Mörk chokladmousse i kopp med gräddklick och rivet apelsinskal.


Chokladmousse med apelsin är en otroligt god och turbosnabb efterrätt.

Smakar lite som romerska bågar och det är ju aldrig fel.

Jag baserar den på mörk choklad med 70% kakaohalt och apelsinsmak. Marabou gör en god variant.

Och så använder jag mig av ekologiska apelsiner eftersom jag vill slippa besprutningarna som annars är i skalet.

Ni som följer mig på instagram fick i fredags se hur olycklig/rolig den här efterrätten kan se ut om den serveras fel. Men i dessa koppar ser den ju riktigt trevlig ut. Och som sagt – god som sjutton är den!

Skärbräda med mörkchoklad som hackas på organgeblommig duk med apelsiner intill.

Så här gör du apelsinchokladmousse (8 portioner):

Hacka 200 gram choklad och smält i ett vattenbad.

Ta därefter ett zestjärn eller ett rivjärn och riv bort det yttersta skalet från två apelsiner. Blanda ner i chokladen.

Låt den svalna och blanda därefter i 4 äggulor.

Vispa i dem en åt gången.

Vispa därefter fem deciliter grädde luftig och hög.

Blanda ner 3/4 av grädden i chokladsmeten och rör till en jämn smet.

Närbild på krämig fluffig mousse i blänkande silverskål och i silvret reflexteras bilden av en skalad apelsin.

Spritsa sedan ut smeten i åtta portrionsformar. Klicka över lite grädde och dekorera med lite apelsinzest. Ställ i kylen en timme och låt stelna. Smaska sedan i dig!

Chokladsnittar – små kakor med kakao!