Min nya bok!

Idag är jag så himla glad och stolt över att kunna berätta om min nya bokserie som släpps i vår! Tillsammans med Annakarin Nyberg har jag utvecklat ett koncept för Sveriges största barnboksförlag Rabén och Sjögren. Det är en serie kunskapsböcker för barn i åldrarna 6-9 år. Först ut i vår är boken BAKA, i höst kommer FIXA och ett halvår senare släpps ODLA

Hela idén till böckerna föddes ur tanken -Varför finns det inte fler faktaböcker som barn kan använda utan vuxnas inblandning? Och varför är alla pyssel och kunskapsböcker så otroligt könade? (Bakböckerna är till exempel oftast rosa och där får flickor lära sig baka lilaglittriga cupcakes iklädda prinsesskronor).  Vi ville skapa en serie kunskapsböcker för barn som vänder sig till både pojkar och flickor, som har ett tydlig miljötänk och är så pedagogiskt upplagda att barn kan använda dem utan föräldrars iblandning! Böckerna är illustrerade med tydliga Steg-för-steg illustrationer som duktiga formgivarna Katy Kimbell och Li Söderberg skapat. Användarvänlighet har hela tiden varit vårt fokus och vi har låtit barn provbaka alla recept.  Och trots att min treåring inte riktigt tillhör målgruppen har han kunnat baka efter boken med lite hjälp.

Jag är så otroligt stolt över den här bokserien! Att få göra någonting bestående för barn. Att förlaget trodde på vårt koncept när vi presenterade idén, och dessutom valt att storsatsa betyder otroligt mycket!

BAKA finns att förbeställa på Adlibris redan nu, Här, till det facila priset av 93 kronor. En perfekt present till något barn du känner!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

74 kommentarer på “Min nya bok!”

  1. Tack snälla. De kommer kosta ca 90-120 kronor per bok beroende på om det är bokhandel eller nätbokhandel =)

 1. Perfekt idé! Gillar verkligen det!

  Jag tycker dock det har blivit väldigt segt o svårt att läsa bloggen från min mobil. När man vill scrolla ner tar det en stund innan det rör sig. Lång tid att ladda också tyvärr.
  Det gör ont i mig för din blogg är bäst. Innehållsmässigt.

  1. Å, vad synd! Jag har inte hört att det ska vara så men jag kan kolla vad det beror på.

  2. Vad tokigt! Jag undrar om det är för att det är så mycket större bilder nu? Ska börja spara om dem in mindre format så att de inte blir lika tunga. Tack för de fina orden om innehållet på min blogg bto

 2. Åh vilken härlig idé! Även om min egen lilla skutt inte kan använda den än på ett tag så är det ju en perfekt present till hans kusiner. Kul!

  1. Vad kul att du gillar =) ja, min son är ju också för liten egentligen men vi använder den ändå för att den är ju ändå “mer rätt” än en bakbok för vuxna. Enkla recept med billiga ingredienser man har hemma så man slipper åka till affären bara för att barnen vill baka

 3. Vilken bra idé, en serie som ingen faktiskt har gjort och som jag är säker på att det finns en efterfrågan på bland uppsjön av barnböcker 🙂 Nu är ju bara frågan om treåringen ska få boken nu i vår på sin födelsedag eller om man ska orka hålla sig till hösten när sexåringen blir sju… Eller jag ska köpa till familjen helt enkelt, jag vill ju också ha dom 🙂

  Ser jättehärlig ut, kan inte vänta till ni släpper Odla!

  Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

 4. Så otroligt fiffigt! Tänk vilken förändrig det kan med föra, om föräldrar köper dina böcker till sina barn så kommer det ju leda till att barn faktiskt kommer lära sig och få intresse för sånt som borde vara grundläggande att kunna! De generationer som växer upp med dina böcker kanske faktiskt kommer kunna laga mat, baka, odla och fixa och bli mer självständiga än vad de tonåringar som finns idag är. Jag tror absolut du gör viktiga och avgörande avtryck i tiden Clara. Du är viktig, så fortsätt göra allt du gör för du gör det så jäkla bäst!

 5. Låter som ett bra, kul och intressant projekt! Hoppas kunna recensera boken på min blogg Barabarnkultur.net, tillsammans med min dotter Lo.

 6. Å vad fantastiskt! Tänk att det 2014 finns en sån brist på böcker som inte fokuserar på kön utan på barn, men tänk också vilken jädra tur att det också finns någon som gör något åt det! Jag ska köpa allihop, även om bebisen bara är dryga året. Heja heja heja!

