Våffeldagen till ära gjorde jag mina bästa frasvåfflor.
De blir verkligen galet frasiga och goda (och feta – det är hemligheten).
Smeten räcker till tio ungefär så jag brukar göra dubbel sats – man vill ju inte behöva snåla!
Frasiga våfflor
Portioner
ca 4
Tid
ca 90 minuter
Ingredienser
4 dl mjöl (vetemjöl eller dinkelmjöl)
3 dl vatten
1 krm salt
4 dl vispgrädde
3 msk smält smör
Gör så här
- Vispa mjöl, vatten och salt och låt stå i rumstemperatur en timme.
- Vispa grädden till hårt skum och blanda i smeten.
- Pensla våffeljärnet och grädda.
- Lägg våfflorna på ett galler i ugnen (med svar ugnsvärme) så behåller de sin frasighet till serveringen.
11 svar
Ooooh, smarrigt!
Vad är vanligast, frasiga eller mjuka våfflor? Lustigt ändå att de flesta aldrig äter våfflor, det är så jävla enkelt! Smeten tar lika lång tid som pannkakssmet men man slipper hålla på och vända dem. Äggvåfflor var det första jag lärde mig laga själv sen åt familjen våfflor minst varannan dag i månader.
När jag skulle grädda våfflor igår så fastnade de hela tiden trots att jag testade alla knep, ett kass våffeljärn helt enkelt så det åker i återvinningen idag. Det blev pannkakor av våfflorna istället och det blev annorlunda men också gott, så det kan bli.
Prövade du att inte öppna våffeljärnet innan de garanterat var färdiggräddade? Järnet måste vara hett innan du börjar, och man får inte öppna i förtid.
Jag har funderat på om man kan göra våffelsmet som pannkaka. Blev de lite frasiga?
Det kan man faktiskt! Våffelmix kan användas till pannkaka också men då kan man minska lite på smöret =)
Å önskar jag hade ett våffeljärn!
http://sommarkyla.blogspot.se/
Tack för receptet, dom blev goda!
Clara, tänkte fråga dig om du har någon åsikt angående kritiken som Saltåkvarn får när det gäller deras samröre med vidarkliniken och den antroposofiska filosofin som många saltåkvarnbönder står för?
Googlade recept i tisdags när sonen skickat ett förstulet sms om att “det är våffeldagen idag mamma” . Ditt var det första som dök upp, på sr.se. Jag tänkte my gaaad vad mycket grädde men vad bra dom blev! Och de funkade klockrent i mitt gamla våffeljärn. Supergoda och alla nöjda.
Hej!
Jag tänkte prova dina våfflor idag, men jag undrar bara om det smälta smöret ska i smeten eller om det bara ska vara till att pensla järnet med?
I smeten brukar jag köra men pensla i järnet också när du gräddR den första