort den här efterrätten nåt mer! Verkar inte som att den blir supersöt? Låter iaf himla gott med apelsinsmaken!

 4. Åh tack å bock för tipset!! Jag älskar apelsinchoklad och tycker om när saker som handlar om mat/efterrätt är enkelt att göra och den här verkar inte direkt krånglig så jag snor receptet omedelbums 🙂 Ha det gott!

 5. Alltså snålvattnet rinner och än mer nu när jag försöker dra in lite på gott.. Vågar jag kika in mer, jag faller nog dit:)

 6. Såndärbrukar jag också göra:) En annan favorit är med lakritschoklad. Fantastiskt gott! Och så kan man strö in några flingor havssalt. Gudagott!
  Kram
  Rebecca

 7. Hm, inte dumt efterrättsförslag. Sitter ute i trädgården, är lite förkyld, men överväger ändock att släppa näsduken och greppa tag i zestjärnet:) ha en bra dag, alla!

 8. Ekologiskt är det bästa valet! Det är otroligt hur mycket bättre ekologiska och närproducerade färska matvaror smakar. Får dina taste buds att vilja ha mer av den goda njutningen. 🙂 Det är verkligen något jag har upplevt nu när jag endast äter raw food och den enorma skillnaden i smakupplevelse på ekologiskt och inte! Keep the good choices up!

 9. Ser verkligen smarrigt ut. En enkel och tidlös klassiker som jag ibland glömmer bort att göra. Tack för påminnelsen!

 10. Hej Clara! Jag satt och funderade på en sak, och det slog mig – jag kan ju faktiskt fråga dig! Jag och min sambo har planer på att börja inreda på riktigt. Vi har varit studenter länge och tagit lite vad man haver, medan jag har köpt inredningstidningar och verkligen försökt komma fram till exakt hur jag vill ha det hemma när det blir dags att inreda på riktigt. Jag har kommit fram till en rolig mix – skandinavisk fjällstuga möter nedtonat 50-tal.
  MEN – min fundering är – vad ska man satsa på att köpa nytt och vad ska man söka second hand? Jag tänker mig att sånt som soffa, köksbord och säng kan vara bra att köpa nytt, på grund av garanti. Hur tänker du kring sånt? Och finns det någon bra hemsida som utförligt lär en vad man ska tänka på när man köper begagnat? Jag hittar mest utspridda tips och många forumtrådar där man inte kan vara säker på att folk faktiskt vet vad de pratar om.. Har funderat på att köpa din bok – tycker du har det riktigt fint hemma. Men står det mest om tips som gäller VAD man ska söka på loppis, eller finns det “att-tänka-på-när-du-köper-begat” också?

  Hur som haver, tack för din tid!
  Med vänliga hälsningar,
  Lisa

  1. Din fråga var ställd till Clara, men jag kanske kan svara ur vår horisont. Man kan varva. Vi har köpt NY soffa, men även begagnade. Ofta finns det mycket pengar att spara där. Sängarna är dux, begagnade. Det hade vi aldrig haft råd att köpa helt nya. Köksbordet var ett bord från Ikea på fynd. Några repor från början, men då gjorde det inget att det blev fler med många barn vid köksbordet. Ibland är det tillfället som avgör vad man köper. Så tänker jag.

 11. Undrar hur många 100.000 som ätit chokladmousse idag, inspirerade av din blogg. Ja, det blev efterrätten här idag! Använde dock ett gammalt beprövat recept där man även använder/vispar äggvitorna till hårt skum och vänder ner i smeten. Då kan man minska lite på grädden. Köpte den rekommenderade apelsinchokladen. Det blev mums, men ganska mastigt.

 12. Åh nu blev jag sugen på att göra Chokladmousse! Det verkar så enkelt och ändå har jag aldrig kommit mig för att göra det. Nä det ska det bli ändring på.

 13. Hej Clara,

  Mitt första inlägg på en blogg någonsin:) men jag har bara en sak att nämna; har på sista tiden börjat bli en person som tänker mer o mer på vad man köper o äter. En sak som gäller choklad är att det finns på länder som har barnarbetare som skördar kakaobönorna. Ett av dessa länder är Elfenbenskusten. Jag har frågat Marabou var deras bönor kommer ifrån o det är bl.a. från detta land, man kan inte tänka på allt men bra att veta när man står i affären o funderar.