 7. Så roligt – grattis!
  Jag håller dock inte med om att detta inte finns, i alla fall bakböcker för barn, väldigt pedagogiska och inte könstereotypa, har jag lyckats skaffa. Bl a en 70-talsbok (ringpärm) som är superbra, Kråkes kokbok från Kråkes bokklubb (har tyvärr lagts ner) och Pettson och Findus bakar.
  Men vad kul för er och så fin den ser ut. Lycka till med resten!

  1. Jag hade själv 70-talsboken du nämner. Nu har min dotter fått den. Enkel och mycket användbar och absolut inte könsstereotyp. Så, visst finns det.

   Det finns plats för flera.

   1. Jag hade nog också de böckerna. Jag hade i alla fall kokböcker där både tjejer och killar bakade i hop. Väldigt bra och pedagogiska. Men de bakböcker som finns nu är rosa och opedagogiska! Så verkligen kul grej och jobb ni gör Ann Karin och Clara ! Tummen upp!!

    1. Ja visst är det sorgligt! Jag hade också sådana böcker men de görs knappt längre! Och tyvärr känns många av dessa gamla klassiker lite daterade vad gäller form och recept – så vår tanke är att göra nya sådana klassiker som känns moderna och tilltalande för dagens barn – utan att göra avkall på funktionen =)

    2. Ja visst är det sorgligt! Jag hade också sådana böcker men de görs knappt längre! Och tyvärr känns många av dessa gamla klassiker lite daterade vad gäller form och recept – så vår tanke är att göra nya sådana klassiker som känns moderna och tilltalande för dagens barn – utan att göra avkall på funktionen =)

   2. Ja, det är något med den tidens barnmaterial som helt saknar det rosa fluffet för flickor alternativt svartblå coola pojkstilen som finns idag. Också är det rätt befriande med den där lite “tråkiga/enkla” formgivningen, som inte skulle vara kokboksporrig utan bara visa på bra mat och bakning, rakt upp och ner. Måste ha varit oändligt mycket billigare att producera än dagens mat- och bakböcker , där bara formgivningen och illustrationerna för att inte nämna foto (!) måste kosta förmögenheter.
    Hemma har vi börjat laga mat ur en gamma bok som heter Sparas Kokbok (Maud Lindblå) som är befriande illustrationsfri.
    Inget emot vackra böcker, men när man tröttnat på hemmafruar med pärlor och köttstycken och cupcakes i motljus är det skönt att läsa ett svartvitt recept.

 8. OJ SÅ ROLIGT! Ska verkligen köpa böckerna!! GRATTIS!! Vilken underbar känsla det måste vara för dig!!

 9. Kan tipsa om att beställa den från Plusbok (om man är medlem där), då kostar den bara 57 kr (+ porto, olika baserat på hur länge man varit medlem).

 10. Supergrattis till er båda! Jag kommer definitivt köpa alla tre böckerna. Sonen som är 3,5 är en riktig bakfantast så jag är säker på att han kommer få mycket nöje av den, om än med lite hjälp i början. Fixa- och Odla-böckerna ser jag också fram emot, förra sommaren var första gången vi odlade tillsammans och jag tror nästan att han var mer förtjust än jag när allt började växa och man kunde äta av det! Återigen grattis! Jag tycker att idén är helt briljant!

 11. Så bra och roligt! Jag minns att jag hade en kokbok för barn när jag var liten och jag minns när jag första gången lagade något ur den. Det var purjolökspaj. Det är ett riktigt starkt minne och vem vet, kanske mitt matlagningsintresse började odlas redan då.

 12. Åh vad fint! Nu är mitt lilla barn inte ens född ännu men ska nog köpa på mig den här serien ändå och spara tills det är dags! Superfint omslag också!

 13. Härligt! Fler barn i köken tycker jag 🙂
  Bra också att ni håller det könsneutralt och miljövänligt!

 14. Spännande och kul idé! Definitivt något jag kan tänka mig att min 3,5 åring kommer uppskatta när han blir lite större!

 15. Fantastiskt. Tycker att barnboksvärlden på somliga områden bör gå lite tillbaka i tiden till viss del. Detta känns proggigt på ett modernt sätt. Eller förresten, progressivitet är ju för den sakens skull inte på något sätt förbehållet det förflutna. Bra jobbat!

 16. Vad roligt! Blir lagom att köpa till sonen i födelsedagspresent till sommaren. Lycka till!

 17. Åh vad roligt. Mina barn har barnkokböcker men det kräver ju läskunnighet, vilket 6-åringen inte är helt haj på. De älskar att få göra frukost och hjälpa till med matlagningen, så att kunna baka helt själva utan någon som måste hjälpa till hela tiden vore ju toppen.

 18. Vilken bra idé med en illustrativ kokbok för barn som de
  själva kan använda ! Att den är könsneutral är dessutom ett stort plus!! Jag skall genast beställa den till mina yngsta barnbarn, Vidar 8 år och Estrid 5 år och kanske lille Almer snart 3 år också kan hjälpa till eftersom han är mycket intresserad av bakning.

  Jag läste i ett tidigare inlägg i din blogg att resan till Zambia är inställd, av förståeliga skäl, men jag hoppas att du kan göra den senare. Jag har jobbat som volontär på ett barnhem i Zambia och jag hade tänkt skicka adressen till min blogg till dig där jag
  berättar om barnhemmet och mitt arbete där eftersom jag gärna velat att du kunnat besöka detta barnhem.
  Nu blev inte din resa av denna gång , men jag skickar i varje fall min
  bloggadress så kan du (och kanske några andra) läsa om hur man kan hjälpa några
  hundra föräldralösa till ett drägligt liv och förhoppningsvis en bättre framtid. ( Jag är bosatt i grannbyn.)

  http://www.123minsida.se/barbrosartecoblogg

 19. Bra jobbat och det blir en bra present till barnbarnet som fyller år i sommar. Han är jätteduktig på att laga mat, 5 år tack vare att han får vara med när föräldrarna lagar mat. vi är ju deras förebilder så det är bara att låta dem vara med och klabba i köket från tidig ålder. Kul sysselsättning och då är man tillsammans med barnen istället för att parkera dem framför tv:n tills maten är klar. Lycka till med böckerna Clara och AnnaKarin.

   1. Ja, gör det! Och böckerna är ju toppen även för mindre barn som behöver lite hjälp. Bakar som sagt med Bertil ur BAKA-boken för att den är så pedagogisk

 20. Vilken idé, helt fantastiskt! Jag kommer garanterat köpa dessa böcker till mina småsystrar som är i åldrarna då det handlar mycket om att få testa på egen hand, kalas!

 21. KUL! du är så himla inspirerande som tar tag i saker och FÅR DOM GJORDA. de människorna är liksom alltid de mest intressanta

 22. Underbar idé, underbart koncept, underbart allt! Mer av sånt, tack! Härligt att slippa allt könande också. (:

 23. Jättekul Clara! Jag har hemkunskap (elevens val) med åk 4 på torsdag eftermiddagar. Det är lika många killar som valt att baka, laga mat (och diska efteråt;) Alla tycker det är skoj och jag tycker dom är jätteduktiga att kunna följa recepten. Som en bonus så lär de sig lite matematik när det ska måttas decilitrar hit och dit. Ska bli spännande att läsa din bok så småningom.

 24. Roligt att höra! Trist nog så blir nog inte bakboken utan ägg & mjölk.. Men roligt ändå 🙂

 25. Grattis! Själv så har vi tre Tina Davis böcker hemma, fast på Engelska. “Look and cook” (matlagning), “Sow and grow” (trädgård) och “See and sew” (handarbete), rekommenderas stark!!!

 26. Hej! Har du sett böckerna från bokförlaget Semic? De finns i serie och de handlar om att laga mat,baka, plantera och göra godis. De är pedagogiska,självinstruerade och icke könade. De första kom ut på 70- talet. Jag har använt i mitt yrke som förskollärare, som mamma och som mormor. Mina barn har själva använt när de blev tillräckligt stora. Jag använder själv fortfarande en del recept. Jag vill bara tala om att det faktiskt finns bra böcker av den här typen eller de kanske inte säljs längre? Lycka till med dina böcker.

  1. Ja, jag bakade själv efter de böckerna som liten och de var väldigt pedagogiska och bra. Men jag tyckte tillslut att de blev lite väl tråkiga i utformningen. Så vi har försökt skapa böcker med lika bra pedagogik men finare och mer inspirerande bilder och illustrationer. =)

  2. Ja, jag bakade själv efter de böckerna som liten och de var väldigt pedagogiska och bra. Men jag tyckte tillslut att de blev lite väl tråkiga i utformningen. Så vi har försökt skapa böcker med lika bra pedagogik men finare och mer inspirerande bilder och illustrationer. =)

 27. Grattis både Annakarin och Clara! så fint det ska bli att se er bok! Det är dags för att damma av den där 70-talsvarianten så vi får en liknande fast anno 2014. Ska skaffa till mina kompisars barn. Hej–hej/Emma

 28. Radiokakan…hmm…ni kanske borde kolla igenom det receptet! Det blev en klump kallt kokosfett med kex i. Inte som på bilden. Och det berodde faktiskt inte på sonens experimenterande!

  1. Hejsan Maria! Vad tråkigt! Jag har gjort den många gånger och det brukar bli toppenbra.